De ziua Hinternetului. Internet ego

October 29th, 2013 | by Vadim Cusnarencu |

Pe 29 octombrie 1969 s-a inventat internetul. Au trecut 44 de ani de la acest eveniment. Astazi, toata lumea este “conectata”. Se freaca manganul pe retelele sociale, se uita la porno, se cauta diagnostice cand te doare bila, se face cultura cand nu ai citit carti si nu stii cum il chema pe calul lui Alexandru Macedon (cauti repede pe smartfone dupa colt si revii). Se putea anticipa asta in 1969? Cu siguranta, nu. Ce a adus bun si ce a adus rau internetul, privind peste ani?

Sunt nenumarate studii si sondaje despre ceea ce face lumea pe internet. Sunt irelevante. Pe internet le inchizi de la “x”-ul tab-ului din browser de cum le vezi, asa cum ai arunca o hartie mototolita la gunoi. Lumea pe internet face exact ceea ce faci si tu si eu, mai mult sau mai putin. Asa cum unii mananca mai mult dulce, asa cum unii mananca mai sarat, asa cum altii fumeaza, asa cum altii citesc una sau alta.

Ceea ce atrage la Internet cel mai mult este ca mereu se afla in expansiune. Este fara limite, spun unii. Si despre Univers se spune la fel. Dar ce faci daca ii gasesti limitele? Probabil filtrezi mult si faci doar ceea ce iti place cu adevarat.

Multi se intreaba ce ar face fara internet. E o intrebare tampita. Ar face foarte bine, ar face altceva, s-ar uita mai mult la cer in ideea ca e posibil poate sa il vada pentru ultima oara, de exemplu. S-ar uita mai mult la copii, s-ar uita mai mult la altii, s-ar gandi mai mult la ei, la ceea ce sunt, la ceea ce vor fi, fara a primi o doza confortabila de “conectare” pentru a trimite gandurile grele in alta parte.

Ma intreb cu adevarat de ziua internetului (caruia ii urez pe calea lui La Multi Ani, Hinternetule!) ce a adus bun si rau internetul peste timp.

Imi e greu sa scriu un lucru pur bun adus de internet. Nu gasesc, asa cum Socrate nu putea sa defineasca adevarul, de exemplu. Nu exista. Ca om de internet, pasionat de online, raman la parerea ca lucrurile bune se fac cu masura pe internet si se pot face in sensul descoperirii lucrurilor noi. Internetul poate fi ca o rampa spre mai mult, urmata neaparat de o saritura si  de actiuni mai multe si  mai profunde in afara sa. De aceea, stirile pe internet par sa fie cel mai mare castig, dar si aici e de sapat mereu pentru a gasi lucruri credibile si obiective, dar in acelasi timp noi si interesante. Iar in Romania asta e greu de tot, mai degraba gasesti un diamant in noroi decat asa ceva.

Daca ar fi sa scriu un cuvant definitoriu pentru internet acesta af fi acesta: usurinta. Usurinta de a iti satisface o oarecare sete de cunoatere, de a cumpara ceva, de a comunica intr-un stil nou.  Usurinta generatiilor din ce in ce mai usuratice. Ne trebuie si le trebuie din ce in ce mai mult. La fel si usurinta autoritatilor de a vedea ce face fiecare, de a controla din umbra – visul fiecarui baiat cu ochi albastri.

Multi confunda interneul cu un spatiu in care trebuie sa iti lasi amprenta. Si bine infipta, precum manutele mici ale copiilor in acele recipiente speciale de tinut peste timp, cutii metalice cu continut din plastilina. Ca si in viata, cred ca pe internet trebuie sa iti lasi amprenta prin ceea ce FACI, nu prin ceea ce ESTI. Nu intereseaza pe nimeni in afara de familie, prieteni si dusmani cine esti tu. Internetul e acaparat de ego din ce in ce mai mult. Iar prea mult ego enerveaza.

Si la urma urmei nu foloseste la nimic. Ramane acolo ca o pagina de facebook al carui posesor a murit, cu pozele lui frumoase din vacanta, cu gandurile lui despre diverse chestii, cu “smileurile” din plin, cu comentariile “prietenilor”.

Asa cum a inceput neterminat cu acel e-mail care continea cuvantul “lo” in loc de “login”, internetul continua mai departe, inca neterminat. Il modelam toti, bine sau rau, mai departe.

  1. 4 Responses to “De ziua Hinternetului. Internet ego”

  2. By william on Oct 29, 2013 | Reply

    vadime, nu mai ai bani de rate? ce e cu mizeria aia de titlu SOC! Socant! si kkturi de astea cu litere de o schioapa…si cu gigi in plus…speri cumva la un loc de munca la sport.ro ?

  3. By vadim on Oct 29, 2013 | Reply

    Nu, invers.

  4. By Assus on Mar 30, 2014 | Reply

    Sunt inginer si folosesc Internetul in ficare zi. Este o modalitate foarte ușoară de a transmite si de a primi informații. Firma la care lucrez are sedii in mai multe părți ale lumii, cu ajutorul teleconferintelor este mult mai eficient sa finalizam un proiect. Asta duce la timp de producție mai scăzut si la eficiența mai ridicată. Internetul a adus o calitate mai ridicata a serviciilor. Inainte de a cumpara un prods sau a apela la serviciile unei company poti cauta pe Internet ce spun alti utilizatori ai produsul sau compania respectiva. Nu stiunla exact cum lucreaza Facebook dar stiu utilitate siteului YouTube. Iarna aceasta am vizionat gratuit un curs de mecanica(robotics design) de 21 de sesiuni de la universitarea din Stanford.
    As putea sa va dau o multime de example prin care internetul contribute la inbunatairea vietii noastre de zi cu zi. In final depinde de educatia fiecaruia in a sti cum sa folosesca internetul.

  5. By Mihaj on May 11, 2014 | Reply

    Corect. Bine punctat!

Post a Comment