Dumitru Prunariu, o poveste de succes adusa copiilor din Corbeanca

November 14th, 2013 | by Vadim Cusnarencu |

In timp ce in ziua de azi “povestile de succes” sunt ale celor care fac bani sau ale celor care au cele mai noi masini in fata casei, adevaratele povesti de succes sunt ingropate, iar copiii au din ce in ce mai putine, spre deloc, modele adevarate spre care sa tinda. In loc sa se masoare in ce pot face mai mult, in ce pot sti mai mult, din pacate multi copii din ziua de azi au cazut in capcana intinsa de partintii care nu pot sau nu stiu sa spuna “nu”, ajungand sa se bata pentru suprematie de la 5-6-7 ani in cine are tableta mai noua, telefonul mai “smartphone” si cine se plimba mai mult pe holurile late din “mall”. Contrar acestui curent, in cadrul unui efort si unei initiative deosebite, copiii din localitatea Corbeanca limitrofa Bucurestiului au avut ocazia miercuri seara sa aiba acces, sa il aiba fata in fata si sa ii puna intrebari intr-un cerc strans primului si singurului astronaut roman, Dumitru Prunariu, in prima dintr-o serie de intalniri ce pun in prim-plan adevaratele valori reprezentate de oameni care au facut ceva in viata.

Dumitru Prunariu a deschis o serie de intalniri intre personalitatile adevarate din Romania si copii, intalniri ce vor avea loc de luna de luna la clubul Artes din Corbeanca. Ideea unica, transpusa in practica, apartine doamnei Adina Mastalier, scenograf la Teatrul Bulandra din Bucuresti si arhitect de meserie.

Sala Artes din Corbeanca a fost tixita miercuri seara. S-au cumparat in aceeasi zi scaune noi pentru a face fata cererii neasteptate. In conditiile in care, de exemplu, la o lansare de carte la Muzeul Literaturii Romane vin in jur de 15 oameni, aici au fost in jur de 60.

Intalnirea cu Prunariu a dat ocazia copiilor prezenti sa aiba in fata, in carne si oase, un om care a povestit ceea ce a reusit sa faca prin pasiune, munca, efort si cunostinte. Ales sa plece in spatiu pentru capacitatile sale intelectuale, dar si pentru un fizic perfect (desi putina lume stie ca Prunariu si-a ascuns o carie la examenul fizic, o carie care daca era descoperita il descalifica) Prunariu a reusit sa transpuna emotia si experienta conducerii unei nave spatiale, dar si a calatoriei si prezentei in Cosmos, in fata unor copii avizi sa afle cum este sa nu stai pe Pamant. Copiii ai caror copii, poate, vor avea sansa unor experiente similare pe viitor, pentru ca asa cum spunea chiar Prunariu citand un om de stiiinta rus, oamenii trebuie sa iasa la un moment dat din “leaganul” lor, Pamantul.

Primul si singurul cosmonaut roman a stat pe orbita Pamantului timp de opt zile, o experienta pentru care astazi multimiliardari  de pe tot globul platesc biletul cu 35 de milioane de euro. Gratie atuurilor sale, Prunariu a luat excursia pe gratis, aflandu-se la aceasta ora in clubul select al celor aproximativ 500 de pamanteni (din peste 7 miliarde) care au fost acolo, sus. Dintre acesti 500 de astronauti, peste 300 se reunesc intr-o asociatie mondiala pe care Dumitru Prunariu o prezideaza!

Intalnirea a prilejuit si prezentarea in fata copiilor a cartii „Dumitru-Dorin Prunariu – biografia unui cosmonaut”, scrisa de Annie Muscă si aparuta la Editura “Adevarul” in 2012. Pentru ca tot vorbeam  mai sus de ingroparea valorilor din Romania, trebuie spus ca aceasta carte a primit in presa din Romania un numar de zero (0) articole critice. In noianul de gunoi  intretinut de zecile de posturi tv, ziare si (mai putin) siteuri nu s-a gasit nimeni care sa scrie vreun rand legat de aceasta carte ce il are in centru pe, spun a treia oara, primul si singurul astronaut roman. Nimeni. Nici un articol sris de vreun ziarist, nici  o recenzie scrisa de vreun om de cultura, nici un cuvant de la cei care zilnic gasesc ceva “de valoare” ce trebuie promovat din cercurile lor de non-valori. Prima si cine stie poate nu singura critica a cartii va aparea in curand in saptamanalul cultural-stiintific independent “Magazin“.

Prunariu a intrat miercuri cu 30 de ani mai batran si probabil cu tot atatea kilograme in plus fata de momentul din 1981, atunci cand a devenit primul si singurul cosmonaut roman. Insa  a iesit simtindu-se din nou cu 30 de ani mai tanar.

ps: in cursul zilei de joi voi publica aici si o mica filmare in care Prunariu povesteste cum a ajuns sa fie cosmonaut.

  1. 4 Responses to “Dumitru Prunariu, o poveste de succes adusa copiilor din Corbeanca”

  2. By Dorin Nita on Nov 15, 2013 | Reply

    O seara de neuitat,cu o personalitate de exceptie
    Multumim organizatorilor

  3. By Adi on Nov 21, 2013 | Reply

    la noi, scandalul vinde … si uitam de adevaratele valori.

  4. By Biletu Zilei on Nov 23, 2013 | Reply

    ntalnirea cu Prunariu a dat ocazia copiilor prezenti sa aiba in fata, in carne si oase, un om care a povestit ceea ce a reusit sa faca prin pasiune, munca, efort si cunostinte. Ales sa plece in spatiu pentru capacitatile sale intelectuale, dar si pentru un fizic perfect (desi putina lume stie ca Prunariu si-a ascuns o carie la examenul fizic, o carie care daca era descoperita il descalifica) Prunariu a reusit sa transpuna emotia si experienta conducerii unei nave spatiale, dar si a calatoriei si prezentei in Cosmos, in fata unor copii avizi sa afle cum este sa nu stai pe Pamant. Copiii ai caror copii, poate, vor avea sansa unor experiente similare pe viitor, pentru ca asa cum spunea chiar Prunariu citand un om de stiiinta rus, oamenii trebuie sa iasa la un moment dat din “leaganul” lor, Pamantul.

  5. By Вручение приза,нa вaшy пoчтy пpиcлaли билeтик нa лoтo. Пoлyчитe нa oфициaльнoм caйте => https://forms.yandex.com/cloud/63147fd734efae8bd5f408f2/?hs=fddd5321b78ca599c170cdcf9cd2f5cd& on Sep 14, 2022 | Reply

    5jw85m

Post a Comment