Milimetrul lui Bute, cele 21 de grame ale spectatorilor si povestea de dragoste a Elenei Udrea

July 10th, 2011 | by Vadim Cusnarencu |

Bute a intrat pe sunetele lui U2 in mijlocul a 9.000 de oameni ridicati in picioare si fluturand pumnii in aer. Oricine din sala ar fi putut trece la acel moment fara probleme cantarul oficial la categoria pana pentru ca sauna de la Romexpo a fost mai eficienta decat orice cura sa slabire, iar emotia usurase intr-o fractiune de secunda fiecare trup cu 21 de grame, atat cat (se spune) cantareste un suflet de om. Bute l-a pus la podea pe Mendy cu o lovitura de chirurg, chiar in fata amfitrioanei blonde ale carei maini impreunate strans, cu unghiile stralucind rosu aprins in mii de luminile, completau privirea din care izvora dragoste neconditionata. Gala nu a fost politica, asa cum multi au spus, a fost un cadou pentru Bute.

O bucata de luna rosiatica, ireala, acoperea acoperisul metalic de OZN al salii Romexpo. Nu stiai, la 11 noaptea, daca acele 31 de grade din aer erau venite dintr-un scenariu de film prost in care jumatate de pamant arde, iar cealalta jumatate doarme si nu stie nimic despre acel dezastru.

Daca jumatatea de pamant care ardea s-a numit sambata seara Romexpo, atunci cu siguranta totul nu a fost decat pura realitate. Frigea pe toata talpa atunci cand Bute a pasit in arena. Mii de brate ridicate si luminate, impachetate laolalta in siruri lungi si rotunde, au salutat  intrarea lui  asa cum numai in marile sali de box se intampla, asa cum numai boxul reusesete sa aduca laolata intr-o atmosfera intima saraci si bogati, sanatosi si bolnavi, tineri si batrani, barbati si femei.

‘Let’s get ready to rumble!” s-a auzit, iar lumea boxului mare s-a teleportat brusc de peste ocean direct la capatul de tramvai 41. De la prima eschiva si pana la ultimul pumn aruncat in acest meci a existat senzatia pregnanta ca istoria se scrie in fata ochilor si ca tot ceea ce se petrecuse pana atunci in gala nu fusese decat o joaca de copii.

‘Bute! Bute!’, urla o coloana sonora pusa de organizatori, probabil ca sa dea bine la televizor. ‘Lu-ci-an! Lu-ci-an!’, strigau de fapt spectatorii.

Gala fusese destul de slabuta pana atunci, insa Bute si Mendy au intrat cu altceva. Au dus totul la un alt nivel cu usurinta, in doar cateva miscari si cateva tuse. Doi sportivi de valoare, doi dansatori sculptati din calcar si abanos, unsi de respiratiile a mii de oameni veniti sa vada ceea ce pana acum in Romania nu se vazuse.

“Omoar-o pe cioara asta!”, am fost adus cu picioarele pe pamant de strigatul unui tigan corpolent care  venise cu un Ferrari rosu ultimul tip si pe ale carei scaune impecabile, albe, aruncase prosoape. “Albeste-l! Smulge-i parul!, rasunau si alte voci. “Stanga, da-i cu stanga”, ii striga lui Bute un ‘antrenor’ din tribune. Si Bute chiar dadea cu stanga…

Bute a inceput meciul cu niste eschive de balerin, ireale, dorind sa ii arate fatis lui Mendy ca nu se lasa atins. Era acolo, dar adversarul intelesese deja ca in orice moment romanul poate disparea. Daca vrea. Asta era senzatia.

Bute? O cobra pe doua picioare, asa arata.

Si Mendy a continuat sa nu iasa din jocul sau, din strategia pe care si-o pironise in cap a unui joc precaut si eficient, fara extravagante. Nu a muscat, a jucat inteligent ca sa stea cat mai mult lucid pe ring. Nu a deschis, s-a vazut clar ca dorea sa loveasca numai atunci cand era sigur. Si in repriza a treia a fost sigur: un pumn trimis de francez i-a rasucit  gatul lui Bute. Daca ar fi fost liniste in sala s-ar fi auzit un trosnit surd.

Au fost trei reprize echilibrate, in care voit sau nu Bute a fost de cateva ori prins in corzi, desi incepuse controlind centrul ringului. Cu toate precautia sa, francezul avea sa guste tarana repede.

Toata lumea astepta marca lui Bute, pumnul la ficat. In repriza a patra Mendy a cazut ca un sac de cartofi fara ca nici el si nici lumea din sala sa isi dea seama de ce. Numai Bute stia. Si stia bine, pentru ca in secunda urmatoare era catarat in coltul ringului, cu bratele in semn de victorie, iar Mendy se aduna cu greu de pe jos, calcat cu masina pe trecerea de pietoni.

Lovitura trimisa de Bute a fost perfecta. De sus in jos, pumnul i-a prins lui Mendy exact milimetrul dintre tampla si mandibula, acel milimetru fatal care, bine tintit, te pune la pamant definitiv. Cunoscatorii stiu asta bine, iar de la ei eu v-o spun voua mai departe, fara ca acest amanunt sa mai fi aparut in alta parte prin presa noastra. Toata precautia lui Mendy a fost degeaba. Milimetrul lasat lui Bute i-a fost destul. Atat a trebuit.

Elena Udrea a vazut probabil pentru prima oara in viata ei, in fata ei, cum o lovitura de tren vine de nicaieri si trimite pe jos un corp atletic aflat cu o fractiune de secunda mai devreme calare, in control. Probabil si-ar dori si ea un asemenea ‘pumn’ in politica, sa il aplice atunci cand chiar ar avea nevoie.

Mendy a cazut exact sub ochii pironiti ai Elenei Udrea, cadou de la Bute. Din punctul meu de vedere, privirile ei nu spuneau decat un singur lucru: ea, la randul ei, a facut gala ca un cadou pentru Bute. Da-o dracului de politica, nu despre asta a fost vorba in gala asta.

In gala asta a fost vorba de un mare campion, un campion care a dovedit de ceea ce este in stare, a fost vorba despre oameni veniti din coltul strazii si care au inteles exact ceea ce s-a petrecut pe ring si, poate, nu in ultimul rand a fost vorba despre o declaratie de dragoste.

  1. 18 Responses to “Milimetrul lui Bute, cele 21 de grame ale spectatorilor si povestea de dragoste a Elenei Udrea”

  2. By Kenjiru on Jul 10, 2011 | Reply

    Ce treaba are Udrea cu Bute sa mor de pricep. Esti frustrat nenea Vadim? Dar ce treaba are Udrea in general cu boxul iar nu pricep.

  3. By dragos on Jul 10, 2011 | Reply

    Nu pot sa cred ca scrii de Udrea cand Bute a facut un spectacol grandios. Oricum am ajuns aici din intamplare, sper sa nu se mai intample :))

  4. By flo on Jul 10, 2011 | Reply

    ce tehnica frate ce meci grandios voi nu cititi nu aveti net pai au adus o astia pe victima asta sa vedem noi prostimea ca ce,bute avea cota 1,02-1,04 ca si cum ar fi jucat steaua cu vointa bethausen ce dreaq ne cacam atita pe noi…spectacol grandios,cacat campanie electorala mai degraba,da banu frate si adu i la om locul 2 locul 3 locul 4 mondial la categoria respectiva nu pe asta

  5. By tactu on Jul 10, 2011 | Reply

    Vadimele-
    Am citit pe sarite articolu’ tau….incerci sa arati ca ai talent de scriitor da’ esti slab…..hopa ai venit si tu cu parerea…da’ de fiecare cu ale lui….si stii f. bine ce zic….da’ e de apreciat ca incerci….bafta, poate odata si odata o sa reusesti si tu…
    Tactu

  6. By tactu on Jul 10, 2011 | Reply

    hai ca acuma am citit si celelalte comentarii….daca taceai, vadimele, filozof ramaneai…..avea dreptate doroftei…..bute nu s-a luptat cu nimeni pana acum…..i-au adus partener de sparing…..si tu vadimele se vede ca stii box la fel ca mendy….adica, cazi din prima…..
    tactu din nou.

  7. By zoro on Jul 10, 2011 | Reply

    E prima oara(nu exagerez) cind sint de partea lui Vadim, a scris bine si adevarul! Voi 3 de mai sus sinteti niste iddioti care ‘didnt get it’! Eu sint in State si mai patriot decit voi! Niste gunoaie care vad numai negativ, intrati drak im sec 21!
    Un singur lucru nu ai observat nici tu , VADIme, nici ‘geniul’ ala de..Tolontan, e ca Udrea, guvernul, nu a dat nimic, la nimeni! Aceasta gala prin biletele foarte scumpe, reclame, sponsori,drepturi de TV si PPV, a facut cel putin 12 milioane de euro,si cred ca Dna Udrea/guvernul/federatia de box, si-au dublat investitia! Mai invatati!

  8. By Sorana on Jul 10, 2011 | Reply

    cel mai bun articol despre acest meci, felicitarile mele.

  9. By tactu on Jul 10, 2011 | Reply

    bai zoro, initial am vrut sa-ti raspund da’ recititnd ce ai spus am ajuns la concluzia ca mai bine te ignor…orice as spune ar fi prea greu pt. tine de inteles…asa ca mai bine stai acolo si ingrosi randul somerilor din State…apropos, mai ai mult pana iti expira somajul?…ce conteaza, doar esti patriot…in State.

  10. By DAN on Jul 10, 2011 | Reply

    nu ma mira ce spun cei de acasa ,sincer bute este un mare campion,campionul nostru ,iar pentru lepadaturile ce sant contra lui am un mesaj pe masura daca esti prost stai in banca ta .multumesc.

  11. By slavio on Jul 10, 2011 | Reply

    zoro sa nu te agiti cu astia de 2 lei, 1 sunt gelosi pe tine ca nu sunt in state, 2 gelosi ca nu au fost in locul lui bute sau macar acolo in sala.
    Sunt niste sarantoci ca nu au avut bani de bilet.
    dar am sa spun asta am fost in atlantic city la gale de box vreo 3 si staul american nu da bani ptr asta si asa a fost si in romania nu cred ca au dat guvernu sau penala de udrea. La galele astea vin bani din sponsorizari si de la asociatile de box internationale. daca cumva ii intereseaza pe uni.si vin si din bilete ca peste tot sunt bani grei pe bilete.
    o alta problema este ca nu bute isi alege adversari.
    Majoritate adversarilor sunt IMPUSI de asociatile de box. Tu tactu si flo ati aratat cit stiti despre spoort in general.In box te lupti cu cine iti este impus da uneori mai sunt si la alegere dar la nivelul asta trebuie sa accepti. Daca refuzi pur si simplu trebuie sa predai centura nu ai voie sa refuzi. Asa ca cei care tot bateti din gura(se mai zice si e adevarat ca …..gura bate kuru)cind veti sti atunci sa vb pina atunci lasati pe alti.
    Sa ne amintim de andrade daca ala nu e boxer bun atunci voi guri sparte ati aratat cit stiti despre box. andrade e in top de ceva ani.
    zoro dute si munceste ca esti apreciat ca adevarat om aici in US nu ca si aia in romania care sunt considerati si se uita la ei ca la niste sclavi de aia de clasa cea mai de jos cum sunt la noi mexicani aia mizerabili
    BUTE continua si terminai

  12. By slavio on Jul 10, 2011 | Reply

    by the way the losers…au ramas in tara cei buni sunt plecati din tara…bute ar fi mai bine sa nu mai reprezinte tara aia jegoasa ca uite ce fac cu el.
    nu stiti sa apreciati voi majoritatea romanilor cind cineva face ceva ptr tara aia. Meritati sa ramineti pe veci in mizerie

  13. By flo on Jul 10, 2011 | Reply

    daca erai patriot erai in tara nu pe coclauri

  14. By DAN on Jul 10, 2011 | Reply

    MIZERIA, LIPSA DE EDUCATIE ,AGRESIVITATEA, CARACTERISTICI NORMALE PT ROMANIA SANT FERM CONVINS CA PENTRU BUTE A FOST ULTIMUL MECI SUSTINUT IN ROMANIA VA JUCA ACASA LA EL ADICA IN QUEBEC UNDE OAMENII IL RESPECTA,STIMEAZA ,SE MANDRESC CU EL,PUR SI SIMPLU.PRIMA PAGINA A ZIARELOR DE ASTAZI A APARTINUT LUI SI NUMAI LUI. MARELE NOSTRU CAMPION. ASTA DA TITLU. DAT DE STRAINI DRAGII MEI. NU DE LEPADATURILE DE ACASA

  15. By vadim on Jul 11, 2011 | Reply

    Zoro, incearca sa nu pocesti si tu voit numele altora pe aici, nu e o zona in care sa ii jignim pe altii. Poti sa ii critici concret, cu idei.

  16. By will on Aug 30, 2013 | Reply

    Yo bro come play this game zSilencer with me!

  17. By http://www.rehabsandrentals.com/ on May 13, 2016 | Reply

    It’s a pleasure to find someone who can think so clearly

  18. By car insurance on Jun 4, 2016 | Reply

    Just a smiling visitant here to share the love (:, btw outstanding design. “Individuals may form communities, but it is institutions alone that can create a nation.” by Benjamin Disraeli.

  19. By http://www./ on Jul 21, 2016 | Reply

    Pour l’instant, le KG ressemble plus à un Wikiprout scraper qu’autre chose.Cela va changer rapidement. Je prévois qu’entre 1 à 3 ans, le concept va s’étendre dans de fabuleux terrains pour la recherche d’information.

Post a Comment