Suntem cei mai tropicali din Europa

June 10th, 2010 | by Vadim Cusnarencu |

Romania a luat cele mai dure masuri de austeritate din Romania, plus un mare imprumut. Vom mari si taxele, in timp ce in Ungraia s-au injumatatit, iar vecinii nostri au depasit criza fara sa ia vreun ban de la nimeni imprumut. Ca o bomboana pe coliva vine la noi in tara o vreme caniculara, cele mai mari temperaturi din Europa, depasind lejer si Grecia.

Pe langa faptul ca Romania este singura tara, alaturi de o republica africana, care impoziteaaz pensiile, tara noastra are si cele mai grele masuri de asuteritate din Europa.

Suntem singura tara care a micsorat salariile bugetarilor si pensiile. In restul tarilor s-au inghetat. Am luat inainte si un imprumut imens ca sa fim siguri ca se pot plati o vreme (nu salariile si pensiile, cred ca altele cu prioritate).

De cealalta parte, aproape de noi, in Ungaria vecinii nostri au refuzat sa se imprumute atunci cand au vazut conditiile in care se dau banii, pentru ca de fapt nu se dau ci se iau. Ungurii au adoptat ca masuri de austeritate nu concedieri si scaderi, ci inghetari si eliminari de favoruri.

In Ungaria s-au interzis fara discernamant (ca la noi taierile de pensii si salarii) masinile de serviciu pentru bugetari. De la presedinte la muncitor la stat fiecare se descurca sa mearga la munca asa cum stie, pe jos, cu masima personala, cu taxiul, cu bicicleta orice e bun si nu mai e gratis.

Ungurii au taiat si telefoanele mobile de servici, cu alte cuvinte ciocu mic si munciti, iar de vorbit vorbiti pe banii vostri. Au scazut impozitele firmelor la 19%, de la 10%. Rezultatul s-a vazut rapid, la nici un an de zile: ungurii sunt pe crestere economica in primul trimestrul 1, cu 0,9%. Romania e pe scadere si ramane sa vedem ce va fi mai departe, pentru ca vor creste si taxele. Este doar o chestiune de timp.

Germania a impozitat averile care nu au putut fi justificate de cetatenii bogati, din bancile ein Elvetia. Banii care nu au putut fi dovediti cu acte au trebuit sa vina in parte si la stat, altfel se confiscau in totalitate. oare ce averi or avea romanii bogati in Elvetia, la ora asta? De ce oare nimeni nu vorbeste de ele?

Suntem cei mai tari din Europa nu pentru toate calculele care ni se arunca la televizor in care ni se explica de ce nu mai sunt bani. Bani nu mai sunt pentru ca pe niste wc-uri din nu stiu ce comuna se chletuiesc sute de mii de euro cand s-ar putea face treaba mare cu 10.000. La orice trebuie sa ia bani o liota de nenorociti, iar totul este umflat.

Toti cei din sistemul de stat, sefii mari indiferent de partide (la noi partidele oricum sunt o chestiune de scandal la televizor, nu o problema care sa duca tara mai departe), isi baga in buzunar banii publici. Asa e acum si asa a fost mereu. De aia nu mai sunt bani (sau nu mai sunt atatia cat vor unii sa ia). Iar pentru asta nu platesc ei, ci platim noi zi de zi.

Imi spunea cineva in care am mare incredere si admiratie ca doar copiii mei (care acum au 1 si 3 ani) vor ajunge sa scape de nenorocitii astia si ca doar generatia lor va reusi sa ii dea la o parte. Din pacate eu nu cred asta. Normal, as vrea sa ma insel.

Ca sa fie totul bine ma uitam peste temperaturile din zilele astea. Romania va avea 3-4 grade peste Grecia in urmatoarele zile, in timp ce toata Europa, inclusiv Turcia, va avea niste zile foarte suportabile. Tot la televizor ni se spune ca Europa e sub o masa de aer tropical, dar noi suntem de departe mult mai tropicali decat altii se pare. Suntem si vom fi mereu cei mai tropicali din Europa.

  1. 21 Responses to “Suntem cei mai tropicali din Europa”

  2. By william coylung on Jun 10, 2010 | Reply

    hihih…asa e…nu e nevoie de nici un editorial pe tema asta..faza e simpla: CINE VREA SA RAMANA INGHITE TREBILE ASTEA…acum sa poa’ pleca cu buletinu….deci VALEEAAAAA

  3. By pacat on Jun 10, 2010 | Reply

    pacat ca nu stim sa ne organizam,pacat ca trebuie sa suferim….si cum see face…ca tot aia mici si necajiti

  4. By a on Jun 10, 2010 | Reply

    hai sa vb sa ne aflam in treaba. se poate pleca ca sa faci ce? trotuarul? ca nu ai nicio garantie ca vei gasi de munca, daca pleci la ne-ve, si mai important, ca vei gasi pe meseria ta. Tie ti-o fi totuna ce muncesti, mie nu imi e, vreau sa fac meseria pe care mi-am ales-o, nu orice, doar sa traiesc.

    In afara de asta unii mai avem si familie pe aici, parinti chestii.
    Prefer sa traiesc mai modest daca sa stiu ca le rup inima daca plec.

    E usor de zis, cand scrii pare simplu, dar nu e. Am stat destul prin germania si austria si am vazut cum e, nu e nici la ei simplu si nu e pt oricine. Nu oricui ii place atata ordine si disciplina. Ca la ei ai calcat regulile te-au ars, nu se discuta.

    Ar mai fi de zis, dar ma opresc. Cert e ca se poate pleca, corect, dar nu e asa simplu cum pare si nici nu ai garantia ca va fi ok.

  5. By william coylung on Jun 10, 2010 | Reply

    nu ai…atunci suporta aici…e simplu…lucrurile astea nu se vor schimba niciodat in Romanica…crezi ca cei care sunt acum in opozitie sunt mai buni…sau cei care au 1-2 ani acum si de care vb. Vadim…asa esti crescut in romania—sa furi si hartia igienica…eu am ales deja…si nu sunt capsunar (nu ca ar fi ceva rau in asta)…dar prefer linistea de aici…mi se pare insa inutil sa arati cu degetu toata ziua spre nu stiu ce achizitii publice sau spre nu stiu ce vile ale interlopilor si oamenilor politici…asta e…tara nostra draga…

  6. By cristi on Jun 10, 2010 | Reply

    Din cate stiu eu … si nu cred ca ma insel, prin Portugalia, Spania si cred ca chiar si Anglia s-au taiat ceva salarii bugetare. Dar vorbim despre 5% din nishte salarii care oricum sunt mult peste ce salarii exista la noi. Tot ce se intampla in Romania este si vina populatiei de rand, care ar trebui sa zica DESTUL si sa iasa in strada iar, dar cine sa o mai faca? Sunt de acord cu taierea de salarii de la bugetari, da acolo unde trebuie taiat … pentru ca sunt cativa care chiar merita bagati in oala cu … Nu merge sa-i bagi asa aiurea pe toti.

  7. By vadim on Jun 10, 2010 | Reply

    Exdact, sa zica DESTUL, nu sa faca precum boii astia de la PSD sa puna titluri cretine la motiuni, Genocid sau altele din care nu lumea nu intelege oricum nimic.

  8. By cristi on Jun 10, 2010 | Reply

    Sa zica DESTUL oamenii de rand impotriva politicienilor, nu PSD … Dar multi dintre oamenii de rand care ar putea sa spuna DESTUL … au plecat deja spre alte zari. O varianta ar fi aia cu arboratu de mesaje la balcon, cum fac catalanii in Barcelona … dar nu stiu cati ar baga in seama si ai sanse mai mari sa devii subiect de bascalie printre cei afectati de masuri, desi obiectul este tocmai sa-i ajuti pe ei.

  9. By mobutu on Jun 10, 2010 | Reply

    Citez
    “Au scazut impozitele firmelor la 19%, de la 10%.”
    E invers, necesita corectura.

  10. By Io on Jun 10, 2010 | Reply

    nu are cine sa iasa n strada in Romania. La noi in tara sunt cateva categorii bine delimitate: marea masa de asistati care iese la vot pentru un mic si o bere. Astia nu au nici o initiativa. Ii fura toti: primarii, consilierii, … Nu ii deranjeaz animci. Daca le pica si lor ceva firimituri zic bogdaproste.
    Cei cu studii – ei se lipesc de o corporatie, mai un mic business cu evaziunea de rigoare, mai un contract cu statul,.. pana la urma e suportabila viata si pentru ei.
    Cei care ua plecat pentru ca vroiau sa castige mai mult pentru munca lor si nu in ultimul rand ca sa traiasca in niste conditii mai bune – ei nu pot schimba nimic in tara d eacolo de departe. Voteaza si ei plini de speranta o data la 4 ani dar tinand cont de oferta electorala efectul e fix zero.
    Cei care lucreaza la stat si pensionarii. Cei din urma nu au forta si organizare. Ceilalti vor posturi caldute, siguranta jobului si oricum sunt pusi acolo pe pile si nu au nici un interes sa schimbe ceva. Se mai revolta si ei in sinea lor si-i cuprinde teama cand le pica propteaua eventual :)
    In politica nu se poate afirma nici o persoana integra si capabila. Se ocupa ‘baietii’ imediat. Si oricum e o chestiune de mentalitate. Toata lumea uraste politicienii dar isi doreste sa le ia locul ca sa se bucure d ebanii si privilegiile lor nu pentru a schimba ceva.
    Deci s afim seriosi, Romania e o tara condamnata. Asa au stat lucrurile la noi dintotdeauna, sa nu ne amagim ca e altfel acuma doar pentru ca avem MTV la televizor si McD la coltz. Avem dreptul sa consumam si obligatia sa platim taxe.
    In rest(doar) interesul personal primeaza. Si din asta nu are cum iesi ceva bun.

  11. By DC on Jun 10, 2010 | Reply

    Stimate jurnalist , in spiritul respectului fata de cititorii dumneavoastra , ar fi indicat un minim efort pentru a verifica corectitudinea textului scris (“Ungraia” nu cred ca injumatatit inca nimic) . Altfel , apreciez comentariile dumneavoastra si efortul de a face pe oameni sa inteleaga imensa minciuna in care traiesc si se complac .

  12. By relansat on Jun 10, 2010 | Reply

    granitele sunt deschise, poti emigra oricand. ce te opreste, comoditatea? eu din toamna o tai. m-am saturat. nu imi mai trebuie romania.

  13. By wave84 on Jun 10, 2010 | Reply

    Ideea e buna dar exemplul este prost dat. Ungaria a crescut toate taxele si inca de mult. TVA de la 20 la 25% in 2009, impozitul pe firme de la 16 la 19%, plus alte taxe noi introduse.

    http://www.worldwide-tax.com/hungary/hun_econonews.asp

  14. By Faby on Jun 10, 2010 | Reply

    ce este Europa ???
    pt a fi membru european trebuie sa respecti anumite criterii care defapt nu esti capabil sa le aplici… firme, fabrici, etc. facute dupa norme europene… acum se sstie dc locurile de munca in tzara sunt putine si prost platite…
    Ce avantaj am eu ca sunt in UE???
    pot ciurcula cu buletinul unde doresc, pot fi sclavul strainului, umplu buzunarele strainului, platesc taxe altui stat cand toate astea se pot face chiar in tzara noastra…
    O singura intrebare am si eu… Romania ce exporta inafara de masini, avand in vedere ca importa peste 70% din strictul necesar ???
    IN ROMANIA E CRIZA DE CAND A MURIT CEAUSESCU !!!

  15. By Contra idiotilor on Jun 11, 2010 | Reply

    Din nou ‘atotstiutor’!!
    Si In America se plateste impozit pe pensie si
    in multe alte tari!! regele exagerarilor!

  16. By cristi on Jun 11, 2010 | Reply

    Ungaria s-a imprumutat la FMI si are o datorie externa de 70% din PIB si o duc cam rau in perioada asta…datoria lor e mult mai mare ca si a Romaniei care are aprox. 40% din PIB datorii. Mai informeaza-te inainte sa scrii articole…

  17. By Saloane tatuaje on Jun 14, 2010 | Reply

    nu mai ma intereseaza criza zilele astea dupa canicula asta si, miercuri si joi am inteles ca or sa fie 37% la umbra… ce ziceti de asta…

  18. By Kaley on Jul 19, 2016 | Reply

    That’s a smart answer to a tricky quoesitn

  19. By http://www./ on Nov 2, 2016 | Reply

    This could be my daughter. Finally a blog I can relate to. First day this year the new teacher sent home a page asking the parents to let her know all about the child. I filled the page front and back all the while hoping i wasn’t coming across as obnoxious I felt I had to speak for her (as best as I could) because I know she can’t explain her ways.

  20. By http://www./ on Nov 14, 2016 | Reply

    your mom sounds like a stand up gal and i must follow her example. your people are good stock. i would be a fool to question your taste.

  21. By http://www./ on Dec 30, 2016 | Reply

    What a chicken$shit pant load this guy is. Bennett submitted a form that requires the state of Hawaii to VALIDATE the info in Obama's birth record. He only got their BS response when he let them off the hook and withdrew his demand, allowing Hawaii to simply verify that they have worthless info on file that agrees the same lies Obama has told.

  22. By american kredit yamaha on Feb 7, 2017 | Reply

    What i don’t realize is in reality how you are not actually a lot more well-favored than you may be right now. You’re so intelligent. You know therefore considerably in terms of this subject, produced me in my view consider it from so many numerous angles. Its like women and men aren’t fascinated except it is something to do with Lady gaga! Your own stuffs great. At all times handle it up!

Post a Comment