Cum minte Carrefour cu icre moi
October 25th, 2010 | by Vadim Cusnarencu |Din cand in cand mai cumparam de la Carrefour o salata de icre varsate. Pana astazi, cand m-am lamurit ce contin cu adevarat, fiind mintit initial atat de eticheta afisata in vitrina, cat si de vanzatoare.
Nu cumpar niciodata icre gata facute, pentru ca au o gramada de porcarii in ele: agenti de inchegare/ingrosare, guma guar, xantan sau acid citric. Pe cutiile care contin astfel de “icre” sunt scrise cu litere de o schioapa ingredientele, in mod corect. Este la alegerea fiecaruia daca le cumpara sau nu. Eu nu le cumpar nu pentru ca vreau sa traiesc 100 de ani, ci pentru ca imi place ca atunci cand mananc un lucru, sa fie chiar acel lucru, nu o supa de chimicale.
In acest spirit, cateva luni de zile am crezut ca pot cumpara icre bune, gata facute, naturale, prin care imi satisfaceam o placere in mod sanatos, salvand si timp. La raionul de produse varsate de la Carrefour se gaseste o salata de icre. Pusa intr-o tava mare, ai impresia ca este facuta proaspat. In plus, pe echicheta cu pretul scrie ca salata contine doar atat: icre de crap, ceapa, ulei.
Am intrebat vanzatoarea la momentul in care le-am vazut si cumparat prima oara, daca singur eticheta este completa si nu cumva mai exista si alte ingrediente. In afara unei priviri care spunea “Bai, esti prost?”, raspunsul a fost unul intepat: “Nu vedeti ce scrie acolo? Doar ce e acolo contin”. Si uite asa, cu eticheta mincinoasa si vanzatoarea pe masura, am luat ca prostul de cateva ori si am dat nitel si copiilor mei.
Pentru ca mie imi e dat mereu sa descopar adevarul :), astazi ajung la raionul de produse varsate de la Carrefour cu gandul sa imi satisfac o pofta salvand timp, tocmai cand se incarca tavita cu icrele miraculoase. Profit sa verific la sursa si ii cer vanzatoarei ambalajul. Dupa ce se codeste doua minute si incearca ea sa imi citeasca (silabisea de parca era la gaimnaziu, cate un cuvant la zece secunde) ma ia enervata la pertu si imi repede punga “Hai, ia si citeste!” dupa ce o rog repetat sa nu se mai chinuie si sa imi dea mie ambalajul ca sa ma uit sigur.
Iau punga sleita pe care era lipita o eticheta minuscula. Ce mai contineau icrele in plus fata de eticheta mincinoasa de la raft? Mai nimic, extras de soia, guma guar si acid citric printre altele care acum imi scapa.
Este legal ce face Carrefour, sa vanda produse apeland la etichete incomplete care te fac sa cumperi un produs pe care il crezi natural cand de fapt el contine adaosuri cancerigene? Este legal sa se afiseze pe un produs alimentar lista de ingrediente doar partial, iar vanzatoarea sa minta fara sa clipeasca atunci cand o intrebi daca ingredientele sunt scrise corect?
Eu stiu ca nu, iar pe langa aceste randuri o sa fac si reclamatie la ANPC sperand ca altii sa nu mai fie pacaliti.
44 Responses to “Cum minte Carrefour cu icre moi”
By romy on Oct 25, 2010 | Reply
Bravo…merita sa incerci sa schibi ceva in tara asta…dar nu cred ca o sa ai succescul dorit.
By sancho on Oct 25, 2010 | Reply
si ai votat si cu base, este? ai moaca de fraier, asa!
By Peace on Oct 25, 2010 | Reply
@sancho,nu are nici o legatura raspunsul tau idiot cu articolul de mai sus
Presupun ca nu doar la Carrefour se procedeaza asa miseleste…
Vadime,daca ai timp incearca sa iti prepari singur salata de icre,nu iti ia prea mult timp daca nu se taie maioneza la nesfarsit :))
By sancho on Oct 25, 2010 | Reply
@peace : totul e o minciuna mai.. pana si tu!
By sancho on Oct 25, 2010 | Reply
@peace again: daca faci icre cu maioneza ajungi [edit], asa ca tine.
By vadim on Oct 25, 2010 | Reply
Peace, aia ziceam ca nu am timp si preferam sa o iau gata, dar sa evit gunoaiele. Asa ca solutia ramane cea spusa de tine.
Asa este, nu doar Carrefour face asta, si La Forumi parca am luat o toba de casa care avea pe ea scrisa tot o lista incompleta, fiind “varsata”. Cand am cerut sa vad ce contine m-am luat cu mainile de cap: nitriti, nitrati, monoglutamet, tot meniul…
Smecheria se face la produsele astea varsate din cate vad, s-au prins astia ca oamenii fug de marfa ambalata din cauza chimicalelor, dar mai pot fi pacaliti la “varsate” prin listele incomplete, asacum mi-am furat-o si eu.
Am facut reclamatia online la ANPC, sa vedem rezultatele.
By sancho on Oct 25, 2010 | Reply
domnu vadim, cand vei descoperi oare ca apa e uda? vei face un articol si despre asta, intr-o gazeta de sport, ca o mare descoperire probabil?
By vadim on Oct 25, 2010 | Reply
Sancho, nu este normal si legal, mi se pare corect sa semnalez si sa imi stiu drepturile de consumator. Nu imi place cuvantul asta, consumator, insa in cazul de fata asta este: dreptul consumatorului. Am consumat o mizerie, pacalit de eticheta, concertat cu vanzatoarea instruita sa minta clipind des si uitandu-se la mine ca la felul 14 de parca eram nebun.
Ideea e ca piata e reglementata, toate porcariile sunt acum scrise pe eticheta, insa baietii fac vanzare prin metoda de mai sus. Va afla lumea si se va reglemnta si asta, stai linistit.
By sancho on Oct 25, 2010 | Reply
nea vadim, se va reglemta NIMIC. e ca in piesa lui caragiale.. se va revizui.. dar nu se va schimba in veci pururi, absolut nimic. Pe asta mizeaza si societatea de consum, pe oameni ca matale si pe altii care te cred, ca puteti schimba ceva, creduli pana in maduva oaselor. Si pana voi “iegsiztati” ei o duc bine mersi pentru ca voi veti cumpara in continuare, dupa care veti comenta si iarasi veti cumpara. trebuie ca VOI sa va mulati dupa timpuri, nu timpurile sa va pasuiasca pe voi.
By Peace on Oct 25, 2010 | Reply
@sancho
Amice,daca nu iti place articolul evita aceasta pagina…e foarte simplu.Pe de alta parte daca ai probleme cu capul cauta ajutor in alta parte.
By sancho on Oct 25, 2010 | Reply
@peace…[edit]?
By Peace on Oct 25, 2010 | Reply
@sancho
Din cauza [edit] ca si tine suntem unde suntem.
Esti o cauza pierduta :))
By sancho on Oct 25, 2010 | Reply
@peace
ca tu esti un cal breaz..mananca in continuare icre amestecate cu maioneza. si nu te mai baga in ciorba altora (tu te-ai luat primul de mine) ca bag seama vadim nu e o muiere sa-ti ceara tie ajutorul.
By Peace on Oct 25, 2010 | Reply
@sancho
Nu am nimic personal cu tine,ma enerva doar atitudinea ta de [edit]…nimic mai mult.
O seara buna in continuare
By sancho on Oct 25, 2010 | Reply
orice atitudine care e nu e impartasita e de imbecil asa-i?
By vadim on Oct 25, 2010 | Reply
Sancho, ceea ce spune si Peace si sustin si eu este ca lumea pacalita cumpara. Unii, cand s-au prins nu mai cumpara. Crezi ca eu mai iau porcariile alea de icre? Nu, am pus punct. Ok cumpar de la Carrefour dar svaiter si aia e, cat mai putin. Altii vor cumpara mai departe icrele alea sau altele fara problema ca halesc guma guar sau acid citric, nu isi fac probleme. Nu numai in Romania. Nu inteleg ce vrei tu sa demonstrezi de fapt. Ca sunt multi care nu au habar ce mananca? Sau ca sunt pacaliti? Sau ca isi cumpara mancare de la Carrefour?
Eu am un site pe care intra zeci de mii de oameni pe zi. Daca ei afla asta si ii intereseaza inseamna ca am atins un scop, in rest daca ANPC va face ceva sau nu este alta treaba. Pana una alta in Romania e reglementata de ceva vreme treaba cu ambalajele: toti isi scriu ingredientele, chiar daca ascund E-urile in spatele denumirilor lungi, sunt fumate. Mai putin la astea varsate la care musca lumea, cat o mai musca.
By williamcoylung on Oct 25, 2010 | Reply
mda…ce pot sa spun…genial…vadim si-a descoperit icrele acu’///
By vadim on Oct 25, 2010 | Reply
In plus ce zici Sancho e loc pe piata de afaceri mici care sa vanda la mici magazine produse facute in casa, ca in anii ’20 – ’30 – ’40 atunci cand marile magazine de alimente nu se numeau Carrefour si Selgros, ci Cofetaria Ionescu, Macelaria Popescu etc? Eu cred ca e. Erau pe Lipscani astfel de afaceri, lumea venea dimineata si cumpara produsele facute in casa, care se terminau repede, nu mai gaseseai la 12-1 nimic.
In loc sa dai 10 lei pe 200 de grame de icre cu guma de guar si acid citric de la Carrefour ai da 150 de lei pe 200 de grame de icre facute in casa, la un magazin de cartier afacere de familie? Nu zilnic, o data de doua ori pe saptamana, sa iti salvezi timp cumparand o salata de vinete, una de icre sau o prajituar de casa fara chimicale. Eu as da. Mai mult, eu as face asa ceva.
By sancho on Oct 25, 2010 | Reply
vadim, ceea ce vreau sa spun este ca tu vei lua svaiter, care e la fel ca icrele alea amarate. Te vaiti ca aia nu e buna,dar iei alta la fel de proasta. Si mai vrea sa spun ca fiecare poate alege ce sa manance, fie ca e din magazinul ala fie din oricare altul, pentru ca peste tot e la fel. asta nu pricepi, ca oriunde mergi si orice vei face, va fi la fel, si peste 100 de mii da ani. idealistii sunt nascuti morti.iar peace ala.. mi-e mila de el. el vorbeste dar habar nu are ce vrea.. doar vorbeste.
By vadim on Oct 25, 2010 | Reply
Cred ca nu ai vazut mai sus ce am scris, nu e de 100 de mii de ani, e de 10-20-30 de ani. Ce ne impiedica sa facem cum faceau bunicii nostri, astfel de afaceri care sa atinga publicul ca mine sau ca tine? Ai cumpara de la un magazin de genul celui de mai sus? Vorbim de principiu, dar daca as avea timp si o mica suma de investit as face-o cu ochii inchisi si poate ar incepe si altii, cu concurenta pe domeniu. Concurenta la alimente nu mai exista, totul e ambalat si vandut de supermagazine. Insa dupa mine exista alternativa si in curand poate lumea se va destepta, iar afacerile de familie pe domeniul alimentar, asa pe cartiere vor incepe sa isi faca timid aparitia, iar oamenii sa cumpere.
Iar svaiterul ce are? Totusi nu are mizeriile care sunt in mezeluri sau icre, cel putin asta pasteurizat nu vad ce problema ar avea. Nu are conservanti, adaosuri, e-uri nimic. Iar la branza , daca te uiti in vitrina la Carrefour la cea varsata, singura mai galbejita e aia de la Napolact, restul sunt albe ca zapada. Mai exista cred si lucruri bune, ideea e sa te feresti de cele rele pe fata (mezeluri, paine alba, dul;ciuri in exces etc). Desi sa stii cunosc oameni de 95 de ani care mananca putin din toate si sunt ok. E drept ca poate au castigat si la loteria genetica.
By sancho on Oct 25, 2010 | Reply
da vadim, ai dreptate. e ca in bancul ala spus de jean paler: ce diferenta e intre jean constantin si jean paler? unul e negru 88 iar celalalt negru 92. cum spunea romanul goethe “same shit”. Si macelarul Popescu cumpara pasta de albire a icrelor iar pe eticheta scrie ca e natural. Totul e sa gaseasca oameni sa-l creada. Si bag seama ca sunt multi, foarte multi. Pe asta se si bazeaza toata afacerea.. vorba logofatului. Noapte buna, imi pare bine ca m-ai bagat in seama.
By vadim on Oct 25, 2010 | Reply
Asa e, dar pasta aia de albire nu cred ca era ceea ce se pune in ziua de azi. Raman la ideea mea ca micile afaceri pe segment se pot face, iar o familia care lucreaza poate trai decentvanzand 5 kile de icre, 5 de vinete si 3 kile de prajituri de casa. Iti facsi un calcul, daca ar scoate pe ele cam 200 de euro pe zi din ele ar insemna 6000 pe luna. Chirie, materie prima etc, raman 1-2 mii. E ok. Vazusem o chestie asemenatoare cu un francez plecat in SUA cu o afacere defamilie cu ciocolata si acum e multimilionar. Dupa mine astfel de afaceri sunt cele de succes si au un public care nu va muri niciodata. Noi in Romania nu avem asa ceva pe segmentul mancare. Si eu iti multumesc pentru discutie.
By Cristian on Oct 25, 2010 | Reply
Hai sa va mai zic si alte 2 magarii facute de Carrefour.
1. Produse vrac
Am luat de cateva ori niste “telemea Defne”, foarte ieftina si de altfel gustoasa, recomandata cu caldura de vanzatori (“la masline, intotdeauna telemeaua care vine cu maslinele”).
In scurt timp constat ca a disparut de la telemea – mutata la sectiunea “inlocuitori produse lactate” si cu denumirea “delicatese”.
Vanzatoarea nu a vrut sa explice cauza, noroc cu sotia mea suspicioasa care a refuzat sa mai cumpere.
Urmatoarele dati cand am luat branza, cum ceream ce voiam vanzatorii ne intrebau de ce nu luam Defne – aproape ca nu ne lasau sa luam altceva si se suparau cand in final nu reuseau sa ne convinga.
Intr-o zi am repezit vanzatoarea ca nu e telemea, si un vanzator mai tanar a intervenit ca avem dreptate. “Tanti Defne”, ofuscata, a scos eticheta. Surpriza: lapte de soia in “telemeaua” bulgareasca!
2. Promotii ale producatorilor
Nu o data am returnat produse venite din fabrica in ambalaje gen 5+1 gratis, 2+1 gratis deoarece de fapt nu erau vandute asa! Cel mai flagrant exemplu e baxul de Tuborg la 16.1 RON cand o bere era 2.6. Deci 6 beri scoase din plastic erau 15.6 !!! De fiecare data ni s-a explicat cu un ranjet ca promotia producatorului nu are nicio legatura cu preturile lor.
Nu stiu daca e legal sau nu, insa mi se pare o mega magarie – ar trebui scoase din ambalaje.
Concluzia e ca asta inteleg hipermarketurile printr-o afacere buna: pacalirea clientului.
By florin on Oct 25, 2010 | Reply
parca sunteti muieri..=)) voi aveti ceva interesant de spus..dar modul in care o faceti..ma face sa rad:P
By vadim on Oct 25, 2010 | Reply
Zi-le Florine tu mai bine… Iti plac icrele moi?
By II on Oct 26, 2010 | Reply
Inteleg ca ai fost pacalit/mintit de carrefour dar n-am inteles de unde pana unde ajungi la substante cancerigene. Toate cele trei ingrediente pe care le-ai retinut sunt naturale (“extras de soia, guma guar si acid citric”), guma guar e doar un nume dat unui zahar si din ce imi aduc eu aminte e recomandat in destule afectiuni medicale si e destul de folosit in mancaruri. Acid citric gasesti mai mult intr-o lamaie decat in salata aia amarata (plus ca lamaie pui si tu cand faci salata acasa probabil).
Mi se pare sanatos sa incerci sa educi marii (si micii) producatori dar ai grija sa nu cazi in paranoia E-urilor ca nu-s toate asa rele cum zice lumea. Ca pui 0.01% acid citric produs de un nene in laborator sau 0.01% acid citric stors dintr-o lamaie e aceeasi substanta si are aceleasi proprietati. Ca din lamaie iti mai cad si ceva vitamine asta e alta treaba dar acidu’ citric e acelasi.
Singura problema e cand citesti eticheta care zice contine A si B, mananci cu pofta si ajungi la spital o saptamana pentru ca esti alergic la C si D pe care nu le-au trecut pe eticheta baietii veseli de la supermarket…
By cocolino on Oct 26, 2010 | Reply
ce ne mai place sa ne vaicarim ca niste “curve virgine” vadime, nevoia si tepele numeroase luate pe meleagurile astea superbe m-au invatat ca nimic din ce gasesti in comert nu e 100% natural unless u pay a shitload of coco for it. icre naturale n-o sa gasesti in comert, tot ce e in punga are conservanti si alte nebunii. daca vrei sa le dai la copii niste icre 100% naturale te duci spre ex. in mai la peste pe la vro balta pe langa bucale si cu ceva noroc prinzi un crap sau ceva pe-acolo, si scoti cam 100 g icre la kilu de peste. le prepari fain acasa si te bucuri de natura. astia la supermarketuri abia asteapta sa-si gaseasca fraierii, asa ca nu stiu cu ce te mira toata povestea asta
By cristi on Oct 26, 2010 | Reply
Lolol, m-am speriat … credeam ca Vadim s-a luat de icrele cuiva … din moment ce apare un “Liga I” pe acolo pe site :)) … m-am linistit acum
By moguai on Oct 26, 2010 | Reply
vadim, exact acelasi lucru l`am facut si eu.fiind “fan icre” – mama mereu facea acasa si mereu mi`au placut, am cautat sa evit cele ambalate vazand cate porcarii au in ele si am zis….ia`uite astea varsate sunt simple.
sa nu mai zic ca de obicei cumpar tot felul de salate din vitrina lor din care4 – nu doar salata de icre…dumnezeu stie ce mai pun prin ele.cred ca nici aia de vara sau bulgareasca nu mai e de incredere
By alx on Oct 26, 2010 | Reply
Apoi chestii din astea fac cam toate magazinele ea incearca produsele lor sau a celor din real de la grill sa vezi acolo ce bataie de joc este
By Claudiu on Oct 26, 2010 | Reply
Citeva observatii… Nu cred ca bunicii nostri acum 100 de ani erau forate expliciti cu ingredientele. Acidul citric il gasesti in lamaie, e mai buna salata de icre asa… In plus e o mare diferenta intre ce gatesti acasa (chestii care se maninca in maxim 2 zile) si ce se face la volum pt vinzare. Mai trebuie si ceva substante prezervative, “chimicale”… Ceea ce vreau sa spun e ca mi se pare un pic de exagerare ce e in articolul asta. La urma urmei aveau o eticheta care spunea ce continea produsul si pe care te-au lasat sa o citesti. Mincam noi si pe vremea lui Ceausescu o groaza de prostii de calitate indoielnica si dupa revolutie… Daca te simti tradat cere eticheta de fiecare data. Problema rezolvata! Tara arde…
By Ion on Oct 30, 2010 | Reply
fugiti! o sa muriti de la acidul citric! sa nu beti nici ceaiuri acrite cu lamaie, cineva injecteaza in lamai acidul citric!
cat despre extractul de soia, e inutil orice comentariu…
bai vadim, acum serios, invata si tu ce sunt acele ingrediente inainte. nu inseamna ca sunt daunatoare si vei muri la 90 de ani in loc de 100 doar pentru ca sunt denumiri pe care nu le cunosti.
oricum la copii poti sa le cumperi mancare sanatoasa, ca o data ce au muscat dintr-o ciocolata, gata, s-au ”contaminat”
By Vadim on Nov 1, 2010 | Reply
Ion, ciocolata este unul dinter dulciurile bune. Teoretic orice este bun, daca e cu masura si e un aliment care nu se inscrie in lista cocteilurilor de chimicale.
By pancho on Nov 3, 2010 | Reply
Vadim, crezi ca painea din care imbuci e “naturala”?
By Vadim on Nov 4, 2010 | Reply
Da, mi-o fac in casa. Macar stiu ce faina pun, in general integrala. E ok.
By MONA on Nov 8, 2010 | Reply
CODEX ALIMENTARIUS SE AFLA PE UNELE PACHETE DE FAINA ,PASTE FAINOASE-FIDEA ,CRED CA IN CURAND VA FI PE CAT MAI MULTE.
By MONA on Nov 8, 2010 | Reply
monoglutamatul,acidul citric,nitritii,nitratii,toate se afla in toate podusele din carne,vai de noi ce se mananca ,nu se uita lumea la etichete,spun ca ce sant alea E-URI?
By maia on Nov 29, 2010 | Reply
ca terapeut vreau sa va spun ca guma de xantan nu e periculoasa,esta un agent de ingrosare acceptat pana si de legile bio-eu consum produse organice-detergenti,prod de ingrijire si alimente cand gasesc.si caut .
acidul citric la fel e ok,e ca zeama de lamaie.nitritii si nitratii deja sunt pe alta pagina :se transforma in nitrozamine care sunt cancerigene.
glutamatul monosodic e controversat.
stiu doar ca oata gatit-fiert-devine toxic.
prin consulul lui in orice-mancarea pare mai gustoasa,deci cam prosteste papilele gustative.mancarea naturala si fara adaosuri nu va mai parea gustoasa,asa ca aici e un adevarat pericol ascuns:vom manca magarii mai multe pt placerea gustativa.
atentie la lapte-chiar si de la tarani-eu doar de acolo iau.consumat prea des da prea multi estrogeni.ingrasa femeile care au si asa putin progesteron.
sanatate si pace la toti
By maia on Nov 29, 2010 | Reply
pt cei interesati
la PLUS se gaseste marca de branza topita FRICHESO.e facuta de nemti,era bio toata gama,dar ai nostri au inlocuit-o cu varianta pt romani.dar…vestea buna e ca cea cu ierburi aromate-yammi!!!- nu e imitata inca .a ramas cea organica ,si e certificata de Okotest cu GUT.
paste fainoase…va recomand sa luati doar facut din grau dur,faina integrala si mai bine.
Plus avea…nu am mai vazut -paste bio.
By Qwerty on May 29, 2015 | Reply
We sancho nu stiu exact ce esti, cretin sau porc?
By ady on Oct 28, 2015 | Reply
Meh….eu cumpar salata de icre gata facute de la Salmaris si Bonito (care orice magazin le are). Mai ales cu hering si ceapa. Adevarat, contin multe chimicale, dar sunt bune la gust. Cateva chimicale nu fac nimic
By Norax on Mar 27, 2016 | Reply
Icre de-a gata preparate (cu ingredientele traditionale) bune am inteles ca au avut cei de la Lidl in Saptamana Romaneasca,insa eu nu am apucat ca se vandusera toate borcanele De abia astept sa revina Saptamana Romanesca sa le simt si eu gustul :)(poate data viitoare o sa prind si eu)
By Adrian on Dec 8, 2016 | Reply
Schioapa este dimensiunea maxima a deschiderii dintre degetul mare si cel aratator.
De aceea expresia “de-o schioapa” poate insemna, dupa caz, si foarte mic si foarte mare. La litere, cand spui ca sunt “de-o schioapa” nu inseamna nicidecum ca sunt mici si puchnite ci ca sunt uriase, de afis stradal.