Iata ca se poate: Carrefour eticheteaza (aproape) complet icrele moi

December 28th, 2010 | by Vadim Cusnarencu |

Mai tineti minte articolul de acum doua luni in care scriam pentru cititorii onlinesport.ro interesati de o alimentatie sanatoasa despre modul in care Carrefour vinde icre varsate pacalindu-si clientii prin eticheta incompleta? Iata ca s-a reparat treaba, chiar daca partial. Iata imaginea, precum si un scurt comentariu pe marginea ei, pentru ca (voit sau nu) eticheta vrea mai departe sa manipuleze

Am scris la finalul lui octombrie un mic text numit “Cum minte Carrefour cu icre moi“, pe care l-am semnalat si intr-o plangere si la Protectia Consumatorului. Am calcat astazi pe la Carrefour si am vazut ca icrele sunt acum  etichetate mai bine, in sensul ca apar si conservantii. In schimb, celelalte produse varsate au ramas in continuare la fel, cu etichetele incomplete, semn ca Protectia Consumatorului a actionat pentru icre.

Privind eticheta de mai jos a icrelor, fotografiata astazi, se observa ca in continuare vrea sa pacaleasca. De ce spun asta?  In primul rand “acidul scorbic” scris pe ea este incorect, trebuind scris “acid ascorbic” sau E300. In al doilea rand, alaturarea lui cu “sare de lamaie” (sau E330) creeaza confuzie. “Sarea de lamaie” este de fapt acidul citric (dupa unii  cancerigen), iar el este ingredient separat si trebuia delimitat prin virgula de “acidul ascorbic” plasat anterior.

Legat de benzonatul de sodiu (E211), aditiv folosit pentru a masca gustul alimentelor de calitate slaba, dar dat ca bun de haleala de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru ca este o afacere anuala de peste 100 de miliarde de euro si prezent in bauturi de la Coca Cola si Pepsi), a fost recent demonstrat ca este toxic pentru celule si cu potential cancerigen.

Pofta buna! Macar acum stim ce sa (nu) cumparam!

  1. 14 Responses to “Iata ca se poate: Carrefour eticheteaza (aproape) complet icrele moi”

  2. By ovidiu on Dec 29, 2010 | Reply

    Mai e scris gresit “benzoNat” de sodiu in loc de “benzoat”…

  3. By Alex on Dec 29, 2010 | Reply

    Foarte bine semnalat, articolul cu icrele dar de asemenea as vrea să te rog ceva Vadim.

    Nu ai posibilitatea să comentezi la știre pe acest site cum ai la Prosport spre exemplu sau alte site-uri de stiri nu neaparat sportive.

    In legatura cu stirea cu Marica care dezminte informatiile scrise in presa turca te-as ruga sa scoti articolul in care semnalati ce a spus un cotidian din presa turca deoarece creaza confuzie. Am avut un sentiment ca o sa apara o dezmintire foarte repede(cred ca acest cotidian sportiv e un fel de CANCAN DE LA NOI).
    Sper ca intelegi la ce ma refer.

  4. By emi on Dec 29, 2010 | Reply

    Nu-i rau ca te preocupa, dar chiar crezi ca exista ceva curat in supermarketuri ? Sau in orice alt magazin ? N-ai sa gasesti nicaieri, si asta nu din cauza milioanelor sau miliardelor de euro, ci din cauza orientarii majoritatii consumatorilor, care ar fi dispusi sa manance si rahat, numai sa fie ieftin, sau daca se poate gratis

  5. By Dragos. on Dec 29, 2010 | Reply

    Vadim presedinte..o da..

  6. By vadim on Dec 29, 2010 | Reply

    Ovidiu, am corectat, multumesc.

    Alex – Noi avem comentarii pe forum, avem acolo o mare comunitate de sport. Exista acolo un subiect de comentarii pe articole. Prin forum incercam sa cream continut de calitate, mesajele sunt citite de moderatori, nu exista spam si asa mai departe.

    Emi, mancarea era ieftina si acum 50 de ani, acum totul e industrie nu pentru ca nu sunt resurse, ci pentru a se crea monopol pe afacerile alimentare. Macar daca eviti mezelurile si porcarii precum icrele astea incercand sa iti faci in casa una alta si sa mananci diverse branzeturi sigur e mai sanatos.

    Dragos, da, de bloc.

  7. By Sidious on Dec 29, 2010 | Reply

    intrebarea pe care mi-as pune-o este de ce alimentele ajung mai ieftine la raft in carrefourul francez iar angajatii din franta nu au salariu mai mic de 1000-1500E.astea cu e-urile sun mici rahaturi pe langa faptul ca nenorocitii de francezi ne jegmanesc efectiv,adica hai sa punem 500 de taxe in plus,gen taxa de raft,taxa de eticheta si tot felul de ordinarii pe care in franta nu si le-ar fi permis niciodata,basca ca au falimentat zeci de firme prin contracte ridicole,pacalesc mici firme sa le produca tone de alimente sau produse care ei stiu ca nu o sa se vinda ca apoi sa le cumpere firmele cand intra oamenii la datorii si sa-si puna iei marca lor “1” pe ele..sa-i ia mama dracu’ pe aceasta natie de magrebieni tuciurii !!!

  8. By pancho on Dec 29, 2010 | Reply

    vadim, nu ai sesizat ca scrie “substante VIRGULA de ingrosare”. Vai vai…
    Care mai sesizeaza ceva, sa bage aici, sa ia Vadim Pulitzer-ul de blog.

    Chiar asa, citeam linistit ceva despre SPORT si dau de ICRE.. doamne feri…azi maine bagam si politica si previziunile mamei omida pe onlinesport, ca doar e blog de viata si cultura nu? Cu articol despre ICRE pintre articole despre Mutu si MEMEU.

  9. By Vadim on Dec 29, 2010 | Reply

    Pancho, asa e, si-au consumat virgulele mai devreme si au ramas fara la final.

  10. By WILLIAMCOYLUNG on Jan 10, 2011 | Reply

    cum sa numesc interviul de front page cu bwin-ul…o muie la colt la strada…altfel nu pot sa-i zic…

  11. By dragoshel on Jan 10, 2011 | Reply

    s-au cam dus banii cu sarbatorile si trebuiau sa faca ceva sa-si revina :))

  12. By WILLIAMCOYLUNG on Jan 14, 2011 | Reply

    Sali Keita (25 de ani) este unchiul lui Seydou Keita (30 de ani) si varul lui Salif Keita (64 de ani).

  13. By WILLIAMCOYLUNG on Feb 18, 2011 | Reply

    In Manama se duc lupte de strada, sunt trei morti morti si zeci raniti…..

    deci sa inteleg ca nu esti crestin si consideri ca mortu’ e mort de a binelea si nu mai primeste nici o **** dupa aia…. ;))

  14. By williamcoylung on Mar 23, 2011 | Reply

    ba vadim….daca mai vad un articol pro-surdu pe site imi bag eu…cineva de acolo e fan surdu si/sau batut in cap…sincer…de unde atata admiratie pt. neterminatu asta care alearga cu manicele trase ca un handicapat si nu e in stare sa traga o flegma…o sa joace asta in serie A si ia si balonu de aur…

  15. By sancho on Apr 19, 2011 | Reply

    halal bloger de sport si de viata.. ar trebui sa-ti inchida astia contul pentru inactivitate. sau vei fi bolnav de vreo boala? mai lumineaza-ne si pe noi cu cate ceva…sfintenia ta!

Post a Comment