Isteria ierbii romanesti

September 8th, 2011 | by Vadim Cusnarencu |

Iarba de pe Stadionul National se tranzactioneaza la acesta ora mai scump decat iarba din ‘Ciocolateriile’ olandeze. Toata lumea vorbeste in Romania despre ‘iarba’, totul fiind impins din spate de luptele electorale ce mizeaza pe sensibilitatea publicului, fara a trebui sa surprinda in mod real pe nimeni. Asta sa fie problema noastra, iarba. Mai important este ca spre deosebire de  gazon si echipa nationala, zidurile stadionului sa treaca testul timpului.

Am fost avantajati cu Franta de gazonul execrabil si o puteam face chiar intentionat, daca eram destepti. Aveam o scuza pe care nici nu mai trebuia sa o explicam, istoria sta atat de bine marturie in favoarea noastra, ne vine ca o manusa fina din piele de caprioara care acopera o mana de lemn. Puteam sa tacem si sa mergem mai departe, oricum avem un Stadion National fara Nationala, am luat un 0-0 cu Franta, bodaproste.

In Romania, in constructii, ‘meseriasii’ sunt putini. Atunci cand cu adevarat exista ‘meseriasi’ prea putini au afaceri cu Statul, cu Primariile, segmente unde mafia se reaseaza permanent dupa alte criterii. Firma care a facut gazonul nici nu va fi exclusa din contract, nici nu va da faliment. Ca dovada, seful ei nici nu este interesat, nici nu il vezi la fata ca sa-l scuipi. Este bine-mersi si daca a dat o declaratie a facut-o din snobism, din fronda. Firma care a facut gazonul este una de casa care lucreaza cu Statul, lucreaza si cu FRF, asa ca daca acum de ochii lumii nu va incasa un mizilic de cateva zeci de mii de euro o va compensa cu sutele de mii din contracte politice viitoare sau cu milioanele din cont.

In afara de Oprescu (care a iesit cel mai sifonat din acest caz si poate pierde alegerile dintr-un eveniment ce credea ca ii poate aduce victoria), alaturi de echipele de club care sufera fizic pentru ca se bazau pe aceasta arena in contextul bramburelii si pierderii stadioanelor clasice,  cam pe nimeni nu ar trebui sa mire sau sa afecteze calitatea slaba a ierbii de pe Stadionul National.

Asa cum se spune ca Oprescu a interzis la imn pronuntarea versurilor cu ‘Traian’, de ce nu ar fi posibil la fel de bine ca ‘Traian’ sa fi fost in spatele slabei calitati a gazonului, cu scopuri tot politice. E doar o speculatie personala, interesanta ce e drept, dar cazuta in paranoia zilelor noastre in care tot ce se intampla in tara asta e Basescu…

Cine a construit ceva in Romania stie foarte bine. Am aflat recent cum in blocurile noi se dau gauri prin grinzi de rezistenta pentru a face loc greselilor de proiectare a tevilor instalatiilor sanitare, cum normele de beton nu se respecta nu neaparat din statiile de beton, ci pentru ca pe drum betonierele sa ‘ratacesc’ si vand betonul unora inlocuind cu apa ce au dat pe sub mana. Cum se foloseste fier-beton din  Bulgaria si Turcia, desi proiectul este calculat pe fier romanesc cu alte caracteristici tehnice. Nimeni nu tine cont de nimic, la fiecare pas se fura si se schimba proiectele fara sa iti dai seama, atat la nivel mare, cat si mic. Se merge mai departe fara nici o raspundere reala.

Ne suparam acum ca o iarba nu a stat bine si nu mai putem respira, toata presa scrie despre asta. Nu iau apararea nimanui, este impardonabil, dar nu trebuie sa uitam ca am avut nevoie de 22 de ani ca sa avem pe ce sa punem o asemenea iarba… 22 de ani. Aici e drama.

S-o repara iarba, dar sa vedem ce va fi la primul cutremur mare si cum va rezista Stadionul National.  Nu vreau sa pun pariu, dar este posibil ca la acel moment iarba sa stea deja bine, iar zidurile nu. Iar baietii care s-au ocupat, ca si acum, sa spuna senini ca e normal ce se intampla… E absolut normal, nu stiu de ce se mai mira lumea.

  1. 13 Responses to “Isteria ierbii romanesti”

  2. By Dragos on Sep 8, 2011 | Reply

    Singurul mare dubiu este de ce lumea continua sa apeleze la Orpisan cel cu nisipul si cu marile tepe? Chiar nu mai stie nimeni sa planteze gazon in afara de smecherul asta?

  3. By vadim on Sep 8, 2011 | Reply

    Dragos, nu e nici un dubiu aici si scrie mai sus. Cercul afacerilor cu statul face asta posibil, nu trebuie sa se mire nimeni. Cercurile astea sunt peste tot in lume, insa la noi treaba merge prost. Diferenta dintre noi si cei civilizati e ca afara aia pun ei mana pe fonduri, iau si ei, dar chiar fac ceva.

    Ecuatia e simpla. Pe oamenii de pe strada nu trebuie sa ii intereseze cine face, ci doar ceea ce se face, ceea ce se vede. Iar aia mari din politica (presedinti, prim-ministri, primari etc) impart contractele in cercul lor de afaceri ca sa isi castige voturile prin faptele aratate oamenilor. Ei sunt sunt in fata si castiga popularitate prin fapte, iar in spate se invart afacerile. Asa se invarte lumea. La noi 18-20 de ani s-a castigat popularitate prin vorbe sau pomeni, totul era bine dar nu se facea nimic palpabil.

    De bine de rau in ultimii cativa ani au mai rasarit si la noi sali de sport, un stadion, poduri si un pasaj. Vorbesc de Bucuresti. 18 -20 de ani nu am vazut nimic. Nu vreau sa fiu acuzat de cine stie ce parti prisuri politice, cine ma mai citeste sau ma cunoaste stie foarte bine ca sunt antipolitic (nu apolitic). Asta nu inseamna ca sunt orb si nu pot vedea niste lucruri in jur, pe strada, care imi fac viata mai usoara si mai decenta.

  4. By Shadow on Sep 8, 2011 | Reply

    “dar nu trebuie sa uitam ca am avut nevoie de 22 de ani ca sa avem pe ce sa punem o asemenea iarba… 22 de ani. Aici e drama.”

    Foarte bine punctat, Vadim.

  5. By vadim on Sep 8, 2011 | Reply

    Shadow, pai cam asa e, 22 de ani (o treime din viata unui om care poate spune ca si-a mancat malaiul pe lumea asta). Si noi ne suparam ca nu e iarba buna… Gandire mica. Buba e alta si e acolo indiferent de iarba asta nenorocita. Am vrut sa scriu asta dupa meci, vineri, insa nu am avut nici un chef – e o chestie oricum evidenta. Dar prea zi de zi m-au agasat discutiile astea despre iarba, nici nu le mai citesc, fac alergie numai cand vad in titluri cuvantul ‘iarba’.

  6. By fane smen on Sep 8, 2011 | Reply

    “Shadow, pai cam asa e, 22 de ani (o treime din viata unui om care poate spune ca si-a mancat malaiul pe lumea asta). Si noi ne suparam ca nu e iarba buna… Gandire mica. ”

    Oare care e gandirea mica? Oare un stadion de 234 de milioane de euro nu poate fi livrat “la cheie”? Iar daca-s erori, chiar si minore, sa fie luat de guler ala care si-a asumat lucrarea?

  7. By Dragos on Sep 8, 2011 | Reply

    Vadim..nu e chiar o mandrie sa fii antipolitic..pana la urma e un lucru care ne afeceteaza pe toti in rau sau in bine. Nu-s de acord insa cu tine intr-o privinta..nu suport sa privesc un pod sau un stadion ca pe o mare realizare. E adevarat ca probabil daca Oprescu nu s-ar fi implicat in aceste proiecte nu ar fi fost gata nici acum. Asta ca vorbeai de oameni de afara care fura dar mai scapa si la prostime cate o frimitura. Pentru mine..ca sa o dau pe politica..e o mare problema insa cum unii inaugureaza autostrazi de 10 km in secolul 21 cand acum cateva mii bune de ani egipoteni contruiau piramidele din nimic..

  8. By Dumitru on Sep 8, 2011 | Reply

    Cel mai bun articol de opinie scris in presa romaneasca pe tema gazonului. Este de un realism care pe mine unul ma sperie, de la afacerile care se deruleaza prin stat, si tocmai in contra statului, si pana la un eventual test natural de rezistenta al constructiilor facute de ‘inginerii’ romani.
    P.S. Urmeaza ca madam Udrea sa ridice o asa zisa sala polivalenta pe locul actualului patinoar Mihai Flamaropol. Sa ne asteptam la un parchet alunecos?

  9. By skeptik on Sep 9, 2011 | Reply

    Vadim,Vadim, Vadim, nu incetezi sa ma surprinzi niciodata! Poate ‘poooopincuuristii’ astia ati dau apa la moara fiind de acord cu tine,dar eu observ mereu aceasi stare de inconstienta sociala completa, de lipsa de luciditate, de ‘common sense’, cind spui, desi ai numit-o speculatie,(daca scriai ‘LOL’ era altceva)ca…

    ”Asa cum se spune ca Oprescu a interzis la imn pronuntarea versurilor cu ‘Traian’, de ce nu ar fi posibil la fel de bine ca ‘Traian’ sa fi fost in spatele slabei calitati a gazonului, cu scopuri tot politice. E doar o speculatie personala, interesanta ce e drept, dar cazuta in paranoia zilelor noastre in care tot ce se intampla in tara asta e Basescu…..”’

    Cum, la fel cum Americanii si-au darimat singuri cladirile la 9/11? (trebuie specificat ca tu ai fost unul din cei 3-4 disturbati mental din toata lumea care au crezut asta, in ciuda tuturor dovezilor, video, audi, foto,etc)
    Din pacate pentru tine, stiu ca nu ai glumit sau speculat, TU intr-adevar crezi in aberatii din astea.

  10. By @Dumitru on Sep 9, 2011 | Reply

    Hey, (edit)

  11. By vadim on Sep 9, 2011 | Reply

    Skeptik, stiu ca esti agent american, dar nu va mai crede nimeni cu toata propaganda asta. Treci peste. Dovezile alea foto si video facute de voi le credeti doar voi, la fel ca alea de pe Luna.

    ps: ti-am sters jignirile, daca tii sa comentezi pe aici fa-o civilizat.

  12. By Beyonder on Sep 10, 2011 | Reply

    Bai fratzilor,
    Ma crucesc ce mai aud despre Romania si ‘romanismele’ acestea incredibile:
    Sa va fie rusine ca atzi modificat imnul nostru, al romanilor de pretutindeni! Sa va fie rusine ca va ascundetzi totzi in spatele lui Basescu (probabil de aia suntetzi si acum dupa 22 de ani acolo unde … meritatzi)! Probabil e greu sa suportatzi cuvintele mele, dar e asa de dezamagitor ce vad si aud despre Romania ca nu ma pot abtzine sa nu comentez…
    Aici unde sunt e o comunitate mica de romani si totzi suntem mandrii de obarsia noastra, de istoria si cultura noastra…. in nici un caz de ce se intampla acolo la orice nivel.

  13. By fotograf nunta on Sep 25, 2011 | Reply

    M-am speriat cand am vazut titlul – “isteria IERBII romanesti” :)) cand am vazut ca e vorba de gazonul de pe arena nationala m-am linistit =))

  14. By Vadim on Sep 26, 2011 | Reply

    Daca ai ajuns pe blogul asta cautand ‘iarba romania’ atunci iti inteleg dezamagirea. :)

Post a Comment