Oldboy: despre teoria hazardului si razbunare

June 2nd, 2007 | by Vadim Cusnarencu |

In timp ce europenii sunt in majoritate morti (mai salveaza un Lars von Trier) , iar americanii in totalitate morti si ingropati in ceea ce priveste arta cinematografiei, asiaticii vin periodic cu niste filme de exceptie. Este si cazul peliculei ‘Oldboy’ pe care nu trebuie sa o ratati.


Oldboy este un film din 2003 pe care l-am vazut zilele acestea, regizat de Chan-wook Park. Un regizor din Coreea de Sud de care auzisem prin “Sympathy for Mr Vengeance” si “Sympathy for Lady Vengeance”, fara a vedea insa vreun film de-al lui.

Oldboy este un film absolut senzational, o poveste de forta, simpla, fara scenarii fantastice care sa ia ochii. Iar acest gen de filme creeaza cele mai puternice mesaje, fiind insa si cel mai greu de facut. Problematica umana pe care o ridica Oldboy este extrem de puternica si la final te pune serios pe ganduri: ce consideram noi, oamenii, ca este bine si ce credem ca nu e bine? Cine ne spune ce e bine si ce nu e bine? Ceea ce stim ca nu e bine, chiar nu e bine? In fata cui putem sustine si judeca aceste lucruri? Poate face diferenta in relatiile umane prin cunoasterea sau necunoasterea unei informatii? Care este paroxismul unei razbunari?

Cat poate face rau o vorba aruncata in vant unei persoane? Pentru ca de aici pot porni mii de reactii, lucruri pornite in lant de care ca om nu afli niciodata. Niciodata nu afli 99% din rezultatul actiunilor pornite si declansate de faptele sau vorbele tale. Dai un caine afara din curte, a doua zi el musca un om si il omoara si asa mai departe, nevasta si copiii acestuia ajunge pe drumuri si asa mai departe.

Teoria hazardului este infinita. Teoria hazardului de care este obsedat si regizorul mexican Iniaritu, pe care o duce spre un maxim in Babel (2007 – cu Brad Pitt), dar pe care o arata atat de frumos in Amores Perros.

Modul in care este totul construit in Oldboy, de la inlantuirea de fapte, imagini, replici puternice fara nimica in plus sau in minus face din acest film o adevarata capodopera a cinematografiei.

Oldboy arata povestea unui barbat inchis timp de 15 ani fara sa stie de ce, intr-o inchisoare privata. Apoi este eliberat si incepe sa afle de ce. Nu va spun mai multe, va invit sa luati acest film si sa va uitati.

In topul personal, Oldboy urca pe locul 2, intre Dogville (ramas pe 1) si In the mood for love (care cade pe 3).

Si nu uitati: “Razi si toti vor rade cu tine, plangi si vei plange singur”.

  1. 10 Responses to “Oldboy: despre teoria hazardului si razbunare”

  2. By grinco on Jun 2, 2007 | Reply

    Oare de ce nu ma mir ca nu prea comenteaza lumea despre filmul asta? 😀 Daca ai fi scris despre vreun film ”meserias”, gen Mumia sau Van Helsing era plin de comentarii elogioase aici. Ce sa-i faci? Mai trebuie lucrat la culturalizarea romanilor 😉 Cat despre film , jos palaria. Si la mine e in Top 10. Pacat ca vor sa faca americanii remake dupa el

  3. By radugo on Jun 2, 2007 | Reply

    N-am văzut Oldboy, dar am văzut mai multe filme de Zhang Yimou, Wong Kar-wai sau Kim Ki-duk şi sunt de acord că numai asiaticii se mai raportează la cinematografie ca la o artă. O dovadă suplimentară e contingentul japonez din Babel, că tot ai amintit filmul ăsta.

  4. By Vadim on Jun 3, 2007 | Reply

    Grinco, nu e vina romanilor ca nu ajung la filmele astea. Hollywood a pus stapanire pe planeta si 99,99% dintre filmele de la cinema si de la tv sunt americane. Oamenii inghit in mare parte ce li se da, putin cauta ceea ce este bun. A devenit fenomen de underground sa te uiti la un film european. De cele asiatice… ce sa mai zic, sunt pentru cunoscatori. :)

    Radugo, e de vazut Oldboy. Ce nu mi-a placut la Babel ca e cam politizat, in cele doua filme anterioare si care fac parte din trilogie (Amores Perros si 21 de grame) nu apare pic de politica. In Babel apar notiuni ca teroristi, politie brutala indiferent de tara etc.

  5. By grinco on Jun 3, 2007 | Reply

    Vadim, ai dreptate cand zici de Hollywood, dar la fel cum am putut eu sau tu sau altii sa ne documentam despre cinematografia asiatica, ar fi putut sa o faca si multi altii. Dar ei se complac si se multumesc cu filme gen Norbit si alte alea. Bine, nu e valabil doar pentru Romania, procentajul de prostime e pesta tot in lume cam la fel 😀 Legat de Inarritu, de acord cu tine ca Amores Perros e peste Babel

  6. By Vadim on Jun 3, 2007 | Reply

    Pai aia e ca sunt putini care mai cauta valoarea. Mai toti se multumesc sa recite ceea ce vad la tv crezand ca sunt detinatorii marilor adevaruri si sa sustina ce mare film e Martrix, de exemplu… Exact, peste tot in lume e la fel. Ba mai mult la ei decat la noi as spune. In strainatate parca joburile spala mai eficient creierele. Si vorbesc de oameni inteligenti din birourile unor companii importante, nu de muncitori.

  7. By Tyler Durden on Jun 5, 2007 | Reply

    radugo, in mare parte ai dreptate (eu am un adevarat cult pentru kim ki duk si kar wai) insa cred ca esti putin cam unilateral. si-n europa si-n america de nord (filmul independent) si de sud se mai fac filme bune.plus de asta nici asiaticii nu fac numai filme bune daca e sa ne gandim doar la filmele serie b cu karate.

  8. By Vadim on Jun 5, 2007 | Reply

    Tyler, care sunt filmele din america de nord independente de care spui?

  9. By radugo on Jun 10, 2007 | Reply

    Sunt, dar noi nu le vedem. :))
    Mie Gus Van Sant îmi place. Fără vrăjeală. Elephant e filmul meu preferat.
    Cât despre Babel, eu nu l-am comparat cu Amores perros, am atras atenţia doar asupra actorilor asiatici din film, care mi s-au părut foarte buni.

    P. S. Ar trebui să scrii mai mult despre filme.

  10. By parazitu on Jun 16, 2007 | Reply

    “Sympathy for Mr Vengeance” “Oldboy” si “Sympathy for Lady Vengeance” ale lui Park Chan-wook formeaza o trilogie a razbunarii. Cinematograful coreean a crescut enorm in ultimii 10 ani si a ajuns sa fie pe locul 3 in lume ca numar de filme produse anual (dupa India si America). Din pacate in lume nimeni n-are loc de porcariile produse in masa la hollywood.

    Pentru cei interesati va mai recomand si alte filme coreene (daca le puteti gasi…):

    Salinui chueok (Memories of Murder)
    Gwoemul (The Host) — ambele de Bong Joon-ho
    Joint Security Area
    Saibogujiman kwenchana (I’m a Cyborg, But That’s OK) — de Park Chan-wook
    Sigan (Time)
    Binjib (3-Iron) — de Kim Ki-duk
    Wangeui namja (The King and The Clown) — de Lee Jun-ik
    Janghwa, Hongnyeon (A Tale of Two Sisters) — de Kim Jee-woon
    Chihwaseon – de Im Kwon-taek
    Oasis – de Lee Chang-dong

  11. By Lorelei on Feb 9, 2008 | Reply

    Un site bun pe care poti vedea filme asiatice, seriale si animeuri e http://www.crunchyroll.com. Calitatea nu e foarte buna pentru vizionarea gratuita, dar merita incercat. Mai e si http://chinkymovies.blogspot.com/ de unde se pot downloada.

Post a Comment