Show de zile mari. Bucurestiul l-a rockuit pe Bon Jovi

July 11th, 2011 | by Vadim Cusnarencu |

Specatacolul de duminica seara al lui Bon Jovi la Bucuresti a fost total, cel mai bun de dupa 1989. S-a cantat cu nerv si pasiune, iar spectatorii au intrecut orice asteptari. Atmosfera din partea a doua a concertului a fost fara precedent in Romania.

Concertul lui Bon Jovi a fost absolut fantastic. Sonorizare excelenta, peste Rolling Stones, Madonna si Depeche Mode (vorbind de concertele mari). Erau zeci de difuzoare (15.000 de wati), o parte langa scena si o alta parte pe linia de mijloc a arenei. Muzica s-a auzit perfect, o acustica perfecta, putere fara sa iti sparga urechile, fara sa distorsioneze.

Un ecran imens, de aproximativ 40 de metri, facea vizibil totul, oriunde ai fi fost, concertul era filmat pe circuit inchis si afisat pe acel panou urias completat la stanga si dreapta de inca doua ecrane.

Bon Jovi a cantat cu nerv, cu vana ca pe mana, trei ore fara pauza la nivel maxim. Ultima ora de concert a fost totala. Toti, dar absolut toti oamenii prezenti acolo, peste 50.000, au cantat refrenurile si au participat aplaudand asa cum li se cerea.

Nu cred ca Bon Jovi a mai vazut in ultimii ani, in orasele mari in care a fost, un asemenea public. Sunt absolut sigur ca a retrait momentele lui de glorie si a fost luat total prin surprindere de ceea ce a vazut. A terminat la ora 23:00. Ar fi vrut sa plece mai devreme, dar nu l-a lasat sufletul si ar mai fi ramas si dupa 11, daca nu era terminat si daca nu se ajunsese la ora limita legala.

De asemenea, nici pe romani nu i-am vazut atat de implicati intr-un spectacol precum la Bon Jovi. Fara nici o exagerare, era ca la concertele Queen in care se canta Radio Ga-ga si lumea aplauda cu mainile sus. Asa a fost si aici, ultimele 60 de minute au fost incredibile.  Nivelul de implicare a lui Bon Jovi a fost total, calitatea si vocea perfecta, zambetul la fel de cuceritor, iar dupa doua ore nimeni nu a mai rezistat, toata lumea era pe garduri.

Nici o alta trupa venita in Romania nu a reusit sa creeze atmosfera de ieri. Am vazut multi oameni apatici sau care pur si simplu ascultau muzica la Rolling Stones, Madonna, Depeche, Roxette – la Bucuresti. La Bon Jovi  ultima ora a fost insa o dezlantuire totala, nimeni nu statea, toti aplaudau sau cantau, fara exagerare, o atitudine atipica pentru publicul din Romania.

Spre final, a spus ca nu ii vine sa creada si ca ii pare rau ca a stat 30 de ani pana sa vina la Bucuresti. Au zis-o si cei de la Roxette, dar nu i-am crezut, pe el insa da.

A fost o reteta a succesului totala (mai putin organizarea despre care nu mai vorbesc, se stie ca la noi lucrurile sunt proaste la organizare). O voce a lui Bon Jovi ca acum 20 de ani, nerv pe el cat cuprinde tot timpul, o chitara perfecta a lui Sambora, sunet demential, melodiile pe care le ascultam si le dansam prin liceu, vizibilitatea perfecta.

Spre deosebire de toti cei care au mai venit pe la noi in ultimii ani sa concerteze, sa ia banii si sa plece (ma refer la cei mari, poate cu exceptia lui Leonard Cohen care oricum e mai de nisa), Bon Jovi a dat ce a avut mai bun, a pus suflet si asta a fost sesizat imediat de toata lumea, a cucerit pe toata lumea.

Tragand linie, nu se poate spune la final daca Bon Jovi a rockuit Bucurestiul sau Bucurestiul pe Bon Jovi. Cred ca a fost de ambele parti.

Acum 15 ani daca ma intreba cineva despre Bon Jovi as fi spus ca nu merg la concert, pentru ca este comercial si ca are melodii de duzina. Insa, anii insa au trecut. Faptul ca aceasta trupa este inca impreuna e mare lucru, unele melodii chiar asa comerciale au rezistat timpului si asta inseamna ca au o oarece valoare. Pe fondul lipsei aproape totale a muzicii de calitate din ultimii 1o ani, Bon Jovi poate fi numit fara greseala o valoare a muzicii rock, si-a castigat un loc acolo. Iar ca spectacol LIVE a fost peste toti.

  1. 17 Responses to “Show de zile mari. Bucurestiul l-a rockuit pe Bon Jovi”

  2. By a on Jul 11, 2011 | Reply

    fugi de-aici, scorpions a fost peste, organizare si acustica. nu au fost 50k, or fi fost vreo 35, dar nu 50k.

    In viata mea nu am vazut o organizare asa proasta, sa stau 40 de minute sa intru, jenant. Da, am venit dupa 7, dar doar nu era sa vin la 4 cand erau peste 35 de grade afara, ca doar nu intentionam sa mor degeaba. Asta nu ii scuza, nu aveau decat sa modifice din mers sistemul.

  3. By fane babanu on Jul 11, 2011 | Reply

    vadim, toate bune si frumoase…da` pina la rock…fara suparare, dar bon jovi nu cinta rock…

  4. By Andrei on Jul 11, 2011 | Reply

    @a: ce sistem sa modifice “din mers”? Stiai foarte bine ca exista riscul sa stai la coada daca vii tarziu si mai ales daca folosesti intrarea dinspre Natiunile Unite. Publicul a fost avertizat sa foloseasca ambele puncte de acces si degeaba, majoritatea s-au inghesuit aiurea pe la intrarea respectiva in timp ce eu (e drept la 18:30) nu am stat la nicio coada ca sa intru dinspre 13 Septembrie. Nu vreau sa iau apararea organizatorilor, probabil au fost si probleme pe care eu nu le-am sesizat insa sa nu uitam ca si publicul a avut o parte din vina.

    @fane: daca Bon Jovi nu canta rock, atunci nici Beatles nu cantau rock nici Queen sau Elvis nu cantau rock, nici U2 nu canta si iti mai dau cateva exemple de trupe care “nu canta rock”. Doar pentru faptul ca nu e genul tau de rock, nu inseamna ca “nu canta rock”. Poate ne spui tu ce canta sau ce inseamna “rock”.

  5. By Liviu on Jul 11, 2011 | Reply

    eu am venit din Arad la concert, a fost peste toate concertele la care am mai fost in Buc sau afara! Am intrat pe la 19.30 si am stat 3 min la intrare. Iar la jetoane am stat 5 min. Deci nu intelg de ce nu vi s-a parut organizarea ok. Ar fi fost fain sa aven toti bilet VIP si eventual sa stam la vorba cu membrii trupei in spatele scenei, nu? Se vede ca nu ati apucat concerte acum 15 ani, cand stateai si 1 zi in soare numai sa-i vezi pe Iris sau altii! Nota 11 Bon Jovi, ati fost fantastici! Sunt sigur ca odata cu constructia National Arena majoritatea ne vor include pe lista turneelor!

  6. By vadim on Jul 11, 2011 | Reply

    a, nu i-am numarat, dar era plin acolo asa cum de exemplu la Shakira nu a fost. A fost aglomeratie mare, la Shakira au zis 30k, acum au fost peste clar cu mult. Despre organizare, asta e la noi, am scris mai demult, in primul rand nu avem un stadion care sa asigure tot ce trebuie pentru o asemenea adunare de oameni. O sa avem dupa 22 de ani.

    Fane, nu am auzit jazz si nici muzica simfonica. :)

  7. By Liviu on Jul 11, 2011 | Reply

    exact! Merge pe National Arena! La un U2 sigur se umple 😉 Nu mai conteaza cine ce canta, atata timp cat vi sa-ti vezi live formatia preferata pe care nu visai sa-i vezi sa-i vezi vreodata atunci cand ii ascultat la mag sau la cas!

  8. By Ozzlau on Jul 11, 2011 | Reply

    Dulceata de capsuni aveau?

  9. By Buni on Jul 12, 2011 | Reply

    @Ozzlau.
    Nu da’ aveau magiun de prune.

  10. By b3vo on Jul 12, 2011 | Reply

    Vadime, stiam ca esti nostalgic dupa comunism, ai spus-o chiar tu caum vreun an, dar cu asta m-ai dat gata, am ras cu lacrimi:
    “Toti, dar absolut toti oamenii prezenti acolo, peste 50.000, au cantat refrenurile si au participat aplaudand asa cum li se cerea.”

  11. By eu on Jul 12, 2011 | Reply

    intr-adevar bon jovi au cantat exceptional. 3 ore fara sa greseasca un acord, fara sa falseze vreo nota. sonorizarea buna, spectacol impecabil

    ma asteptam sa fie organizarea proasta, incredibile cozile de la final, a durat mai mult sa iesim decat sa intram. si cata mizerie in capitala asta a voastra, nu credeam ca se poate in romania, sa mergi pe strada si la fiecare colt sa miroasa a urina, inclusiv in zona centrala

  12. By Vadim on Jul 12, 2011 | Reply

    Eu, lasa ca si in Paris e la fel, tot asa miroase. :) Orasele sunt murdare, vii in ele, lucrezi si apoi ideal iesi la casa langa oras, nu locuiesti in mizeria si poluarea din el.

    b3vo, nu le scoate din context, nu am scris ca sunt nostalgic dupa comunism, insa daca ai trait cat de cat niste vremuri poti face niste comparatii. Si nu uita ca sunt nume mari fugite de comunism in democratie si care apoi au criticat de acolo dur democratia spunand ca e o mizerie. Nu stiu cine esti, ce faci si nici cati ani ai, insa comunismul a avut partile lui bune fata de ceea ce traim noi acum, ma refer in special la ordine, siguranta pe strada (in fractorii nu scoteau capul ca azi, erau ridicati imediat), siguranta locului de munca (indiferent daca erai muncitor sau ‘telectual asa ca tine) sau a unui acoperis deasupra capului, lucruri care in ziua de azi sunt mai rare. Democratia asa cum e azi sau asa cum e ea aplicata in Romania nu prea ofera lucrurile de mai sus, asa ca da atunci erau multe lucruri mai bune decat azi. E drept ca si altele erau mai rele.

    Exact, 50.000 de oamani au cantat si aplaudat asa cum li se cerea, dar pentru ca au simtit asta, nu pentru ca erau la al XV-lea Congres, asa cum ti s-a parut tie. E o diferenta. :)

  13. By b3vo on Jul 12, 2011 | Reply

    Salut, din nou
    1. e o problema de perspectiva, tu zici ca le scot din context, eu sustin ca le privesc in contextul mai larg al intregii tale opere
    2. daca nu ai scris ca esti nostalgic dupa comunism, ai grija sa scrii in randurile care urmeaza
    3. cei care “au trait cat de cat niste vremuri” pot face niste comparatii; la fel pot face si cei care au murit cat de cat aceleasi drepturi
    4. te referi probabil la Al. Soljenitzin; nu a criticat democratia ci societatea americana, si asta tocmai pentru ca e prea departe de principiile democratiei jeffersoniene; oricum asta cu democratia care e o mizerie a fost cel mai bun moment al tau te azi, as aprecia daca revii cu o nota explicativa
    5.daca nu stii cine sunt si ce fac, de unde stii ca as fi ‘telectual? lasa-ma sa ghicesc, pentru ca in discutia noastra de acum doi ani am adus ca exemplu un slogan din Piata Universitatii, si te-ai ghidat dupa distinctia: numai intelectualii si prostituatele mergeau in piata, oamenii cinstiti tineau cu frontul
    6. siguranta pe strada, infractorii, siguranta locului de munca, sau a unui acoperis, toate sunt mituri, poate o sa revin, dar acum mai bine ma duc sa ma culc

  14. By b3vo on Jul 12, 2011 | Reply

    erata: in loc de “cei care au murit cat de cat aceleasi drepturi”, citeste “cei care au murit cat de cat aceleasi vremuri”

  15. By Marius on Jul 12, 2011 | Reply

    Vadim, imi pare rau ca te contrazic, dar Sonisphere de anul trecut a fost cu cel putin 3 clase peste Bon Jovi. Nu spun ca nu mi-a placut, dar nu poti compara Bon Jovi cu concertele Madonna sau Shakira. Daca sustii ca e “Rock”, atunci compara-l cu concertele de Rock – Metallica din 2008, Sonisphere, Iron Maiden, Judas. Dupa parerea mea toate astea au avut sonorizare mult mai buna, atmosfera si spectacol peste Bon Jovi.

  16. By aaa on Aug 24, 2011 | Reply

    bai a sau cine esti:consulta si tu internetul daca tot te dai pe el ca vorbesti numai prostii:nu mai face comparatii si tu si prostii dinaintea ta;bon jovi canta rock,numai ca mintea ta ingusta nu poate constientiza ca exista cateva zeci de stiluri de rock(ca si cum a-i spune ca def leppard,led,aerosmith sau bruce springsteen nu canta rock

  17. By aaa on Aug 24, 2011 | Reply

    vezi care au fost cele mai bine vandute concerte in 2010 si 2011 si dupa aia compara show-urile bon jovi cu scorpions(care sunt foarte buni dar nu se ridica la nivelul bon jovi care poate umple stadioane de fiecare data);iar la sonisphere singurul show adevarat a fost oferit de metallica care a avut cea mai buna sonorizare);asa ca mai lasa manelele si “hausu” si mai asculta si tu o muzica adevarata(stii tu…cu voce si instrumente…)

  18. By B.O. on Oct 6, 2011 | Reply

    aaa tu in afara de Metallica ai mai vazut si alt concert la Sonisphere? Eu cred ca nu. Metallica au fost mediocri (si o spun cu parere de rau). Show adevarat au facut Rammstein.
    In ceea ce priveste concertul Bon Jovi…hmmm…Vadim imi pare rau ca nu ai fost la Iron Maiden la Cluj in 2010. Nu exista termen de comparatie.

Post a Comment