ProSport, decaderea unui ziar ramas fara creierul elvetian

June 22nd, 2011 | by Vadim Cusnarencu |

Citeam aici zvonurile legate de ziarul ProSport si m-am uitat dupa ani buni pe cifrele BRAT, cele care auditeaza si presa scrisa. Am avut un soc sa vad cat vinde in anul 2011 ziarul ProSport. In 2007, cand ProSport a fost vandut de la elvetieni catre romani, am scris ca plusul de valoare adus de straini, disparut, va duce probabil ziarul in jos. Si, din pacate, am avut dreptate.

Ziarul ProSport a vandut o medie de 24.000 de ziare pe zi, in primele trei luni ale lui 2011. Este foarte slab.

In anul 2003, echipa de atunci de la ProSport a plecat in masa la Gazeta Sporturilor, iar ProSport a fost cumparat de trusul elvetian de presa Ringier. Gazeta Sporturilor vindea la acel moment (2003) in jur de 20.000 de ziare pe editie. Era considerat infim. ProSport pleca la drum cu Ringier cu o medie de 70-80 de mii de ziare vandute pe editie!

Au urmat anii 2004, 2005 si 2006, ani de munca grea pentru Prosport (stiu pentru ca am fost si eu acolo) in care ziarul a trebuit sa isi mentina stacheta. Alaturi de echipa elvetiana care supraveghea ziarul, care venea cu idei si asigura o calitate, ProSport s-a mentinut pe locul 1 in ciuda eforturilor fara succes ale celor de la Gazeta de a redeveni primii.

2004, 2005, 2006 si 2007 au fost ani relativ egali, cu vanzari bune de 70-80-90 de mii de ziare pe zi, de ambele parti. Eu am plecat in 2006 de la ProSport, iar in 2007 la final ziarul a fost preluat de trustul Publimedia. A fost momentul de cotitura, cel putin din ce arata cifrele de vanzari.

In 2008, anul in care ProSport abia intrase sub noi patroni romani, Gazeta vindea ca in vremurile bune, ba a trecut in lunile cu EURO 2008 de 100.000 de ziare vandute pe editie, in timp ce ProSport s-a dus in jos la 50.000 tot anul (la jumatate fata de anul precedent!). Pentru prima oara din 2003 cifrele aratau un nou lider incontestabil in presa scrisa: Gazeta Sporturilor.

2009: Prosport trece rar de 50.000, noua stacheta fiind o medie de 40.000 de ziare vandute pe zi. Gazeta scadea si ea la o medie pe zi de aproximativ 60.00o, minus de 40% fata de 2008, anul de inceput si al crizei.

2010: Prosport scade la o medie neverosimila de 30.000 de ziare vandute pe zi, dar mai atinge si 40.000 in timp ce Gazeta vine si ea in jos puternic la o medie de 40.000 (o noua scadere de 40% fata de anul precedent).

2011: Se poate si mai rau din pacate fata de 2010. In primele trei luni ProSport a vandut cate 24.000 de ziare pe zi, ceea ce inseamna ca tot anul tot cam asa va fi. Gazeta s-a mentinut la nivelul din 2010 fara scadere, o medie de 40.000 de ziare vandute pe zi, ceea ce este dupa mine mare lucru.

Cifrele din 2011 sunt negre pentru presa scrisa de sport, dar pentru ProSport in mod special. De ce aceste scaderi imense de vanzari la ProSport? Motivul este cred cel scris de mine in 2007.

Elvetienii au fost cheia cifrelor bune ale ProSport, cu expertii lor pe editorial, dar si pe alegerea factorului uman. Totul, dublat de  masinaria de distributie din spatele Ringier, cea mai buna la acel moment. De aceea, cand ziarul s-a vadut in 2007, cei de la Publimedia au dat 8 milioane de euro pe o coala de hartie fara valoare. Elvetienii, cu know-how-ul si presiunea lor din care iesea un produs slefuit, s-au dus. La fel si capacititatea de a tipari si distribui presa scrisa. Eu daca trebuia sa cumpar ProSport nu il luam si sunt sigur ca si altii stiau asta (dintre cei care lucrasera in companie ma refer).

Presiunea pusa de elvetieni la ProSport era o presiune pozitiva. Ei tineau in frau o echipa de romani in general medie ca valoare, dar pusa la munca fara a avea timp de aplecat urechea la barfa si mancatorie. Era barfa si mancatorie, dar ea se lovea ca o minge de un zid de beton elvetian. Pe straini ii interesa, la fel ca si afara, ceea ce faceai, cat faceai si cum faceai. Iesea un produs stabil, corect, interesant, profesionist.

Exista o diferenta clara intre romanul care lucreaza in Romania si romanul care incepe sa lucreze in strainatate. Afara, motivatia este mai mare, iar ProSport sub elvetieni era o oaza straina in mijlocul Bucurestiului romanesc. ProSport sub Ringier era, cel putin asa cum am simtit eu fiind deja un om cu experienta de lucru ca jurnalist intr-o companie de top din strainatate, un loc stabil de munca, un loc in care se intamplau lucruri corecte. Consultantii elvetieni stabileau un echilibru agreabil si  stiau ce au de facut, imprimau tuturor o motivatie, o echidistanta – lucruri pe care romanasii vrand-nevrand trebuiau sa le urmeze. Cei slabi se rupeau precum crengile uscate si erau eliminati natural.

Atunci cand strainii au disparut din schema, romanii s-au trezit din nou romani. Angajati la romani, aerul  elvetian, cu tot ce insemna el, a disparut. Nu vreau sa ii critic pe cei care conduc acum ProSport, pentru ca nici nu mai stiu cine este acolo si cum este. Vanzarile sunt insa foarte slabe, iar motivul acestei scaderi (pe langa criza) este dupa mine lipsa creierului elvetian, cel care a mentinut, dezvoltat, recreat si vandut un produs la standarde occidentale, cu tot ce inseamna asta.

  1. 18 Responses to “ProSport, decaderea unui ziar ramas fara creierul elvetian”

  2. By Peace on Jun 22, 2011 | Reply

    Eu din 2006 incolo nu am mai cumparat un ziar sportiv…
    OLS e ziarul meu.

  3. By vadim on Jun 22, 2011 | Reply

    Peace, multumesc de aprecieri, cred si stiu ca oamenii care afla de onlinesport il apreciaza. Este loc si de mai bine, chiar daca in 2011 siteurile de ziare au evoluat si s-au pompat bani in ele, inca se pote face treaba peste ele la multe chestii. Iar asta sper ca se vede.

  4. By ion on Jun 22, 2011 | Reply

    Eu nu cumpar fiindca nu sint in tara, mai citeam online, dar acum ma enerveaza prea tare.
    Daca si editia tiparita o fi ca cea online, nu ma mira deloc.
    Dupa ce-l transferi pe chivu/mutu etc pe la toate echipele din Europa, vii si scrii “asa cum prosport anunta inca de saptamina trecuta, chivu s-a transferat la inter”. La fel si sursele lor “apropiati ai clubului”.
    Si ce ma irita cel mai mult, si vad ca incet incet si onlinesport da in boala asta, sint titlurile. Intr-un ziar bun, titlul iti spune totul. Aici e cu “da click sa vezi unde se transfera mutu”, si articolul spune ca nu se transfera. Nu merita sa-ti pierzi timpul cu mizerii d-astea ieftine

  5. By vadim on Jun 22, 2011 | Reply

    ion, ai dreptate, dar a trata publicul de online ca pe unul de online este o abordare diferita fata de a trata un public de ziar pe online. Si o abordare mai grea. Cosnumatorii de online sunt altfel, de astea printre altele exista si e apreciat un proiect ca onlinesport. E greu pentru un public de online sa se simta in largul lui pe un site de ziar tiparit. Mai ales in romania.

  6. By zoro on Jun 22, 2011 | Reply

    Si voi cind va ginditi sa deveniti un ziar serios, sa deveniti jurnalisti, pentru ca rar am vazut mai multe ebratii decit in ‘ziarul’ vostru, foarte convenient , nesemnate si fara forum, ca sa nu aflati ce cred cititorii!Iar alea semnate, mai ales de tine, niste aberatii idioate de copii de 5 ani!

  7. By vadim on Jun 22, 2011 | Reply

    Zoro, zi-mi mie considera-le ca le-am scris eu.

  8. By gabriel on Jun 22, 2011 | Reply

    Salut ,
    Sa stii ca am mai cumparat Pro , dar cand ajung acasa , intru pe Onlinesport si Sport.ro . Dar , retine , FARA Gazeta si tot ce tine de Voiculescu …

  9. By Mike on Jun 23, 2011 | Reply

    Vadim, desi nu agreez stilul in care “zoro” si-a scris gandurile, sunt de acord cu el intr-o privinta: aceea ca aspectul OLS este total neprofesionist. Si imi pare rau, pentru ca chiar apreciez stilul stirilor “scurt si la obiect” prin care ma simt informat fara a cheltui prea mult timp citind inutilitati.

    Asadar ma nemultumeste multimea uriasa de greseli din titlurile stirilor (pentru ca ele apar pe prima pagina). Atat ortografice, cat si cuvinte lipsa, non-sensuri sau, uneori si mai grav, informatii false.

    Exemplu de astazi: “Isner a avut de noua ore mai putin pentru a castiga din nou in fata liu Mahut la Wimbledon” -> La un moment dat ati corectat acel “liu”, dar cuvantul “nevoie” a ramas “ascuns” undeva.

    Inteleg ca, conceptual, nu vreti sa adaugati o astfel de rubrica de comentarii pentru ca cititorii sa semnaleze greselile. Pentru ca s-ar mari prea mult paginile si ati devia de la scopul publicatiei. Dar atunci macar depuneti un minim de efort de a reciti frazele pe care le tastati.

  10. By mrn on Jun 23, 2011 | Reply

    vadim unde te pot contacta? am un subiect pt tine.

  11. By Chris on Jun 23, 2011 | Reply

    Cine mai cumpara Prosport sau Gazeta azi, cand deja a citit stirile pe Onlinesport ieri?…

  12. By william.... on Jun 23, 2011 | Reply

    @Chris

    ya’….right

  13. By vadim on Jun 23, 2011 | Reply

    Mike ai dreptate, mai apar greseli vom incerca sa le micsoram. Poate vom pune si comentarii, vedem, trebuie un sistem bun.

    Mrn, da-mi te rog pe vadim la onlinesport.ro.

    Chris, cam asa e, dar si ziarele aveau atuuri pe care si le-au consumat gresit. Unii si-au dat seama tarziu si partial de strategii de care eu vorbeam din 2004. Cat despre onlinesport, normal noi vrem totul acum, avem alta strategie fata de siteurile de ziare, precum si o alta abordare, care ii face cred de multe ori pe cititori sa se simta bine.

  14. By diorin on Jun 24, 2011 | Reply

    -scuze pt copy-paste.
    Cutremur în fotbalul grec. Campionatul e sufocat de corupţie24 iun 2011, 15:35 |REALITATEA.NET
    Cel puţin trei preşedinţi de club au fost arestaţi, iar în instanţă au fost chemate peste 80 de persoane, într-un scandal de corupţie fără precedent. Campionatul e în pericol să fie suspendat din toate competiţiile.
    Vangelis Marinakis, bossul lui Olympiakos, este acum după gratii
    Cel puţin trei preşedinţi de club din Superliga Greciei au fost arestaţi pentru meciuri aranjate (Vangelis Marinakis – Olympiakos Pireu, Stavros Psomiadis – Kavala, Giorgos Georgiadis – antrenorul naţionalei Under 21), într-un uriaş scandal de corupţie care a cuprins fotbalul din această ţară.
    De asemenea, pe lista suspecţilor figurează şi persoane din conducerea Federaţiei Elene de Fotbal. După arestarea a primilor 15 suspecţi miercuri, vineri poliţia grecească, în colaborare cu serviciile secrete şi ministerul de justiţie au hotărât chemarea în instanţă a altor 68 de persoane implicate în activităţi dubioase în culisele fotbalului elen.
    Scandalul a pornit de la ,”hotărârea baronilor” de retrogradare la “masa verde” a echipei Iraklis Salonic, care, spre surprinderea tuturor nu are nici o implicaţie in acest scandal. Motivul care a stat la baza retrogradării lui Iraklis Salonic a fost neplata unor datorii.

  15. By WebProwler on Jul 26, 2011 | Reply

    Salut Vadim,

    Sunt un consumator fidel de OLS, nu am mai dat banii pe pr0sport si gazeta minciunilor de foarte multi ani, cred ca de prin 2007… Au devenit niste mizerii ordinare, la fel ca si actualul sport.ro (de fapt acesta s-a nascut asa,nu a devenit) de altfel.
    Insa, acum ca veni vorba, ca sa iti ofer si un feedback negativ dar constructiv: la inceput OLS surprindea prin echidistanta si seriozitatea cu care trata subiectele, ceea ce pare sa fie inlocuit in mod constant cu subiecte frivole sau repetitive, mascate de titluri diferite; un update la primul titlu ar fi arhi-suficient. Pe langa asta, cum zicea si unul din cei care au comentat inaintea mea, incercati niste trucuri ieftine de webmarketing care sunt total nerecomandate, tehnici foarte des intalnite in ziarele de cea mai joasa speta, si anume tabloidele…spun asta in cunostiinta de cauza, lucrez in domeniu; pe termen lung aceste scamatorii obosite vor afecta serios credibilitatea, si bineinteles si traficul.
    In alta ordine de idei, ma bucur ca mai exista si oameni care iau atitudine impotriva ciobanului, mai ales in presa, un lucru mai rar decat magnetii unipolari…

  16. By Vadim on Jul 28, 2011 | Reply

    Salut,

    Multumesc ca ne citesti. Nu stiu nimic despre trucuri de marketing. Imi poti detalia? Nu am inteles chestia cu updateul la titlu, la ce te referi?

  17. By Alexandru Gheorghias on Aug 4, 2011 | Reply

    Vadim, am fost printre cei care alergau înnebuniți ca să-și cumpere ProSport-ul, pentru colecție, la începuturi. Cam până la plecarea vechii echipe la GSP. După, nu pot decât să constat că presa print de sport de la noi s-a camuflat foarte bine în societatea românească. Al cărei declin este evident, în toate planurile. Desigur, apariția articolelor postate online nu face decât să confirme tendința descrescătoare a vânzărilor din print. Trăim într-o lume în veșnică schimbare și nu neapărat calitatea unei echipe de jurnaliști face diferența la tirajele BRAT.

  18. By ionut on Sep 9, 2011 | Reply

    cred ca sunt printre primi cititori ai onlinesport.ro, toata admiratia si respectul pt totul pana acuma! dar…in ultimul timp observ o schimbare a stirilor gen sport.ro aiureli, exagerari si tot felul de transferuri de la x la y ! va rog pastrati linea inceputa profesionalista si reala! eu asa cunosc onlinesport si nu vreau sa devina on(liar)sport! succes in continuare

  19. By ionut on Sep 14, 2011 | Reply

    …clujenii se inghesuie sa o vada pe steaua…hahaha! poate clujenii se inghesuie sa o vada pe shalke mai stiristilor!!! daca juca steaua-otelul la cluj se vindeau 1000 belete cel mult! tot mai mult i copiati pe sport.ro

Post a Comment