‘Dorul’ peste ani

April 20th, 2011 | by Vadim Cusnarencu |

Ascult de ceva vreme in masina numai Radio Romania Actualitati, nu mai suport posturile private din motive care incep de la vocalizele prezentatorilor si se termina cu strategia si ideile emise in aer. Astazi a fost pe Romania Actualitati o melodie a unei cantarete pe care nu o stiam, dar care mi-a placut foarte mult atat pentru voce cat si pentru piesa. Cand am ajuns la un computer am cautat versurile si am gasit ce si cine, o melodie adusa in atentie dupa 40 de ani. Le puteti vedea si asculta mai jos.

Este vorba de melodia ‘Dorul’ a Mariei Radu, o cantareata am inteles destul de cunoscuta la noi, de care personal nu am auzit  pana azi. O voce interesanta, buna, probabil mai buna decat orice se afla acum pe piata plina de modele sponsorizate, cu vise de Liza Minelli.

Melodia ‘Dorul’ este o readucere in atentie a cantecului initial lansat in anii ’70 de Aurelian Andreescu, vocea considerata si acum de specialisti drept cea mai buna din muzica usoara masculina romaneasca. De obicei melodiile raman cele mai bune in varianta initiala, dar in acest caz este probabil o exceptie, ‘remixul” avand mai mult nerv si fiind peste.

Mai jos melodia ‘Dorul’ cantata de Maria Radu, precum si cea originala a lui Aurelian Andreescu, iar dupa ele cate o alta piesa de la fiecare. Merita ascultate, rar mai avem si noi valori prin muzica. Maria Radu mai are probabil multe de demonstrat, are potential.

In ziua de astazi greu se gasesc niste creiere care sa aduca alaturi muzica si versusi la o valoare peste medie, iar efortul sa fie dublat si de o voce pe masura. ‘Dorul’ arata ca un lucru bun realizat acum multi ani poate pune in valoare o voce contemporana interesanta, care altfel nu poate exploda din lipsa compozitiilor pe masura.

In general, muzica romaneasca este dominata, pe langa fetitele fara valoare, si de muzica si versuri deprimante, pe care la urma urmei le poate fredona oricine. ‘Dorul’ este o exceptie.

1. ‘Dorul’ (Maria Radu)
embedded by Embedded Video

YouTube Direkt

2. ‘Dorul’ (Aurelian Andreescu)
embedded by Embedded Video

YouTube Direkt

3.  ‘Oameni’ (Aurelian Andreescu)
embedded by Embedded Video

YouTube Direkt

4. ‘Zbor’ (Maria Radu)
embedded by Embedded Video

YouTube Direkt

  1. 14 Responses to “‘Dorul’ peste ani”

  2. By iuli on Apr 20, 2011 | Reply

    Maria Radu canta prin anii 90 in Van Noizz. Am si cumparat o caseta originala a lor. Mi se parea de atunci ceva diferit fata de ceilalti care aparea ca ciupercile dupa ploaie.
    Ma bucur sa aud ca fata asta nu s-a lasat de muzica, are o vece superba.

  3. By Adi on Apr 20, 2011 | Reply

    Vezi ca sunt soft-uri pe telefon care cauta online melodia ascultata si iti prezinta numele melodiei, cine o canta, albumul si alte multe detalii :)

  4. By vadim on Apr 20, 2011 | Reply

    Iuli, o voce buna. Dar daca asculti celelalte piese ale ei nu reise, in mod special insa in asta – da.

    Adi, cum pot sa gasesc o melodie de la radio cu telefonul mobil?

  5. By Adi on Apr 20, 2011 | Reply

    Depinde ce telefon ai. In primul rand trebuie sa fie un smartphone. Cauta SHAZAM si instaleaza-l.

  6. By Irina on Apr 20, 2011 | Reply

    Cu Shazam :)

  7. By cristi on Apr 20, 2011 | Reply

    @vadim: stiu ca pentru android/iphone exista Shazam, SoundHood si probabil altele aplicatii de genu asta. Programele astea inregistreaza muzica de la radio si o trimit la un server al lor unde o compara cu o baza de date a lor. Sunt putine sanse sa identifice melodii romanesti vechi

  8. By vadim on Apr 20, 2011 | Reply

    Adi, iti dai seama ca nu am vreun Nokia 1100… Am Windows Mobile, nu Andriod, o sa ma uit dupa softul asta daca merge. Nu stiam de programul astam ma uit, multumesc, de asemenea Irinei si lui Cristi.

  9. By DD-Viola on Apr 20, 2011 | Reply

    …”Dorul” in varianta lui M Radu , n-are nimic din sensibilitatea , romantismul , culoarea si caldura lui A Andreescu , care , da intr-adevar era un exponent de baza al muzicii usoare romanesti din acea vreme .
    Pt Vadim ,incearca sa asculti : Constantin Draghici ,Alexandru Jula , George Adam , George Nicolescu si ar mai fii cativa….poate de toti o echipa de 11 plus rezerve .

  10. By vadim on Apr 20, 2011 | Reply

    DD-Viola, ai dreptate cele doua piese desi au aceleasi versusi si relativ aceeasi orchestratie iti dau stari de spirit diferite. Este o piesa foarte reusita. La fel poti citi Caragiale si sa razi, la fel cum il poti citi si sa plangi. Depinde de interpretare.

    Legat de ‘echipa de fotbal’, da o poti face, dar nu stiu daca aduman pe degetele de la o mana cantaretii cu adevarati buni pe care ii are sau i-a avut Romania.

    George Nicolescu, da.

  11. By DD-Viola on Apr 20, 2011 | Reply

    Da asa este , de la 5-6 in sus sant “carpituri” …ca la nationala .
    Eee , ce sa faci ?…daca am sta slab doar la asta n-ar fii o tragedie , dar din pacate , aproape la orice capitol santem niste amatori .

  12. By DD-Viola on Apr 20, 2011 | Reply

    Talente au fost , sant si vor mai fii cu siguranta , insa , cred eu ca ‘dirijorii” sant de vina ,iar “audienta” s-a cam saturat sa asculte si sa vada doar reclame de genul “cel mai bun …” , “Noi o sa facem…” … Personaje care promit inghetata pe bat , free pentru toti…si in realitate este doar un rahat pe bat ….pe care tot ei te obliga sa-l cumperi .

  13. By sancho on Apr 20, 2011 | Reply

    ca apa e uda cand descoperi vadim? ai inviat, dupa vreo 3 luni de boala?

  14. By vadim on Apr 20, 2011 | Reply

    Sancho, stai linitit sunt bine, treaba multa. Paste Fericit iti doresc.

  15. By Maria Radu on Apr 29, 2011 | Reply

    Multumesc pentru randurile frumoase, sunt placut surprinsa cand cineva ma descopera astefel.

Post a Comment