Tyson: “What I’ve done in the past it’s history, what I’ll do in the future is mistery”

October 7th, 2010 | by Vadim Cusnarencu |

Am vazut in seara asta la HBO un documentar pe care il consider excelent, despre Myke Tyson. Nu vreau sa va stric placerea si sa vi-l povestesc pe tot (sau poate l-ati vazut ca e din 2008), dar au fost cateva lucruri interesante care merita povestite.

A fost foarte interesant sa il vad pe Tyson la 40 de ani vorbind aproape ca un om normal. “Nu am crezut niciodata ca o sa ajung la 40 de ani”, spunea el.

Au fost niste imagini excelente cu meciurile sale din 1991 si 1997 cu Evander Holyfield. Tyson a explicat gestul de atunci, cand i-a muscat urechea adversarului. Dupa ce pierduse in 1991 din cauza lipsei de forma si a increderii ca poate bate tot, Tyson s-a pregatit pentru revansa. In primul meci, Holyfield il batuse cu loviturile la cap. In al doilea a tinut strategia si a plusat, a mers la limita si i-a si tras un cap in ochi lui Tyson. Iron Mike a innebunit si l-a muscat pe Holyfield de ureche. “Dupa meci m-am dus acasa si m-am drogat. Am fumat iarba si m-am culcat. Am vazut rosu in fata ochilor, eram plin de furie”.

Sunt multe replici frumoase in film, de nici nu iti vine sa crezi ca vin de la Tyson, normal este si o regie, insa e interesant. Documentarul este bun una peste alta. Sunt imagini personale de la el de acasa cu familia si altele.

La 40 de ani, in 2008, Tyson isi spun parerea despre Don King, fara sa clipeasca: ” Este un gunoi,un nenorocit. Pentru un dolari si-ar vinde-o si pe maica-sa”. Don King i-a furat la finalul anilor ’90 toti banii, Tyson s-a dus dupa el si l-a batut mar. Din cateva sute de milioane de dolari a mai primit inapoi doar 20-30, era atata ceata in capul lui incat nici el nu mai stia cate. Stia doar ca primise putine.

“Nu pot sa traiesc la mijloc, ori sunt sus ori sunt jos”, asa a descris Tyson viata sa din tinerete si modul in care si-a cheluit toti banii. Nu putea sa se opreasca, ii chelutia pe toti, in acelasi timp fiind un tip care nu pretuia banii. In acelasi timp, a recunoscut deschis partidele de box in care a luptat doar pentru bani. In ultima a carierei, cea din 2002, in care a mancat bataie de la un anonim spune in declaratia din ring, la cald, la final: “Am luptat doar ca sa imi platesc facturile”.

Asa cum recunoaste, “am luptat cu placere pana la finalul anilor ’90, dupa aceea boxul nu a mai fost in inima mea”.

Tyson ramane pentru mine cel mai bun si emblematic pugilist al tuturor timpurilor, nu numai pentru faptul ca a fost cel mai tanar care a detinut in acelasi timp titlurile WBC, WBA si IBF, ci si pentru modul de a lupta, temperament si fizic.

Golanul Tyson, drogatul Tyson, nebunul Tyson, rebelul Tyson a creat una dintre cele mai puternice imagini din sportul mondial. Pe cat de urat si negru era, pe atat stralucea in tinerete cand boxa, iar asta se vedea din avion. Era tot ce conta.

M-a impresionat secventa de la conferinta de presa de dinaintea primului sau meci, dupa iesirea din inchisoare, in care un tip  din sala ii spune sa se duca si sa isi puna camasa de forta. Tyson aude si innebuneste pur si simplu, incepe o tirada impresionanta, cu o fata de te baga in sperieti, cu niste replici de golan spuse in timp timp ce ii vine sa planga de furie.

Mai jos secventa:
embedded by Embedded Video

“Dupa iesirea din inchisoare ma simteam neputincios in fata tuturor. Aveam 200 de prieteni pentru ca aveam bani, acum imi dau seama de asta”, a explicat iesirea de la acea conferinta de presa.

Foarte interesante si secventele din meciuri, explicate chiar de Tyson, foarte foarte interesante. Documentarul se incheie cu replica din titlu, gasita excelent: “What I’ve done in the past it’s history, what I’ll do in the future is mistery“. Tyson are sase copii si se gandeste la viitor, la sanatateasi viata sa, spune ca nu se mai drogheaza. Tyson a ajuns la 40 de ani si, vorba lui, nici mie nu imi vine sa cred asta.

  1. 14 Responses to “Tyson: “What I’ve done in the past it’s history, what I’ll do in the future is mistery””

  2. By arcan on Oct 7, 2010 | Reply

    Al poti simpatiza cat vrei,pentru mine si multi altii e doar o bestie ce merita de mult eutanasiat,nu inteleg cum dreacu au lasat un bolnav mintal liber.

  3. By Cornel on Oct 7, 2010 | Reply

    Am 40 si ceva de ani si il stiu pe Tyson de cand a inceput. Pot sa ma laud ca am avut mereu o familie foarte bogata si eu am fost si sunt la fel. Nu am facut niciodata ce a facut Tyson cu banii asa ceva nu este normal. Stima pentru el ca om de sport asa cum spui Vadim, dar ca om a fost si este mic. Pentru noi cei care privim normal conteaza doar prima parte.

  4. By Elodia on Oct 8, 2010 | Reply

    “What I’ve done in the past it’s history, what I’ll do in the future is mistery”
    Vadime, nu stai tu bine cu romana (ai avea surprize neplacute la pigulitul textului tau), asa ca de ce risti si cu engleza? Asa diliu cum e, Tyson ar fi spu “What I’ve done in the past is history…”

  5. By health on Oct 8, 2010 | Reply

    pacat ca numai banii conteaza…. :(

  6. By WILLIAMCOYLUNG on Oct 14, 2010 | Reply

    vadim rupe norii azi cu un articol despre un araboi plictisit care a scos o carte despre mirel…1000 de exemplare…adica cat clopotu’ de dorohoi…in fine…ce nu ne spune insa este ca el colaboreaza cu respectivii araboi de ceva vreme (niste dilii fara ocupatie, care imi amintesc ca au trimis la onlinesport nush ce txte de incurajare pt olaroiu etc etc, pe care pp ca gsp si prosport nu le-au bagat in seama…)
    Asa anti-american cum este vadim…probabil ca printre randurile acestei colaborari romano-arabe se ascund planuri de invadare si distrugere a SUA..lol

  7. By Elodia on Oct 14, 2010 | Reply

    Billy, asa plictisit cum e araboiul, de ce n-a scris despre vreo vedeta locala infasurata in traditionalul cearceaf?
    Altii ar fi mandri de aceasta carte. Dar noi suntem romani si suntem mai interesati de cat de pro- sau anti-american e X sau Y. Si, in plus, avem informatii precise: araboii erau niste dilii fara ocupatie. Billy, tu esti de la ochiu’ si timpanu’?

  8. By williamcoylung on Oct 14, 2010 | Reply

    jmechere…e un kkt in ochi e 1000 de exemplare…si mai are si interesele onlinesport in spate care mai mult ca sigur l-a ajutat pe ala cu poze si nush ce kkturi de informatii…si nu-ti fa tu griji ca aia scot carti si cand se duce o vedeta locala la buda…sau ce culoare au fecalele printului care joaca la echipa lu radoi (sau ce o fi ala, care a dat probe la man. city cu un alai de slugoi in spate)…e doar o plictiseala a unui tip care schimba mailuri cu vadim…atat

  9. By williamcoylung on Oct 14, 2010 | Reply

    sa fim mandri…se scot mai multe programe de meci sambata dimineata in div B din romania…hai sa fim mandri..

  10. By Vadim on Oct 15, 2010 | Reply

    williamcoylung – Onlinesport.ro nu are nici o colaborare cu nimeni din strainatate si nici nu am oferit texte si poze pentru aceasta carte si altele. Daca te uiti pe siteul dedicat cartii lui Radoi o sa vezi cu cine a colaborat autorul. Daca ne cerea lucruri pe care le puteam oferi, le dadeam cu cea mai mare placere, insa nu a fost cazul.

  11. By Vadim on Oct 15, 2010 | Reply

    ps: Daca tu o sa scrii o carte despre sportivi romani si o sa ne scrii pe mail, fii sigur ca iti voi publica un articol. Pana atunci stai aici si tai frunza la caini (sau esti de la ochiu’ si timpanu’), pune si tu mana pe o carte si fa niste cornete macar. Sincer, mai scuteste-ma pentru ca in afara sa faci tot felul de scenarii paranoice pe aici si sa arunci cu noroi nu faci altceva si m-ai cam acrit, ma gandesc sa iti blochez accesul, fara suparare, nu aduci valoare adugata prin comentarii.

  12. By relansat on Oct 16, 2010 | Reply

    subscriu. un rahat de carte. am citit-o in maxim o ora. zici ca-i facuta dupa wikipedia :))

  13. By cacarena on Oct 19, 2010 | Reply

    hai acum nu te supara , vadime, blochezi accesul – o sa fii ca mircea badea
    mai face si lumea misto

  14. By Vadim on Oct 21, 2010 | Reply

    Nu ma supara ca face lumea misto, glumeste sau critica, accept si pareri contra, dar cu argumente si nu gratuite. Tipul de mai sus nu face decat sa arunce cu noroi,iar asta nu imi place. Comentariile de aici sunt libere, nu au moderare si asa vreau sa ramana, dar cer putina decenta si din partea celor care scriu. Din fericire publicul de aici vine din onlinesport.ro este ok, nu prea are uscaturi, dar sunt totusi cateva.

  15. By Alexandru on May 24, 2016 | Reply

    Da, am vazut si eu documentarul asta acum ceva timp, si mie mi s-a parut foarte ok. Chiar daca e regizat, omul stie. In general toti campionii la orice, chiar daca au multe defecte, defapt gandesc bine, isi traiesc viata, si traiesc in prezent.

Post a Comment