Cum manipuleaza National Geographic pe tema incalzirii globale

October 2nd, 2010 | by Vadim Cusnarencu |

Am vazut astazi pe Hotnews.ro un articol insotit de imagini video legat de subiectul (inexistent de fapt) al incalzirii globale. Textul explica, citand surse ale autoritatilor americane promovate pe televiziunea National Geographic, ca zeci de mii de morse au ramas fara gheata si acum se omoara pe o plaja, din cauza incalzirii globale. Cum eu nu cred in incazlirea globala, dar si pentru ca finalul filmului mi s-a parut ca nu sustine explicatiile din text, am incercat sa caut sa vad ce spun si altii. Haideti sa revedem imaginile cu morsele si traseul lor prin presa, precum si modul in care au ajuns de la o sursa obiectiva sa fie impachetate in favoarea unei teme mincinoase si raspandite pe toata planeta. La final, un grafic care arata nivelul ghetii din ultimii opt ani, in care se vede ca totul e la fel. Cred ca este un text interesat pentru cei care sunt pasionati de modul in care se fac manipularile de presa.

Sursa imaginilor: Institutul American de Supraveghere Geologica (USGS). Ei au filmat imaginile de la altitudine, realizand un comentariu generic, legat de modul in care s-au realizat: altitudine, precum si ceea ce au observat, o aglomerare de morse. Imaginile USGS nu au nici un fel de comentariu legat de incalzirea globala sau comportamentul animalelor. Totul corect pana aici.

Se iau imaginile si se pune comentariul: National Geographic intra pe fir . Televiziunea preia imaginile de la USGS si pune de la ea un comentariu “stiintific” in care spune ca incalzirea globala e de vina pentru acest fenomen dramatic si ca morsele se omoara din cauza aglomeratiei, pe pamant, pentru ca nu mai au gheata si zapada.

Iata ce a iesit (imaginile USGS dublate de comentariul National Geographic):

embedded by Embedded Video

Cum se propaga pe planeta: Informatia de la National Geographic este preluata de agentia de presa Associated Press (AP) cu sediul la Washington. AP pune stirea pe flux si ea ajunge pe siteurile si ziarele de limba engleza. Apoi, si in Romania, pe Hotnews, tradusa cuvant cu cuvant de la AP, care a luat cuvant cu cuvant de la National Geographic, care a scos din context imaginile USGS.

Ce neconcordanta exista la prima vedere intre text si imagini, neconcordanta care m-a facut sa caut si eu putin sursa si sa vad despre ce e vorba (in afara ca nu cred in tema respectiva a incalzirii globale): vedeti si voi cum morsele stau intr-adevar grupate, insa plaja este imensa. Ele ar putea lejer sa se aseze cum vor, insa nu o fac din motive care personal imi scapa si pe care vi le-as spune daca as sti limbajul Morsei.

Ce nu spune stirea National Geographic (si apoi nici in celelalte care au preluat-o cuvant cu cuvant): ca in aceasta perioada acolo este vara si ca acum este cel mai mic nivel de gheata din an. Stirea nu spune ca baietii care se pricep la fenomen au si ei o parere, mult mai avizata, pe care v-o ofer eu mai jos.

Parerea avizata: Explicatia stiintifica si corecta se afla pe siteul Serviciului American de Pecuit si Fauna. Aceasta pagina este dedicata special morselor si, daca faceti scroll pe ea mai jos vedeti ce scrie la capitolul ‘Terrestrial haulouts’. Acolo scrie ca morsele socialiezeaza pe suprafete de pamant, invata sa se comporte si se protejeaza de pradatori si vant. Cu alte cuvinte, cauta plaje libere, sa fie sigure si se calaresc pana nu mai pot. Exact ca in imaginile USGS. In plus, cei de la Serviciul American de Pescuit si Fauna raspund pe aceasta tema, punctual, aici.

Intrebare: baietii de la National Geographic nu stiu ca morsele se calaresc pe uscat? Sau sunt platiti si ei sa creeze impresia incalzirii globale?

Grafic de final: la final va ofer un grafic care arata volumul de gheata din ultimii opt ani. Observati fluctuatia volumului de gheata, ramas constant an de an, ba in 2007 a fost si mai mic.

  1. 30 Responses to “Cum manipuleaza National Geographic pe tema incalzirii globale”

  2. By Lanth on Oct 2, 2010 | Reply

    Doar pentru ca matale nu crezi in incalzire globala, asta nu inseamna ca nu exista. Subiectul s-a demonstrat cu masuratori directe din 1870 incoace, si indirecte (unde temperatura e medie dedusa din alte masuratori) pe o perioda de 2,000 de ani.
    Concentreaza-te pe sport, poate e mai usor …

  3. By vadim on Oct 2, 2010 | Reply

    lanth, s-a demonstrat in ultimii 1.000.000 de ani, nu e o problema. E demonstrat stiintific. :) Dar nu din cauzele astea. :) Sunt altele.

  4. By Sonny86 on Oct 2, 2010 | Reply

    Fratilor, nu va obliga nimeni sa va pierdeti din timpul vostru pretios citind articole conspirationiste; ca voi postati dupa aia din plictiseala e alta mancare de peste. Cei care nu sunt interesati, parerea mea, pot sa dea frumos si civilizat click pe ‘x’ cand termina de citit, si sa-si pastreze comentariile pentru ei. Articolele de acest gen sunt pentru persoane direct interesate de asa ceva, nu cred ca Vadim e masochist si se hraneste din comentariile voastre malitioase.

  5. By vadim on Oct 2, 2010 | Reply

    Sonny86, nu e vorba aici de comentarii malitioase sau masochism. Sunt oameni care cred ca exista incalzire globala si este normal la cata manipulare se face. E si pentru ei acest articol. In rest e normal ce spui, cui nu ii place pot trece mai departe, dar sunt unii care nu fac asta. :)

  6. By Lanth on Oct 2, 2010 | Reply

    Adeca, acording to Sonny86, comentariile trebuie postate numai de cei care sint in acord cu autorul… Cei care nu sint, sa se abtina ca fac deranj, nu-i asa?

  7. By vadim on Oct 2, 2010 | Reply

    Lanth, nu cred ca Sonny86 a vrut sa spuna asta, ci ca iti poti exprima o opinie divergenta cu argumente, nu doar ca sa arunci cu cuvinte asa cum ai facut tu. Se vede clar ca ai scris malitios, nu ai adus nici o idee in discutie plus ca ma trimiti pe mine la fotbal… Ce sa zic, lasa ca sunt baiat mare, stiu eu ce am de facut. Sau daca te uiti la un meci de fotbal crezi ca nu ai voie de deschizi si 10 carti in ziua aia sau sa nu pui botul la minciunile din presa?

    On topic, stii cine baga si cati bani se baga anual pentru stoparea incalzirii globale? Stii cine ii ia? Studiaza si tu nitel. Si da-mi dovezile stiintifice ca se incalzeste clima in afara ciclurilor solare si el Nino. Apoi mai vorbim. In rest, da vara e cald si iarna e rece…

  8. By Lanth on Oct 2, 2010 | Reply

    Vadim: doar pentru ca o agentie de presa publica un articol nesubstantiat nu inseamna ca subiectul in cauza (global warming in speta) e fals. Matale ai ales (e.g. cherrypicked) acest articol pentru ca nu crezi in subiect de la bun inceput, asa cum spui in articol (multumesc de full dsiclosure). In consecinta esti mai susceptibil sa rezonezi cu aticole care se aliniza crezului matale. Comentariul meu avea citeva date, nu era simpla retorica.

  9. By vadim on Oct 2, 2010 | Reply

    In momentul in care acel film a fost facut de forul american, iar cei de la National Geographic il comenteaza in favoarea incalzirii globale fara sa stie/spuna ca morsele fac treaba aia frecvent ce sa crezi? Ca sunt cei de la NG niste incompetenti sau ca sunt platiti sa minta?

  10. By adynezu' on Oct 2, 2010 | Reply

    Exista incalzire globala, insa aceasta reprezinta o suma de evenimente, evenimente care in marea lor parte, nu le putem contracara. Din ce am retinut (am vazut treaba asta mai demult) pozitia pamantului fata de soare, si pozitia sistemului solar fata de centrul galaxiei nu sunt niste marimi constante. Odata la cateva mii/milioane de ani, acestea au un minim/maxim. Ei bine, exact in perioada asta, distantele astea sunt de asa natura incat fac posibila cresterea temperaturii pamantului cu cateva grade. Si mai erau cateva chestii, nu numai treaba cu distantele, lucruri perfect naturale… Desigur, este si dovedit stiintific faptul ca CO2 produce un efect de sera, insa in niciun caz nu poate sa schimbe clima unei planete. Pna la urma, orasele sunt doar niste puncte aproape invizibile pe globul pamantesc.
    In fine.. ideea e ca fiecare crede ce vrea, si procedeaza cum crede de cuviinta… Insa la cei 17 ani mei, ultima mea grija este fix efectul de sera… :)

  11. By vadim on Oct 2, 2010 | Reply

    adynezu’ perfect de acord cu aceste cauze de incalzire, dar efectul de sera asa cum spui nu exista. E manipulare ca sa stam in casa si sa se mai invarta niste bani. Cu sau fara tot ne coacem daca e sau tot ajungem sa inghetam, e sus un baiat mai mare care invarte platenele ca pe niste bile pe o ata…

  12. By adrian on Oct 2, 2010 | Reply

    Vadime, tata, iti urez bafta dar cred ca te lupti cu morile de vint. Sint multi cei carora le place la nebunie sa puna botul la gogosi. Si daca incerci sa le arati adevarul au impresia ca vrei sa le furi locul de veci.

    Scrie-ti articolele si nu te osteni la comentarii. Cei care au cap citesc si judeca singuri…

  13. By WILLIAMCOYLUNG on Oct 2, 2010 | Reply

    nu am avut timp sa citesc tot…ca s obo…dar omu’ nu inceteaza sa ma uimeasca…oricum daca consideri ca omul cel bulanjiu (cel general acum) nu a schimbat fata planetei in cele cateva secunde de cand pierde vremea pe aici trebuie sa fii de a dreptul idiot…detalii tehnice maine…

    a…si cred ca “Vadim e masochist si se hraneste din comentariile noastre malitioase”

    de fapt si el crede asta

  14. By cristi on Oct 2, 2010 | Reply

    spun doar 2 lucruri..exista ere glaciare si interglaciare.. restu te las pe tine sa inveti …prostesti lumea degeaba

  15. By vadim on Oct 2, 2010 | Reply

    WILLIAMCOYLUNG,as spune ca esti masochist, tu ma citesti mereu desi nu iti convine ce se scriu. :) In rest, despre mine, continuu sa cred ca am cititori destepti si in mare se vede asta. Pentru ei scriu, dar incerc sa le deschid captul si altora cine stie poate mai reusesc si asta. :) Macar daca vor cadea nitel pe ganduri tot e bine.

  16. By Sonny86 on Oct 3, 2010 | Reply

    @ Lanth – n-am zis ca n-ai dreptul la comentariu, insa ai facut-o in cel mai pur stil romanesc : tie nu-ti convine ca vadim (si poate si altii) nu cred in incalzirea globala – in speta, ai sarit repede sa aduci aminte ca exista (demonstrat stiintific) chestia asta de mii de ani, si ca oricine sustine contrariul prinde cai verzi pe pereti. Daca te opreai de exemplu dupa ‘2000 de ani’ ramaneai intelept.
    Si la fel si restul care au postat dupa tine – aceeasi neputinta de a accepta ca altii au idei diferite despre viata de ale voastre, sau de cele care ar ‘trebui’ sa le avem, de cele impuse de societatea actuala.

  17. By skeptik on Oct 3, 2010 | Reply

    Da, ai cititori destepti, cei 98% care mereu fac misto de tine, vad cit de ridicol esti de fiecare data, da mai ales cu neterminabilele inventii antiamericane(numai prostii cred ca tu ai scris despre…incalzirea globala, noi ceilalti stim ca e despre..America, cei ‘vinovati’ de TOTUL pe planeta asta, dupa tine! Nu am vazut in viata mea un om atit de obsedat sa critice o tara, sa inventeze tot felul de idiotenii despre tara aia,. indiferent cit de ridicol arata(pentru ca el a aratat de mult tip ca e imun la insulte si ca tot ce vrea e …clikuri!)! Este o obsesie bolnava, care vine de la o combinatie prostie si spalare la creier de comunisti! Ei au disparut, ‘epavele’ lor ramas! Mai ai si tupeu sa incerci sa explici cind cineva cu fapte si luciditte te pune la punct, ca si cind explicatia ta ar anula ce a zis ala!! Esti asa de ridicol, de orb, ca nici nu meriti sa fii bagat in seama, dar noi sintem mai idioti ca tine ca ati dam atentie! Sint convins ca itr-o zi vei iesi din pestera in care te-ai ascuns de 30 de ani si vei vedea ca intr-adevar exista schimbari drastice de clima si temperatura! Mii de dovezi, zilnic , pe planeta, nu e nevoie de ..youtube,

  18. By Lanth on Oct 3, 2010 | Reply

    Sonny86: N-am nici o problema cu altii au alte idei. Ce face Vadim insa e “false propaganda”. El alege un articol nefericit si nesubstantiat ca sa-si sustina o convingere personala.
    Doar pentru cu acest articol argumenteaza prost “global warming” nu inseamna ca problema e falsa!

    Sint uimit de rezistenta la comentariile negative. Domnule Vadim: sugerez a inlocui aceasta pagina publica cu un newsletter trimis exclusiv adoratorilor! In felul asta toti cititorii vor fi in profund acord cu d-voastra.

  19. By Sonny86 on Oct 3, 2010 | Reply

    @ skeptik – nu uita sa te stergi si tu de muci la nas; si macar din respect, fa-ma idiot in romana, si nu in engleza, ca ma’ta nu te-a facut in capatul celalalt de lume, si nu esti cu nimic mai presus de nimeni daca stii doua injuraturi in engleza.
    @ Lanth – uite vezi… daca ziceai din prima chestiile astea, nu era mai corect (parerea mea) ? 😀

  20. By catalin on Oct 3, 2010 | Reply

    Interesante discutii, chiar daca ma asteptam sa fie mai incendiare (ca doar subiectul e incalzirea globala). Nu pot sa ma abtin si sa nu iti raspund Vadime, ca ai facut exact ceea ce a facut NG. NG pleaca de la imaginile filmate de USGS si trag concluzia ca asta se datoreaza incalzirii globale. Tu incepi de la un adevar (concluzia falsa a NG si iti dau dreptate) si concluzionezi ca “americanii” manipuleaza boboru’.
    Asa cum chiar tu ai recunoscut, incalzirea globala e un fapt necontestat (http://en.wikipedia.org/wiki/Global_warming_controversy). Ce este contestat este ce cauzeaza incalzirea: inevitabila evolutie climatica, sau efecte umane.
    Din pacate (pentru tine) america este impartita si foarte politizata: republicanii (prietenul tau Bush) sunt de parere ca totul este natural, pe cand democratii, Al Gore care a luat Grammy award (ca daca iti zic ca a luat premiul Nobel imi zici ca e manipulare), sustin ca e efectul poluarii.
    Asa ca din punctul asta de vedere te aflii pe aceleasi “baricade” cu Bush, si daca as folosii acelasi rationament ca tine, esti partas la conspiratia “americana”.
    Ca sa te citez: “stii cine baga si cati bani se baga anual pentru stoparea incalzirii globale? Stii cine ii ia? Studiaza si tu nitel….E manipulare ca sa stam in casa si sa se mai invarta niste bani”. Ii dau perfecta dreptate lui skeptic cand spune “Nu am vazut in viata mea un om atit de obsedat sa critice o tara, sa inventeze tot felul de idiotenii despre tara aia… Este o obsesie bolnava, care vine de la o combinatie prostie si spalare la creier de comunisti!”.
    Chestia cu statul in casa trebuie sa recunosc ca este originala tie pentru ca nu am auzit pe nimeni sa “combata” incalzirea in felul acesta.
    Cei care iau banii bagati in stoparea icalzirii banuiesc ca sunt cei care vand energie alternativa. Ce stiu sigur este ca americanii lui Bush nu au semnat tratatul de la Kyoto care incerca sa reduca poluarea (care cu incalzire globala sau nu este o idee buna). Ce mai stiu sigur este ca producatorii de petrol sunt cei mai infocati “producatori” de materiale la fel de “stiintifice” ca ale tale, in a arata ca nu e nici un fel de incalzire (si uite ca ai altii aliati).
    Si ca sa inchei cu un alt citat din putul gandirii lui Vadim: “… cei de la NG (sunt) niste incompetenti sau ca sunt platiti sa minta?”. Intr-adevar, Vadime nu esti singurul incompetent din mass media.

  21. By Dino Flinstone on Oct 3, 2010 | Reply

    Incalzirea globala seamana perfect cu gripa porcina. Exista, dar se exagereaza evident. Perioade glaciare si de incalzire au existat intotdeauna.
    POLUAREA exista, ne mananca ficatul si sanatatea…aceasta e dusmanul nu o chestiune (incalzirea globala)extrem de discutabila.
    Eh, eh, finantele astea…

  22. By Virgil on Oct 3, 2010 | Reply

    Traim intr-o lume imperfecta. E normal ca parerile sa difere. Daca Vadim a incercat sa demonstreze ca incalzirea globala este o gogorita, toti cei care l-au combatut nu au venit cu dovezi care sa ma convinga. Ce vreau sa spun, e ca jignirile nu au ce cauta aici, pentru ca se discuta pe o tema stiintifica, ori golanii ca pe Tg Ocna nu-si au locul aici.
    Vadim, articolul tau a fost ca un tonic pentru mine. Intr-un fel stradania ta de a demonstra ca suntem manipulati in privinta incalzirii globale, m-a incurajat pentru cateva secunde. Pana cand am inceput sa citesc comentariile ulterioare articolului. Din partea mea ai o parere favorabila, pentru ca macar incerci sa judeci aceste aspecte, chiar daca ai sau nu ai dreptate. Munca trebuie apreciata.

  23. By eux on Oct 3, 2010 | Reply

    Incalzirea globala e un mare bullshit, e o mare diversiune.
    Credeam si eu acum 2-3 ani in ea, dar m-am mai documentat si am aflat ca am fost prostiti pe fata.

  24. By bylexus on Oct 3, 2010 | Reply

    Interesant articol… nu-mi bat capul sa comentez nici pro, nici contra.Nu fac nimic nici pentru a combate incalzirea globala… cum spunea cineva mai sus: “mi se pare un mare bullshit”
    Unii le musca cu “incalzirea globala”, alti cu “racirea globala” (vezi link http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-6029817-studiu-dovezile-stiintifice-indica-racire-globala-care-dura-cateva-decenii.htm ), iar altii sunt indiferenti cu tot ce se gaseste in jurul lor, mai putin familia si bunastarea lor.Respect mediul, dar sunt impotriva accizarii carburantilor, tigarilor, parfumurilor… (folosesc GPL la masina, nu fumez si folosesc numai sapunul)
    Imi doresc ca totul sa mearga de la sine precum merge si viata noastra… ne nastem, ne inmultim si murim.
    Acest ciclu vreau sa fie respectat oriunde in acest univers… este ceva normal!sa fiu masochist?! nu, nu sunt….
    Numai bine, domnule Vadim.
    Respectele mele.

  25. By bylexus on Oct 3, 2010 | Reply

    Mi-a placut faptul ca totusi ati abordat o dubla tematica pe acest subiect si intr-adevar presa manipuleaza…
    Dar eu zic ca pe de-o parte e bine… reuseste sa disciplineze putin populatia, sa creeze noi locuri de munca in acest “Environment”, sa-i faca “solidari”(ca-i la moda cuvantul) si poate sa se puna bazele unei globalizari, crearii unui stat mondial, in viitor.
    Cert este ca eu sunt doar un student amarat si poate nu sunt in masura sa comentez atatea, dar vad aceasta societate cu prea multi oameni care alearga dupa prea putine lucruri….

  26. By Florin on Oct 3, 2010 | Reply

    vadime incalzirea globala este o problema majora

    chiar daca nu este atat de majora problema incalzirii globale – asa cum crezi tu – tot este excelent sa sperie dobitocimea…

  27. By Mitca Dumitru on Dec 24, 2010 | Reply

    Si acum mai sustineti o aberatie? Iarna din 2001 a fost unica, cel putin în ultimii 50 de ani. A început gerul năprasnic în prima jumatate a lunii decembrie si a scazut la sfârsitul lunii ianuarie. Primavara a trebuit sa treaca o luna ca sa apara primele fire de iarba. Au înghetat conductele de apa subterane la numeroase case. În prezent, calota de gheata creste vertiginos, dar… avem încalzire globala! Traiasca credinta negativa!

  28. By danAlex ARAD on Apr 3, 2011 | Reply

    DRAGI BAETZI,DIN KESTIA ASTA UNII FAC BANI .
    UITATZI-VA KITZI “CERCETATORI”(DAVID…XSTEIN)CHELTUIE BANU’ FRAIERULUI DE KONTRIBUABIL AMERIKOS.LA FEL KA SHI KU BIN LADEN,
    TOTZI SINT ANGAJATZI KU SALARII GRASE IN STRUKTURI DE LUPTA IMPOTRIVA TERORISMULUI PE KARE …EI IL PROVOAKA.SHI LE IAU BANII PROSHTILOR.INSHELACIUNE !!!!ZIGAN,JI–DA-N TOT UNA!!!GUNOAIE….

  29. By scoala de soferi on Feb 25, 2015 | Reply

    Cum manipuleaza National Geographic pe tema incalzirii globale Completeaza
    chestionare auto drpciv 2014 categoria B, C, E, A, D si treci examenul auto cu aceste teste drpciv online- scoala de soferi
    Chestionare auto si teste explicate pentru categoria B.
    Chestionarele de la examenul auto oficial sunt actualizate
    si revizuite. Ia examenul auto din prima.

  30. By UPDATE: Cryptocurrency Investing Strategy - Q2 2019. Receive passive income of $ 70,000 per month https://slimex365.com/uyy6?bhw=mu on Sep 25, 2019 | Reply

    Invest in cryptocurrency and get passive income of $ 5000 per week http://to.ht/92012?bhw=15pl

  31. By Just how would you make use of $58712 to make even more cash: https://se-gr-br.blogspot.nl?fp=72 on Nov 22, 2019 | Reply

    Exactly how to Make $7566 FAST, Quick Money, The Busy Budgeter: https://make-2-btc-per-day.blogspot.mx?b=96

Post a Comment