Cea mai buna formula

September 7th, 2010 | by Vadim Cusnarencu |

Nu fac parte nici dintre optimistii care ne vad la EURO 2012, dar nici dintre pesimistii care noteaza un dezastru la comanda lui Giovani. Obiectiv, echipa nu joaca senzational, insa formula aliniata de Lucescu in partida cu Belarus arata un progres fata de Albania, poate pentru prima oara un prim 11 care necesita doar mici modificari. Intr-o grupa mediocra cu echipe slabe, calificarea se joaca. Daca ajungem prin munca si merite la EURO 2012 la acel moment putem arata mult mai bine decat astazi. Cu Mutu? Sigur ca nu.

Lobont si Contra acasa, Banel Nicolita de asemenea. Bogdan Stancu, Deac, Cocis, Torje,  Rat, chiar si Radoi au jucat bine. Echipa nu a gresit pase, nu a gresit in aparare, ceea ce rar vezi la fotbalul romanesc. Am tras chiar si pe poarta, ceea ce este iar o raritate la noi. Am avut o faza fixa bine tratata, din care puteam da gol  mult mai lejer decat am primit cu Albania.

Am vazut mai ales la Romania nervul care ii lipsea. Am vazut dorinta de joc in primul rand, nu neaparat de victorie, ceea ce este foarte bine, pentru ca din joc vine natural si victoria. M-au incantat nespus injuraturile din inima ale lui Deac la adresa arbitrului, dupa ce luase galben, voia mai mult pe teren ceea ce in ultimii ani a cam lipsit. Atunci cand juca Mutu,  el era mereu nervos dar nu pe ceea ce facea el, ci pe colegii care nu ii pasau cum vroia vedeta pasionata de cure de slabire.

Razvan Lucescu a avut doi ani in care a incercat sa construiasca si cred ca intr-o mare masura a reusit ceva. Mai trebuie lucrat la mijloc, pentru ca in atac Bogdan Stancu se poate transforma  rapid intr-un jucator de baza. Omul vrea si poate.

Nu va luati dupa mancatorii de rahat condusi de Giovani, trimisi sa atace pe bani, deghizati in jurnalisti. Echipa nationala prin tineretea ei si prin noile nume sau prin numele aduse incet-incet pe merit, nu la vopsit, este totusi pe un drum ascendent. Ramane de vazut daca Lucescu gaseste o piesa sau doua care mai lipsesc.

Iar despre revenirea lui Mutu il contrazic pe Dumitru Dragomir. Razvan Lucescu trebuie sa mearga pe ceea ce a inceput si sa continue fara el. Revenirea lui Mutu ar strica, ar aduce vechi apucaturi de vedeta, smecherie, delasare si invidii in vestiar. Razvan Lucescu ar pierde tot ceea ce a facut pana acum, daca revine Mutu.

Nu trebuie sa ne miram la fiecare meci al echipei nationale din aceste preliminarii ca jucam mediocru. Trebuie sa ne miram daca nu facem greseli aiurea si daca nu luam goluri prosteste. Sa ne miram daca sutam la poarta si daca ne aparam bine. Iar premise sunt. Pentru ca din aceste meciuri cu echipe slabe, Romania isi poate face mana si creste, iar victorii viitoare cu aceste echipe slabe vor aduce poate bucurii apuse.

  1. 23 Responses to “Cea mai buna formula”

  2. By mihai on Sep 8, 2010 | Reply

    Vadime, cred ca esti primul ziarist care reuseste sa vada lucrurile dincolo de nostalgia “a ceea ce-am fost candva” si dincolo de culesul firmiturilor aruncate de fratii Becali. Parerea mea e identica cu-a ta, sper ca in 2-3 meciuri sa se unga echipa cat mai bine.

  3. By tarziu on Sep 8, 2010 | Reply

    sa asteptam sa vina din urma si generatia ce creste acum la under 21, sandoi face treaba excelenta cu ei, rabdare, e clar ca trebuie reconstruit de la zero, in seara asta echipa a jucat mai bine, clar exista jucatori noi, daca inca de la primul meci nu incepeam cu oameni care au jucat prost in nationala intre 2000-2010 poate ar fi fost mai usor la al doliea meci. deocamdata suntem pe 5 iar pana la primele doua locuri nu prea sunt sanse sa ajungem daca nu se reinoieste lotul cu oameni tineri si ambitiosi. dar liniste la nationala nu va fi in conditiile de acum, rezultatele aduc rezultate, iar lipsa de rezultate ni-l aduce inapoi pe mutu (poate si pe contra) si ne ducem la vale inca 5 ani. intrebarea este cand o sa avem o nationala care sa joace ca in anii ’80-90′, vitalitatea, setea de rezultate, seriozitatea lipsesc. daca va amintiti de primele interviuri de la inceput de ’90, cand toata lumea, jurnalistii radeau de limbajul precar al fotbalistilor nostri, in schimb aceeasi lume era in delir noapte de noapte cand echipa batea cele mai bune selectionate ale lumii. in orice caz acum daca o sa se apuce sa schimbe inca de cateva ori selectionerul si lotul in functie de selectioner o sa fie varza tot si probabil schimbul de generatii se poate amana nelimitat.

  4. By mircea on Sep 8, 2010 | Reply

    vadime, sincer iti spun … cu articolul asta m-ai dezamagit …. nu se poate ca tu, care te consideri jurnalist, care se presupune ca ai legatura si cunostinte despre fotbal sa spui ca nationala a jucat bine, sau ca macar a jucat intr-o formula corecta …. hai sa iti zic asa …. mircea lucescu a declarat referitor la fiul sau ca “un antrenor isi duce echipa pana la 20 de metri de poarta, de acolo intervine jucatorul” … ok, corect …. razvan lucescu a declarat ca a schimbat 5 jucatori fata de meciul cu albania pentru ca “e normal sa fie titulari cei mai in forma” … din nou corect …. pai bine domnule razvan lucescu, atunci poate ai putea sa imi explici si mie de ce un jucator ca adrian cristea nu este la nationala …. intervine jucatorul, pai uite aici poate singurul jucator capabil sa isi elimine adversarul prin dribling si sa creeze pericol …. de forma nu se pune problema, cred ca este clar pentru toata lumea ca adrian cristea are un start de sezon excelent! el, alaturi de mutu sunt singurii jucatori de creatie pe care ii avem in acest moment! insistam cu niste fotbalisti care fenteaza acest sport de ani de zile … cocis, florescu, maftei! bilasco titular in atacul romaniei ? serios ? mi se pare incredibil …. sau poate titlul de goalgetter nu valoreaza nimic pentru domnul lucescu …. radoi ? radoi mai este un jucator de nationala ? radoi care joaca fotbal printre camile ? intr-un campionat in care poli iasi s-ar fi batut anul trecut la titlu cu usurinta ? mi se pare incredibil asa ceva …. nu sunt fanul lui giovanni becali, dar cand spune ca selectia a fost proasta are dreptate …. vorbiti de jurnalisti platiti sa scrie una sau alta …. ok…. dar sincer imi vine greu sa cred ca cineva l-a platit pe emeric ienei sa vorbeasca … si stiti ce a spus si el ? am jucat prost si cu frica! 😉

  5. By Peace on Sep 8, 2010 | Reply

    Imi place articolul,sunt de aceasi parere cu tine.

  6. By tarziu on Sep 8, 2010 | Reply

    si lipsesc inca oameni specializati pe anumite taskuri, sigur Rat in seara asta a aratat ca stie sa trateze profesionist fazele fixe, aici scartaim, ne mai trebuie unul, doi, trei oameni care sa execute faze fixe bine. Florescu a crescut mult la centru, mult peste Radoi (era sa ne coste din nou Radoi vreo doua goluri), Torje foarte bine si tehnic si cum reuseste sa controleze si sa plaseze din actiune, Deac iarasi e un plus, Bogdan Stancu foarte promitator, Herea nu trebuie stigmatizat pentru greseala cu Albania pentru ca are multe de aratat in anii care vin. selectionerului ii trebuie curaj sa ia si mai multi jucatori tineri si “fara experienta” Cristea, fratii Costea, si multi altii. Latovlevici joaca excelent, ce sa mai exista de unde sa aleaga, trebuie avut rabdare si construit acum ca la vale eram oricum de zece ani. mai jos unde sa ne ducem? sa ne bata si Luxemburg, mai jos nu mai avem unde sa ne ducem, o sa o luam in sus dar cu conditia sa ne facem un lot nou. si fara frica. si fara pase inapoi. pe bune fara pase inapoi. ce mentalitate e asta pase inapoi si preluat mingea cu spatele la poarta, nu frate, o ghiolba la cateva minute ar trebui sa zboare spre poarta adversa. si fara aparare dupa ce dam gol, e logic daca te retragi si faci aparare dupa ce dai gol sansele sa iei gol cresc cu 1000%, doar stam si facem flipper cu mingea pe langa careul nostru. cea mai buna aparare e tot sa stai sa presezi pe adversar. altfel sigur sunt superbe meciurile de infarct cand timpul pare ca trece superincet si facem aparare…

  7. By delaparis on Sep 8, 2010 | Reply

    corect.
    Mai ales la faza cu Mutu … nu cred ca trebuie sa revina la echipa desi nu sunt de acord cu sanctiuni data contra celor mai buni jucatori pe care ii avem.

  8. By relansat on Sep 8, 2010 | Reply

    true …

  9. By skeptik on Sep 8, 2010 | Reply

    ..’nu a gresit pase’? Fratele meu, du-te inapoi la a inventa nenorociri facute de ..americani!!
    Nu am vazut in viata mea asa de multe pase gresite, mai ales in prima repriza, 5 de Radoi, 4 de Florescu, 4 de Deac, 3 de Rat, una de Chivu,2 de Bilasco, samd..In repriza secunda, inca vreo 6-7 pase gresite! pase simple, in linie, dar date la adversar!! La 2 dintre ele, daca nu era Maftei(cel mai bun roman, dealtfel) marcau aia !!Cum e posibil ca cineva care se da ‘expert’ sa fie asa de ..orb? Sau te-ai uitat la ..US open si ai crezut ca e ..fotbal?

  10. By cristi on Sep 8, 2010 | Reply

    Din pacate asta este nivelul lui Razvan Lucescu. Nu pierdem meciuri, dar nici nu ne calificam. Suntem cea mai slaba echipa dintre cele neinvinse, ca si Rapid in grupa de UEFA inainte de plecarea lui Lucescu jr, cand a facut patru egaluri din patru si a ratat calificarea. In legatura cu echipa … as fi zis Gabi Muresan in locul lui Florescu si Daniel Niculae sau chiar Marica in locul lui Bilasco. Avem nevoie de jucatori care sa dea si goluri, de golgeteri, de jucatori care sa o bage in atze, nu care sa creeze sau care sa se bata pt echipa. Avem nevoie de golgeteri. Poate si Tatarusanu in locul lui Pantilimon, dar asta e mai putin importanta.

  11. By cristi on Sep 8, 2010 | Reply

    @tarziu … Sa urmaresti cu atentie meciurile formatiei FC Barcelona, sa vezi cate mingi trec pe la Victor Valdes. Iti spun eu, foarte multe. Nu trebuie sa te feresti de pasele inapoi, atata timp cat isi au rostul si sunt executate corect. Fotbalul se joaca in 11, portarul face parte din joc si trebuie sa participe la joc, sa-l tii in priza. La faza cu … “ghiolba”, daca te gandesti la ce ma gandesc eu, atunci sunt de acord. Suturi cat mai dese … pt ca asa castigi, marcand goluri, tragand pe poarta.

  12. By tarziu on Sep 8, 2010 | Reply

    @cristi, ai dreptate nu e o problema cu pasele la portar, bun si exemplul tau, dar la noi problema e ca jucatorii dau pasa in spate atunci cand sunt in atac, doua trei pase si s-a dus faza, in loc sa se plaseze si din un-doiuri sa duca mingea in gol, trist.

  13. By Vadim on Sep 8, 2010 | Reply

    Din pacate asta e “fauna” pe care o avem acum si din ea cred ca s-a ales ce e mai bun, fara interese, iar asta mi se pare important. Ramane de vazut mai departe cum evolueaza echipa, daca se mai vad progrese in timp ce inaintam in preliminarii.

    Ienei spune ca nu am avut curaj in atac, eu cred ca in atac am lovit atunci cand am putut fara sa se exagereze in prostii care puteau fi din start moarte. Un mijloc bun ar putea revigora atacul, Stancu este un jucator care are curaj si nu se da inapoi. Am vazut si eu o lovitura de cap buna pe poarta de la distanta, sincer nu imi mai amintesc de cand nu am mai vazut asa ceva la echipa nationala.

  14. By alex on Sep 8, 2010 | Reply

    In sfarsit un articol bun!

    Succes. Poate trimiteti articolul si jucatorilor si antrenorilor, sa stie ca unii oameni sunt alaturi de ei si-i incurajeaza la progres si rezultate bune, obtinute prin munca.

  15. By Bancaru on Sep 8, 2010 | Reply

    Ai vazut meciul de ieri?

  16. By Vadim on Sep 8, 2010 | Reply

    Daca a vedea inseamna privi, da.

  17. By Elodia on Sep 8, 2010 | Reply

    E clar, Vadim are ochi! A depistat agenturili… Mancatorii de rahat condusi de Giovani, trimisi sa atace pe bani, deghizati in jurnalisti…
    Cat despre geniala constatare “Razvan Lucescu a avut doi ani in care a incercat sa construiasca si cred ca intr-o mare masura a reusit ceva”, spune drept: matale ce mananci?

  18. By Elodia on Sep 8, 2010 | Reply

    A, aici se posteaza doar ce e pe plac vadimului… Scuzati, pardon, bonsoar!

  19. By Elodia on Sep 8, 2010 | Reply

    Vadime, de ce nu pui tu un afis mare, sa priceapa tot romanu’: “Acilea numai io am dreptate!” Ca sa stie omu’ ce si cum…

  20. By relansat on Sep 8, 2010 | Reply

    Elodia, schimba canalul, aici nu e OTV :)

  21. By Dragos on Sep 8, 2010 | Reply

    Foarte bine mai Vadim..mai ales Rat si Cocis au jucat mult peste media echipei..foarte bine ai observat. Esti genial..Cocis si Rat pot juca la orice echipa din lume. Cu vreo 5-6 ca ei castigam campionatul mondial al fraierilor. Esti genial baiatule..N-ai nicio treaba

  22. By Jurnal Bio on Sep 8, 2010 | Reply

    Dupa enormitatile “Am cazut de pe un cal frumos” (Dumitru Dragomir la ratarea oricarei calificari), “Meciul pleaca de la 0-0” (alde Borcea, Copos sau Becali inainte de orice meci in care nu avem nicio sansa), “Adversarul are tot doua picioare” (Pasckany de la Cluj inainte de meciurile din CL), a mai aparut una: “am avut ghinion”, marca Razvan Lucescu. Merge sa vorbesti de ghinion o data, de doua ori, de trei ori, dar deja e ridicol individul. Nici Forest Gump nu avea atata ghinion.

  23. By relansat on Sep 8, 2010 | Reply

    un articol care vine ca o completare a ceea ce ai spus (http://www.gsp.ro/fotbal/nationala/capul-sus-razvane-205536.html).

  24. By Vadim on Sep 9, 2010 | Reply

    Nu stiu daca e o completare. Ideile sunt diferite.

Post a Comment