Vuvuzeaua asupra copiilor
June 16th, 2010 | by Vadim Cusnarencu |S-a scris mult despre vuvuzele, dar nu am vazut pe nimeni care sa explice si efectul lor asupra copiilor. Iata ce spune fetita mea de trei ani intr-o discutie la telefon cu bunicul ei, despre vuvuzele. Dupa mine, vuvuzela are si un singur mare plus pe care eu il gasesc si nu l-am citit pe nicaieri.
“Cand vorbesc cu tine la telefon, nu la mobil, la fix, se aud asa de tare vuvuzelele ca innebunesc. Sa nu dai mai tare ca ma doare capul, ma duc la bucatarie si inchid usa ca ma innebunesc de cap vuvuzelele astea! Sunt niste trompete, stii?”, a zis ea astazi.
Asa ca nu e de mirare daca oameni mai inaintati in varsta decat ea, tineri sau batrani, sunt agasati de vuvuzele.
Minusul cel mai mare al acestor trompete este ca se rapeste atmosfera de pe teren. Fie ca e gol, fie ca e o faza mai importanta, fie ca e un joc anost, fie ca partida nu a inceput totul se desfasoara sub acelasi zgomot constant, surd, de vuvuzea.
Vuvuzela are si un singur mare plus. Cupa Mondiala 2010 din Africa de Sud va fi singura din istoria fotbalului reconoscibila de la primele imagini. Cand vom vedea secvente din aceste partide peste 20 de ani vom sti imediat de unde sunt. Nici o alta Cupa Mondiala din istorie nu poate fi recunoscuta din prima, fara un comentariu sau un titlu care sa o plaseze in timp. Cu exceptia Cupei Mondiale 2010 care nu are nevoie de nici un comentariu.
Si, nu uitati o vorba de duh: Maneaua nu bate vuvuzeaua.
14 Responses to “Vuvuzeaua asupra copiilor”
By Marius on Jun 16, 2010 | Reply
NU minusul (…) RAPESTE ci
ELE (vuvuzelele) RAPESC ! 😉
By nume on Jun 16, 2010 | Reply
trompetele rapesc, nu rapeste (sunt mai mult de 20 de obicei)
By nume on Jun 16, 2010 | Reply
la capitala tot timpul a fost mai greu cu acordurile astea.
By I. Neculce on Jun 16, 2010 | Reply
atmosfera se rapeste; ea (atmosfera) e numai una…
By vadim on Jun 16, 2010 | Reply
Alo, telefonul. “se rapeste atmosfera”, cititi cu atentie. Nu e nici minusul si nici trompetele care, aveti dreptate, e mai multe. E atmosfera care se rapeste, este un reflexiv acolo, e corect, recititi.
Credeti-ma am studii de gramatica de specialitatedaca ma mai grabesc si mai gresesc, inseamna ca m-am grabit si nu am recitit nimic.
By Dude on Jun 16, 2010 | Reply
Hey, lasati gramatica la o parte si hai sa vedem nu “cum” a scris omul ci “despre ce”. Eu unul ii dau dreptate, personal ma saturasem de vuvuzele inca de la primul meci de anul trecut de la Cupa Confederatiilor. Faptul ca nu poti asculta imnurile unor super-galerii cum sunt cele ale Angliei, Argentinei sau Italiei, acordurile de samba ale suporterilor brazilieni sau simplul urlet de bucurie spontanta ale celor 300 de suporteri nord-coreeni reprezinta dezamagirea cea mai mare a acestui mondial.
By FLO on Jun 16, 2010 | Reply
voi nu stiti gramatica in plm ce va tot dati critici literari?
a scris corect omul,”se rapeste atmosfera”,nu zice ca vuvuzelele”rapeste”.
vai si`amar
By vadim on Jun 16, 2010 | Reply
Dude, asa e in loc sa auzi ce e perin tribune sau pe teren auzi un tren care trece continuu printr-o gara.
By Vasy on Jun 16, 2010 | Reply
Buna…citeam azi pe un site, ca cei de la Canal+ vor elimina sunetul vuvuzelei, inca din acceasta seara, de la meciul Africa de Sud-Uruguay.Probabil ca au ajuns si ei la capatul rabdarii.
By Vadim on Jun 17, 2010 | Reply
E buna, am pus un articol la Cm2010 cu treaba asta, nu stiam. Multumim.
http://cm2010.onlinesport.ro/articole/grupa-a/1276723219_Canal+-a-reusit-sa-elimine-vuvuzelele/
By nume on Jun 17, 2010 | Reply
“se rapeste” a fot introdus mai tarziu. initial era fara “se”
By Un nespecialist on Jun 18, 2010 | Reply
Domnule Vadim, văd că insipidele Dvs. articolaşe sunt acompaniate şi de afirmaţii pompoase. Cum câţiva cititori v-au prins cu gulguta, plusaţi cu o afirmaţie menită a-i pune cu botul pe labe: „…am studii de gramatica de specialitate”.
Că o fi au ba adevărat că aţi vârât pe şest un “se” întru dres busuiocu’… asta nu ştiu, vă iau de bună afirmaţia. Da’ ce ne facem, domnule cu „studii de gramatica de specialitate”, cu adversitatea Dvs. faţă de virgulă, de banala virgulă?…
Iata ce spune fetita mea de trei ani intr-o discutie la telefon cu bunicul ei, despre vuvuzele. (virgula după “mea”, sau după “ani”, ar duce la sensuri diferite…)
… ma duc la bucatarie si inchid usa ca ma innebunesc de cap vuvuzelele astea! (virgula după “usa”)
… va fi singura din istoria fotbalului reconoscibila de la primele imagini. (dacă vă e atât de greu să scrieţi “recognoscibil”, forma acceptată de cei cu studii filologice de specialitate, vă propun să folosiţi “identificabilă”)
Cand vom vedea secvente din aceste partide peste 20 de ani vom sti imediat de unde sunt. (“peste 20 de ani” ar cam trebui încadrat de virgule)
Cu exceptia Cupei Mondiale 2010 care nu are nevoie de nici un comentariu.(virgula după “2010”)
Si, nu uitati să evitaţi vorbele de duh. Le stăpâniţi mai abitir ca dl.Copos umorul…
By kokolino on Jul 18, 2010 | Reply
Brava tie, l-ai pocnit pe taran, pe tribunul in ale gramaticii! He,he,he!
By Elodia on Jul 19, 2010 | Reply
Kokolino, cred că greşeşti. Ţăranul e pe câmp, după cum spune cântecul. “Tribunul în ale gramaticii” (şi nu numai!) e, din păcate, pe net.
Acum văd că a trecut vioi de la vuvuzele la consideraţii psihologico-politiste asupra decesului Mădălinei Manole… Din păcate, subiectul nu mă interesează şi n-am răbdarea necesară să lecturez cearceafurile vadimiste. Mi-e teamă că au acelaşi efect ca vuvuzelele…