A murit Jose Saramago

June 19th, 2010 | by Vadim Cusnarencu |

Tocmai reciteam zilele astea “Evanghelia dupa Isus Cristos” de Jose Saramago, iar azi dimineata am aflat ca a murit citind Evenimentul Zilei. Scrisesem mai demult ceva despre Saramago pe blog, atunci cand a reusit sa dea cea mai buna definitie a crizei financiare prin care trecem noi ca asa vor ei.

Saramago nu a fost un scriitor cunoscut pe scara larga in Romania. Poate publicul larg sa fi aflat de el daca se uita cu atentie pe genericul filmului “Orbirea”, difuzat la HBO, cu un scenariu facut dupa romanul “Eseu despre orbire” al portughezului. Normal, cartea e mult mai buna decat filmul, dar nici filmul nu e rau.

Saramago avea 87 de ani si, cu putin timp inainte sa moara, a vorbit despre criza economica prin care trece lumea acum, definind-o cape “o crima impotriva umanitatii“. Cititi aici ce am tradus pe blog, in decembrie 2008, despre acea declaratie a lui Saramago.

In anul 2003, laureatul premiului Nobel pentru Literatura si-a atras adversitatea evreilor dupa ce a scris ca “evreii din ziua de azi nu au invatat nimic de la parinti si bunici.  Traind in umbra Holocaustului, ei se asteapta sa li se ierte orice pentru ceea ce au suferit in trecut, un lucru care mi se pare abuziv“.

“Blocada israeliana de la Ramallah este facuta in spiritul nazist si seamana cu o tabara de concentrare”, a mai spus Saramago referindu-se la conflictul israeliano-palestinian.

  1. 7 Responses to “A murit Jose Saramago”

  2. By Vasy on Jun 19, 2010 | Reply

    Dumnezeu sa il odihneasca in pace.In primul rand, Portugalia si nu numai, a pierdut un om, si abia apoi un mare scriitor.A trecut prin momente dificile in cariera sa, dar a stiut sa treaca peste toate.Nu este usor sa iti pierzi fratele.Locul unde a murit Saramago, este unul fantastic.Lanzarote.R.I.P

  3. By RAZVAN on Jun 19, 2010 | Reply

    1. Cartea e MULT mai buna decat filmul. Filmul e chiar slab (bine, e un film OK pentru ultimii 20 de ani, dar pentru un film e chiar slab). Bine, e si greu de ecranizat in zilelel noastre, nu prea ai ce superefecte speciale sa bagi, deci e “neatractiv” pentru marele public. Julianne Moore e decenta, dar gandeste-te cum ar fi jucat Meryl Strepp acum 15-20 de ani. Sau sa-l fi regizat Hitchcook. Asa, a iesit un film pe care nu-l voi mai revedea (careta o voi mai reciti, e superba, ca si celelalte Saramago)
    2. Vreau sa cred ca Saramago a fost mai cunoscut in Romania decat insinuezi tu (bine, nu la fel cu “marii” Dan Brown sau Coelho, din pacate). Omul a scris multe capodopere, majoritatea au fost traduse, eu de exemplu am vreo 7-8 acasa, si ca mine mai sunt.Evanghelia, Eseul despre orbire, Asediul Lisabonei, Ricardo Reis, Toate numele, cred si sper ca au avut vanzari semnificative, vorbim totusi de capodopere (si la un momendat sunt si mai ieftine decat “extraordinarele” Codul lui da vinci, aslchimistul , a.s.o). Pentru cei ce vor sa se delecteze cu contemporani, recomand Rushdie, Pamuk, Marquez, Llosa, orice titlu.
    RIP Jose

  4. By yakshaver on Jun 19, 2010 | Reply

    De acord cu Razvan. Si cu ceea ce scrie despre Saramango, si cu lista de autori contemporani

    As mai adauga la aceasta din urma (subiectiv bineinteles…)

    – Kerri Hulme “The Bone People””
    – Arundathi Roi – “The God of small things
    – Yann Martel – Viata lui Pi
    – Martin Zuzak – The Book Thief).

  5. By je on Jun 20, 2010 | Reply

    Tocmai reciteam zilele astea “Evanghelia dupa Isus Cristos” de Jose Saramago, iar azi dimineata, citind Evenimentul Zilei, am aflat ca a murit. (pare mai veridic)

  6. By RAZVAN on Jun 21, 2010 | Reply

    revenire. trebuia regizat de bergman. Ma gandeam de la inceput ca Hitchcook nu e chiar cel mai potrivit, dar nu mi-a picat fisa.

  7. By adriana on Jul 1, 2010 | Reply

    multumesc Saramago.

  1. 1 Trackback(s)

  2. Jun 21, 2010: Invitatie la dezbaterea Ion Cristoiu – bloggeri « Horea Mihai Badau

Post a Comment