Ambasada Romaniei din Marea Britanie nu a inteles nimic din emisiunea TopGear

November 22nd, 2009 | by Vadim Cusnarencu |

Ambasada Romaniei din Marea Britanie s-a declarat deranjata de afirmatiile aparute in emisiunea englezilor de la TopGear (BBC), cu ocazia filmarilor din Romania. Tot ceea ce a aparut acolo este, insa, perfect adevarat, aceasta este in mare parte Romania anilor 2009. Ceea ce doresc oficialii romani este ca britanicii sa fie orbi ca nu avem drumuri si sa ignnore Evul Mediu in care se afla unele din satele noastre. De fapt, asa cum a aparut episodul la BBC, a fost o reclama buna a Romaniei, chiar si cu aspectele colorate. O reclama mult mai buna si mai de impact, in comparatie cu banii aruncati de Ministerul Turismului pe campania “Land of choice”, un titlu mai mult decat nepotrivit.

Pentru cine nu stie episodul, il poate vedea aici.

TopGear a prezentat Romania ca pe o tara a contrastelor, ceea ce este perfect adevarat. Avem bogatasi, iar la doi pasi mult mai multi saraci, oameni de la tara care schimba faina pe cartofi. Discrepanta este mult mai mare ca in alte tari. E drept ca si in Marea Britanie exista o multime de saraci, insa clasa medie face acolo ca diferentele sa nu fie atat de mari.

Reportajul se incheie cu afirmatia lui Clarkson: “Transfagarasanul este cea mai tare autostrada din lume. Multumim Romania, putem sa ramanem aici?”.

Reportajul este introdus cu cuvintele “Romania, o tara fantastica” si cu faptul ca moderatorii britanici de la TopGear se afla in cautarea “celei mai tari sosele din lume”.

Unde mai pui ca se arata langa acele masini superbe si Dacia Sandero, cu cuvinte de lauda?

Apoi, cand Clarkson spune “this is the land of gypises”, chiar diplomatii romani din Londra nu au inteles ca nu se traduce mot-a-mot cu “Romania este tara tiganilor”, ci in sensul ca acel loc este populat de tigani?

Cererea Ambasadei Romaniei de la Londra este inoportuna si nu face decat saatraga atentia pe un  material video excelent si care in nici un caz nu intuneca imaginea tarii noastre. Asta este Romania, cu bune si rele, prezentarea TopGear pe care si noi v-am semnalat-o saptamana trecuta este excelenta, bine facuta. Normal ca jurnalismul scoate in fata lucruri mai exotice, insa cei de la BBC nu au facut-o deloc cu rautate.

Au spus si numarul ridicol de 143 de mile de autostrada pe care le avem, pentru ca atata a putut Videanu si compania. Apoi au intrat cu masini de sute de mii de euro pe drumurile spre munte, aglomerate si pe o singura banda, iar apoi pe drumuri rurale jalnice. Ce nu ne convine noua ca romani aici? Nu este adevarat? Nu stim ca asta e realitatea?

Apoi, avem tigani, avem si tarani saraci (nu fermieri). Peste 50% dintre romani traiesc la sate, asta este realitatea. Iar unele sate sunt intr-o saracie lucie. Nu neaparat toate. S-a pus accent pe o tara a contrastelor, cu o capitala moderna, dar si cu locatii inapoiate aflate in apropiere. Ce nu este adevarat si aici? Nu trecem cu Mercedes Clasa S pe langa carute, chiar si pe langa Bucuresti, sa zicem la Corbeanca?

Emisiunea TopGear din Romania a fost realizata in stilul profesionist, original si atragator al lui Clarkson. Nimeni nu a vrut sa faca rau. Nimeni dintre spectatorii TopGear nu poate reprosa ca emisiunea a fost facuta in alt stil decat este de obicei. Este mana celor care o fac, unica.

Oficialii romani ar trebui sa fie vigilenti cu alte lucruri importante, cum ar fi cazurile romanilor din Italia si linsajului mediatic fara raspuns aplicat acolo romanilor sau apelativului de ‘romani’ cu care nord-irlandezii i-au numit pe tiganii din tara lor. La acest episod, Ambasada Romaniei din Mare Britanie a tacut.

Probabil obisnuiti cu cenzura comunista, ‘diplomatii’ romani de peste hotare nu stiu ca arta este arta. Ceea ce a facut TopGear nu este mana strainilor care vin sa fara in Romania reportaje cu sidati si drogati pentru a pune aceasta eticheta pe tara noastra, ci un reportaj creativ, colorat, care aduce Romania intr-o imagine pozitiva avand ca pretext o calatorile (regizata normal) cu niste masini prin diverse locuri.

Totul in stilul ultraprofesionist al BBC, dublat de talentul celor de la TopGear. A iesit un material pe care  nici o televiziune din Romania, in 20 de ani, nu a fost in stare sa il faca, iar nici de acum inainte nu va fi. Pentru ca BBC este BBC.

Oricum, cred ca cei de la TopGear au prezentat Romania intr-o maniera mult mai buna decat au perceput-o cu adevarat.

  1. 12 Responses to “Ambasada Romaniei din Marea Britanie nu a inteles nimic din emisiunea TopGear”

  2. By william coy lung on Nov 22, 2009 | Reply

    corect…desi faza cu tiganii nu e asa nevinovata cum zici tu…dar asta suntem…fie ca ne place sau nu

  3. By Lucian on Nov 22, 2009 | Reply

    Emisiunea a facut un mare serviciu Turismului in Romania poate,insa se vede clar ca unele aspecte sunt intentionate si regizate. Cum se face ca s-au pierdut drept prin satul ala de “ciori”? Ma lasi cu “intamplarile” astea… Englezii au ceva a lor,se cheama aroganta imperiului, se cred mai cu mot,cam ca si francezii…Si remarca aia cu barajul , “probabil a fost construit de rusi” nu iti miroase a “astia nu stiu sa faca nimic si le-au construit rusi totul”. Jurnalismul tot jurnalism ramane, ca e BBC sau protv

  4. By Anonim in UK on Nov 22, 2009 | Reply

    Foarte bine scris articolul acesta. Poate scri unul prin care explici de ce Romania este in aceasta situatie. Avem nevoie de persoane ca si tine care pot sa “deschida ochii” unui popor intreg.

    Ti-as sugera sa te legi de calitatea educatiei academice in Romania (radacina problemei, daca stai si te gandesti bine cine sunt managerii afacerilor mici si mijlocii in Romania si angajatii statului) si de faptul ca legile nu sunt respectate cu strictete. Ma refer aici la faptul ca pot sa imi parchez masina in locuri interzise si ca in 95% din cazuri voi scapa fara o amenda; la faptul ca am inceput sa dam vina pe cei care arunca gunoaie pe jos si nu pe cei care ar trebui sa le ridice, etc.

    Success!

  5. By vadim on Nov 22, 2009 | Reply

    Anonim in UK – a scris aici cine e de vina

    http://www.vadim.ro/2009/11/satira-in-iii/

  6. By vadim on Nov 22, 2009 | Reply

    Lucian, normal ca totul, dar abslut totul este regizat. Asa se fac lucrurile ca lumea. Se face un plan, e clar ca ei au avut niste idei si le-au urmat. Chestia cu ratacirea este doar un pretext ca sa arati ceea ce vrei tu, intr-o maniera placuta, sa creezi si simtul unei aventuri in fata telespectatorului etc.

  7. By neo geo on Nov 22, 2009 | Reply

    Felicitari pentru ca ai inteles si ai stiut sa pui punctul pe i. cred ca toti care s-au uitat la toata emisiunea au inteles ca nu a fost facuta cu rautate!felicitari si top gear!

  8. By cristian on Nov 23, 2009 | Reply

    Comentariul tau este foarte bun.Aia de al Top Gear in orice parte a lumii filmeaza, o parte a documentarului se refera la particularitati economice,geografice sau istorice.Asa ca fara suparare,au aratat romania intr-o lumina pozitiva, de tranzitie,cu cateva floricele,gen tara lui borat,apa comunista,etc.si daca au spus gipsy land care e rusinea,sunt altundeva pe toata Terra mai multi decat la noi?Pe alta parte pentru reclama la Dacia Sandero ar trebui sa primeasca multumiri de la Ambasada cea tare suparata! Pe bune!

  9. By IceRidder on Nov 23, 2009 | Reply

    Daca in romania nu poti gasi un hotel sau o pensiune……..

  10. By hypno on Nov 23, 2009 | Reply

    Astia de la ambasada sunt niste analfabeti si inconstienti. Asta ar trebui sa fie toata concluzia

  11. By Radu on Dec 7, 2009 | Reply

    N-am cum transmite idiotului de ministru nici un cuvant, nici nu ar merita. E un idiot ca toti care ne reprezinta, asa cum o face reprezentanta economica din Italia de exemplu. Am sa dau un exemplu pe care un idiot ca el nu l-ar intelege: dupa acest episod 2 colegi de birou mi-au cerut mai multe informatii despre Romania si s-au aratat incantati de ce au vazut – un indian nascut la Londra si plimbat prin lume de niste parinti dornici sa vada lumea(a trait efectiv in 5 tari raspandite pe glob) si un pusti nascut printr-un sat din New Brunswick. Pentru mine este un semn frumos de respect. Personal filmul a reprezentat pentru mine cu totul altceva iar ambasadorul ar fi facut un serviciu enorm Romaniei daca s-ar fi alaturat si din acest film ar fi creat o campanie pro-Romania. Dar este incapabil, probabil si slujba si-o face la fel.
    Despre profesionismul unora ca el mi-a spus prima data un italian iar apoi un canadian – Romania se reprezinta mult mai bine prin oamenii ei decat prin reprezentantele ei. Asta este realitatea pe care o vad eu, domniile lor triesc in alta. Eu zic sa-i izolam acolo.

  12. By danillos on Dec 16, 2009 | Reply

    asta e foarte adevarat…dupa 10 ani petrecuti prin tari…straine..auzi multe cuvinte de blam la adresa tarii din care te tragi..si asa e…reprezentantii nostrii sunt de toata jalea.dar noi…si numai noi..cei care dam nas in nas zi de zi cu non-romanii numai noi putem schimba imaginea tarii din care provenim.consulii si toate oficialitatile astea mereu traiesc intr-o lume a lor..si multi din ei..sunt prea depasiti de functia pe care o detin nu mai zic de responsabilitati…multi se realizeaza pe criterii politice.apropo..am revenit in tara in 2007 15 dec…si stii ce mi-au propus unii amici..membrii unui partid nu zic care…sa intru in politica…pentru ca restul…e viata de kk…si binenteles ca am refuzat si refuz.am convingerile mele politice anticomuniste dar asta nu ma va face sa intru niciodata in vre-un partid politic.pacat, clasa politica din romania e de kk…si am si eu demnitatea mea…ca de altfel multi romani.poate ca copii copiilor nostrii vor trai alte timpuri…si veninul comunist se va fi dezintegrat din grupa lor sanguina…ne ramane doar sa ne rugam pentru aceasta si sa speram ca macar ei sa o duca mai bine

  13. By danillos on Dec 16, 2009 | Reply

    scuze…isoria ne spune ca tiganii(gypsi) au ajuns pe meleagurile noastre odata cu tatarii…acestia luandu-i ca sclavi…asa ca…nu de la noi au pornit tiganimea si nici nu noi i-am produs…asa cum hunii au ajuns in campia panonica si au format poporul ungar…numai ca noi..romanii prietenosi si destul de pacifisti…i-am lasat in plata lor si ei s-au simtit bine pe meleagurile astea asemeni turcilor in podisul anatoliei, huni in campia panonica..etc…in gemania au fost exterminati…in spania s-au inegrat si s-au contopit..preluand si limba si obiceiurile, in turcia s-au contopit deasemeni ,bulgaria (hahahha astia sunt 8 milioane cu totii),iar la 22 milioane de romani..era de asteptat sa fie multi…ceausescu a inerzis avortul…dar nici nu a incurajat naserea..si multi din tigani..uitam ca in anii 90 ei aveau mare problema cu identitatea..nu avea buletine…ei s-au izolat si au supravetuit comunismului prin mijloace proprii rudinentare…nu sunt pro gitanes dar sunt si ei fiinte umane…daca va e rusine de tigani..incercati sa nu va contopiti (asemanati) cu ei(ascultand muzica lor…manele, obiceiurile lor…cumpara mercedes-uri dar nu au ce manca,se umplu de aur da nu au bani decat pe aia care ii fura din buzunarele altora,toti fac afaceri ilegale(furt, contrabanda,japca,etc.)iau de la taran cu forta si vand ion pietele agroalimentare cu ‘carnet de producator’…hahahha…si foarte putini pun pret pe educatie)

Post a Comment