Niste imagini misto

August 28th, 2009 | by Vadim Cusnarencu |

Am primit pe e-mail un set de imagini de la un prieten  (nu autorul lor), de dinainte de 1989.  Le puteti gasi aici. Cu siguranta, cand le veti vedea, cei care au prins acele vremuri, vor avea unele trairi. Pareri, mirosuri, senzatii, imagini, ganduri, amintiri?

Fiind un fisier de PowerPoint (.PPS) nu l-am putut include in articol, de aceea apasati aici pentru a-l dercarca. Se afla pe serverul Onlinesport, nu va faceti probleme de virusi.

Mai sunt si altele, uitati-va la ele. Documentul de mai sus este o selectie a celor mai bune, toate imaginile disponibile se gasesc la aceste doua linkuri, pe siteul astost.com: set 1, set 2.

Pe vremea aia facem sport de performanta si mergeam mult cu autobuzele. Fotografia cu autobuzul 300 iarna si plin de oameni mi-a trezit in cap mirosul de corpuri ude, inghesuite, dar totusi prietenoase si mai frumos mirositoare decat cele de astazi. Fotografiile cu strazile aproape fara masini mi-au adus aminte de o lume mai simpla si mai sigura in care a avea o Dacie 1310 era topul. Fotografiile cu oamenii slabi, supli, imbracati tousi decent si simplu mi se par mai frumoase decat imaginile de azi cu personaje in haine de la firma, la  volanul masinilor de lux si care cred ca asta e fericirea.

Pe vremea aia toti visam la doze de Coca Cola, masini straine si capitalism. Astazi, chiar astea ne omoara.

Voi? Pareri, mirosuri, senzatii, imagini, ganduri, amintiri?

  1. 13 Responses to “Niste imagini misto”

  2. By adidas on Aug 28, 2009 | Reply

    tot mai bine este acum

  3. By Chicago on Aug 28, 2009 | Reply

    E mai bine acum dpdv financiar. Atat. Nici macar libertati nu avem mai multe. Jugul comunist a fost inlocuit cu cel capitalist; nu a fost inlaturat. Este doar o minciuna impachetata mai frumos. It’s “the American DREAM.” Si este doar un vis.

  4. By bevo on Aug 28, 2009 | Reply

    @ vadim & Chicago

    ce bine de voi ca nu va amintiti si de permanenta senzatie de frica… ma rog, poate ca nu aveati motive de frica, poate noua ne era frica de voi….

  5. By vadim on Aug 28, 2009 | Reply

    Bevo, nu, cred ca invers, noua de voi… Si acum e la fel din punctul asta de vedere, ba mai rau.

  6. By bevo on Aug 29, 2009 | Reply

    in general, cand aud (citesc) pe cineva ca regreta anii ’80, nu gasesc decat doua explicatii, din pacate ambele jignitoare: fie ca viata nu era chiar atat de grea pentru persoana respectiva, si atunci am motive sa il (o) banuiesc ca a facut compromisuri, fie ca are o memorie jenant de selectiva;
    exista si o alta explicatie, normala: ca atunci eram cu 20 de ani mai tineri, si de fapt oamenii isi regreta tineretea, totusi, data fiind teroarea in care am trait atunci, aceasta din urma doar atenueaza putin jena provocata de una din primele doua (la alegere), dar nu o sterge cu totul

  7. By vadim on Aug 29, 2009 | Reply

    Bevo, mai exista si o categorie rara probabil, despre care tu nu ai auzit: acei oameni care stiau ca nu e bun comunismul, citeau Time la Ambsada Britanica, scriau carti in care strecurau proteste fine anti-sistem atat cat se putea sa treaca de cenzura si asa mai departe. Eu nu regret comunismul, imi aduc cu placere aminte de anii copilariei, nu am fost lovit de comunism cat de putin in sensul rau al aplicatii lui in Romania. Discutia despre comunism si democratie poate fi vasta, iar concluzia una singura: socialismul prietenos (in nici un caz cel trait de Romania dupa anii ’80) poate fi mult mai placut, mai corect si mai lipsit de stres decat democratia asa cum o traim noi azi in care baietii de sus taie dupa com vor ei si te trezesti dupa 1 an ca o casa pe care ai dat suma X face de doua sau trei ori mai putin.

  8. By bevo on Aug 29, 2009 | Reply

    nu exista socialism prietenos (discutabil, de acord, fiind insa un punct secundar nu incep discutia decat daca esti de acord si tu)
    nu exista acea categorie de oameni de care spui tu: cei care “citeau Times la Ambasada Britanica, scriau carti in care strecurau proteste fine anti-sistem” etc.,si au motive sa regrete comunismul, aveau ochi albastri (ca Petru Romosan, sau, in alta zona a exprimarii, Misu Cernea)

  9. By vadim on Aug 30, 2009 | Reply

    exista, chiar definit in politica. romania a trait asta in anii ’70 pana a luat-o ceausescu pe ulei. se gaseau de toate, mancare, muzica, carti, nu era sistem opresiv atat de puternic si abuziv. stiu din povesti, e drept ca nu am trait. cel mai bun exemplu, insa, de socialism prietenos a fost iugoslavia, cand noi traiam in mizerie si teroare acolo viata era poate ca in vest, numai ca socialism. uite acum unde e iugoslavia cu democratia adusa cu tunul de americani.

  10. By bevo on Aug 30, 2009 | Reply

    eu ma gandeam ca socialism prietenos ar putea fi considerat cel practicat de Danemarca si Suedia, sau poate, cel initiat de Dubcek… in sfarsit, iti las tie punctul asta (minus anii ’70 romanesti cand, e adevarat, se gasea salam, dar asta nu e un argument serios; sistemul opresiv nu era atat de puternic? intreaba-i si pe SLOMR-isti)
    cum de nu ai raspuns nimic la cealalta afirmatie, cea legata de anii ’80 despre care e vorba aici, oricat te stradui sa deturnezi discutia?

  11. By vadim on Aug 30, 2009 | Reply

    Nu deturnez nimic, ti-am zis pararea mea, acea categorie de oameni exista si nu, nu regreta comunismul, la fel cum si nici articolul sau imaginile de mau sus nu regreta comunismul. Ti-am spus mai sus parerea mea, am rugamintea sa nu deformezi discutia.

    Vad ca pana la urma ai aflat mai multe despre socialismul prietenos intre timp, desi cateva mesaje mai sus spuneai ca nu exista asa ceva. Atunci, ca sa fie clar, da eu as prefera un socislim prietenos oricand in fata democratiei asa cum e ea cel putin la noi in tara.

  12. By bevo on Aug 31, 2009 | Reply

    am retinut ca ai prefera un socialism prietenos, nu am inteles pe care din cele enuntate mai sus:
    a) de tip nordic (nu e d efapt socialism, proprietatea privata e garantata, dar statul este mai prezent in regularea proprietatii, si in plus detine o parte a economiei, cea considerata strategica)
    b) praghez? (e greu de presupus unde ar fi ajuns daca ar fi fost lasat sa traiasca, eu banuiesc ca in… capitalism)
    c) titoist? faptul ca era mai bland decat stalinismul nu il face dezirabil fata de democratie; dealtfel, nu s-a putut impune logic, asa ca foloseau si ei metode de intimidare si reprimare a disidentei (google, spre exemplificare, “Praxis school”)
    d) inca din articol sustii ca regreti anii ’80 (nu socialismul prietenos, nu titoismul, ci anii ’80); aici era de fapot miezul discutiei, pe care tu pretinzi ca nu o deturnezi: temerile si rezervele mele ti le-am expus, dar se pare ca preferi sa o iei pe ocolite, cu “socialismul prietenos” (dealtfel nu ai nicuiun motiv sa fii suparat, legea nr 298/2009 ni l-a readus acasa)
    sper ca in acest raspuns nu am mai deformat ci in-format discutia

  13. By bevo on Sep 11, 2009 | Reply

    scuze ca revin la un topic inchis demult, dar am gasit lozinca asta din timpul Pietei Universitatii, mi se pare foarte potrivita cu discutia noastra:
    “Nu exist socialism cu fata umana, ci doar totalitarism cu dintii sparti”

  14. By Vadim on Sep 12, 2009 | Reply

    E bun mesajul, dar considera sursa.

Post a Comment