Rapidul, fetita cu chibrituri

November 7th, 2008 | by Vadim Cusnarencu |

Cand am vazut stirea cu oficialii rapidisti facand cheta pe la suporteri pentru chibrituri mi-a venit brusc in cap una din primele povesti pe care le-am citit cand eram mic, “Fetita cu chibriturile” a lui Hans Christian Andersen. E atat de trista incat acum ma intreb daca este buna sa o dai pe mana copiilor. Insa, mai ales ca se apropie Anul Nou, ca vine frigul, iar fanii Rapidului ofera clubului chibrituri si se intreaba daca echipa lor nu va ingheta precum “Fetita cu chibriturile”, cred ca recitirea acestei povesti nu face rau nimanui, iar mesajul este la fel de rece precum proaspatul trecut in nefiinta “Rassie”.

Pentru cine nu intelege randurile de mai sus, se pot citi: Rapidistii au facut cheta printre suporteri, pentru chibrituri si Cel mai infocat fan de pe Internet al Rapidului, cel mai aprig contestatar al lui Copos a incetat din viata.

Hans Christian Andersen – Fetiţa cu chibriturile

Era un ger grozav. Ningea şi incepuse a innopta: era ajunul Anului Nou. Pe frigul acela şi pe intunericul acela, mergea pe stradă o biată fetiţă cu capul gol şi cu picioarele goale. Avusese ea doar nişte papuci cand plecase de-acasă, dar nu-i folosise mult: erau nişte papuci mari, pe care mama ei ii rupsese şi erau aşa de largi pentru ea, incat mititica-i pierdu grăbindu-se să treacă o stradă, unde cat p-aci era să fie strivită intre două trăsuri. Unul din papuci nici nu-l mai găsise, iar celălalt il luase un băiat care zicea că vrea să facă din el leagăn pentru copilul lui, cand o avea şi el unul.

Fetita mergea cu picioarele ei goale, rosii-vinete de frig; si-n sortul ei vechi tinea strans un vraf de cutii cu chibrituri si mai avea si-n mana o cutie. Fusese o zi rea pentru dansa si nimeni nu-i cumparase in ziua aceea nimic. N-avea prin urmare nici un ban. Ii era foame si frig tare. Biata fetita! Fulgii de zapada cadeau pe parul ei lung si balai, care se incretea frumos pe langa ceafa, dar nu se gandea ea acum la parul ei cret.

Luminile straluceau pe la ferestre, miros de fripturi se raspandea in strada; era ajunul Anului Nou, iata la ce se gandea ea.

Se opri si se ghemui intr-un colt dintre doua case, din care una iesea in strada mai mult ca cealalta. Isi stranse piciorusele sub dansa. Frigul o patrundea din ce in ce mai mult si totusi nu-i venea sa se duca acasa.

Aducea inapoi toate chibriturile si nici un banut macar. Tatal sau are s-o bata. Si afara de asta, sacasa nu era tot asa de frig? Ei locuiau tocmai sub acoperis si vantul sufla in voie, cu toate ca fusesera astupate crapaturile cele mari cu paie si cu trente vechi. Manutele ei erau aproape inghetate de frig. A! Un chibrit aprins le-ar putea face bine. Dac-ar indrazni sa scoata unul, numai unul din cutie, sa-l zgarie de zid si sa-si incalzeasca degetele!

Scoase unul: harsti! Cum mai trosni, si cum se aprinse! Chibritul ardea ca o lumanarica, tinu manuta deasupra flacarii. Ce lumina ciudata. I se paru fetitei ca sta langa o soba mare de fier, care avea deasupra un capac lucios de arama. Inauntru ardea focul si era asa de cald; dar ce-i oare asta? Fetita isi intindea acum piciorusele ca sa si le incalzeasca si pe ele; flacara se stinse si soba pieri; fetita ramase stand cu ramasita de chibrit in mana.

Harscai un altul, care se aprinse, straluci, si zidul in care batea lumina se facu straveziu ca o panza subtire. Fetita putu vedea pana-ntr-o odaie unde era o masa acoperita c-o fata alba, pe care sclipeau portelanuri subtiri. In mijloc era o gasca fripta umpluta cu prune si cu mere ce raspandeau un miros placut. Si, lucru de necrezut, deodata gasca sari de pe masa si veni cu furculita si cutitul in spinare pana la biata fetita. Chibritul se stinse: si nu mai avu in fata ei decat zidul rece si gros.

Mai aprinse inca unul. Deodata se vazu sezand sub un pom frumos de Craciun. E mult mai mare si mai impodobit decat a vazut prin geamuri la negustorul cel bogat. Mii de lumanarele ardeau pe crengile verzi si poze de tot felul, ca cele ce impodobesc ferestrele pravaliilor, pareau ca-i zambesc. Fetita ridica amandoua mainile: chibritul se stinse. Toate lumanarelele din pom se inaltau tot mai sus, tot mai sus, si ea vazu deodata ca luminitele acelea erau stele. Una din ele cazu si trase o dunga mare de foc pe cer.

“A murit cineva”, isi zise micuta; caci bunica ei, care fusese foarte buna pentru dansa si care acum nu mai traia, ii spusese adesea: “Cand cade o stea, un suflet se inalta la Dumnezeu”.

Mai trase inca un chibrit pe zid: si se facu o lumina mare, in mijlocul careia era bunica ei in picioare, si era asa de stralucitoare, o privea bland si duios!

– Bunica, striga fetita, ia-ma cu tine. Cand s-o stinge chibritul, stiu ca n-o sa te mai vad. Ai sa pieri si tu din fata ochilor mei, ca si soba de fier, ca si gasca fripta, ca si frumosul pom de Craciun. Şi aprinse repede toate chibriturile ce-i mai ramasese in cutie, caci voia sa vada mereu pe bunicuta ei. Se facu o lumina ca ziua.

Niciodata bunica nu fusese asa de frumoasa, asa de mare. Ea lua pe fetita in bratele ei, si amandoua zburara vesele in stralucirea aceea, asa sus, asa sus, si nu mai era acolo nici frig, nici foame, nici griji; erau la Dumnezeu.

Dar in coltul dintre cele doua case, cand se lumina de ziua, zacea jos fetita, cu obrajii rosii, cu zambetul pe buze… moarta, moarta de frig, in cea din urma noapte a anului. Ziua Anului nou o gasi acolo zgribulita cu gramajoara ei de cutii cu chibrituri, din care o cutie fusese arsa.

“A vrut sa se incalzeasca”! zise cineva. Nimeni nu stiu ce frumuseti vazuse fata, si-n ce stralucire intrase impreuna cu bunica, in ziua Anului nou.

 1. 3 Responses to “Rapidul, fetita cu chibrituri”

 2. By Sorin on Nov 7, 2008 | Reply

  *yawning*

 3. By vioara on Nov 8, 2008 | Reply

  “Fetita cu chibriturile”, cred ca recitirea acestei povesti nu face rau nimanui, iar mesajul este la fel de rece precum proaspatul trecut in nefiinta “Rassie”.

  dumnezeu sa-l ierte!
  era mai bun ca tine,nu ai cum sa te compari cu el

 4. By Toshiro on Nov 8, 2008 | Reply

  Vadime, tristă nu e povestea fetiței cu chibrituri, trist e modul în care scrii. Trist și mizerabil.Ca și mâzgăleala aia de pe prima pagină, un faire-part mincinos și dezlânat. Așa ceva nu se face…Si tacuisses…
  Să-i fie țărâna ușoară bietului Rassie!

Post a Comment