Noii extraterestri

October 2nd, 2008 | by Vadim Cusnarencu |

Intr-un joc in care ghetele albastre ale lui Terry au fost singurele care mi-au adus aminte de “albastrii” de la Chelsea, noul fotbal a primit cu bratele deschise o echipa a CFR-ului incapatanata sa joace in stil mare, parasutata in fotbalul mare ca sa ramana. Ieri seara, la Cluj, CFR a reinstaurat disciplina lui Vlad Tepes: puteai sa lasi o punga de bani la rascruce de drumuri si nimeni nu ar fi luat-o. Pentru ca toata lumea aplauda. Chiar si cei cu o singura mana.


Cei care citesc Onlinesport sau pe mine pe blog imi stiu parerea, iar acum au ocazia sa vada in practica. Un plan bine pus la punct la Cluj, pornit de la conducere, da acum roade. Ceea ce nu se intampla la Steaua, din motivele expuse de-a lungul timpului.

Pe vremea lui MM, povestile lui Jonathan Swift din ‘Gulliver’ erau reinviate prin aducerea lui Elton. Si atunci, si acum Becali continua sa deschida mereu serile de Liga Campionilor ale Stelei si ma face sa ma intreb daca am televiziune HD ca sa vad meciuri bune ale ros-albastrilor sau doar ca sa numar, invariabil si iremediabil, in loc de golurile Stelei, porii deschisi de pe fata ai patronului din Ghencea.

De cealalta parte, CFR vine pe sticla prin declaratii mereu ponderate, mereu spuse pe un ton civilizat. Ah, da, si cu mult fotbal. Iar asta dupa o victorie la Roma si un egal cu Chelsea. Diferenta filosofiilor aflate in spatele celor doua echipe, pornite de la oameni, de la conducatori, este cea care face astazi, tragand linie, ca echipa din Cluj sa fie la un pas de istorie in Liga Campionilor, iar Steaua sa se zbata pentru al treilea an in cvasianonimat si mediocritate.

Meciurile de Liga ale Stelei sunt primite mereu de fani cu un mare ghimpe de neincredere. Steaua a ajuns sa aduca celor care tin la ea o mare de incertitudine, pentru ca fotbalul jucat este mereu frant, iar robinsoniadele lui Zapata (al carui nume se traduce “pantof” din limba spaniola) sunt cam singurele care fac valva.

Cand vine CFR-ul, lumea asteapta spectacol, asteapa fotbal bun, iar asta se si primeste. CFR este o echipa atipica pentru campionatul nostru. Jucatorii nu isi dau cu stangul in dreptul, nu gresesc pase, iar scanteia de creativitate necesara crearii fazelor importante nu intarzie se apara.

Din tribunele pe jumatate goale ale Stelei, la debutul in Liga Campionilor, a venit si randul CFR-ului sa joace acasa in aceasta. Am vazut oameni de varste respectabile, care acum 1-2-3 ani nu visau alt moment delicios in afara de cel de a-si face singuri ‘palinca’ acasa. Oameni rosii in obraji, bunici venerabili care nu isi arata varsta. Ei se schimba atunci cand striga pentru echipa lor si uita de tonul molcom, mai eficiect decat orice doza intravenoasa de Prozac.

Asa cum CFR este extraterestra Ligii Campionilor, asa si fanii de acasa ai lui CFR sunt extraterestii publicului din Liga 1.

CFR are acum patru puncte in grupa, dupa doua partide. Steaua a adunat 5 in grupa sa din 2006/2007, dintre care trei au fost tipatul lebedei de la Kiev. In 2007/2008, Steaua a avut dupa cum memoria recenta aduce dureros aminte, doar un singur punct.

Totul are o logica. De aceea reiterez, mai ales ca in Romania are acum si o alta echipa banii sa faca performanta, iar lucrurile prind contur. Atata cat timp Becali va fi capul de la Steaua, niciodata acolo nu va realiza performanta. Nepotisme, caterinca, transferuri doar ca sa bifezi, declaratii care fac rau din toate punctele de vedere, astea pe poate face oricine. Dar nu pot aduce cele patru puncte pe care le are acum CFR in Liga Campionilor.

Valoarea umana face diferenta, iar valoarea umana vine de sus. Steaua este pur si simplu decapitata la acest capitol. Planul corect, decent, profesionist, ponderat al celor de la CFR, pornit de sus, este reteta de crestere, in timp, pentru o echipa pornita de la o scara de valori corecta. Lucru rar in Romania.

  1. 18 Responses to “Noii extraterestri”

  2. By Dragos on Oct 2, 2008 | Reply

    E intr-adevar o problema de mentalitate care se regaseste in randul tuturor celor din club de la CFR. Au o mentalitate de invingatori, si mai mult de atat sunt foarte seriosi si profesionisti. Toata lumea radea de ei ca nu au stadion, ba ca nu au nu stiu ce jucatori, ba ca nu au palmares, sau experienta. Le-a dat peste nas tuturor si bine a facut. Au ajuns sa fie reper in fotbalul romanesc. Si bine-mi pare!

  3. By ionut on Oct 2, 2008 | Reply

    Desi sint dintr-o zona diferita a tarii, am avut ocazia sa fiu in stadion vinerea trecuta in meciul CFR-Steaua (ca si suporter “de ocazie” sa zic asa al echipei gazde)… nu am crezut ca se poate asa ceva in Romania: femei cu copii la stadion, lume care sta pe scaun doar ca sa poata vedea si ceilalti din spate, limbaj decent (m-a frapat ca nu am auzit nici macar o injuratura tot meciul, exceptind binecunoscutul “*** Steaua” scandat de galerie)… iar cel mai neimaginabil lucru s-a produs cind Steaua a dat gol: din marea de visinii din tribune, pe ici pe colo, cite unul se bucura pentru Steaua… am aflat apoi ca erau faniii Stelei din Cluj. Stateam si nu-mi venea sa cred: sa stai in mijlocul unei multimi adverse si sa nu primesti nici macar o injuratura, nici macar o privire rautacioasa?!?!? Parca nici acum nu-mi vine sa cred ca se poate totusi si in Romania…

    De fapt ideea de baza e ca intr-adevar, la Cluj calitatea oamenilor face diferenta…

    Felicitari Clujului pentru ultimele realizari!

  4. By un om on Oct 2, 2008 | Reply

    cum ramane cu Trompeta Clujului?

  5. By Vadim on Oct 2, 2008 | Reply

    Trombetta mai are de arat, am mai scris. Pana una alta, asa cum zice si Piturca, rezultatele de acum sunt si ale lui Andone si ale lui Trombetta. Vorbim despre Trombetta la finalul grupelor, mai vedem. E asa un capat de tara? In articolul la care faci tu mereu referire, ‘Trompeta Clujului’, m-am referit la o chestiune de imagine de la acea data: sa nu lasi un antrenor care ti-a adus titlul si o calificare sa arate ce poate in Liga Campionilor si sa pui un secund dupa ce cateva zile vehiculezi nume mari.

  6. By db on Oct 2, 2008 | Reply

    Vadime,

    Daca tot vorbesti despre diferenta de mentalitate dintre profesionisti si ceilalti, cred ca ar fi bine sa o demonstrezi si tu. Eu, personal, as aprecia mult sa aud de la tine ca te-ai inselat putin in cazul lui Trombetta, sau ca ai gresit cand ai folosit cuvantul ”trompeta.” Nu e prima oara cand te scuzi sau iti justifici afirmatia incercand sa ne convingi ca nu ai gresit. Un adevarat profesionist – fie cu minge, fie cu condeiul – e si cel care admite ca, uneori e om si ca greseste. Fara alte explicatii!

  7. By clausisme on Oct 2, 2008 | Reply

    Felicitari CFR CLUJ dar…
    .bunul simt al conducerii clubului este doar in declaratii, dar mai bine asa decat deloc . Publicul civilizat de la Cluj merita o echipa competitiva .

  8. By tifos CFR on Oct 2, 2008 | Reply

    Te rog sa scrii un articol special in care sa-ti ceri scuze fata de Trombetta si fata de suporterii CFR-ului, pentru cel mai penibil articol al tau “Trompetta Clujului”. Acuma iti musti limba, cred ca..
    Daca, cu toata ciuda ta de bucurestean, mai ai un pic de onoare, fa acest ultim gest (cere-ti scuze)si apoi cere-te afara din jurnalism!

  9. By Venonimous Bosch on Oct 2, 2008 | Reply

    @ Ionut…

    Nu stiu la ce meci ai fost tu, dar daca ai fost ii clar ca ai vazut cu alti ochi…fenomenul…Zici ca nu s-a injurat? Ohhh… dar pugile cu mancare si bucatile de scaune, brichete si alte obiecte care au aterizat in galeria Stelei le-ai vazut? Sau tandemul “nu e Steaua”, realizat intre cele 2 triune nu s-a auzit? Am avut prieteni care au luat bilet din cauza “profesionalismului” staff-ului de la CFR aproape de galerie…Crezi tu ca nu au fost luati la ochi? Crezi ca nu si-au primit partea de grosolanii? Sau deja celebrul banc cu “buletin de Bucuresti” iti zice ceva?

    Mai incet cu proslavirea fara rost…Toata lumea se plange de “civilizatia de pe Dambovita”…Vineri seara a fost randul celei de pe Somes sa isi dea in petec…Declaratiile sunt un alt subiect atins aici…Nu stiu voi cum sunteti, dar cand ma gandesc la Muresan cum latra, parca il vad pe Jijica…

    Pe de alta parte, impatial fiind din fire, trebuie sa remarc evolutia pozitiva a echipei din Cluj. Imi pare bine ca devin un model de urmat. In fond ca sa poti creste e nevoie de concurenta si profesionalism la toate nivelurile. Dezbatand situatia stadionului din Gruia, un lucru nu inteleg…De ce nu s-a construit un altul in afara Clujului, cu locuri de parcare magazin de prezentare…Solutia actuala e una de compromis, cel putin asa o vad eu.

  10. By slavio on Oct 2, 2008 | Reply

    bravo CFR ati aratat inca o data ca echipele din “provincie” sunt mai bune
    pe plan european se dovedeste prin cfr , unirea ,vaslui si chiar timisoara…
    sik tu jegule de vadim (nu pot uita de acel titlu ca onlinesport a facut clujul faimos) si acum online a facut clujul faimos???
    bah jeg de bucurestean cereti scuze si citeste ce a postat ionut. daca noi spunem ca e asa la cluj nu ne crede nimeni dar baiatul ala nu e clujean si nici eu nu sunt clujean dar sunt ardelean adevarat si asa e cam peste tot in ardeal omu …CIVILIZAT
    nu ca si mizerabili din bucuresti care se bat si sufera echipele
    si nu mai jigni pe nimeni cereti scuze de la antrenorul clujului…si daca e bun si daca e rau nu ai voie…daca lumea pe starada te-ar striga iuntr-un anumit fel….nu ti-ar conveni o stiu sigur cu toate ca ai sa spui ca nu te intereseaza…. stiu sigur…
    ia lecti de la tony cum vb de romania mai maimutza….cauta declaratiile lui de la fiecare sfirsit de meci sa vezi……
    bravo CFR SI LA MAI MARE.
    SUCCES URZICENI,VASSLUI,TIMISOARA,RAPID SI DINAMO

  11. By un om on Oct 2, 2008 | Reply

    Nu e vorba de cine a facut echipa, sau de cine a preluat-o. E vorba despre faptul ca a fost judecat un om inainte de a i se vedea rezultatele. Si inca folosind metafore jignitoare in opinia mea.

    Inca o intrebare – de ce CEfereLSKI ? – CELSKI nu are in pronuntie nimic de a face cu Chelsea. Asta dupa umila mea engleza. Daca se vrea a fi slavinizat, iar nu cred ca prinde la un popor latin.

    Citesc doar Onlinesport pentru ca il consider “mai independent” dar cred ca uneori ar trebui sa fiti mai atenti la titluri.

  12. By ionut on Oct 2, 2008 | Reply

    Da, dinspre galerie au fost ceva scandari, am si spus la un moment dat in postul meu, insa eu ma refeream la restul stadionului, lumea care a venit sa vada meciul… sincer, nu am vazut prea bine ce s-a intimplat linga galeria Stelei, posibil sa fie cum zici tu, desi ma indoiesc, insa sa fim seriosi, nici galeria Stelei nu e cheie de biserica, a facut tot posibilul sa-si atraga antipatia…

    Daca ai fi fost acolo sa vezi o mare de oameni visinii si cind Steaua marcheaza citiva dintre ei sa se bucure (nu cei din galeria Stelei, ci chiar printre fanii clujeni) iar restul nici macar sa se uite urit la ei (desi stateau alaturi, puteau sa-i “anihileze” foarte simplu), iti spun sigur ca te-ai fi minunat…

    Si crede-ma ca spun aceste lucruri cu putina invidie, pentru ca sint suporter al unei echipe din Bucuresti, insa pe stadioanele noastre nu e sub nici o forma asa atmosfera…

  13. By Vadim on Oct 2, 2008 | Reply

    Tifos CFR – cine esti tu, tata lui Trombetta? :) In rest, daca din articolele mele tu ai vazut ciuda vreodata, eu zic sa mai citesti o data atent… Cred ca asta e ultimul lucru de care as suferi eu, stai calm ca am altele mai grave. :)

    Un om – nu este independent, este foarte – foarte independent, iar asta printre altele ii da valoare.

  14. By Venonimous Bosch on Oct 2, 2008 | Reply

    @ ionut

    Daca nu crezi ce spun, inseamna a postul meu e degeaba…Asa ca…la revedere.

  15. By m8k on Oct 2, 2008 | Reply

    …pai da!

  16. By suporter on Oct 2, 2008 | Reply

    Domnule Vadim, imi pare ca sunteti pro Cluj si anti Steaua. Credeti ca este atat de important cate puncte a facut Steaua in nu stiu care sezon? Pentru mine e important ce fac toate echipele romanesti in confruntarile europene, nu ma intereseaza nici Gigi, nci Iuliu, nici Fahti… Ce e mai important…: faptul ca Trombetta a reusit sa convinga un grup de jucatori de fotbal sa joace fotbal, lucru pe care nu l-a reusit Lacatus. Altfel, si Steaua si Clujul si celelalte echipe au jucatori care joaca fotbal. Doar unii sunt FOTBALISTI!

  17. By Suca on Oct 2, 2008 | Reply

    Caracteristicele de baza ale unui ziarist adevarat – echidistanta si coloana vertebrala.
    Tu nu ai nici una nici alta. Esti ca un strut care inghite orice considera bun si vomiti ceea ce crezi ca unora le place sa auda.
    De la trompetele Clujului la OLS a adus CFR in lumea buna pe urma CFR, cei mai buni dintre romani si acum alta ipocrizie tipica jurnalistului de duzina. Un fel de “capcaunul a scapat din insula Sf Elena” mergand gradual pana la “Maria Sa Imparatul Napoleon a intrat in Paris”. Cel putin asta se intampla sute de ani in urma ca dovada ce “geniali” si avansati sunt unii ziaristi romani. In orice scrii se vede veninul si invidia tipic stelista chiar si atunci cand iti musti limba si incerci sa scri cuvinte de lauda. Mentalitatea comunista dainuie in cerebelul unora desi regimul a murit. In loc sa invatati ceva bun dati cu bolovani in altii pentru a refula frustarea. Dupa luni intregi de aberatii va dati seama ca era un exemplu bun de urmat si nu alta “agentura straina” asa cum ati fost invatati la Stefan Gheorghiu. Atunci va inghiti invidia, va muscati limba si incercati sa spuneti ceva bun. Degeaba ca tot venin scuipati.

  18. By paul.pandrea on Oct 4, 2008 | Reply

    Cand aveai dreptate?
    La 1 septembrie sau la 2 octombrie
    “Am asteptat sa vad pe cine va numi Clujul antrenor, inainte sa scriu cateva lucruri despre demiterea din scurt Andone. A venit momentul, asa ca merita spuse un lucru sau doua despre un lucru sau doua.

    Despre Andone. Nu cred ca trebuia dat afara. Iar prin asta nu vreau sa se creada ca le cant in struna fanilor clujeni, in majoritate aflati in dezacord cu plecarea Falcosului.

    Cateva argumente seci, pe care eu le vad contra demiterii lui Andone:

    1. campionatul nu a ajuns nici macar la sfert.
    2. principalele candidate la titlu se clatina serios, iar primele locuri contin multe nume fara sanse, echipe care se vor cerne curand.
    3. dupa sase etape, diferenta dintre CFR si primul loc este de numai sapte puncte, iar la acest moment chiar nu conteaza in economia titlului.
    4. CFR a beneficiat in editia trecuta de campionat de mai multe arbitraje favorabile, iar acestea acum nu mai vin. Clujul trebuie sa invete sa fie pe picioarele ei.
    5. CFR putea sa dea mai mult cu Andone in Liga Campionilor, daca in campionat treburile nu le mergeau asa de bine, iar exemple din fotbalul mare cu astfel de situatii sunt numeroase.

    Sa zicem ca tot ce e mai sus a fost trecut de vederea de patronii Clujului, acestora parandu-li-se abominabile seria de insuccese din primele partide si jocul slab al echipei.

    Numele lui Hagi parea ca va aduce o catastrofa la Cluj, iar cel al lui Protasov lasa loc de mai bine. Luni a venit anuntul noului antrenor: Trombetta, zis si Trompeta. Nu va fi decat un alt experiment esuat in care un secund devine principal, din criza de timp si solutii.

    A experimentat si Steaua cu un italian (Pedrazzini), a experimentat si Poli Timisoara cu Artimon. Pur si simplu au esuat, pentru ca secunzii nu raman decat secunzi.

    E ca si cum ai trece la volanul masinii vechi, doar pentru ca cea noua se afla in Service lovita in bot, si ai sustine ca e mai buna.

    Daca masina veche consuma mai mult, avea un motor mai mic si mai putini cai, spatiu mai putin si un design invechit, atunci de ce naiba ai mai dat banii pe un SUV?

    Solutia Trombetta va arunca mai departe Clujul in deriva, Andone mai merita lasat sa faca treaba sau sa fie inlocuit numai atunci cand se avea solutia corecta si mai buna.

    Pentru CFR Cluj, este un pas inapoi, intr-o serie de pasi inapoi.”

  19. By mita on Oct 4, 2008 | Reply

    In sfarsit o echipa de valoare CFR CLUJ.M-am saturat de fotbalul fals prestat la noi in campionat, numai besinosi si figuranti habar n-au ce inseamna ambitie si daruire .Oricum se vede cand au prestatii in competitiile europene ce lasa de dorit ma refer direct la echipele din capitala Dinamo ,Rapid si Steaua intr-o oarecare masura.Bai sudistilor muriti de ciuda cand va da lectii de fotbal o echipa din ardeal? mai aveti nevoie si de lectii de conduita civica care a-ti putea-o lua tot de la ardeleni.Am oroare cand vad mutra aia enervanta a lui Borcea , oricum e cel mai tare (in declaratii).MULTAM CFR si continua cum stii tu mai bine sa ne faci bucurosi si sa ne mandrim cu tine!

Post a Comment