Amatori de necrologuri intr-o tara a vorbelor in vant

September 16th, 2008 | by Vadim Cusnarencu |

Mor actori, scriitori si cantareti mari din istoria Romaniei. La fel ca in sport, nimeni nu mai vine din spate. Nu ii vedem in viata nici macar 1% mediatizati la televizor, ce mai fac, ce mai zic, insa la momentul mortii lor ore intregi de imagini invadeaza jurnalele. Este si cazul lui Stefan Iordache. Nu vreau sa ii fac la randul meu un necrolog, insa as vrea sa subliniez o idee a sa, o idee care sintetizeaza atat de bine ceea ce traim noi in Romania si modul in care niste oameni care poate au puterea si inteligenta sa faca niste lucruri se declara pana la urma invinsi, inghititi, avand inteligenta sa inteleaga iremediabil ca traim intr-o tara in care nu se poate face nimic, totul fiind ticsit de coruptie, nesmintire, parvenitism si analfabetism.


Nu mai vreau sa trancanesc. La ce foloseste? Sint mihnit. Nici vehement si nici suparat. Mihnit. Vorbim cu totii in vint, pentru ca nimic nu se schimba. Aleg sa nu ma mai implic in societate. O fac pentru prima si ultima oara. Ceea ce traim este o telenovela. Dar nici sensul peiorativ al ideii de telenovela nu mai este suficient pentru ce traim. E o manea. De prost gust. Decit sa vorbesc fara rost, nu-i mai bine sa ma uit la salcia asta?

Sunt cuvintele lui Stefan Iordache si, pentru mine, sintizeaza atat de bine Romania zilelor de astazi. De fapt, poate a Romaniei moderne, atat de actual descrisa de Caragiale.

Oamenii care mai au ceva in cap si in suflet sunt atat de putini incat marea de mizerie de pe strazi, nesimtirea de care te lovesti zi de zi la fiecare pas, coruptia care genereaza la tot pasul abuzuri si conflicte cu bunul-simt ii mesteca pe o masea si ii arunca pe asfalt ca pe o gura de tutun prost, strivit bine cu tapla.

Intr-o tara in care se intampla atatea nedreptati si mizerii nu avem si noi o miscare radicala ca in Italia, Germania sau Spania, niste baieti tunsi la piele care sa mai faca putina dreptate pe strazi. Atat de fraieri suntem.

Nu aflam la stiri ce spectacole de teatru mai sunt, unde mai joaca monstrii sacri ai vietii artistice romanesti, ce mai fac si chiar ce mai zic. Pentru ca numai prin exemple puternice si prin marii oameni o societate poate invata, lua un model, gandi la alte lucruri mai presus de cotidian. Din acest punct de vedere am ajuns sa regret anii de dinainte de 1989, cand copii, tineri citeau si se mai duceau la un teatru. Prin sistemul lui opresiv, Ceausescu a creat atunci valori pe care, iata, le plangem astazi.

Din spate nu mai vine nimeni. Societatea romaneasca din ziua de azi inlesneste atat de usor promovarea pe alte cai, incat talentele nu mai ajung sa isi arate valoarea. La Regie de Film, de exemplu, intra atat de usor fii si pilele unora incat altii chiar buni se pierd din start.

Ce au creat din punct de vedere valoric sistemele pe care le traim acum? Nimic, absolut nimic, decat o mare bulibaseala controlata abil de persoanale interesate sa fie asa. Tot din cei vechi traim, iar cei noi nu mai sunt interesati decat ce masini au mai aparut, ce colectie noua de haine e la ‘shoppingul‘ de la Milano si asa mai departe.

Ca sa nu mai vorbesc de limba romana, ciuntita la fiecare pas. Am auzit in treacat, in parc, ce ii spunea o mama unui copil: “Nu te duce acolo, ca e locul de punishment“. Subcultura din publicatiile care pun titluri si cuvinte in engleza, crezand ca sunt mult mai interesante, ii face pe cei care si asa nu au habar de limba romana sa o ciunteasca si mai mult. Cat s-a luptat si Pruteanu cu asta, de pe o pozitie oficiala, pentru ca la final sa realizeze ceea ce a spus mai sus si Stefan Iordache?

Zilnic serviti cu spectacolul ieftin al mizeriei cotidiene conceput pentru cei care consuma mizeria umana, suntem tinuti la curent cat se poate de promt cu moartea unor valori. Tot ce ma incalzeste este ca macar unii raman in istorie, pe cand cei care cred ca o fac vor fi maine doar o gramada de oase, doar niste hoti nenorociti care si-au dus averile cu sacul in Elvetia.

Intre timp vedem pe televizor din ora in ora necrologul lui Stefan Iordache. Adunat, ca timp, el nu a aparut niciodata atat de mult, in toata viata lui, la televizor.

Hai ca incepe Liga Campionilor…

  1. 10 Responses to “Amatori de necrologuri intr-o tara a vorbelor in vant”

  2. By mihairusu on Sep 16, 2008 | Reply

    Pentru un aparator atat de fervent al limbii romane, mananci cam multe i-uri (“copiii”, “fiii”!!!). De indemnurile la extremism scoase in relief nu ma mai leg, ca n-are rost. Daca totusi te gandesti sa infiintezi o asemenea miscare, te sfatuiesc sa organizezi ore saptamanale de gramatica si (de ce nu?)de compunere, la care n-ar strica sa participi si d-ta. Toate cele bune!

  3. By un om on Sep 16, 2008 | Reply

    nu cred ca este un indemn la extremism ci un indemn pentru promovara valorilor in societate – Romania are extrem de multe probleme domnule Mihai Rusu si va avea din ce in ce mai multe pentru ca nu mai punem deloc bazele unor noi valori ci doar smecheriilor…

  4. By vadim on Sep 16, 2008 | Reply

    Mihai, ‘copii’ (plural) sau ‘copiii’ (articulat) se scrie in functie de context. Mai sus ar fi fost corect, in functie de context, sa il fi folosit in ambele forme, insa eu am vrut sa il pun nearticulat: “Copii, tineri” – asa cum se vede.

    In rest, daca aveam cu 15 ani mai putin acum, crede-ma ca m-as fi gandit serios la o astfel de miscare. Dar nici asa timpul nu e pierdut. La urma urmei, ceva trebuie facut, nu?

  5. By George on Sep 16, 2008 | Reply

    Ca deobicei, ca orice jurnalist faci abstractie de niste chestii destul de importante. Cum ar fi ca traiesti in 2008 nu in 1980 si ca in orice tara se traieste altcumva si altele sunt ocupatiile tinerilor. Si cand spui ca nu mai vine nimeni din urma gresesti amarnic, exemple sunt destule (uita-te ce regizori tineri sunt acuma). Tu zici ca zilnic esti lovit de mizeria cotidiana, pana la urma onlinesport ce e? Este pur bazat pe stiri obiective? sau din cand in cand mai scapa cate un articol de scandal? Cand ai fost ultima oara la teatru era sala goala? Nu inteleg oamenii prinsi parca intr-o bucla a timpului care se asteapta sa fie totul la fel ca si acum 20 de ani. Mai bine ar renunta oamenii sa fie ipocriti si sa se planga ca vesnic is persecutati in tara asta si ar face ceva. Si mai lasa-ma cu “insa la momentul mortii lor ore intregi de imagini invadeaza jurnalele”. e si normal sa apara stiri despre moartea unui asa mare actor. Tu zici de ce nu a fost difuzat pana acuma mai mult? Eu zic ca esti ipocrit pt ca daca tvr-ul ar fi dat in fiecare seara cate un film romanesc ai fi zis ce-i cu atatea vechituri.

  6. By ion on Sep 16, 2008 | Reply

    interesul pentru un astfel de articol il arata numarul de raspunsuri ; daca il injurai pe Borcea erau 1000 de raspunsuri. Dar borcea a vandut butelii . Asa ca speram ca poate copiii nostrii vor fi altfel , invatand ca muzica nu incepe cu manele si filmul cu spidermen.
    erorile gramaticale sunt la un moment dat inerente cand scrii la tastatura , pentru ca nu vizualizezi intotdeauna scrisul , ci butoanele tastaturii.
    in rest , numai bine in mica noastra romanie , care devine din ce in ce mica ; prin oamenii ei.

  7. By ion on Sep 16, 2008 | Reply

    si inca ceva : pentru george :
    1. nu este o bucla a timpului , dar bunul simt exista intotdeauna , asa ca astept ca si tinerii de azi sa se ridice in tramvai sa dea un loc , sa dea buna ziua pe scara blocului.
    2. ipocrizia apartine in primul rand media , pentru ca aud la realitatea de azi dimineata numai despre stefan iordache . Bine , acum ei pe de alta parte sunt tv de stiri , nu culturala.

  8. By George on Sep 16, 2008 | Reply

    pt Ion

    2. Intradevar ipocrizia apartine media, dar nu uita ca si domnul Vadim face parte din ea. E normal sa fie acuma mai multe stiri despre Stefan Iordache si de asta e normal si sa apara un post pe blogul acesta despre el. Nu e normal sa ataci media care nu l-a promovat pana acuma de ce dau stiri cu el, cand si tu faci parte din aceasta categorie.

    1. Bun simt exista si acum, cel putin in Cluj unde locuiesc eu. Nu la asta ma refeream ci la faptul ca nu mai merge lumea la teatru/opera etc. Si iarasi, cel putin in Cluj, lumea merge in continuare la teatru/opera poate nu in acelasi ritm dar asta nu neaparat din cauza ca nu sunt promovate talente ci pur si simplu in ziua de azi sunt mult mai multe posibilitati de a petrece timpul liber. Talentele is promovate in continuare, TIFF este un exemplu foarte bun.

  9. By ion on Sep 16, 2008 | Reply

    daca spuneai de la inceput ca e vorba de cluj inchideam paranteza.
    ardealul e alta lume ; o spun ca unul care a trait 18 ani in constanta si 22 in bucuresti.

  10. By Avocatul on Sep 16, 2008 | Reply

    este cel mai nazist punt de vedere ..mi-e rusine ca esti roman..din fericire lumea te crede fiul lui Vadim mai degraba decat fiul lui Cusnarenco asa ca te trateaza ca atare

  11. By tontschi on Sep 17, 2008 | Reply

    George,tot respectul pentru Cluj si clujeni,dar cum tu esti exceptia care intareste regule…imi scot palaria si in fata ta.
    Nu era mai bine daca Stefan Iordache ar fi fost mai mult mediatizat pe cand era in viata decat acum cand ar trebui sa-l lasam sa se odihneasca?

Post a Comment