Cu sacii de portocale in caruta

June 17th, 2008 | by Vadim Cusnarencu |

Nu credeam inainte de EURO 2008 ca tocmai Olanda, batrana Olanda, va fi cea cu care ne vom lua de portocale pentru calificare. Vedeam Italia sau Franta, numele mari, nucile cele mai tari. Dar, iata, citricele isi arata valoarea nutritionala. Va scrie cateva randuri un fan al Olandei, care a luat la acest turneu o pauza de sucuri naturale si a trecut pe ciorba noastra de potroace. La turneele finale anterioare am fost fan declarat al Olandei. Sunt un fan al Olandei la fotbal, in rest nu am preferinte nici din Romania si nici din alte tari la nivel de echipe de fotbal, fie ele de club sau nationale. Normal, echipa Romaniei iese din discutie, este mai presus.

Cand eram mic, copiii se bateau care sa fie Van Basten si Gullit la celebrul joc de ‘voleibalata’. Zilele trecute am auzit doi pusti in parc numindu-se unul pe altul “Ronaldinho din Carpati”.

Nu pot spune ca sunt neaparat fan al Olandei pentru Van Basten, pentru lovitura aceea de cap care s-a dus la vinclu trasa cu ata chirurgicala dintr-o pozitie imposibila. Nici nu mai stiu in ce meci a fost, nu sunt un om de cifre, sunt un om de senzatii. Sunt fan al Olandei pentru Cruyff, jucatorul pe care l-am vazut numai pe imagini tv alb negru, dar pe care, daca ai ochi, nu se poate sa nu il consideri cel mai bun din toate timpurile.

Cand de uiti cum juca Cruyff intelegi pe de o parte ce inseamna fotbalul si iti spui ca este intr-adevar cel mai frumos joc creat vreodata. Cand de uiti cum juca Cruyff intelegi de ce Franta e la pamant si iti explici de ce negrii nu pot juca fotbal la fel cum albii nu pot sa sara la cosul de baschet.

Am tinut cu Olanda mereu la ultimele turnee finale si de fiecare data m-a dezamagit. A avut si ghinioane mari, a pierdut si la penaltyruri dupa meciuri de senzatie, dar voiam un titlu. El poate sa vina la EURO 2008.

La EURO 2008, dupa mult timp, imi puteam scoate si eu la meciurile Olandei singurul tricou de fan pe care mi l-am cumparat, cel cu sigla KNVB brodata cu negru pe plasticul portocaliu si sa ma bucur la scena deschisa de drumul spre titlu, in mare stil. Atunci cand joaca bine, Olanda coboara entropia Universului, la scara controlata, in fotbal. Si asta spune tot despre jocul acestei echipe.

Italia si Franta nu vor termina egal si nici nu vor face acel 0-0 care pe noi ne-ar duce mai departe in cazul unei infrangeri la unul sau doua goluri diferenta cu Olanda. Nu sunt prosti. Nici noi si nici olandezii nu suntem prosti, fiecare are de castigat cate ceva. Italia si Franta merita sa fie lasate acasa printr-o victorie glorioasa a Romaniei. V-o spune asta un fan al Olandei.

As vrea ca la finalul meciului Olanda – Romania cele doua echipe sa isi urce sacii in caruta. Noi cu portocale, ei cu ce vor, le putem da paine si sare din belsug. Iar Italia si Franta sa se mai antreneze, poate data viitoare vor trece si ele de grupe… ca ‘e grele’…

PS: Sunt astenizat auzind zi de zi, pe toate posturile tv, din ora in ora, legaturi din Elvetia in care baieti si fete, din lipsa de imaginatie si subiecte, mesteca pe toate fetele posibilul 11 al Romaniei in functie de cele 15 minute deschise de la antrenametele echipei nationale… Hai o data la primul meci, dar la fiecare sa o tii tot asa?… Va fi Banel titular? Sau Florentin Petre? Aoleu! Intra Marica lovit la cap? Nu, nu e apt 100%, nu va fi capabil sa priceapa angrenajul tehnico-tactic… Ghionea in locul lui Goian? Hauleu, Veto, stiam eu.

Cu ce 11 va juca Romania in finala?, asta da intrebare… Se poate da in bobi pentru un raspuns 99,99% corect sau, ca solutie mai banoasa, un 6/49.

  1. 4 Responses to “Cu sacii de portocale in caruta”

  2. By con on Jun 17, 2008 | Reply

    Cica van Basten, antrenorul Olandei, isi anunta jucatorii ca vor juca un meci contra Romaniei. Nimeni n-are chef si, la un moment dat, portarul Van der Saar zice: – Baieti, uite ce zic eu: joc eu singur contra Romaniei si voi mergeti intr-un club, OK?Toti sint de acord. La un moment dat aprind TV-ul si ce vad: 1-0 pentru Olanda, gol Van der Saar in minutul 5! Toti veseli, sting TV-ul si iar se pun pe baute… La capatul celor 90 de minute, aprind din nou televizorul si… “Romania 1 – Olanda 1, gol Mutu, minutul 90”.Fuga toti la stadion si, la vestiare, il gasesc pe Van der Saar, disperat, cu capul in miini…
    – Ce s-a intimplat, mai Van der Saar?
    – Baieti, imi pare sincer rau, am fost eliminat in minutul 6…

  3. By gicula on Jun 17, 2008 | Reply

    vadime, tata, ce comentarii bagi:”si iti explici de ce negrii nu pot juca fotbal la fel cum albii nu pot sa sara la cosul de baschet”!!! Tie ti se ca pare ca Pele e alb?

  4. By alex on Jun 17, 2008 | Reply

    frate, la meciul trecut ne-ai impuiat capul ca o sa ne bata Italia de o sa ne sune apa in cap.

  5. By curedeslabire on Jun 18, 2008 | Reply

    Portocala asta mecanica….se pare ca a cam ruginit….Parca prea sigur pe el era Van der Saar ca e bastan…Ai un stil unic de a ne “relata” the news inainte ca ele sa apara! Bv!

Post a Comment