Mesajul politic al lui George Michael

June 1st, 2007 | by Vadim Cusnarencu |

Nici un iubitor de muzica de peste 28-30 de ani nu avea voie sa rateze concertul de joi seara al lui George Michael din Romania. Multi dintre noi ne-am petrecut ceva timp inainte de 1989 privind casete video cu hiturile de la acea vreme si, desi pe atunci le priveam ca foarte comerciale si fara valoare, astazi intr-o lume a muzicii moarta de 15 ani si plina de non-valori ne dam seama ca artistii de atunci erau si sunt cel putin cu un cap peste toti. George Michael a cantat tot ce a avut mai bun, a avut un concert reusit, a aratat live in fata romanilor ca are o voce deosebita si, pe langa, a venit cu ceva la care nu m-am asteptat.

Melodia “Shoot the dog” de care nu am auzit (nu sunt fan) a fost ceva deosebit in concertul lui George Michael. Cu mesaj politic dur, melodia in cauza ia in ras Casa Alba si Marea Britanie prin relatia pe care o au de stapan – caine:

“Tony Tony Tony, I know that your horny, but there’s
somethin bout that Bush ain’t right”
Toate versurile aici.

Aluziile la Tony Blair sunt pe fata, este numit “good puppy“, iar imaginile proiectate au dublat textul si mesajul dur. De-a lungul anilor Marea Britanie a fost “good puppy” pentru SUA de la razboaie si pana la scoaterea totala de pe piata a bijuteriei de avion Concorde (pentru un singur accident in 30 de ani, in timp ce Boeingurile cad an de an ca mustele fara sa tipe nimeni).

Revenind la aceasta melodie, nu ma asteptam de la George Michael sa aiba un mesaj politic dur in melodiile sale, intr-un moment in care asemenea lucururi incomode nu sunt deloc ceva des intalnit in repertoriul artistilor. Ne aducem aminte de melodii politice dure, lideri dupa mine aici fiind Pink Floyd (“The Wall”), Bob Dylan sau Roger Waters in “Amused to death”.

De 15-20 de ani nu s-au mai lansat formatii in muzica internationala. De ce? Pentru ca sunt incomode. E mai usor sa iei un ametit de pe strada sa il faci gurist si dupa un an sa nu mai stie nimeni nimic de el. Cu formatiile e mai greu. Au mult mai multa opinie si daca prind la public pot trai ani de zile singure, fara ajutor.

George Michael, pornit in formatia Wham, a ramas 25 de ani in muzica. Are o voce frumoasa si a umplut stadionul Lia Manoliu prin melodii frumoase si un ritm al anilor ’80-’90 care va ramane mereu agreabil.

A terminat concertul cu “Careless whisper” si cu “Freedom”, melodii parca scoase de pe cd, impecabil cantate.

Solistul a tinut sa faca o dedicatie inaintea unei melodii “to the man I love”, aratand ca nimeni nu e perfect si te mai si lauzi cu asta.

Ca minusuri la concert cred ca au fost sonorizarea medie (se putea mai bine) si faptul ca romanii nu prea stiau versurile. George Michael a ramas deseori cu zambetul intepenit pe fata cand punea microfonul ca sa cante lumea, iar din multime se nu prea se auzea nimic sau cel mult ieseau niste baiguieli.

Urmatoarea tinta: Rolling Stones.

  1. 15 Responses to “Mesajul politic al lui George Michael”

  2. By Claude on Jun 1, 2007 | Reply

    Am fost si eu la concert. Atmosfera a fost extraordinara. Si eu as da o nota mai mica sonorizarii desi instrumentistii au fost foarte buni. Este la fel de proaspat ca acum 20 de ani. Show profesionist. Cit despre faptul ca versurile nu erau cunoscute de public, greseala lui George Michael este ca a apelat la public la melodii ale caror versuri erau mai putin cunoscute. Oricum, un show reusit. Urmatoarea MEA tinta: Pet Shop Boys.

  3. By al_bundy on Jun 1, 2007 | Reply

    Probabil daca ati fi stat in fata nu mai aveati aceasta parere despre sonorizare.s-a auzit ca pe c.d.,nici nu se putea mai bine

  4. By Claude on Jun 1, 2007 | Reply

    al_bundy: tot ce se poate, eu am fost la tribuna a doua.

  5. By Vadim on Jun 1, 2007 | Reply

    Claude, cand vin Pet Shop Boys?

  6. By paul Violet Power on Jun 1, 2007 | Reply

    hmm…george michael, pet shop boys…mah, voi o puneti iar de ceva marsh gay? :))))))

  7. By Claude on Jun 1, 2007 | Reply

    Nu stiu, dom’Vadim dar nu credeti ca ar trebui sa “lichidam” aparitiile live ale idolilor anilor 80 (idolii adolescentei in cazul meu), aparitii dupa care am tinjit mult prea mult timp? :)

  8. By Adrian on Jun 1, 2007 | Reply

    chiar sunt curios cum s-a auzit din tribune muzica. In fatza scenei intr-adevar s-a auzit ok dar nici pe departe nu iti spulbera timpanul cu puterea.

  9. By Mircea Scarlatescu on Jun 1, 2007 | Reply

    Mie sonorizarea mi s-a parut super ok.
    Se auzea clar, fara sa te loveasca peste cap puterea boxelor.

  10. By Supreame on Jun 1, 2007 | Reply

    Formatie noua (si buna) in “ultimii 15-20 de ani”: Coldplay. Lista e probabil mult mai lunga. Cat despre mesajul “politic” nu e ceva nou. Nici eu nu sunt fan, dar am vazut videoclipul de aproape 2 ani.
    Numai bine la generalizari!

  11. By mercenarul on Jun 2, 2007 | Reply

    mai nebunaticilor a inceput sa va placa sa mergeti cu spateledupa cum vad eu

  12. By nea vasile on Jun 2, 2007 | Reply

    “Ne aducem aminte de melodii politice dure, lideri dupa mine aici fiind Pink Floyd (”The Wall”), …”

    —————————–

    Mda… daca sta astazi cineva sa cerceteze cu atentie versurile cu tenta politica ale Floyd-zilor si le compara cu evolutia evenimentelor de atunci incoace il apuca plinsul. Topoare in balta peste topoare in balta… dar sunau bine, recunosc.

    La fel stau lucrurile si in cazul lui Michael. “Shoot the dog”, lasind la o parte considerentele de marketing care nu dus la aparitia single-ului, dovedeste inca o data ca unora dintre artistii pop occidentali le-ar trebui o cura de dictatura din-aia adevarata, comunista, nazista sau islamista, sa revina cu picioarele pe pamint. Macar o saptamina fara vaselina…

  13. By Tyler Durden on Jun 4, 2007 | Reply

    sincer nu l-am prizat niciodata pe George Michel (am alergie la pop &disco)
    dar am auzit de la oamenii care au fost acolo ca omu’ chiar a prestat super. in ceea ce priveste mesajul sau politic…eu m-am cam saturat de stangismul trendy al ,,artistilor”. e foarte simplu cand esti plin de bani sa faci pe baiatul bun caruia iti pasa de lumea saraca si obidita.

  14. By Tetra on Oct 30, 2007 | Reply

    George Michael si Pet Shop Boys…dar Village People cand ajung prin Romania?

  15. By CocoSS on Oct 30, 2007 | Reply

    Hai Vadim ma lamuresti si pe mine, ca sunt foarte foarte curios!

  16. By Vadim on Oct 31, 2007 | Reply

    Cocoss,

    Stiu despre ce spui, dar acea informatie nu am putut_o verifica si de aceea nu a mai aparut pe site.

Post a Comment