Iubire neconditionata si putina regie

March 27th, 2007 | by Vadim Cusnarencu |

Piatra Neamt a fost in aceste zile oaza de fericire a echipei nationale. Jucatorii si antrenorul au simtit dupa luni de zile iubirea neconditionata din partea fanilor precum cea dintre parinti si copii. Sentimentele de amanta ranita trezite in Bucuresti sunt numai o amintire urata.


Artificii, flori, autografe. Atingeri pe umar, incurajari. Jucatorii s-au simtit din nou vedete in mijlocul oamenilor de la Piatra Neamt. Ahtiati dupa echipa nationala, reactia oamenilor din alte orase este normala. La urma urmei, este echipa nationala a Romaniei, sunt cateva vedete incontestabile. Iar punctul din Olanda merita toate laudele.

Nu acelasi lucru se intampla in Bucuresti. La un antrenament similar celui de luni de la Piata Neamt nu am fi vazut niciodata atata efuziune pe terenul 2 din Ghencea, de exemplu, chiar si in cazul unei victorii cu 3-0 in Olanda. De ce? E simplu. Fanii infocati din Bucuresti se impart in doua categorii: nebuni si smintiti, vorba lui Eminescu. Glumesc… Sunt cei care au prea multa treaba si se uita la televizor la meciuri sau cei care vin la meciuri si se transforma ei in “vedete’, in tribune.

E drept, la Bucuresti lumea e mai rece si putini vor fi extaziati daca ii vor vedea pe Mutu sau Nicolita pe strada. In schimb, la Piatra Neamt orice iesire a jucatorilor echipei nationale in oras se transforma in spectacol.

Daca Mutu e luat injuraturi la partida cu Belarus, iesind cu capul spart de pe teren, la Piatra Neamt i-a fost capul “spart” de vorbe frumoase. Este exemplul viu ca in alte orase oamenii traiesc mai sincer sportul, iar in Bucuresti poluarea sau polutia au intunecat mintile unora care vin la stadioane in grupuri de 4-5 numai ca sa faca rau.

Desi am criticat la un moment dat ca echipa nationala joaca in alte orase, totusi decizia este buna, pe moment. Echipa nationala se poate retrage sa isi linga ranile, iar atunci cand va arata ce poate si isi va recastiga stima peste tot, va putea reveni cu capul sus in Bucuresti.

Si mai este un aspect aici, care nu trebuie trecut cu vederea. Cat e Pinalty de Pinalty, a facut ceva la Piatra Neamt. A facut o baza sportiva occidentala, a trezit oamenilor interesul pentru fotbal, s-a folosit de relatii sa aduca in oras echipa nationala. In plus, el este cel care tine oamenii in frau. Sa vedem daca se vor permite la meci manifestari ca la Romania – Belarus. Cred ca daca deschide vreunul gura va fi mancat cu fulgi.

Pinalty a fost cel care adus lumea cu flori si a dat tonul cu artificii la sosirea de luni a tricolorilor la Piatra Neamt, pentru ca asa se face la orice eveniment. Trebuie putina regie. Am vazut regie facuta de LPF sau FRF in Bucuresti? Nu.

De cealalta parte, in Bucuresti, primarul Videanu ne tine de ani de zile cu “mari proiecte” doar orale (ca nu costa nimic) si Stadionul National ramane pe loc. Liderii locali de la FRF, LPF, Dinamo, Steaua si asa mai departe nu isi pot tine in frau fanii. Nu sunt interesati nici de regie ca la Piatra Neamt, ca sa ridice spiritul, dar nici de control. La modul la care liderii de galerii si sefii cluburilor cunosc exact problemele s-ar putea face un comando printre huligani si nu ar mai auzi nimeni de ei niciodata.

Pana se mai regleaza treburile stam cu degetul in gura, iar echipa nationala e adulata in alte orase.

Acest articol a fost publicat pe Onlinesport.ro, aici.

  1. 15 Responses to “Iubire neconditionata si putina regie”

  2. By tu26dor on Mar 27, 2007 | Reply

    mandru ca sunt pietrean!
    trebuie sa recunoastem ca pana la aceste momente, foarte multi dintre romani habar nu aveau unde este piatra neamt si ce se intampla aici. e mai usor sa apleci urechea la un zvon gen “pinalty a facut iar blat” decat sa recunosti ca un oras din moldova poate sa fie cu adevarat important.
    la piatra neamt s-a muncit mult, nu numai in ce priveste stadionul si orasul in sine, ci s-a muncit pt. a schimba conceptia oamenilor in invingatori si aici este marele merit al lui stefan.
    multumim toturor ca ati reusit sa ne vedeti la adevarata noastra valoare.
    multumim celor care ne vor sustine in continuare.
    hai romania!

  3. By Valikos on Mar 27, 2007 | Reply

    Domnule Vadim, nu imi place cum ai incheiat articolul “Pana se mai regleaza treburile stam cu degetul in gura, iar echipa nationala e adulata in alte orase.” echipa Romaniei nu trebuie sa joace numai la Bucuresti … trebuie sa joace in toata tara ca e echipa Romaniei nu a Bucurestiului …. e conceptia comunista pe care a imprimat-o regimul trecut, a facut si un stadion numai pt nationala …. eu sunt din Piatra Neamt dar nu as vrea ca nationala sa joace numai la PN sa mearga peste tot in Romania poate asa conducatorii marilor orase din tara noastra sa se gandeasca la investitii si in sport … in italia nationala joaca peste tot … nu a fost niciodata in ultimii ani de 2 ori in acelasi loc … asa ca poate Bucurestiul va fi si el unul dintre numeroasele gazde ale echipei nationale ….

    PS nu il mai suport pe Stoicikov asta .. se crede buricul pamantului

  4. By catalinmz on Mar 27, 2007 | Reply

    Nu trebuie ca echipa nationala sa merite sa joace in bucuresti, trebuie ca bucurestiul sa merite o echipa nationala pe teren…nu vad de ce Mutu s-ar simti mai onorat ca joaca cu echipa nationala in bucuresti decat ar juca cu ea la Piatra Neamt…
    Doar spre descentralizare mergem! Sau nu?

  5. By catalinmz on Mar 27, 2007 | Reply

    nu cred nationala trebuie trebuie sa demonstreze ca merita sa joace in capitala, de fapt bucurestiul trebuie sa arate (si e inca departe!!!) ca merita o nationala pe teren…
    Doar spre descentralizare ne indreptam cu totii! Sau nu?

  6. By Nicuman on Mar 27, 2007 | Reply

    Eu sunt sigur ca nationala isi va recastiga respectul tuturor iubitorilor de fotbal din tara, indiferent de echipa de club pe care o simpatizeaza. Pt prima data in ultimii ani, am vazut o echipa nationala fara fite, dispusa la efort, cu o dorinta fantastica de a pleca neinvinsa de la Rotterdam. Asta spune multe despre modul in care va fi primita in Bucuresti echipa nationala.

    Foarte foarte multi suporteri inainte de meci criticau selectia facuta, printre ei ma numar si eu, dar prestatia tricolorilor i-a facut sa-si schimbe tonul. Exemplul Contra, Tamas, Goian si chiar Radoi, este graitor in acest sens. Daca echipa continua sa aiba prestatii bune, daca vom invinge Slovenia, in dubla mansa, si Belarusul in deplasare, va asigur ca meciul cu Olanda se poate desfasura in Bucuresti, pe Lia ( daca nu il darama) sau pe Ghencea, iar suporterii vor crea o atmosfera poate la fel de fierbinte ca pe timpul “Generatiei de Aur”

    Asa ca de tricolori depinde in primul rand. Daca ei vor evolua cu sufletul pt romani si romanii vor fi cu sufletul alaturi de ei.

    P.S. Nu sunt un nationalist feroce…dar pur si simplu asa cred ca stau lucrurile vis-a-vis de ceea ce ati scris, domnule Vadim.

  7. By restul tarii on Mar 27, 2007 | Reply

    n-am inteles?…cum adik va putea reveni cu fruntea sus in Bucuresti?…pai ce, voi bucurestenii aveti impresia ca plecarea nationalei in provincie e un fel de pedeapsa de-a voastra pentru ea?…cand o sa incetati sa va considerati superiori doar pentru ca sunteti din Bucuresti sa ca toate evenimentele majore sportive si nu numai trebuie sa aiba loc in Bucuresti doar pentru ca e…Bucuresti? …voi nu intrelegeti ca pe cei din Timisoara, Cluj, Iasi samd ii doare in cot de voi si ca nimeni nu se simte mandru de Bucurestiul vostru?…dimpotriva…
    Mi se pare foarte firesc sa joace natioanala in alte orase din tara si nu doar in Bucuresti..asa cum se intampla inOlanda, Germania, Franta..etc. Nici unde in Europa in afara de tarile bananiere precum Romania, nationala nu joaca numai in capitala…in Olanda joaca la Rotterdam, Eindhoven, Utrecht si Amsterdam…in Germania la Hamburg, Frankfurt…etc, etc..in egala masura in toate orasele nu numai in capitala.

  8. By un suporter on Mar 27, 2007 | Reply

    Mi se pare penibil cum autorul articolului ii ridica osanale lui Pinalty pentru faptul ca, in calitatea lui de baron local, regizeaza astfel de evenimente ! Si cum pune la loc de cinste faptul ca suporterii vor fi mancati cu fulgi cu tot daca vor indrazni sa se exprime impotriva tricolorilor !

    Nationala a fost iubita si la Bucuresti si au iesit oamenii in strada cu miile atunci cand merita lucrul asta. Deocamdata vremurile alea sunt demult apuse iar Nationala lui Mutu si Piturca mai are muuuult de lucru pana va demonstra ca merita astfel de manifestari.

    Nu iau apararea huliganilor care pangaresc atmosfera la meciurile de fotbal, dar nici nu pot fi de acord cu abordarea autorului articolului. Pana una alta traim intr-o tara libera iar daca spectatorii considera ca jucatorii care sunt pe teren nu fac cinste echipamentului tricolor au tot dreptul sa ii huiduie si sa le ceara sa isi vada de treaba lor.

    In caz ca intereseaza reamintesc faptul ca pe Bernabeu sau pe Camp Nou spectatorii arunca cu pernele spre teren atunci cand echipa joaca jenant…

    Dar pana una alta “hai Romania” ca daca (Doamne-pazeste !) calca stramb cu Luxemburgul, cat e Pinalty de Pinalty n-o sa poata sa opreasca fluieraturile moldovenilor ospitalieri…

  9. By buterchi sebi on Mar 27, 2007 | Reply

    aici autorului ii dau dreptate la o remarca extraordinara suporterii din bucuresti sunt mai vedete decat mutu si compania pe cand noi moldovenii
    am stiut sa ii iubim si atunci cand au pierdut hai romania toti tinem cu tine oriunde am fi

  10. By Andrei on Mar 27, 2007 | Reply

    Pentru “un suporter”,
    Ai dreptate in tot ce ai comentat.Daca doriti sa aflati cum s-a cucerit “Chetrisica” intrati la mine pe blog.Avem nevoie de o victorie frumoasa si apoi sa ramanem cu picioarele pe pamant.Nationala trebuie sa se califice.Avem nevoie de asa ceva.Hai Romania !

  11. By Gabriel on Mar 27, 2007 | Reply

    Un suporter, erai plecat din tara cand a iesit lumea in strada in 1994, la calificarea din grupe a Romaniei?

  12. By spikey on Mar 27, 2007 | Reply

    Am o intrebare…vei face si tu parte din acele “comandouri”?”In plus, el este cel care tine oamenii in frau. Sa vedem daca se vor permite la meci manifestari ca la Romania – Belarus. Cred ca daca deschide vreunul gura va fi mancat cu fulgi.”Esti penibil la faza asta!!

  13. By maidan on Mar 27, 2007 | Reply

    @restul tarii sa inteleg ca esti reprezentantul intregii tari … cin` te-a pus pe tine sef de trib mai baiatule ? nu mai fi frustrat, Anglia nu e tara bananiera si totusi nationala lor va reveni pe Wembley stadion care e in Londra daca nu ma insel , si pe Wembley va juca pana la adanci batraneti 😉

  14. By maidan on Mar 27, 2007 | Reply

    Sa nu ma intelegeti gresit , nationala de fotbal a Romaniei trebuie sa joace si in provincie, dar mi se pare corect si normal ca meciurile cele mai importante sa se joace in Bucuresti. Respect toti fanii din Moldova, Banat, Oltenia, etc. dar trebuie sa recunoastem ca pe stadioanele bucurestene se creaza cea mai frumoasa atmosfera din tara.

  15. By Paco on Mar 27, 2007 | Reply

    Am si eu o intrebare? De ce nationala nu joaca si la Timisoara, si o face numai unde este apluadat Mircea Sandu. Ca sa nu se inteleaga gresit precizez: nu sunt nici din Timisoara si nici nu am nimic cu Mircea Sandu. Dar parca prea bate la ochi cu primirea extra, mega, giga de la Piatra Neamt. Jos palaria pentru ce s-a realizat acolo, dar niciodata nu s-a luat in calcul varianta Timisoara, aducandu-se in fata fel de fel de scuze puerile.

  16. By Vadim on Mar 28, 2007 | Reply

    Paco, treburile se fac pe prietenii. Acum ca cei ed la FRF & LPF United sunt frati de cruce cu Pinalty, se stie, iar faptul ca la Piatra Neamt s-a facut o superbaza sportiva nimeni nu are ce sa mai zica…

Post a Comment