De ce ies doar ‘banei’? La la Steaua spaga pentru un junior este de 4.000 de lei, plus prima de titular

September 27th, 2010 | by Vadim Cusnarencu |

Se tot intreaba fanii fotbalului in Romania de ce nu vin din spate jucatori buni, tineri care chiar sa stie ceva, sa fie niste talente. Iata de ce, e foarte simplu. Cine nu marca banu’, nu pupa un loc la juniori. De aici lipsa totala de perspectiva la grupa mare.

Cunosc un pusti foarte bun la fotbal, pastionat, talentat. Viata lui e fotbalul. Mama lui l-a dus la Steaua sa il inscrie la juniori, pentru ca la scoala nu mai are adversar, joaca singur contra trei si ii bate.

Ce i s-a spus la Steaua? Nu conteaza ce stie, 4.000 de lei este taxa pentru ca baiatul sa fie primit la club, legitimat. La negru, desigur, bani pentru antrenor.

A, vrea sa joace si titular in meciuri? Inca 250 de euro pe luna…

Cam asta se petrece la Steaua si sunt sigur ca si la alte cluburi. Poate Academia lui Hagi sa faca exceptie. Sper. Pentru ca altfel nu mai avem nici o sansa, peste zece ani vom fi mai rau decat acum.

Ne miram de ce ies doar ‘banei’ de la juniori si de ce joaca ‘banei’ titulari. De aceea, pentru ca ‘baneii’ au bani si decarteaza tata de Banel banutul la juniori, baiatul e primit, joaca si ajunge chiar sa faca pasul la seniori, chiar daca el este o mare mediocritate.

Oamenii talentati, care de multe ori nu au bani, mor cu talentul si pasiunea in mana, in ziua de azi. Dar nu este si cazul baiatului de care v-am povestit. Mama lui a refuzat sa dea spaga la Steaua nu pentru ca nu avea bani, ci pentru ca i-a repugnat total ideea.

Ce va face pustiul cu pasiunea si talentul sau? Nu se va irosi. Va juca in alta tara, la juniori, in curand. O sa va tin la curent cu performantele sale.

In spatele fotbalistilor romani pe care ii veeti astazi pe teren nu mai este o poveste frumoasa se succes, precum cele ale lu Hagi sau Dobrin. Nu, este mamica sau taticul care au uns pe cine a trebuie. Ca unele au ajuns chiar talente, este o intamplare, plaja reala de selectie, selectia naturala nu mai exista.

  1. 13 Responses to “De ce ies doar ‘banei’? La la Steaua spaga pentru un junior este de 4.000 de lei, plus prima de titular”

  2. By Bogdan on Sep 27, 2010 | Reply

    Cu cativa timp in urma la un meci oficial la juniori contra Stelei, antrenorul de la Steaua a vb cu Tatal meu si cu antrenorul la echipa la care jucam si ia oferit o suma de banii ca sa vin la Steaua…. dar ia pus o conditie tatalui meu ca sa joace baiatul trebuie sa dau banii,asa ca nu am mai plecat la Steaua.. si nu numai la Steaua se intampla si la Rapid si Dinamo.
    Pe ei nu ii intereseaza ca joci bine si ca ai talet ci banii pe care ii ies in fiecare luna.
    Si ne mai miram ca nu sunt jucatori valorosi etc

  3. By arcan on Sep 27, 2010 | Reply

    Asta probabil se intampla mai nou in capitala….in orase mici gen BOTOSANI unde n-am avut niciodata o echipa in A se practica la fel de cand e lumea,foarte multi baieti talentati cu situatie financiara precara au avut visele spulberate din cauza antrenorlor betivi de la juniorate in fata carora poti fi si PELE ca tot invizibil ramai daca taticu nu este amic bun cu ei.

  4. By daniel on Sep 27, 2010 | Reply

    Nu e peste tot asa, la scoala Gica Popescu se mai scot talente, dar acum pleaca mai mult afara …

  5. By JALEMARE on Sep 27, 2010 | Reply

    am trait asta pe pielea mea, animalele astea nu au nici o mila desi au in fata copii nevinovati.a doua incercare a fost la arbitraj.totul a fost super ok pana in momentul in care am ajuns la bucuresti…mai rau decat la fotbal.asta se intampla in 1992, acum vedeti rezultatele, iar mircea sandu culege “roadele”. tineti minte, pana nu pleaca mircea sandu si dragomir nu avem nici o speranta, nici la jucatori, nici la arbitri.

  6. By WILLIAMCOYLUNG on Sep 27, 2010 | Reply

    bun bun…ce ai zis tu aici stie toata lumea…ce ne inteleg:

    – ce treaba are saracu’ banel cu asta…despre care nu zic ca nu este idiot care da 9 din 10 centrari prin spatele portii si ar tb transferat la sectia de atletism a clubului…dar el e un tigan lipit din faurei care a muncit serios sa ajunga aici…macar atat…daca la fotbal e complet pe langa…mai degrab’ l-as da exemplu pe Tudose de la Steaua (tacsu’ fiind nush ce idiot cu bani)

    – cat de gazetaresc ti se pare tie…”il stiu eu pe unu de la etaju 2″ caruia i s a cerut mita? fa un reportaj cu interviu, nume etc…asa ai invatat tu la masteru’ tau celebru de la parigi?…daca nu vor scandal …sanatate…discuta in scara blocului trebile astea …nu da link pe situ mare…

  7. By Luis on Sep 27, 2010 | Reply

    Locuiesc in Chicago de cativa ani, am un prieten cu un talent deosebit in fotbal, a jucat la Chicago Fire in Chicago si a vrut sa joace in Romania unde s-a prezentat anul trecut si a dat cateva probe la echipe de top din Romania insa peste tot a intalnit eceleasi piedici si anume esti bun dar ne trebuie “garantii” si e greu sa ajungi sa stai fata in fata cu persoana de decizie. Aici (in USA) nu se pune mare accent pe fotbal (soccer) iar in Romania se pune accent numai pe spaga. Pana nu se renunta la serviciile lui Mitica si ale lui Nasu in Romania noastra draga nu avem sanse sa vedem tinere sperante.

  8. By calanu on Sep 27, 2010 | Reply

    WILLIAMCOYLUNG are perfecta dreptate. Ce treaba are Banel cu toata chestia asta?? Ai luat cel mai prost exemplu pentru ca familia lui sigur n-a avut un singur leut pt antrenor! Si el are dreptate si cu gazetarismul romanesc de doi bani: mi-a zis cineva, ca altcineva, undeva, primea ceva din partea cuiva… Asta apare pe un site de sport? Ioanitoaia, fa curat!
    Pe de alta parte eu traiesc in Canada de mult si, desi inteleg ca Romania e corupta rau de tot, nu-mi vine sa cred ca e chiar asa. Poate 2-3 juniori prind loc de titular bazat pe atentii de la parinti, dar sa fii izgonit daca esti talentat dar parintii saraci mi se pare exagerat.
    Cum la fel cred ca exagereaza paranoicii care vad meciuri aranjate in continuu. Si cand sunt surprize zic ca au fost aranjamente pentru ca patronii au castigat la pariuri!! Or fi Becali, Borcea si restul cum or fi, dar nici chiar asa. Si daca publicul larg din Romania are dreptul sa fie tampit si sa-si exprime delirul pe forumuri, “profesionistii” care apar in gsp.ro ar trebui sa fie altfel.

  9. By calanu on Sep 27, 2010 | Reply

    CORECTIE: eram pe onlinesport, nu pe gsp. Asa ca imi retrag comentariile anterioare. Scuze…Am facut si eu parte din “publicul larg din Romania care are dreptul sa fie tampit”…

  10. By lolozaur on Sep 27, 2010 | Reply

    wow, tocmai am aflat ca sunt betivi la botosani. bai frate, toti moldovenii sunt betivi, nu doar in mizeria aia de sat…

  11. By Anea Adrian on Sep 28, 2010 | Reply

    @lolozaur: Eu sunt moldovean si te asigur ca stiu multi moldoveni treji si foarte capabili.

    Si acum la subiect:

    Ganditi-va putin ce salarii au antrenorii aia de la juniori. Majoritatea dintre cei care lucreaza acolo au fost fosti jucatori pe la echipe de liga a 2-a sau a 3-a ( in general ma refer, nu doar la Steaua ).

    Clubul investeste foarte putin in grupele de juniori si antrenorii nu vor avea niciodata tragere de inima pentru treaba asta. Poate la inceput au fost si eu cu pasiunea pentru acest sport sau hotarati sa faca performanta dar cand ai un slariu de cateva sute de lei pe luna si ai 2 copii la facultate …

  12. By anonim on Nov 16, 2010 | Reply

    Toti antrenorii iau spaga la ora actuala,isi bat joc de copiii talentati .Fotbalul nostru a avut si are de suferit din cauza acestor oameni mincinosi si da,cine vrea performanta sa plece din romania,asta e solutia !

  13. By Parinte on Mar 25, 2011 | Reply

    spaga a disparut de la fcsb deoarece antrenorii care luau au fost demisi. Imediat presa a scris de becali si de fostele glorii de la steaua. Intrebare pentru presa de ce nu scrieti cum se fac case in mihailesti pentru antrenori, cat castiga el pe luna… Imediat becali este de vina. De ce nu vine jurnalistul care vrea sa scrie si intreaba sa vada el fostele glorii ale romaniei cum iau spaga domnilor… Dar pe voi nu va intereseaza decat ce se vinde nu? Pacat ca facem toti ceva pentru noi si ca suntem adevarat un popor de lasi! Ma intreb cand se vor trezi oamenii….

  14. By Parinte on Mar 25, 2011 | Reply

    Corect trebuie sa plecam cu copii din tara…dar de ce, mai bine pleaca ei: satmareanu, sames, etc sa plece ei nu noi. Cand au fost dati afara hopa imediat presa fotbalul are nevoie de ei etc. Ei bine nu are nimeni nevoie de antrenori corupti si betivi!!!! Alti antrenori tineri cu dorinta de afirmare stau pe margine ca nu pot antrena de ei… Daca un jurnalist bun venea in 2010 la steaua cand exisau ei ca antrrnori si faceau un reportaj cu camera ascunsa cred ca o tara intreaga ramanea uimita de cat de bogati sunt

Post a Comment