De ce costa atat de mult ceasul lui Nadal?

June 15th, 2010 | by Vadim Cusnarencu |

In urma articolului nostru despre ceasul lui Nadal de 550.000 de dolari, am primit pe e-mail intrebari de la mai cititori care doreau sa afle de ce costa atat un simplu ceas. Noi atunci am oferit informatia bruta. In fata acestei intrebari, am incercat sa aflam si noi raspunsul. Nu numai ca nu l-am aflat, dar ni se pare ca la acest ceas este chiar dificil de citit insasi ora, insusi scopul sau initial fiind compromis. Suntem Tourbillionati rau.

Rafael Nadal i-a pus pe jar pe fanii tenisului si nu numai cand a aparut la Roland Garros cu ceasul TOURBILLON RM 027, serie limitata RAFAEL NADAL, 50 de bucati.

Producatorul incearca sa ii exlpice costul de 550.000 de dolari astfel: greutate de 3,8 grame, aliaje rare, doi ani de conceptie si ora precisa in ciuda socurilor puternice, repetate (ca asa e in tenis).

Tourbillion a fost mereu o serie de ceasuri scumpa. 20.000 de dolari sau mai mult. Insa, modelul Rafael Nadal a venit cu un cost imens. Cu acei bani iti cumperi doua masini Lamborghini care arata si ora pe bord alaturi de altele.

Normal, cine cumpara un astfel de ceas poate avea orice. Nu este o chestiune de bani, ci una de exclusivism: a purta ceasul  lui Nadal (pacalit de marketing) si a avea la mana ceva rar (o serie de doar 50 de bucati).

Este ok. Ne-am uitat si noi la ceas, la cum arata. Apasati aici pentru imaginea in detaliu.

In primul rand ora pe acest ceas noua ni s-a parut ca este foarte greu de citit. Ideea Tourbillion de a avea mecanismul la vedere (o idee de altfel pe care si Swatch a avut-o acum 15 ani cu un model automatic), alaturi de un design format din mici bare care seamana cu limbile ceasului duce la o greoaie citire a orei. Din imaginea aceea trebuie sa stai putin ca sa vezi cat este de fapt ceasul.

Ok, merge, se invart rotitele, dar pe bune cat e ora ca mi-e foame si nu stiu daca e pranz sau dimineata? Am dormit prea mult sau vad in ceata, cat dracu e ora la porcaria asta de jumatate de milion?

Apoi, designul general al ceasului pare unul ieftin, privit de la semidistanta.  De aceea, niste bogatasi care isi iau asa ceva risca sa fie priviti stramb de cei din jur, daca nu le arata si factura prinsa  cu o ata. Este posibil sa nu fie crezuti  ca au dat pe el o jumatate de milion si vor avea probleme in a-si convinge amicii de bautura/droguri  ca nu au la mana un Casio subacvatic. Nu, pe bune, nu e din plastic, e un aliaj de litiu special, e seria limitata a lui Nadal, costa 550.000 de dolari. Ok, daca spui tu…

Un ceas mai ieftin, acest model de Rado de exemplu, care costa cam 2.000 de euro, pus langa Tourbillionul lui Nadal pare, daca nu stii pretul, ceva mult mai elegant si exclusivist. Si Rado are materiale frumoase, dar nu costa atat. Ca idee, acest model de Rado, dar cu ecranul plin de diamante mici, negre, costa 16.000 de dolari. E cu diamante, nu aliaje de litiu.

Asadar, de ce costa orologiul lui Nadal atata, nu stim si nu va putem raspunde. Macar daac te invata tenis, merita banii.

Daca socotim ca 80% din populatia globului traieste cu sub 10 dolari pe zi, iar jumatate din oamenii de pe acest Pamant cu sub 2,5 dolari pe zi, dintr-un ceas de 550.000 de dolari chiar ca nu mai  intelegem nimic.

Traiasca (pardon de cacofonie), criza!

  1. 20 Responses to “De ce costa atat de mult ceasul lui Nadal?”

  2. By nsd on Jun 15, 2010 | Reply

    Vadim, fara suparare, la cati ani si experienta pretinzi ca ai, acest articol e scris cu picioarele. Nici un dram de profesionalism.

    Nu ca ar merita atatia bani ceasul, dar nici macar nu te-ai obosit sa cauti ce inseamna tourbillon pe 3 axe.

  3. By vadim on Jun 15, 2010 | Reply

    Cat e fiecare axa, 150.000 de dolari? :)

    Chiar, ai reusit sa vezi cat e ceasul din imaginea aia?

  4. By Tourbi on Jun 15, 2010 | Reply

    Vadim, eu am un Tourbillion, nu modelul asta de care spui tu ci unul mai ieftin daca se poate spune asa. Da este un ceas scump, dar gandeste-te ca il pot da fiului meu, poate fi ca un rolex un ceas de dat din generatie in generatie. Si mie mise pare mult cat a fost ceasul meu, dar l-am primit cadou de la tatal meu si daca ma superi ii zic sa mi-l ia si pe asta al lui nadal.

  5. By nsd on Jun 15, 2010 | Reply

    Port ceas cu mecanism vizibil, nu mi se pare “rocket science”…

  6. By Tourbi on Jun 15, 2010 | Reply

    Inca un lucru sa stii ca nu am amici de bautura sau droguri…

  7. By claudiu on Jun 15, 2010 | Reply

    Nu stiu cum poti sa compari un ceas model Rado, fir el chiar si cu diamante, cu un Tourbillion. Valoarea unui ceas e data de mecanismul din el, care e “inima” ceasului, nu de bling bling-ul dat de pietrele pretioase. Unicitatea acestui model vine din faptul ca a reusit ca un mecanism asa de sensibil si fin cum e Tourbillion-ul sa poata fi folosit pe un teren de tenis fara probleme.

  8. By Vadim on Jun 15, 2010 | Reply

    Tourbi – bravo tie ca ai asa ceva si ca ai un anturaj bun. Eu stiu ca publicul onlinesport este in mare parte cu posibilitati, nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar sa cumperi un ceas ca al lui nadal mi se pare barbarie oricati bani ai avea.

    Claudiu – normal ca nu poti compara la calitate un rado cu un Tourbillion, daca te uiti atent nu asta am scris, ci ca privind doar aspectul celor doua comparativ rado arata mai bine. Nu ikmi spune ca un om care da 20k pe un Tourbillion nu tine la aspect. Sau sa spuna Tourbi, eu nu am Tourbillion am un amarat de Rado. :)

  9. By relansat on Jun 15, 2010 | Reply

    vadim, ai vazut ceasul in vis, probabil =))

  10. By Tac Pac on Jun 15, 2010 | Reply

    Vadime, articolul ala a fost publicat in YGSP, voi nu ati facut decat sa copiati de acolo, asa cum faceti de regula. Cum pune GSP-ul sau ProSport-ul o stire, hop si voi. Oricum stiu ca o stergi mesajul, ca te supara adevarul rau de tot. OLS = site de copiatori:)).

  11. By Vadim on Jun 15, 2010 | Reply

    Da? Eu stiu ca e invers. :) Bine ca unele nu ni le pot copia. :) Ce e aia ygsp, scuze nu stiu?

    Referitor la stirea asta, ea a fost scrisa pe onlinesport de noi, am vazut-o pe gizmodo si marca in ziua finalei de la Roland Garros si eu am tradus-o la vremea aia. Asta e doar o revenire. Pe alte siteuri din romania nu stiu daca s-a tradus mai devreme la acel moment, probabil ca a doua zi ca asa fac ziarele se trezesc mai tarziu. :))

    Sau e posibil ca Nadal sa fi primit in vestiar vreun ziar romanesc si sa fi avut vreo exclusivitate, iar marca, gizmodo si noi sa fi preluat de la ei. :) Nu, mai degraba asa?

    Tine minte, onlinesport e un model pentru altii, nu altii pentu noi. De aia suntem aici.

  12. By Tac Pac on Jun 15, 2010 | Reply

    Vadime, cu texte din astea nu aburesti nici pe aia de la gradinita. Onlinesport e un model doar pentru pentru aia care fura stiri de la altii. Desigur, asta nu inseamna ca nu sunt si articole originale la voi, dar majoritatea sunt imprumutate si refacute. Asta e adevarul si nu ai cum sa demonstrezi ca e altfel:p.

  13. By vadim on Jun 15, 2010 | Reply

    Tac Pac, daca majoritatea sunt stirile noastre, scrise, traduse, monitorizare. Asta facem noi. Da, mai sunt unele pe care le pierzi si asta e le iei din zbor, asta facem noi si fac si ceilalti, cine nu recunoaste e ipocrit. Dar aia e minoritatea.

    Uite la cm2010 se sectiune avem, totul e scris de noi, liveuri si asa mai departe. Vezi sa punem noi linkuri spre siteuri care dau live video cum fac altii? Nu, nu e al nostru nu ne intereseaza. Nu ne durea mana sa facem asta.

    Crede-ma nu sta nimeni cu ochii in alte parti si rescrie. Ti-am zis daca faceam asta nu eram aici. Da, pe tv ne uitam, ca toata lumea mai ies chestii bune de acolo si de multe ori vezi cum citam de unde luam, in timp ce altii de acolo iau de la noi copy/paste si fotografii pe care noi dam bani.

  14. By Cronicarul on Jun 16, 2010 | Reply

    Sa pui ygsp la acelasi nivel cu Onlinesport este pura blasfemie. Chiar si comparatia cu gsp-ul e fortata. Cei care au ochi sa vada si sa aprecieze un material lucrat cu cap fata de o mazgaleala virtuala pot face singuri diferenta intre Onlinesport si altii.

    @ tac pac, sa stii ca multi de la ygsp, gsp, sau ce alt site din trei sau mai multe litere/cifre au Onlinesport default in homepage 😉

  15. By Bobo on Jun 16, 2010 | Reply

    Pare sa fie ora 1 fara 5 am dreptate?

  16. By Baba Novac on Jun 17, 2010 | Reply

    Eu vad 10 fara 20 sau 7 fara 10.

  17. By Eu on Jun 17, 2010 | Reply

    Ceasul corect cred dupa ce se vede acolo ora 19:40.

  18. By Augu on Jun 23, 2010 | Reply

    Am gasit aici un articol unde se explica foarte clar de ce este asa scump ceasul lui Nada si ce a insemnat pt Richard Mille miscarea de marketing
    http://www.despreceasuri.ro/features/1/Ceasul-lui-Nadal,-un-pariu-stupid/38601

  19. By Nosferatu on Jul 5, 2010 | Reply

    Problema nu este citi oanei ar trai cu banii aia sau cu cit traiesc ei pe luna ci cit de mult pot unii cistiga pe te miri ce, jucind tenis de exemplu. Sa nu ma intelegeti gresit, sint un fan tenis si mai ales Nadal.

    Si Nadal este un saracutz in lumea bogatanilor care fac intr-o luna cit a facut Nadal in toata criera sa de pina acum.

    In fine, asa stind lucrurile nu trebuie sa ne lasam coplesiti de ofensa proletara invidioasa ci de fapt sa ne bucuram ca exista altii care stiu cum sa-i “prosteasca” pe bogatani ca sa le ia cit mai multi bani posiblil din imensitatile de averi pe care le poseda si care exced imens nevoie de trai bun al unei familii.

    Este in ultima instanta o redistribuire a bogatiei care altfel s-ar acumula inca si mai mult. Lasa-i sa plateasca ca au de unde si nu va mai ofensati ci bucurati-va!

  20. By gogu on Sep 2, 2010 | Reply

    sa ai un asemenea ceas pe mana… e crima curata.

    mie unul, mi-ar fi frica sa port asa ceva!

  21. By Ceas pentru barbati on Apr 5, 2016 | Reply

    Un ceas ca asta are valoare doar ca statut social. Nimic practic nu justifica o astfel de investitie

Post a Comment