O tampenie mai mare decat Avatar ia Oscarul sau cum americanii au premiat faptele de vitejie ale irakienilor

March 8th, 2010 | by Vadim Cusnarencu |

Am scris acum cateva luni ca o tampenie de film, Avatar, a luat Globul de Aur. A venit Oscarul si, asa cum era de asteptat, o tampenie si mai mare a incasat premiul cel mare pentru cel mai bun film: “The hurt locker”.  De fapt, acest film poate fi privit si altfel, ca o dizidenta a eroilor. Nu cei care se vad, invadatorii americani, ci aceia care le pun bombele.

Nu stiu ce inseamna “The hurt locker” si nici nu ma intereseaza. Am intuit ca va lua premiile cele mai mari, ordinul armatei la Oscar a fost ordin si nu s-a discutat. Am fost chiar ieri sa il vad la cinema, ca sa stiu ce scriu dupa. Stiu, de preferat ar fi fost tortura prin gadilat  sau lipsa de somn, dar am stat pe scaun tinandu-ma cu ambele maini inclestate de bratele fotoliului si cu doua bucati de popcorn indesate in nas ca Mister Bean.

Da, americanii au invadat Irakul, au omorat presedintele la televizor. Si si-au dat Oscar pentru asta. Pentru curajosii lor soldati care dezamorseaza bombele cu care li se da in cap.

Nu, nu au reusit americanii sa cucereasca “hearts & minds” in Irak, insa au cucerit “hearts & minds”-urile americanilor de acasa, prin a arata cum bravii lor eroi mor si isi risca zi de zi viata in desert. In desert si la propriu si la figurat. Insa, se omite un lucru din film: nu i-a pus nimeni sa faca asta, aia nu sunt eroi, sunt niste prosti care nu stiu de ce mor la ordinele generalalilor care se joaca pe calculator.

Eroi sunt soferii si medicii de pe salvare, oamenii care salveaza alti oameni de la inec si altii. Eroii nu sunt unii care invadeaza o tara si se prefac ca aduc democratia. La armele lor irakienii raspund cu arme. Irakienii sunt eroii care nu se vad in acest film, aceasta este cel putin consolarea mea dupa vizionare. Si chiar sta in picioare. Bravo celor care pun zi de zi bombe si isi apara tara cu atata tarie si incrancenare.

Cei care incearca prin orice mijloc sa ii indeparteze pe invadatori, da, aia sunt eroii. Acesti eori nu se vad in film decat vag, se ascund ca sobolanii, sunt niste oameni simpli si saraci, imbracati in haine rupte. Dar, ei exista prin actiunile lor, prin sangele pe care il imprastie cu srapnelele ce sar din costumele antiglont inutile ale soldatilor SUA.

Oscar pentru asta. Aplauze. Da, pentru asa ceva merita intr-adevar. Academia a dorit sa isi premieze soldatii, insa fara sa vrea a premiat niste fapte de vitejie reale, cele ale irakienilor.

Ceea ce nu inteleg, sincer, este de ce nu le-a placut celor de la Oscaruri “Inglorious basterds”. Chiar atat de subtil a fost Tarantino incat ceea ce se vede pe ecran nu este deloc ceea ce se pare?

entru imagine, art direction si efecte vizuale
  1. 64 Responses to “O tampenie mai mare decat Avatar ia Oscarul sau cum americanii au premiat faptele de vitejie ale irakienilor”

  2. By Gabriel on Mar 8, 2010 | Reply

    Ti-am mai sugerat si la articolul despre Avatar ca nu ai nici o treaba cu filmul, si cu toate ca The Hurt Locker mi se pare o productie mediocra, nu sunt de acord cu modul tau de a scrie.

    Tu in primul rand ai o problema cu “americanii”…cand ai sa treci peste ea, atunci poate ai putea sa scrii si ceva de calitate despre o productie americana, pana atunci stick to football :)

  3. By buburuzu on Mar 8, 2010 | Reply

    ce probleme ai

    fa ceva pt. scumpa nostra romuanie, mei istetzule!

  4. By a on Mar 8, 2010 | Reply

    da, nu te pricepi deloc, filmul e chiar f bun. incearca sa faci abstractie de faptul e ca american si ca e vb de irak, si ia-l ca pe o povestire.
    am asteptat o groaza sa il vad, dar nu mi-a parut rau, e un film chiar bun, imi parea rau sa ia avatar majoritatea premiilor.

  5. By claudius on Mar 8, 2010 | Reply

    Ai scris si tu ca sa nu taci. Cel mai prost articol scris vreodata

  6. By Sonny on Mar 8, 2010 | Reply

    Gaby, deja ai comentat degeaba, spunand-o cu gura ta ca filmul este o productie mediocra – adik ceea ce incerca si Vadim sa explice(in felul lui insa), si anume ca in ruptul capului nu merita cate Oscaruri a luat. Bafta !

  7. By buburuzu on Mar 8, 2010 | Reply

    o sa vedem o avalansha de diiscutii

    esti ca Vadim cel comunist http://www.youtube.com/watch?v=OgxSLKRV1-I

  8. By vadim on Mar 8, 2010 | Reply

    Sonny, am scris ca merita sa ia oscarul pentru faptele de vitejie ale irakienilor, nu ale americanilor.

    Gabriel, nu am nimic cu americanii, din contra apreciez multe din lucrurile pe care le fac ei iar despre oamenii de rand ca si noi toata stima. Problema este invazia planetara fiscala si cu arme, asta nu e ok si nu sunt de acord cu ea, iar asta e o critica indreptata la nivel inalt, nu spre americanul de rand care e ca si romanul de rand nici o diferenta.

  9. By buburuzu on Mar 8, 2010 | Reply

    vadimeeee… uite premiu tau http://www.youtube.com/watch?v=RrFklu8BurU

  10. By vadim on Mar 8, 2010 | Reply

    Da buburuzu nu te mai agita acoli in banca intai, te-am vazut, multumesc mult, desi nu stiu ce legatura are cu mine. Dar iti multumesc din suflet macar pentru intentie, gestul conteaza. Tie iti doresc la multi ani de 8 martie!

    Legat de CV Tudor, as vrea eu sa am ceva de la el: cultura si talentul la scris. Atat.

  11. By buburuzu on Mar 8, 2010 | Reply

    “Problema este invazia planetara fiscala si cu arme, asta nu e ok si nu sunt de acord cu ea, iar asta e o critica indreptata la nivel inalt, nu spre americanul de rand care e ca si romanul de rand nici o diferenta.”

    si ce poti face tu sau io sau statul roman?

    privim… atat.

  12. By ClaudiuSof on Mar 8, 2010 | Reply

    Parerea mea sincera este ca esti o rusine pentru breasla din care faci parte. Macar ai putea sa disimulezi subiectivismul tau un pic…un pic de tot…macar asa sa para ca esti jurnalist. Nu vreau sa discut despre analiza ta asupra acestui film pentru ca nu-i asa, e greu sa ai un dialog despre valoarea artistica a unui film cu un om care isi baga in nas pop-corn daca se plictiseste. Cat despre argumentul tau ca acest film este propaganda pentru razboiul americanilor, mie mi s-a parut invers. Totusi probabil orice sub o bata de baseball e prea subtil pentru tine. Imi pare rau ca am fost atat de dur dar ignoranta ta mi-a stricat diferenta. Si nu nu sunt un suporter USA, dimpotriva. La Revedere.

  13. By buburuzu on Mar 8, 2010 | Reply

    pardon, statul roman ii serveste!

  14. By vadim on Mar 8, 2010 | Reply

    Buburuzu, poti sa faci mai mult, cred ca in timp se vor vedea mai multe.

  15. By ClaudiuSof on Mar 8, 2010 | Reply

    *dimineata… imi cer scuze

  16. By Oli on Mar 8, 2010 | Reply

    mai bine te uitai pe ProTv aseara si nu cheltuiai banii prin cinema :)

  17. By relansat on Mar 8, 2010 | Reply

    bad boy vadim strikes again 😀
    n`am vazut filmul, doar avatarul … care mi`a placut (peisaje, alea alea), povestea subtirica; pana mea, daca tu zici ca hurt locker e si mai naspa, nici nu ma mai deranjez sa`l vad 😀

  18. By buburuzu on Mar 8, 2010 | Reply

    la mine, seara… mei claudiule 😀

  19. By Seba on Mar 8, 2010 | Reply

    Tu esti un fel de Mircea Badea sau ce incerci sa faci?…daca tie nu iti plac filmele astea ,asta nu inseamna ca nu trebuie sa placa majoritatii…poate intr-o zi va lua un premiu si genul tau de film

  20. By vadim on Mar 8, 2010 | Reply

    Nu e vorba despre “un stil de filme al meu”, e normal ca fiecare sa aiba afinitati in orice domeniu si nu se comenteaza, globul este pentru astlfe de pareri. Sunt filme sau carti misto cu armata, chiar interesante, insa in ultima vreme s-au facut numai pocnitori si mai mult se pare ca doar fimle cu militarii americani in actiune mai pot lua mari premii. Alte subiecte umane nu mai exista pe lumea asta? De ce naiba nu se fac filme cu oamenii care nu mai au bani de credite si raman pe drumuri si sa ia oscar? Nu ar fi un subiect mai de interes decat militarii americani din avatar si hurtlocker?

    S-au facut filme pe tema bancilor si subjugarii mondiale prin finante. Ai auzit de vreunul dintre ele? Nu, pentru ca nu le-a distribuit hollywood si normal ca nu au luat Oscar.

  21. By deian on Mar 8, 2010 | Reply

    foarte bun articolul, iar aceste comentarii imi arata exact perceptia acestui film. este apreciat de prosti:)..oameni inculti care habar n-au despre istorie:)
    oricum, foarte buna observatia, felicitari

  22. By Slick on Mar 8, 2010 | Reply

    Avatarul a fost un film deosebit doar vizual si doar 3D. Altfe, povestea am mai vazut-o si in alte filme doar ca au fost personaje umane. The Hurt Locker a fost slabutz, genul filmelor americane cu “yes, mr president”. La fel ca asta au mai fost si Black Hawk Down si multe altele. Daca va chinuiti sa cautati pe imdb sunt convins ca mai gasiti cel putin 1o asemanatoare si care nu au luat niciun oscar. Cred ca Inglorious Basterds a fost mult mai bun decat cele doua in primul rand pentru ca a fost o idee originala ( unde ati mai vazut sa moara hitler si ceilalti nazisti intr-un atentat??!!!?? ) si in al doilea rand prin jocul actorilor.
    Se stie oricum ca la Oscar de multe ori premiile nu se dau dupa merit.

  23. By Victor on Mar 8, 2010 | Reply

    Evident, e vorba de gustul fiecaruia atunci cand discutam despre filme. Mie mi s-a parut un film bun, dar, in ceea ce ma priveste, am ignorat implicatiile politice cu privire la motivele pentru care un soldat se afla sau nu pe campul de lupta.
    Ce am vrut eu sa vad in acest film? Am plecat de la acea remarca de la inceput: “The rush of battle is a potent and often lethal addiction, for war is a drug.” Asta m-a facut sa-mi concentrez atentia asupra personajului principal, lasand pe un plan secundar celelalte aspecte. Am fost multumit pentru ca am regasit semnificatiile acestei remarci in sergentul William James(Jeremy Renner) si pot sa spun ca mi-a placut filmul. Am tratat fimul ca pe ceea ce este de fapt, adica un film artistic si nu un documentar. In opinia mea este mai mult dacat un firm comercial. Avatar este un film eminamente comercial. Hurt Locker e un film cu un mesaj si pe care incearca sa il redea, mai bine sau mai rau. Eu am cautat si am regasit un astfel de mesaj in detaliile filmului si NU in imaginea de ansamblu.
    Ce nu este oscarul pentru Hurt Locker: nu e un oscar pentru sodatii americani:
    http://en.wikipedia.org/wiki/The_Hurt_Locker#Response_among_veterans

  24. By Sidious on Mar 8, 2010 | Reply

    o mizerie de film,tre’ sa-ti dau dreptate.si btw cum ti se pare Avataru acum?parca nu mai e chiar asa tampenie de film este?

  25. By neK on Mar 8, 2010 | Reply

    Avatar ce a luat?

  26. By antonioni on Mar 8, 2010 | Reply

    da,cele doua productii avatar si hurt mare lucru nu sunt, cinematografia americana nu are prea mult de spus in ultima vreme, din pacate dictatura comercialului asupra productiilor de acolo le face sa fie previzibile si mediocre in cel mai bun caz. despre tarantino ar fi de mentionat ca dupa true romance, reservoir dogs si pulp fiction (adevarate capodopere) modul lui de a face filme a devenit tributar mai mult gustului audientei in loc sa ii influenteze si formeze acesteia gustul, sa critice, parca si-a pierdut creativitatea, suflul un regizor si scenarist foarte bun.
    si ca sa incheiem cu discutia pro si contra americani (e destul de clar ce fac americanii in irak, ca de altfel si romanii in lupta impotriva terorismului, doar incercam sa prindem si noi o bucatica de cascaval, pardon, petrol, e trist si criminal ca in numele capitalismului asa zis democratic sunt omorati copii zilnic acolo; da, un irakian nu are alta alternativa decat sa reziste; companiile texaco chevron si restul s-au intors in irak dup 30 de ani) va recomand cu multa caldura filmul american Easy Rider, contra cultura americana de acum 40 de ani, 1969, un must see pentru niste impatimiti de cinema ca voi, va pun mai jos un scurt excerpt si felicit situl onlinesport si cititorii sai ca isi gasesc timp sa discute pe langa sport si alte aspecte ale vietii contemporane.
    http://www.youtube.com/watch?v=Rm7pcpUiVZk&feature=related

    ps: sa nu va suparati prea tare la sfarsitul filmului cand cei doi eroi sunt omorati de catre “americanul common sense” pe autostrada doar pentru ca viata lor e libera si a lui nu, si nu are cum sa inteleaga lucrul asta.

  27. By Valentino on Mar 8, 2010 | Reply

    Am vazut peste 300 de filme foarte apreciate de critica, in decursul a 5 ani. Le-am analizat si notat.Am discutat cu zeci de cinefili si am si studii in domeniu.Tu esti genul de om, care habar nu ai ce este cinematografia. Fa presa sportiva, lasa cinemateca in seama altora, ca nu te pricepi. Deloc. Si ai si aerul penibil al devoratorului de cinema.

  28. By vadim on Mar 8, 2010 | Reply

    Valentino, si care e recordul mondial la vazut filme? L-ai batut? Si eu am mancat in ultimul an peste 300 de iaurturi, dar asta nu inseamna ca sunt gurmand sau cunoscator al fenomenului. Pur si simplu le mananc ca haplea, fara sa inteleg nimic din ele. Cunosti senzatia? Oricum, aici nu se vorbeste de critica pentru ca ei le fac, ei le critica. Vorbim de ceva mai mult si poate mai obiectiv.

    Sidious, Avatar ca efecte e misto, putea fi facut fara probleme 100% animatie pentru ca ponderea scenelor cu oameni e mica si fara valoare. Bine, normal asta s-a vrut imbinarea intre cele doua. Avatar merita, asa cum am scris la acel moment si asa cum de fapt a luat acum la Oscar premii pentru cel mai bun film la efecte etc, dar nu la regie si cel mai bun film asa cum a fost la Globul de Aur.

    Slick, Inglorious Basters, chiar si prin tema fumata putea lua Oscar. Sa fim seriosi, ala chiar e film. Se vede mana unui regizor mare acolo, de la cum sta camera, pana la replici scrise tot de Tarantino. Ok, nu e Pulp Fiction dar nimeni nu e perfect faci unul bun si dupa aia traiesti din el cu altele. Filmul are niste chestii foarte misto. Problema e de perceptie. Filmul pare anti-nemti, Hitler etc, are in substrat are totusi o doza mare de ironie care nu cred ca a placut celor din Academie. Si de aia nu a luat nimic. Chiar a displacut rau Academiei.

    Antonioni (nu esti chiar regizorul, nu? :)) multumesc de recomandare o sa incerc sa gasesc filmul (pe dvd in magazin, normal). Imi suna cunoscut titlul, e posibil sa il fi vazut si sa nu il mai tin minte dupa titlu.

  29. By buburuzu on Mar 8, 2010 | Reply

    inafara de multi bani, un film bun cere si putin geniu nu doar marketing
    dar marii regizori americani au si ei neveste, amante, vile, avioane si toate costa…

    n-am vazut AVATAR pentru ca nu diger publicitatea excesiva si pentru ca am depasit varsta cailor verzi pe pereti dar Cameron si-a incasat deja potul cel mare, cu sau fara Oscar si biletul meu de intrare

  30. By antonioni on Mar 8, 2010 | Reply

    un articol tulburator despre Avatar scris de filosoful Slavoj Zizek
    http://www.newstatesman.com/film/2010/03/avatar-reality-love-couple-sex
    Dongria Kondh
    http://www.survivalinternational.org/tribes/dongria

    inutil sa va amintesc ca la Rosia Montana noi suntem indigenii si canadienii sunt americanii. daca nu ma insel canadienii au arvunit si bucati din platoul continental al Marii Negre proaspat recastigat de la Ucraina.
    iar de canadienii astia nu stiu daca mai scapam. razboiul se duce acum la nivelul publicitatii, gabriel isi face publicitate pozitiva si asta e cel mai grav ca la nivelul autoritatilor statului nu este considerat daca aceasta publicitate este etica, pentru ca nu este, iar firmele romanesti care fac publicitate pentru aceste crime nu au nici ele vreun fel de etica sau moralitate. la ora asta nu ai nevoie sa intri cu tancul peste o tara ca sa ii iei resursele, poti castiga lupta printr-o campanie de imagine, si asta se si incearca.
    http://www.revista22.ro/cianura-face-legea-la-rosia-montana-3213.html

    ps: am citit postul tau despre initium si m-am ingrozit.

  31. By max on Mar 8, 2010 | Reply

    si ma rog, ce fapte de vitejie fac “irakienii” care pun bombe?

    in primul rand, informati-va. majoritatea atacurilor cu bombe sunt contra civililor din Irak – si e mai mult un razboi sectant – sunitii pun bombe siitilor si aia invers. Nu vad care ar fi vitejia in chestia asta, aruncarea in aer a vreunei piete aglomerate nu e o fapta de vitejie.

    inteleg ca e cam greu pentru “viteji” sa ii atace pe americani, care sunt destul de bine baricadati in baze, si atunci civilii sunt mai la indemana, dar nu mi se pare de aplaudat.

    nu e bine sa coloram totul in alb si negru – sunt multe nuante care se pierd si tocmai in ele sta esentialul – trebuie sa intelegem ca nu suntem la desene animate unde personajele “rele” sunt clar conturate in acest fel, iar “bunii” sunt niste ingerasi.

    Realitatea e, mai degraba la mijloc – dupa cum se vede treaba in Irak, sunitii, care au depus cea mai mare rezistenta contra americanilor initial, acum si-au dat seama ca daca pleaca ei vor fi matrasiti de siiti si au devenit cei care apreciaza cel mai mult prezenta americana, iar siitii, care initial erau pro-americani (ca l-au dat jos pe Saddam, care-i asuprea) devin cei mai interesati in a scapa de ei de acolo.

  32. By Tactu on Mar 8, 2010 | Reply

    bai vadimele-
    Chiar incep sa te cunosc. cine naiba te pune sa te uiti la Oscaruri? E o chestie pur Americana si e treaba Americanilor. Io ti-am mai spus. Tu incerci sa intelegi Americanii cu mintea ta plina de caca de Romania. Nu intelegi ca mai mult te scufunzi in idiotenie prin datu’ cu parerea despre Americani. Tu trebe sa intelegi ca Americanii au universul lor si sunt ignoranti fata de restul lumii pt ca lumea in care traiesc au aproape tot ce au nevoie. Asa ca da, cei ce mor in Irak sunt eroi, pt ca suplinesc ceea ce Americanii au nevoie. Mai bine stai cu comentariile tale in zona mizeriei in care te scali zi de zi. Da’ cred ca e tipic Romaneste sa-ti dai cu paperea despre Americani. De ce oare sunteti asa invidiosi pe America?! Ca nu ajungeti la struguri? Daca Americanii sunt asa prosti, de ce oare nu-i lasati voi pe ei din ochi si va vedeti de mizeria damboviteana, de becali si mitica, de geoana si pontushor & co. cata penebilitate se poate produce in Romania……

  33. By vadim on Mar 8, 2010 | Reply

    Deian, Onlinesport.ro are un public de oameni inteligenti, ca dovada ca te numeri si tu printre ei. :) Unii insa iau servite diverse si de aici probleme, in general publicul il stiu si in majoritate e format din oameni deschisi la cap, m-am intalnit si cunosc personal multi cititori. Mai sunt unii care tin sa ma injure la fiecare pas, asta e, nimeni nu e perfect.

    max, intamplarea face sa fi lucrat prin 2003 la realitatea tv exact la departamentul de stiri externe cand era razboiul din irak. Am tradus si alcatuit o gramada de stiri video. Stii cum veneau informatiile de la agentiile de presa cu imagini irelevante si trebuia sa scrii ce ziceau ca papagalul ca nu aveaui altceva si nu puteai verifica? Asta e. Tu crezi ca eu cred ceva din ce zici tu acolo de cine pune bombele? nu cred nimic, asta citesc si eu in presa ca traduceri de la reuters si ap. Nu cred nici macar in exeecutia lui saddam la care am asistat atunci. Inainte de fie razboiul din 2003 se puneau bombe? Sau erau arme de distrugere in masa doar? :)

    Tactu, american se scrie cu a mic: american, oltean etc. Nu American, Oltean etc. :) Zici ca e treaba Americanilor? Atunci sa nu il mai distribuie pe toata Planeta. Daca tu esti American, nu trebuie sa te superi ca asta e un film prost la care se mai dau si premii. Daca citesti mai jos din mesajele mele o sa vezi ca nu critic americanul de rand asa ca tine, ci pe cei care conduc. Si daca esti in America poate simti si tu ca nu e ok.

  34. By Ioan on Mar 8, 2010 | Reply

    “Bravo celor care pun zi de zi bombe si isi apara tara cu atata tarie si incrancenare.”……Si alte prostii scrise de tine…
    Norocul tau ca nu ai avut viza de SUA si sa fii in Twin Towers in dimineata de 11 Septembrie 2001 uitandu-te pe geam la “eroii” tai infigindu-ti Boeingurile de productie Americana ,intre ochi.

  35. By vadim on Mar 8, 2010 | Reply

    Ioan, eu am fost din aia care au stiut sa nu intre acolo, m-au sunat sa imi zica sa vin mai tarziu la munca pe 11.11.01. :) Apropo, ai vazut sondajele in care americanii spun in proportie de peste 50% ca bombele au fost puse de serviciile lor secreta? Normal ca am o parere buna despre americani, au inceput sa se prinda si ei.

  36. By ANTICRETINI on Mar 8, 2010 | Reply

    Faci ce faci si iesi din nou din birlog(fosta cladire PCR) si continui sa fii ridicol si previzibil cu aceleasi aberatii subtile sau mai putin subtile, contra americanilor! Mai e vreo parte a societatii americane de care nu te-ai luat? Guvern, Hollywood, grasii, violenta, orice american e pentru tine saminta unei ure neintemeiate, mai ales cind prietenul tau, Putin, e cel care a omorit indirect romani , taind gazul in mijlocul iernii acum vreo 2-3 ani(a, ai uitat?)si care ne ameninta constant direct sau indirect(aducind inca 30 de mii de trupe linga Moldova). Putin e cel care ne refuza inapoierea a comorilor de stat si care ne ameninta cu atac armat pentru ca americanii au decis sa ne apere cu ‘scutul’ antiracheta! Dar un orb spalat la creier de comunisti, ca tine, nu vede adevarata amenintare a omenirii, sau cel putin al Europei de est! Rusii, acum in sec 21, acum numai un an, au atacat o tara care are o armata de 16 soldati, aramati cu sabii si topoare si au ucis mii si mii de oameni, femei si copii inocenti! Se numeste Georgia! La fel au facut si cind au ‘eliberat’ Cecenia si alte regiuni care au avut ‘tupeul’ sa-i zica lui Putin ca nu mai vor sa fie su cizma sovietica! Acelasi Putin, a avut direct sau indirect parte in ASASINAREA a sute de jurnalisti adevarati(nu ca tine) care au avut curajul sa-l critice!! A, astea nu le vezi, ca sint linga tine, tu vezi ca americanii au decis sa nu mai lase Talibanul si Sadam sa-si ucida milioane din cetatenii lor!! Bineninteles ca au gresit, nu au realizat ca e o cauza pierduta , acesti oameni spalati la creier ,ca si tine, nu pot fi ajutati, acum incearca sa gaseasca o cale de iesire fara prea mult ’embarrassment’! La fel ca si In Vietnam, da , au gresit si americanii, dar daca nu erau ei , toata Europa vorbea germana acum(sint sute de morminte ale soldatilor americani prin Europa), mai ales TU! TU AI FI PURTATORUL DE CUVINT AL GERMANIEI DACA NU ERAU AMERICANII!DA, au gresit si americanii, mai ales cind l-au oprit pe Hitlerul Serbiei Milosevic sa nu mai extermine milioane de musulmani, albanezi, croati, cind deja omorise sute de mii!!! Bravo tie , tu vezi la fel ca un cal cu aparatori la ochi, nu vezi ce se intimpla in jurul tau! Intr-o zi ai sa ai rogi pe americanii sa ne apere de Putin et co.!!! Habar nu ai pe ce planeta traiesti, tot ce speri e sa ai cit mai multe vizionari la blogul tau, chiar daca 99.9% suta sint impotriva ta!! Nu are cum sa-ti pese atita timp cit esti orb si lipsit de orice scrupul jurnalistic !! HURT LOCKER nu are nimic cu razboiul sau americanii, este numai o metafora despre curajul si expertiza unor echipaje speciale de a dezamorsa bombe , echipaje care exista si in politie , samd.. Dar tu trebuiai sa o faci politic, pentru ca atita stii, ‘one trick pony'(cum zic americanii) un singur lucru, sa critici americanii, chiar cind e numai un film!Pentru tine orice fac americanii e stricat, e rau, e contra planetei!! Atit de ingust si neinformat esti!! Mai bine te-ai uita linga tine acolo, la..Est, si incearca sa vezi adevaratul pericol!! Si mai incearca sa aflii si tu citi afgani au ‘eliberat'(ucis) rusii tai acum 25 de ani! Nimeni nu ai invitase! peste 2 milioane au ucis, americanii sint amatori comparat cu rusii tai!! Dar cel mai mult ar trebui sa ai urasti pe americani ca au avut o mare parte la inventarea acestui mediu minunat, calculatorul/internetul, ca un robot previzibil ca tine sa asi arate ‘gratitudinea’!!

    Un ‘american’!

  37. By vadim on Mar 8, 2010 | Reply

    Anticretini, mai lipseste sa scrii ca Einstein a scris singur Teoria Relativitatii si te cred.

    In rest, normal ai dreptate cei care conduc nu au nici o treaba cu a reprezenta oamenii, indiferent de est vest si cum zici tu, Putin, toti. Ne fac arsice cu prima ocazie. Din pacate filimele rusessti nu sunt distribuite de Hollywood ca sa mai vad si eu ceva, habar nu am ce mai fac. Le stiu doar pe cele vechi pe care poate le-ai vazut si tu: Nikita Mihalcov etc. Din intamplare despre alea nu am decat cuvinte de bine. :)

  38. By Claudiu on Mar 8, 2010 | Reply

    Mda…inca un comentariu ratat. Sincer insa ma asteptam sa mai apara unul dupa cel despre Avatar.

    Am spus data trecuta ca ar trebui sa continui sa faci doar ceea ce te pricepi sa faci. Stii vorba “daca taceam filozof eram”… In fine, ceea ce vroiam sa spun e ca lucrurile astea nu te duc nicaieri. Ai ajuns un fel de Becali care isi da cu parerea despre tot pentru ca are posibilitatea sa apara in fata publicului larg desi e clar pebtru toata lumea ca parerile respective nu au nici o valoare.

    Ar trebui sa te concentrezi mai mult pe stirile de natura sportiva. Se pare ca goana dupa senzational si grotesc te-a lovit si pe tine. In loc de articole normale de informatie vad tot mai multe de opinie plus o multime de imagini si video cu ultimele clipe ale unor sportivi decedati. Cu siguranta asta nu e onlinesport-ul pe care am ajuns sa-l citesc in fiecare zi de ani buni.

  39. By Tactu on Mar 8, 2010 | Reply

    Anticretini-
    Ti-e chiar asa greu sa intelegi ca Vadimel, la fel ca multi altii au un complex de inferioritate fata de Americani? Ee ste o obsesie pt Vadimel & Co. Vadimel & Co doreste eliminarea vizelor pt America pt a crede ca poate sta la aceeasi masa cu Americanii. NU vrei sa intelegi ca ei nu pot intelege America din afara ei? Nu vrei sa intelegi ca pt a intelege America trebuie sa traiesti in America, a munci, a plati taxe a vedea ce inseamna sistemul American, abea atunci Vadimel ar trebui sa-si dea cu parerea….America nu poate fi inteleasa din plimbatu prin cateva orase si vizionat filme…da’ asta e, Vadimel e ca un copil mic care se plange ca mama si tata nu-l lasa sa faca prostii…numai cand va ajunge mare va intelege, adica cand Vadimel v-a fi invadat de preamaritul Putin….auzi tupeu…acum vreun an il ridica in slavi pe Putin si-l gratula ca ce destept e….ca si cum ai admira muschii celui ce-ti pune funia de gat….io realizez ca aceasta invidie fata de Aemricani este o tragedie care din pacate nu poate fi inteleasa de tipi gen Vadimel…..asta e….

  40. By vadim on Mar 8, 2010 | Reply

    Claudiu, imaginile astea au fost in ultima vreme pe siteurile mari de stiri de sport din lume, din pacate asta s-a tot intamplat acum in sport, la asta ma gandeam si eu cate au fost, o multime…

  41. By ANTICRETINI on Mar 8, 2010 | Reply

    DA, ce raspuns devastator! treci peste adevar cu viteza acceleratului prin..Comarnic!! In primul rind eu nu vorbeam de FILME Rusesti ci de ..realitati rusesti! DE ADEVAR, DE ISTORIE, DE ACTE DOVEDITE DEJA , NU DE ..FILME! dupa tine , deci daca nu vezi filme rusesti nu stii ce a facut Rusia In Afganistan , Georgia, Cecenia, samd?Deci tu astepti sa ati aduca cineva filme rusesti la piata neagra ca sa stii si tu ce face Putin si rusii? Si poate atunci ai sa scrii si tu impotriva lor? Deci TOATE guvernele sint rele si fac rau propriilor populatii dar tu scrii numai de americani? Daca nu esti tu epidemia ipocriziei si ridicolului, nu stiu cine e!!!! I feel sorry for you!! Completely oblivious to reality!! Nu vezi cum te ironizeaza toti? Esti asa de orb, nu ai nici un pic de mindrie sa te ascunzi? Trebuia sa o faci deja acum citva ani cind ai fost unul din cei 3 ‘morons’ din lume care au zis ca americanii si-au distrus singuri turnurile de la 9/11 si ucis 3000 din proprii cetateni!! In ciuda tuturor evidentelor video, declaratii facute de martiri inainte de atac si lasate la rude si ziare, in ciuda faptului ca au murit sute de EVREI, ARABI, INDIENI,NEGRII, ALBI,IRANIENI, ETC..DECI CINE AU FOST ‘avertizati’ de atac? IN CIUDA FAPTULUI CA IN AMERICA NU AI CUM SA ASCUNZI ASA CEVA, PRESA SAU CINEVA TE DA IN GIT!!E UN ‘SECRET’ PREA MARE SA FIE ASCUNS!!! Eu nu sint credincios, dar cred ca D-zeu are o gradina mare si ai sanse sa ai fii gradinar!!

  42. By Claudiu on Mar 8, 2010 | Reply

    Din nefericire…dar cum abordam subiectul conteaza de asemenea. In fine, fara sa intru in detalii care nu-si gasesc locul in forum-ul asta, as spune doar ca ar trebui o distinctie mai clara intre relatarea de stiri si articolele de opinie. Motivul pentru care eu citesc ziarul este ca vreau sa aflu ce se intimpla. Apreciez unele editoriale sau articole de opinie dar am senzatia (poate e numai o chestie personala) ca ziarul isi cam pierde din impartialitate pe alocuri. Doar atit.

  43. By ANTICRETINI on Mar 8, 2010 | Reply

    DEIAN…..Sa nu faci greseala sa cazi in capcana lui vadim si sa crezi ca esti ..destept! Ar fi tragic, eu cred ca nu poti sa pronunti IQ! Pentru ca esti singurul care e de acord cu aceasta aberatie scrisa de Vadim dar si complet gresit! NIMENI(poate numai unul) nu a zis ca ai place filmul sau ca e bun, TOTI L-AU CRITICAT PE VADIM DE STANTZA ANTIMERICANA!!! NICI NU A FOST VORBA DE FILM, MA TANASE TRACTORIST! E O METAFORA, UITA=TE IN DICTIONAR!TU NE FACI PE NOI PROSTI, DAR NOI AM INTELES DESPRE CE E VORBA, PE CIND TU…INCA TE UITI IN DICTIONAR SA VEZI CE INSEMANA .IQ’! In ceea ce priveste filmul, bineinteles ca tu si idolul tau aveti dreptate, binenteles ca filmul nu e bun, cum e posibil ca opiniile a mii de specialisti in domeniu, care au votat , regizori, actori, scriitori, producatori, critici,samd….sa aiba dreptate peste opiiniile a doi ca tine si vadim! Ar fi un sacrilegiu!!!

  44. By Tactu on Mar 8, 2010 | Reply

    claudiu-
    toti suntem partinitori, si ceea ce ne rvolta este atunci cand intram in dezacord cu alte parti. vedem impartialitatea atunci cand acea partialitate este obiectiva. doua lucruri observ: 1. ura si invidia umana, asta referitor la restul lumii impotriva Americii si 2. datu’ cu parerea in public despre lucruri pe care nu le cunoastem. Asta duce la crearea de curente si monstrii, manevrarea opiniei publice, un bulgar ce creste prin rostogolirea sa. Realizez ca este imposibil prin legi sa ingradesti persoane ca Vadimel. Mai bine ramanem fiecare pe bucatica noastra de activitate si lasam pe cei indreptatiti sa isi faca munca ce le apartine. Adica D-le Vadimel, vezi-ti dumneata de partea sportiva a onlinesport.ro caci cam dai cu mucii-n fasole cu parerile tale despre Americani. Romanii te vor aproba, poate, pt ca nici ei nu stiu cu adevarat ce este America, iar Americanii te vor jeli de idiotenia in care te bagi cu aceste ganduri.

  45. By vadim on Mar 8, 2010 | Reply

    Nu iti face probleme de mine, revino si pe viitor aici pentru alte cronici de film cel putin la fel de bune precum cea de sus, chiar daca filmul e de toata jena.

  46. By Tactu on Mar 8, 2010 | Reply

    vadimele-
    cel mai mult pe mine nu ma supara critica filmului. pe mine ce ma deranjeaza este rautatea voastra fata de America. Invidia si raca care nu va lasa nici macar sa dormiti si ajungeti sa suferiti de priapism. asta reiese cel mai mult la suprafata…..e ca si cum nu ai cum sa ai o femeie frumoasa si incepi sa-i cauti defectle….citesc mult si stirile de pe website-urile Americane si sincer vad intr-adevar articole scise cu obiectivism…hai ca ma opresc aici…n-are rost sa mai continui….see you next time.

  47. By Tactu on Mar 8, 2010 | Reply

    inca o chestie totusi:
    Vadimele, tu realizezi in ce promiscuitate traiesti? daca, clanul becali ajunge sa apara la televizor si toti reporterii alearga sa-i invite la emisiuni. asemenea specimene de fiinta umana sa vorbeasca in fata oamenilor…si multe alte personaje similare…gen mitica dragomir, mircea sandu…fara nici o verticalitate, fara educatie, care si-au creat pozitia prin “crime”. valentin stan si gadea, care se umplu de ridicol prin inversuanarea si minciunile spuse la antena unu….acea lingusire de pe timpul lu’ Ceausescu transformata acum in voma aruncata pe posturi de televiziune, radio si presa scrisa….ce astepari sa mai avem de la tine care te complaci in diareea din Romania ce-ti intuneca intelesul normal al lucrurilor…..sincer, uita-te la pozitia Romaniei in lume din orice punct de vedere ca sa-ti dai seama ca ce vorbesti tu este pe aceeasi pozitie valorica cu nonsensul Romanesc din Romania. traiti intr-o lume parelela cu realitatea.

  48. By Andrei on Mar 8, 2010 | Reply

    Articolul lui Vadim nu are nimic de aface nu filmul, ci doar cu ura pentru o tara si un sistem democratic aproape unic in lume pe care un bolsevic indopat cu socialism si comunism nu are cum sa inteleaga.
    Stupiditatea cea mai grosolana este fraza „eu nu critic pe americanul de rand, ci doar guvernul”. Adica pe guvernul care a fost votat de americanul de rand, si platit tot de el (sic).
    Eu am trait in Romania communista 20 ani si tot cam atat si in America.Cel mai simplu mod de a vedea adevarul este in cifre.
    Cad de nefericiti si oprimati suntem noi, americanii, de guvernul imperialist american se vede din milioanele de americani care navalesc la ambasadele tarilor europene cerand sa emigreze, nu?
    Pe de alta parte Romania, Rusia si restul Europei isi blocheaza granitiele ca sa stopeze bietii imigranti americani care incearca sa-si gaseasca o viata mai libera si luminoasa sub diferitele nuante ale steagurilor socialiste din Europa. Asa a fost in ultimii 50 ani, si asa este si azi.
    Statuia libertatii intmpina si azi la Marea Neagra, sau Caspica pe bietii americani persecutati de guvernul lor cel negru. In disperarea lor de a scapa de asa asuprire americanii au invadat si Europa prin 44’ stricand libertatea, pacea si linistea lagarelor create de Hitler, oprind in mod brutal si incercarile binevoitoarea ale Uniunii Sovietice de a democratiza toata Europa dupa modelul din Est.
    Deacea propun ca toate premiile Oscar, Nobel si Steaua Rosie sa fie acordate fie si post mortem lui Stalin, Hitler, Mao, Pol Pot, Saddam, Ceausescu, cat si celorlati eroi inca in viata din Iran, Korea de Nord, China, Rusia si altor locuri pline de pace si binecuvatari.
    Acum am o rugamite personala: fiind unul din acesti oameni subjugati de sistemul american am nevoie de o sponsorizare in unul din fericitele plaiuri socialiste din Europa sau Asia, daca este posibil, Romania, Rusia, China sau Vietnam. Am incercat de 10 ani sa trec granita in Mexic dar am tot fost prins si batut.

  49. By vadim on Mar 8, 2010 | Reply

    Tactu Andrei, voi cred ca faceti parte dintre aia 44% dintre cei care traiesc in SUA si inca au impresia ca acolo e libertate. Nu e baieti libertate, e dictatura mai crunta ca la noi in Romania. Noi aici suntem mai liberi, nu ne bate inca SRI-ul la usa din nimic, nu ne scoate politia din masina si ne tranteste pe jos pentru ca am fi “suspecti”.

    Uite aici sondajul care te intereseaza:
    56% dintre americani cred ca guvernul federal este o amenintare la adresa drepturilor lor
    http://www.hotnews.ro/stiri-international-6970162-sondaj-opinie-56-dintre-americani-cred-guvernul-federal-este-amenintare-adresa-drepturilor-lor.htm

    Dictatura cu hearts and minds la voi, noi aici in libertate. Stiu, e greu de crezut, dar asa e.

    Au mai prelungit cu 1 an Patriot Act? Nasol. La finalul anului o sa il mai prelungeasca mai departe. De la voi vin alimentele modificate genetic acum si in Europa, vor sa ne aduca si pe noi in hal fara de hal asa ca in SUA, sa fim niste vite la ingrasat cu toxine. E greu peste tot… din ce in ce mai greu.

    Iesiti pe strazi, nu mai stati in casa ca sa ma criticati pe mine pentru un film, puneti mana pe arme ca le aveti legale si folositi-le nu ca sa va impuscati intre voi in za hud. Hai sa vedem daca yes you can cu ceva nu asa din vorbe. Si daca scoatem actele pe masa iti arat ca sunt de trei ori mai democrat decat voi care ati ales sa plecati cu tot cu carnetul de utecisti. Hai sa fim seriosi, nu faceti un titlu de glorie ca ati plecat din tara natala, e nasol sa fii emigrant iti zic eu ca stiu ce spun din experienta.

    Puneti mine, faceti ceva. Ati vazut ca e un punct slab acolo, baietii nu prea stiu sa le scoata.

  50. By Claudiu on Mar 9, 2010 | Reply

    Sint in US de 8 ani. Legal, nu ma consider emigrant, nu am cetatenie, n-am muncit la negru, si nici n-am venit croit sa ramin. Am plecat simplu pentru aveam mai multe optiuni decit acasa. A fost o alegere.

    As vrea sa corectez citeva afirmatii facute. Aici nu te scoate nimeni din masina cind esti tras pe dreapta. Dimpotriva, legea zice sa stai in masina. Daca politistul miroase ceva atunci esti scos si cred ca e o practica generala, nu numai in US.

    Mentionezi libertatea… Hai sa-ti spun o treaba care le-am zis-o si americanilor de multe ori. Numai dupa ce experimentezi pe propria piele mai multe sisteme esti calificat sa-ti dai cu parerea. Dupa ce treci de sperietura microfoanelor in perete si incapacitatii de a spune ce-ti trece prin cap ajungi sa apreciezi niste lucruri. Ca si in Romania in US ai un drept la opinie. Citeodata in US limbajul se cenzureaza si e normal.
    Diferenta dintre Romania si US e urmatoarea… daca in ambele tari arati cu degetul si strigi hotul, in US chiar se investigheaza. In Romania, daca hotul se cunoaste cu politistul cu Dom Presedinte sau cu Dom Procuror nu se intimpla nimic. In Romania esti furat si ti se ride in fata. Abuz de putere exista peste tot, dar in US e mai discret. Un senator sau deputat e mai inclinat aici sa aplece urechea la ce zice alegatorul si nu numai spre sfirsitul mandatului.

    Ceea ce vreau sa spun e ca lucrurile sunt un pic mai nuantate si nu asa simpliste cum le vrei tu. Poate e o surpriza pt tine dar sa stii ca sii aici poti sa consumi mincare nemodificata genetic sau fara chimicale/ierbicide sau alte chestii. Daca e sa fiu paranoic, macar stiu ca daca iau un medicament aici stiu ce e in el pt ca asa e legea, in Romania nu stiu daca chestiile astea sint foarte bine reglementate. Vezi cazul Mutu…

    As putea sa-ti dau un milion de exemple de ce anume ma consider mai liber aici decit in Romania. Asta e insa o chestie personala si nu ma astept s-o impartasesti.

    Ceea ce pot sa zic insa e ca mi-e clar ca esti extrem de subiectiv. Nu e un lucru rau pt ca toti sintem. Tu ar trebui sa fii mai atent insa la ce publici pt ca esti un jurnalist, sau cel putin asa te consideri. Asta daca te consideri un profesionist. Daca nu atunci toata chestia asta e inutila si nu esti decit un anonim cu o parere.

  51. By vadim on Mar 9, 2010 | Reply

    Claudiu am citit ce ai scris, e ok si iti respect parerea. E bine ca esti unde esti daca te simti bine. E clar ca la noi e mult mai mult jaf decat acolo, insa cei care conduc mai ales in SUA au dat tonul de la nivel inalt unor chestii care nu sunt ok deloc. Daca ar ramane in SUA crede-ma ca nici nu m-ar interesa, dar razboaiel, crizele si altele ies cu multa in afara granitelor Americii. Oricum, parerea ta este buna si nu generalizeaza, pe mine m-au deranjat parerile de mai sus total nefondate, pot veni si eu cu niste argumente bizare care nu ajuta la nimic. Pana la urma toti suntem romani, indiferent ca suntem in tara sau afara, iar fiecare stie mai bine unde este mai fericit si mai multumit.

    Revenind la filme, pentru ca discutam de ele, ramane ideea unor pelicule cu militari si armata (la urma urmei nu conteaza nici ce insigne poarta) care iau premii pe banda rulanta fara sa aiba valoare. Ca si in muzica, nu mai ieste nimic misto, numai porcarii, asta e alta parte a problemei. Asta ma doare cel mai tare. Numar pe degete muzica buna din ultimii ani, la fel si filmele.

    ps: Tactu te-am bagat in spam o sa iti moderez posturile, ai grija la limbaj si stai linistit ca oamenii care scriu aici stiu cine sunt si cu ce ma ocup si nu au impresia asa cum ai tu ca m-ar confunda cu Corneliu Vadim Tudor… Succes la spart mine cu capu’. :)

  52. By cretini on Mar 9, 2010 | Reply

    Asta ca o pondere la scutul…anticretin. Ca de…Ne-ai facut o foarte insidioasa lectie de istorie. Daca ai sti care sunt radacinile lui Hitler Miloseviciul si cum buclele istoriei se reiau….Dar am zis…Esti anti…Antidialog…Barbate(daca ai fi) si pe mine ma-nerveaza europenii(mama lor de politicieni) care se dau antiamericani si astia ne-au ridicata chilotii de doua ori. Ca parca ti-ar fi diplacut sa vorbesti allemana? Hmmm…Mai barbate, ce dracu spectacol ti-a oferit tie filmul divortatei nu stiu…Macar Black hawk Down are suspans. Asta are doar …transpiratie…a unora care nu stiu ce cauta acolo…
    Avatar…spectacol cinematografic, dar a cam mintit bunele intentii ale profunzimii si originalitatii. Am vazut un desen animat cu pustiul meu, de prin anii 90 (o sa revin si o sa va spun titlul) care seamana al naibii de izbitor cu asta. Dar, dat in moasi-sa Cameron asta (oricum un enorm regizor) cu flerul lui cu 3D-ul. Si al echipei sale, bine-nteles.
    In rest…Vadime, chiar imi placi…N-as fi crezut.Tine-te bine…Crapa astia pe aici…Sun ca antenistii..Toti pe unul…

  53. By cretini on Mar 9, 2010 | Reply

    ptr a fi inteles…postasem mai sus ptr anticretini…ala lungu (postul)…cu Hitler, Milosevici si chestii …din astea de efervescenta istorica…dar sa fie primit si ptr restul gastii…Anteneii..Cum le ziceam..Ce patetici sunteti ma…De fapt negrii pi sherul gurii. Ca nu cumva s amiste unul in frontul Maretei Americanutii. A dracului pielea pe voi

  54. By Andrei on Mar 9, 2010 | Reply

    Dragul meu Vadim. Ne scri ca „Dictatura cu hearts and minds e la voi (America), noi aici in libertate. Stiu, e greu de crezut, dar asa e.”
    De ce e greu de crezut? De exemplu, toata lumea stie ca in Rusia e dictatura, in China, in Vietnam, in Korea de Nord. Toata lumea stie ca in Iran e dictatura, ca in Romania e prostie, ca in Europa e socialism multilateral dezvoltat.
    De ce este atunci greu de crezut ca in America este dictatura? Foarte simplu. Pentru ca toata lumea vrea sa ajunga in America, si nimeni nu imigreaza de aici, in Europa, sau oriunde altundeva. Nimeni. 38 milioane de emigranti ajunsi aici din paradisurile de acolo iti spun unde este dictatura si unde nu. Pana si Gorbachev a imigrat aici, si traieste sub asuprirea si foametea de aici, la Los Angeles. Probabil ca s-a saturat de binele pe care il traia cand era seful lumii comuniste, si vrea sa sufere impreuna cu noi.
    Cred si eu ca e greu de crezut. Probabil ca cu tot naduful pe care il ai contra Americanilor, nici tie nu-ti vine sa crezi. Probabil ca tu esti singurul din lume care crezi asa ceva.

    Si treaba cu guvernul federal care este o amenintare pentru popor este hazlie. Zici ca 55% din noi consideram guvernul ca o amenintare?
    Baietas, TOATE GUVERNELE sunt o amenintare potentiala pentru popor. TOATE. Deocamdata noi, cei de aici, le alegem inca, un lux pe care acolo nu l-am avut niciodata, si nici acum nu exista.
    Ma bucur ca sti foarte bine ce nasol traim noi aici in America, si ca ne porti mila. Esti om bun la suflet, si poate ca accepti sa-mi faci o sponsorizare. Poate ca devin eu primul emigrant care pleaca din America la voi. Problema e ca nu exista document oficial de emigratie din America in Romania. O sa fiu eu primul prost.
    Citind inteptiile pe care le scri, imi dau seama ca esti baiat destept. Prostiile sunt asa grosolane, incat nu pot fi naturale. Imposibil. Trebuie ca sunt premeditate. Ma gandesc ca dobitociile debitate aici doar starnesc tot felul de tonti ca mine sa-ti raspunda si sa-ti creeze trafic pe website.
    Baieti destepti romanii nostrii, si cand par la suprafata inepti! Va admir pe zi ce trece mai mult. Cu lideri ca voi tara noastra scumpa are un viitor stralucit. Depune-ti candidatura pentru ceva post oficial. Pana si Becali a gasit ceva. Daca mai gasesti trei ca tine in Romania ai un post asigurat.

  55. By Patrick on Mar 9, 2010 | Reply

    Filmele de fictiune sunt si ramân mai mult sau mai putin placute, in functie de spectator. Iar acum un comentariu putin off-topic (cu scuzele de rigoare).
    Motto :
    – UTM-isti, ce vreti voi ?
    – Noi vrem pace, nu razboi !
    – Unde sunt americanii ?
    – S-au ascuns ca sobolanii …
    (Lozinci anti-americane lansate de propaganda comunista in perioada razboiului rece).

    Stimati forumisti pro sau anti americani, rusi, europeni occidentali etc.,
    Cei nascuti ca mine in anii premergatori WW2, isi mai aduc aminte de cea mai neagra perioada din istoria Romaniei : desmembrarea Romaniei Mari, intrarea in razboi, distrugerile cumplite (inclusiv groaznicele bombardamente americane din 1943 si 1944), apoi abandonarea Romaniei de catre Occidentali in mainile calailor sovietici.
    A urmat sovietizarea fortata, colectivizarea cu pistolul pe masa, distrugerea prin intemnitare si exterminare a elitelor tarii, a oponentilor sistemului criminal comunist din toate categoriile sociale : studenti si elevi, profesori, preoti, intelectuali, militari, tarani, muncitori, oameni de pe intreg cuprinsul tarii. Toata aceasta cumplita tragedie a poporului roman a fost ilustrata de marele patriot, Preot Virgil Gheorghiu, in nenumaratele sale creatii literare, dar mai ales in “A 25-a ora a zilei”. Romanul a fost ecranizat in anii 60, filmul a avut un imens succes (starring Anthony Queen & Virna Lisi), dar la un moment dat, a disparut de pe piata; deranja teribil adevarul crud care iesea la lumina: Marile Puteri Occidentale (Americani & Britanici) abandonasera zeci de milioane de europeni din Romania, Polonia, Bulgaria, Albania, Ungaria, Cehoslovacia, Estul Germaniei pe mâna calailor rosii. Dupa Yalta, sfera de influenta sovietica ne-a cuprins si ne-a sufocat pana in 1990. Daca ati sti, dragii mei, cate generatii de romani au murit cu credinta ferma in suflet ca vor veni, ei, americanii, sa ne scape din robia bolsevica. Dar americanii nu au venit, iar faimosul fir rosu intre Kremlin si Casa Alba a fost o realitate. Nenumarate sunt dovezile, dar una dintre ele este sugestiva : cand s-a comemorat in USA a 20-a aniversare a Revolutiei maghiare din 1956, in timpul cuvantarii unui participant la tragicele evenimente care a inceput sa elogieze SUA pentru sprijinul moral acordat revolutionarilor, o persoana din asistenta l-a intrerupt, declarand ca a lucrat in acei ani pentru CIA si ca are dovezi certe ca inainte de invazia Ungariei si inecarea in sange a Revolutiei, sovieticii au avizat pe americani, care le-au raspuns ca totul este OK, e doar zona de influenta sovietica ! La fel s-a intamplat si cu Cehoslovacia lui Dubcek in 1968. Cât cinism, câta mârsavie ! Sute de mii de oameni au murit in zadar in tarile ocupate de sovietici, sperand in ajutorul american. Si eu, in imensa mea naivitate, ascultam Europa Libera si Vocea Americii si îi consideram aparatori ai drepturilor si libertatilor tuturor popoarelor lumii. Ori pentru ei, doar interesul primeaza. Si daca au ajuns acum sa instaleze baze militare in Romania, fiti siguri ca nu o fac de dragul nostru. Si iata-ne transformati in cap de pod, expusi “viscolului siberian”.
    Locuiesc in Occident de aproape 4 decenii, unde am reusit sa-mi refac viata zdruncinata la un moment dat de comunisti. Valorile occidentale sunt cu plusuri si cu minusuri, inca nu s-a inventat un sistem perfect. Poate doar in Suedia, unde am niste prieteni care s-au pensionat si ei si sunt extrem de multumiti de binefacerile societatii locale. Cu situatia din Romanai la ora actuala, nu indraznesc sa fac vreo comparatie.
    Iar domnului de pe forum care mentioneaza ca nu ar fi dorit sa fie vorbitor al limbii lui Schiller, Goethe, Heine, îi dau o veste, mai ales ca este locuitor al continentului Nord-American : populatia Statelor Unite ale Americii este in proportie de 40% de origine GERMANA (chiar subsemnatul sunt româno-german). Numai bine tuturor si sa fie pace in lume !
    Cât despre filme, eu aplic celebrul adaggio : “De gustibus et coloribus non est disputandum”.

  56. By the majestic creature on Mar 9, 2010 | Reply

    Daca hystory channel si alte cateva canale de acest tip apartin de drept in acte unei minoritati, si daca imaginea americanilor e de cacat in zilele noastre, iar daca orice mesaj pacifist in zilele noastre nu aduce profit traficantilor de arme, e firesc ca Inglorious Bastards sa treaca neobservat. Dar subscriu, mai evident de atata prin ce mijloace putea tarantino gesticula, poate Iglorious Bastards 3D?

  57. By Andrei on Mar 11, 2010 | Reply

    Este fascinant sa citesti in trei postinguri antiAmericane lucruri atat de contrare. Vadim ne spune ca Americanii sunt niste criminali pentru ca vor sa „elibereze” cu forta Afganistanul si Iraqul.
    Patrick da de inteles ca Americanii au fost niste criminali pentru ca nu au eliberat Europa de est de sub subjugarea sovietica.
    Oricum o dai tot misel esti. Daca te bagi esti misel, daca stai la locul tau tot misel esti.
    Istoric vorbind, deci lucrurile stau cam asa:
    1. Americanii in mod misel (VADIM) au invadat Europa de vest si au eliberat-o de Hitler si Stalin.
    2. Americanii in mod misel ne-au dezamagit asteptarile si nu au invadat Europa de est si lagarul communist, ba mai mult, au inchis ochii si au mancat placinta de mere in timp ce bietul popor Cech si Ungur se luptau singuri pentru libertatea proprie. (Patrick)
    3. Apoi Americanii in mod misel au eliberat, s-au au tinut libera Korea de Sud, impiedicand communismul sa intre si acolo. Dar tot in acelasi misel mod au incercat in Vietnam si slava Domnului nu au reusit (Vadim)
    4. In mod similar miselia lor a continuat sa se extinda, eliberand Afganistanul si Iraq (Vadim)
    5. Apoi sunt tot atat de vinovati ca mentin cu scopuri subversive, baze militare in Romania, tara care a dorit invazia Americana dar nu doresc prezenta lor militara (Patrick).

    Cam ce ar putea Americanii sa faca fara sa fie vinovati de toate relele de pe pamant? Sa-i impuscam pentru ca au invadat Vietnamul, Germania, Franta, Spania, Korea, etc, etc, si tot asa sa-i impuscam pentru ca nu au invadat Ungaria, Cehoslovacia, Romania, Rusia, etc,etc?
    Bag de seama ca restul lumii ii considera pe Americani un fel de Dumnezeu, vinovat de toate.

  58. By make on Mar 14, 2010 | Reply

    bai ues … stai in ues-ul tai si date-n ues-ul meu cu lectiile tale

  59. By michelangelo antonioni on Apr 7, 2010 | Reply

    lasatil pe hurt locker ca e o vrajeala ieftina,
    uite aici ca tocmai a transpirat un video cu faptele de vitejie ale soldatilor americani care masacreaza 2 cameramani, o gramada de civili si 2 copii
    http://www.youtube.com/watch?v=LF9P5vIzYyE
    cati civili au fost masacrati in Bagada, Fallujah de vitejii nostri care ne protejeaza democratia si fura petrol ca sa il cumparam noi ca gusterii.

  60. By michelangelo antonioni on Apr 7, 2010 | Reply

    soldatii americani masacreaza civili in bagdad
    http://www.youtube.com/watch?v=LF9P5vIzYyE
    si in fallujah
    http://video.google.com/videoplay?docid=8905191678365185391#
    soldatii americani masacreaza raniti
    http://video.google.com/videoplay?docid=8905191678365185391#docid=4146572889401224242

  61. By pula on May 1, 2010 | Reply

    esti un cacat tu si mata

  62. By nelu on May 3, 2010 | Reply

    avatar ca avatar, dar cine mai schimba golgeterii din liga lu mitica… capetanos o ramas tat cu 10 goluri

    haloooooooooooooooooooo!

  63. By bubu on May 3, 2010 | Reply

    si ce legatura are cu subiectul?

    du-te d-omle pe forum, acuza acolo.

  64. By Chuck on Apr 9, 2011 | Reply

    FCNBFI AFAIC that’s the best answer so far!

  65. By nuntxuvnl on Apr 11, 2011 | Reply

    3v6kX7 ffealxsuvkhl

Post a Comment