Discriminare sau omisiune?

February 16th, 2010 | by Vadim Cusnarencu |

Un anunt de caine pierdut, lipit intr-un parc. Scris si in romana, dar si in engleza, traducerea nu se pastreaza pana la capat, la un amanunt important ce da de gandit.

Uitati-va la poza, iar textul este mai jos.

Omul care l-a scris a tradus tot, de la titlu pana la conjunctia ‘sau’ de la numerele de telefon. Cand a scris “OFERIM RECOMPENSA”, insa, a lasat textul doar in limba romana.

Ce sa intelegi de aici?

Ca exista niste baieti prin parcuri (doar vorbitori de limba romana) care asta fac, cauta cainii pierduti si ii aduc la stapan pentru recompensa?

Ca autorul anuntului nu a stiut cum se spune in engleza ‘recompensa’ si a lasat doar in romana?

Sau mai degraba autorul anuntului crede ca doar romanii vor recompensa, iar pe straini nu ii intereseaza banii?

Nu stiu cati oameni de buna credinta, asa cum sunt in general romanii, chiar saraci, ar lua recompensa in fata unei fapte bune pe care ar putea sa o faca.

Cred ca romanul vrea mai degraba un loc in Rai decat 1.000 de euro.  Daca nu era asa, atunci nu era in tara asta atata jaf si bataie de joc, de zeci si zeci de ani. Si, in acelasi timp, nu am fi tara europeana cu un record absolut, inegalabil si perpetuu (cel putin pana nu moare Brigite Bardot, Dumnezeu sa ii dea sanatate in rest) la capete de jarle  pe mia de locuitori (cand zic ‘jarle’ nu ma refer la Lucky, ci la ‘cainii comunitari’ cu care trebuie sa socializam si sa ne purtam cu manusi cand iesim pe strada mai mult decat o facem cu familia si prietenii).

Strainii se uita si la ultimul eurocent, nu ca noi care aruncam cu banii si nu luam restul ca lumea de la magazin pentru ca 10 bani nu conteaza.

Cred ca mai degraba un strain ar dori recompensa pentru acest Lucky ghinionist, decat un roman bucuros ca a reunit prietenul necuvantator de familia sa cuvantatoare de romana si engleza.

Daca il gasiti pe Lucky, contactati-ma pe mine sa negociez recompensa. In limba engleza.

  1. 11 Responses to “Discriminare sau omisiune?”

  2. By zzz on Feb 16, 2010 | Reply

    nu ai dreptatea…

    In primul rand pare a fi un anunt scris/tradus de un copil care nu face diferenta intre “romani cinstiti” si “straini hapsani” si care din exces de zel si dor pt cainele lui a apelat si la solutia asta.

    In al doilea rand… un strain care nu iubeste animalele si gaseste unul, nu se oboseste sa il duca inapoi. Unul care le iubeste, il va inapoia pe gratis hranit si ingrijit.

    In al treilea rand… ca stapan de caine fugit de acasa de nenumrate ori, iti spun 100% sigur ca romanii sunt niste zgarie branza care iti cer sute de euro pentru ca au hranit un caine o zi sau doua.

    Reconsidera…

  3. By paul on Feb 16, 2010 | Reply

    TARA ARDE SI BABELE SE PIAPTANA!!!

    Se pare ca plictiseala e boala grea.

  4. By Pif le chien on Feb 16, 2010 | Reply

    Un articol exceptional, care scoate la iveala problemele care framanta poporul roman in aceste vremuri de criza!

    Totusi, in graba, desigur, Mr vadim a neglijat si alte aspecte:

    1. In textul in engleza scrie “called Lucky”, dar nu si in romana. Discriminare sau omisiune?

    2. Daca romanilor li se spune ca Lucky e asteptat de “familia lui”, anglofonilor li se spune de “owners”. Ce n-o fi stiut cel ce a scris biletul: cum se zice la “familie” in engleza, sau ce inseamna “owners” in romana?

    Propun sa facem o cheta si sa dam la tiparit un anunt pe gustul exigentului domn Vadim, negociator de luxe. Chiar si in engleza…

  5. By eu on Feb 16, 2010 | Reply

    articolul asta e o aberatie de la un capat la altul

  6. By ANTICRETINI on Feb 16, 2010 | Reply

    VAD CA SINT MAI MULTE CUVINE ‘OMISE’, DECI
    SE VEDE CA A FOST UN ACCIDENT! PLUS, UN OCHI MAI
    SPECULATIV AR FI OBSERVAT CA MAJORITATEA STRAINILOR CARE TRAIESC SI LUCRERAZA IN ROMANIA STIU CE INSEMANA ‘RECOMPENSA’! IN ALTA ORDINE DE IDEI, O ALTA ABERATIE SCRISA DE CEL CARE SE VEDE, CUM ZICE ALTUL MAI SUS, E EXTREM DE ‘BORED’! SCRIERERA CUVINTULUI IN ROMANESTE OMISA INTENTIONAT, DIN MOMENT CE STIU CA ROMANII SINT FOARTE CULTI SI STIU CE AM VRUT SA SPUN!!!

  7. By relansat on Feb 16, 2010 | Reply

    sa`mi bag picioarele … cred ca`si da foc ala daca vede articolul tau, vadime ! =)))))))))))))))

  8. By Bancaru on Feb 16, 2010 | Reply

    Recompensa e doar in romana. Anglofonii nu se preteaza la asa ceva. Deci nu, nu e discriminare.

  9. By william coylung on Feb 16, 2010 | Reply

    lol/////da..cred ca vadim vrea mai degraba sa atraga atentia….decat sa arate ce destept e…
    desteptaciunea lui se masoara in nr de accesari de pe onlinesport…oricum ar fi, articolu e prost…chiar si asa faza cu restul e adevarata….un european culege toti centii de la casa…in timp ce la romani le este rusine…dar asta o alta discutie despre fudulia si prostia romanului

  10. By Nenea on Feb 16, 2010 | Reply

    Ce-i cel mai trist, e ca probabil cainele a fost furat, nu ratacit. Sunt javre umane care cu asta se ocupa, fura caini de rasa si ii vand mai departe.

    In rest, un articol foarte iluminant, expune nuantele relatiilor romano-europene intr-o lumina extrem de clara.

  11. By eu on Feb 17, 2010 | Reply

    Domnule Vadim, iar incepi sa ne plictisesti cu articole de 2 bani…

  12. By cocolino on Feb 17, 2010 | Reply

    “Nu stiu cati oameni de buna credinta, asa cum sunt in general romanii” :)))) asta e gluma zilei :))) oamenii de buna credinta sunt in general romanii saraci, de pe la tara. romanul e o specie foarte rara in lume, printre putinele care nu tin cont de nimic atunci cand isi urmaresc interesele personale. vadime, ar trebui sa mai iesi prin lume sa vezi ce inseamna simt civic. si prin lume ar fi bine sa n-o iei spre est sau spre bulgari, ca si acolo sunt oameni de buna credinta, ca romanii :))))

Post a Comment