Franta nu e in cele mai limpezi ape

September 4th, 2009 | by Vadim Cusnarencu |

Echipa nationala a Romaniei intra intr-o Franta aflata lovita de ample proteste de strada grea si condusa de un presedinte  nepopular.

Ziua de 1 Mai 2009 a adus demonstratii ample in Franta. Autoritatile au incercat sa bagatelizeze numarul celor iesiti pe  strada, cuantificandu-i undeva la 500.000. Cifrele reale au fost mai mari, peste 1 milion, toata lumea protestand impotriva  “inchiderilor planificate a fabricilor, ce reprezinta o erezie economica”, dar si contra “bancherilor americani care vor sa elimine locuri de munca, spunand ca nu sunt profitabile”.

Au iesit pe strada nu ca in Romania, doar angajatii mai mici, ci in frunte cu directorii lor, de la vladica la opinca.

Protestele de 1 Mai au venit la cateva luni distanta de altele si mai aprinse. La doi ani de mandat al presedinteului Sarkozy, peste 3 milioane de francezi au iesit pe strada strigand contra acestuia.

Printre reprosuri au fost si cele legate de limitarea drepturilor pentru straini pe teritoriul Frantei, Sarkozy la randul sau  avand parinti emigrati (mama evreica si tatal ungur).

Szarkozy a devenit nepopular dupa ce a luat-o de nevasta pe panarama de Carla Bruni, o fata pe care baietii din vecini ar descrie-o drept “luata la rand de tot cartierul”. Pentru ea, Sarkozy s-a aflat in centrul unui scandal dupa ce s-a aflat ca zilnic cheltuieste 700 de euro din banii publici pentru a-i cumpara flori proaspete. Totalul pe an pentru florile Carlei Bruni s-a dus la aproape 300.000 de euro.

Apoi s-a aflat ca, tot din bani publici, Sarkozy a cheltuit cateva mii de euro pentru a-si plati niste restante la utilitati (gaze, curent etc).

Imun la toti si la toate, Sarkozy si-a cumparat in iulie 2009 un avion de lux, cu 80 de milioane de euro, pe care l-a denumit, cum altfel, decat Carla.

La ora aceasta, Sarkozy nu mai este dorit in Franta de peste 70% dintre oameni.

  1. 6 Responses to “Franta nu e in cele mai limpezi ape”

  2. By D on Sep 4, 2009 | Reply

    Stimabile domn Vadim , limbajul dumneavoastra in acest material este bun poate pentru gazeta scolii , desi am retineri ca v-ar publica cineva si acolo . In general aveti comentarii pertinente , dar e pacat sa folositi limbajul acesta pentru ca va jigniti cititorii . Unii dintre noi cred ca pot sa priceapa si ceva mai elevat decit limbajul de cartier .

  3. By gelu on Sep 5, 2009 | Reply

    nu vad care e rostul de a trata oameni pe care nici macar nu-i cunosti, drept panarame etc. daca zicem si noi ca nevasta lui vadim e panarama luata la rand de tot bucurestiul?
    publici asta? ia sa vedem daca ai sange-n…

  4. By catalin on Sep 5, 2009 | Reply

    Sarkozy de fapt cheluieste 176 milioane de euro pe avion si 302 milioane pentru imbunatatirea intregii flotile presidentiale (http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article6135778.ece), dar in definitiv ce ai tu Vadim cu capra vecinului? Problemele Frantei nu se ruzuma la notele de plata ale lui Sarkozy.
    Francezii au ales ca saptamana de lucru sa fie de numai 35 de ore, au ales ca “tatucu” (statul) sa aibe grija de toate (sanatate, educatie, pensii etc). Cred ca pana si Lenin ar incepe sa invidieze socialismul cu “fata umana” din Franta.
    Politica asta a mers atat timp cat “coloniile” aduceau venituri la buget. Robinetul s-a inchis si acum francezii sunt in strada. Vor trebuii in scurt timp sa invete ca traiul bun se obtine cu muinca si mai putin cu miscari sindicale.

  5. By adidas on Sep 9, 2009 | Reply

    eu am trait ceva timp in franta si ma bucur ptr ca sarkozi isi bate joc de ei
    aveau impresia ca vine asta si le rezolva toate problemele…il idolatrizau si ne aratau noua emigrantilor pe salvatorul lor la modul amenintator
    acum il au sa se spele cu el pe cap
    omul a venit sa fure …il doare in cot de franta

  6. By rca casco on Sep 11, 2009 | Reply

    mai lasat masca

  7. By http://www./ on Jul 4, 2016 | Reply

    opt for homeschooling as they are confident enough to do so. However, they should always weigh the pros and cons of homeschooling with respect to their child’s personality and capability as no two kids are the

Post a Comment