Lacrimile lui Federer contra criptonitei lui Nadal

February 1st, 2009 | by Vadim Cusnarencu |

De ce a plans Federer ca un copil in momentul cand a trebuit sa tina discursul invinsului pe tribuna de la Melbourne? Comentatorii englezi de la Eurosport au comentat gestul, in parte adevarat. Dar a mai  fost un motiv, aflat undeva, retras, in spate.


Comentatorii englezi de tenis de la Eurosport sunt niste profesionisti adevarati si au discutat pertinent despre izbucnirea lui Federer de la finalul partidei cu Nadal. Au spus ca elvetianul nu a dat totul pe teren, nici fizic si nici mental, din momentul in care lacrimile l-au impiedicat sa mai spuna ceva. Toata energia trebuia data pe teren, iar la final in corp trebuia sa nu mai fie  loc de nici o lacrima, au explicat ei din psihologia tenisului.

Mai este insa ceva, cred eu. Sau mai bine zis, cineva, aflat din intamplare chiar in spatele lui Federer in timpul discursului sau de final de la Melbourne.

La inceputul lui 2009, Federer si-a dat seama ca e gata. Nu numai ca si-a luat adio de la Marele Slem al Carierei  prin aparitia fulminanta a lui Nadal din 2005 care a blocat Roland Garrosul. Asta stia deja. In Australia a inteles ca nu va egala niciodata recordulde 14 titluri de Grand Slam al lui Pete Sampras. Va ramane cu 13.

Nadal il va urmari ca o fantoma de vise rele si, poate, chiar in 2009 va triumfa la US Open tot in fata lui Federer.

Cu cinci ani mai tanar decat elvetianul, Nadal – a carui viata e tenisul pana la moarte sau a carui moarte este viata prin tenis –  are mai mult decat toate calitatile sa rescrie istoria. Are sansa de a castiga la fel ca si Rod Laver toate turneele de Mare Slam intr-un an sau, daca nu, cel putin separat pentru a deveni al saselea om care o face.

Federer este un mare campion si a inteles la Melbourne 2009, clar, ceea ce intrevazuse la Wimbledon anul trecut. Lacrimile sale au spus totul, au exprimat neputinta pura in fata lui Nadal. De talent nu discutam, ambii il au cu carul. Federer a inteles ca Nadal este imbatabil si devine din ce in ce mai bun, putand fi mult mai mult decat atat. Oare cum o fi asta?

Nadal a parut incurcat de plansul lui Federer si nu cred ca s-a prefacut. In mod paradoxal, nu ii place rolul de killer cand se termina un meci, dar nu are ce face pe teren. Nu exista decat pasiunea pentru tenis, pe care si el, dar si Federer o au dusa la extrem. Fata de alte sporturi, inca tenisul mai are campioni care joaca din pasiune pentru sport.

Nadal este fenomenal. Nu am vazut pe nimeni care sa revina in punct si sa castige constant, precum el, mingile ca si pierdute. Nu poti fi sigur ca Nadal pierde un punct nici atunci cand se afla in tribune si face cu mana. Miscarea de pe teren, unghiurile pe care le are, modul in care loveste din alergare, constanta (nu orasul), indarjirea, ambitia, fizicul, psihicul de criptonita il fac imbatabil. Este un ultramega campion, in afara de gestul de a-si trage pantalonii cu slipici din fund la care mai poate lucra nitel.

Nadal este noul campion al tenisului si probabil, daca va avea ghinion, abia peste cinci ani isi va gasi si el nasul, la fel cum si Sampras, dar si Federer au patit-o, predand fiecare stafeta la Wimbledon. Cred ca Nadal o va preda la Roland Garros in fata unui pusti si mai nebun.

Pana atunci va arata foarte multe. “Rod Laver este un vis pentru mine”,  a spus Nadal dupa victoria de la Melbourne. Tineti minte vorbele astea. Seamana mult cu cele aruncate de Vladimir Putin, avand pe langa sensul aparent si sensul de atac. Nadal tinteste clar la Laver si cred ca nu viseaza deloc.

  1. 5 Responses to “Lacrimile lui Federer contra criptonitei lui Nadal”

  2. By kingquizz on Feb 6, 2009 | Reply

    Frumoasa comparatie, in sa Federer ramane patetic – cei pe care el ii invingea nu au reaactionat niciodata asa, erau demni pana la capat.

  3. By williamcoylung on Feb 12, 2009 | Reply

    esti penibil bah vadim…acum stii si tenis…peste tot dai verdicte de specilist….esti un kkcios

  4. By williamcoylung on Feb 12, 2009 | Reply

    s a vazut ce specialist esti cand ai vb de trombetta ala…la nici 2 sapt dupa analiza ta de exceptie si bursier in pizda masii a castigat la roma…la cel analize de 2 bani nu sta nimeni sa se gandeasca..acolo s a vazut in cateza zile ce labar kkcios esti

  5. By Sorin on Apr 16, 2009 | Reply

    Am citit comentariile. Si articolul, evident. Nu ii inteleg pe cei care comenteaza in felul asta. Se poate vorbi si frumos. Nu vad sensul atator vorbe urate la adresa lui Vadim. Cine vrea il poate lua la misto si fara sa-l injure. El in mod sigur va intelege ca e luat la misto. Dar trebuie, ce-i drept, ca acela care vrea sa-l ia la misto sa poata sa faca asta in mod decent. Aici e o problema, se pare. Se prefera grosolaniile si limbajul vulgar. Asta e caracteristica comentariilor, asta e caracteristica celor care fac asemenea comentarii – grosolania si vulgaritatea.Din pacate….
    Despre articol… Vadim nu spune ca e un specialist. E doar preocupat de sport, ii place (de-asta se si ocupa cu ce se ocupa) si are, ca noi toti, pareri. Pe care si le exprima (civilizat, spre deosebire de altii). Mai si greseste, mai are si dreptate. Tot ca noi toti… Mie-mi place sa citesc ce scrie.

  6. By william coylung on Feb 1, 2010 | Reply

    bravoooooooooooooooooooooooooooo….exceptional mod de a gandi…iata ca nu a trecut mult si ai dat serios cu bata in balta si la capitolu asta…ESTI O TROMPETA! (cu 2 de pp)

Post a Comment