Saramago defineste criza ca o crima impotriva umanitatii

December 17th, 2008 | by Vadim Cusnarencu |

Castigator al Premiului Nobel, acum in varsta de 86 de ani, scriitorul portughez Jose Saramago a vorbit in ziarul spaniol Publico  despre actuala criza globala pe care o considera o crima impotriva umanitatii, vazand vinovate puterile financiare si economice din interiorul SUA. Niste randuri foarte dure si foarte interesante, un manifest pentru oamenii cinstiti care trag ponoasele, in timp ce mafiotii se imbuiba. Saramago a vorbit foarte interesant si despre gestul simbloc in care Bush a fost luat la tinta cu pantofi, inIrak.


Saramago spune despre criza ca aceasta este “o crima cu sange rece impotriva oamenilor din intreaga lume, amenintati sa isi piarda banii pe care ii mai au dupe ce si-au pierdut si unica sursa de venit, locul de munca“.

Am ajuns intr-un un punct la care nu putem scapa de senzatia apasatoare ca am atins finalul unei epoci, fara sa fim capabili sa discernem ce si cum va urma“.

Conform lui Saramago, “lumea este martora avansului economic fulminant al puterilor financiare, aflate in cursa de a cuceri multi, si mai multi bani, folosindu-se de mai multa putere, legal sau ilegal, curat sa murdar, prin metode curate sau criminale aflate la dispozitie“.

Laureatul Premiului Nobel a acuzat mass media, pe care o vede “complice cu bancherii, politicienii, companiile de asigurari si marii speculatori, adica aceia care in ultimii 30 de ani au raspuns cu aroganta detinatorilor intelepciunii absolute“.

Saramago i-a acuzat pe administratorii si persoanele cu drept executiv din companii pentru “aducerea deliberata la faliment in scopul de a se bucura de sumele imense ocoperite autoritatile fiscale, platite din banii platitorilor de taxe”.

El a adus aminte ca lista crimelor impotriva umanitatii nu include numai genocidul, lagarele mortii, tortura, crimele prin selectie, foametea deliberata sau contaminarea in masa. “In cazul crizei financiare este de asemenea o crima impotriva umanitatii, iar criminalii sunt foarte cunoscuti, au nume si prenume, merg cu limuzinele atunci cand vor sa joace golf si sunt atat de siguri pe ei incat nici nu iau in calcul varianta sa se ascunda“.

Acesti criminali pot fi luati prin surprindere foarte usor, dar cine are curaj sa tarasca aceasta gasca de banditi la tribunal? Am fi foarte recunoscatori pentru asta. Ar fi un semn ca nu totul este pierdut pentru oamenii cinstiti“, incheie Saramago.

Pantofii de la Bagdad

Despre conferinta de presa in care un jurnalist irakian a aruncat cu doi pantofi spre Bush, Saramago crede ca “lumea, in ciuda spectacolului dezolant pe care ni-l ofera zi de zi, nu merita un Bush. Totusi, l-am avut, am suferit pana la punctul in care victoria lui Obama a fost considerata de multi ca o specie de justitie divina. Acei pantofi trebuiau sa aiba inauntru si niste picioare, iar tinta nu trebuia sa fie fata lui Bush, ci acea parte rotunda a corpului unde spatele isi schimba numele“.


  1. 10 Responses to “Saramago defineste criza ca o crima impotriva umanitatii”

  2. By fia on Dec 17, 2008 | Reply

    Un spellcheck nu ai?

    adiministartorii???

  3. By Grădinariu on Dec 17, 2008 | Reply

    Le-o fi auzit pe astea de la şedinţele de partid?

  4. By Toshiro on Dec 17, 2008 | Reply

    Păi, dacă tot ni-l dai de exemplu pe comunistul Saramago, măcar să fi pus şi-o poză cu cei trei crai – Marx, Engels şi Lenin. Eventual şi Stalin şi Mao. Ba chiar şi nea Nicu…

  5. By aurel on Dec 17, 2008 | Reply

    Comunist, necomunist, sunt lucruri destul de adevarate pe care cei care vad ce se intampla cu adevarat in lume, le inteleg. Cine poate fi atat de naiv incat sa creada ca aceasta “criza” (care fie vorba intre noi “lucreaza” mult si pe latura psihologica) este picata din senin si nu provocata de marile cercuri politico-financiare?

  6. By Tyler Durden on Dec 27, 2008 | Reply

    Viva la muerte.

  7. By Vostradamus on Jan 16, 2009 | Reply

    Motto :
    UTC-isti, ce vreti voi ?
    Noi vrem pace, nu razboi !
    Unde sunt americanii ?
    S-au ascuns ca sobolanii . . .

    Cei care au ghiocei la tâmple, îsi aduc aminte de acele vremuri glorioase, când tânara republica populara Ro, proaspat eliberata de sub jugul fascist de glorioasa armata sovietica, combatea cu furie proletara excesele imperialistilor americani si ale acolitilor acestora împotriva umanitatii si atitudinea lor dusmanoasa împotriva sistemului mondial socialist.
    Iar la celebrele sedinte de învatamânt politic de la sfârsitul saptamânii, lectori emfatici si cam agramati ne înfatisau aspectele hidoase din «lagarul capitalist», legate în special de exploatarea sângeroasa a omului de catre om.
    Si noi ne spuneam printre dinti : «R’atzi ai draku’ cu propaganda voastra bolshevica», caci «stiam» de la Europa Libera ca «acolo» e raiul pe pamânt.
    Si unii dintre noi înfruntând obstacolele, ne-am îndreptat cu inimile deschise si pline de speranta catre «Pamântul fagaduintei»; caci românashul «se orienteaza» relativ bine pe axa USA, RFG, etc.
    Ajunsi în «Paradis» am constatat ca imigrantii sunt tratati cam altfel decât cetatenii tarilor respective. Iar surprizele – mai mult sau mai putin placute – au continuat, desi multi dintre noi au reusit pâna la urma sa-si puna în valoare potentialul profesional/uman.
    Ca si pe alti colegi de generatie care se apropie de vârsta pensionarii, o alta «binefacere a sistemului capiatlist» ne-a atins : criza financiara. Economiile din fondul de pensionare mi s-au topit, luate de valul crizei si fara sa fiu deloc un nostalgic al comunismului, realizez ca nu exista înca o societate în care sa te simti realmente în sigurata.
    Concluzia :
    Muncitori, ce vreti voi ?
    Vrem venituri, nu gunoi !
    Unde sunt americanii ?
    Au fugit cu gologanii . . .

  8. By lizu on Feb 17, 2009 | Reply

    pasapoarte , buletine , carnete de conducere eletronice ; dispozitive de urmarire a oamenilor = crima impotriva umanitatii ,impotriva vointei libere si impotriva democratiei

  9. By adidas on Aug 13, 2009 | Reply

    sa vezi cand nu o sa mai reziste creierul saracilor ce macel va fi

  10. By BRAVO vostradamus on Jun 19, 2010 | Reply

    corecta si la obiect postarea . bravo !

  1. 1 Trackback(s)

  2. Jun 19, 2010: A murit Jose Saramago | Vadim Cusnarencu

Post a Comment