Vadim.ro: Cel mai bun articol despre Rapid – Steaua. ‘Bricheta lui Dumnezeu’

March 22nd, 2008 | by Vadim Cusnarencu |

S-au scris multe vrute si nevrute despre partida terminata inainte de timp Rapid – Steaua. Dupa mine, cel mai bun articol despre acest meci este unul din ziarul Gandul, scris de Marius Nitu (nu, nu-l cunosc, nu mi-e prieten).


Iata-l mai jos:

Bricheta lui Dumnezeu

Rapid-Steaua nu mai e un simplu meci de fotbal care merită doar o biată cronică sportivă. E un eveniment crucial ce poate fi exploatat de absolut toate genurile literare. Întâi de toate, e o dramă cu puternice accente religioase şi filozofice, mai ales pentru rapidişti. În 1986, Maradona a eliminat Anglia de la CM din Mexic printr-un gol marcat cu mâna. Ulterior, argentinianul a declarat că a fost „Mâna lui Dumnezeu“. Acum Cel de Sus, ca să-i ajute pe steliştii aflaţi într-o situaţie critică, a folosit un obiect utilitar.

Dar poate fi şi o comedie balcanică, tip „pisica albă, pisica neagră“, pardon, „bricheta albă, bricheta galbenă”. Poate fi şi o povestire SF, fiind vorba de un Obiect Zburător Neidentificat care l-a lovit sau nu l-a lovit pe arbitrul Deaconu. OZN-ul a venit din galeria Stelei, venea de pe o stea din galaxia Andromeda? E o istorie clasică de spionaj, pentru că se vorbeşte de un agent provocator, de un stelist infiltrat în mijlocul galeriei rapidiste. Acest Richard Sorge de Ghencea, un 007 roş-albastru periculos e căutat de fani, de Jandarmerie, de presă. Până va fi identificată „Cârtiţa“, trecem la basm. Inconştientul cu bricheta era o „Fetiţă cu chibriturile“ care, biata de ea, ca să-şi încălzească sufletul muşcat de gerul meciului de pe teren, s-a apucat să se joace cu focul.

Avem şi o povestire poliţistă, cu expertize criminalistice pe scalpul lui Deaconu, că pielea e umflată, nu crăpată. Acum, dacă e să judecăm limpede, nici măcar Sherlock Holmes n-ar putea afla cine e patron la Rapid, Copos sau Taher? Rapid-Steaua e un eseu, o colecţie de cugetări. „Ce-i viaţa? Cine suntem şi încotro ne îndreptăm?“ De ce se aplică regulamentul taman acum, începând cu Rapidul? De ce nu l-am aplicat cu şurubul, cu Ganea care l-a strâns de gât pe arbitru? De ce nu-l aplicăm începând cu etapa viitoare? Mircea Sandu, un Buddha fundaş, a dus fotbalul românesc într-o Nirvana răsucită pe dos, ca o şosetă jegoasă, abandonată în vestiar. De supărare, omul de fotbal Becali s-a călugărit şi a făcut legământul tăcerii privind jocul cu balonul rotund. Asta aduce a Sandra Brown, dar e mai mult decât atât. Rapid-Steaua e România.

Sursa: Gandul

  1. 27 Responses to “Vadim.ro: Cel mai bun articol despre Rapid – Steaua. ‘Bricheta lui Dumnezeu’”

  2. By tolo N'tan on Mar 22, 2008 | Reply

    original! Dupa “Mana lui Dumnezeu” sau chiar “Stangul lui Dumnezeu”! Poate era mai grav daca era originar!

  3. By Martzianu on Mar 22, 2008 | Reply

    …si telenovela fotbalistica continua in presa romaneasca….

  4. By Vadim on Mar 22, 2008 | Reply

    tolo N’tan, te trezesti devreme sambata, bravo! :)

  5. By Liviu on Mar 22, 2008 | Reply

    Cam cit de putin trebuie sa-ti pese de meseria pe care o faci, de ziarul pt care lucrezi, incit sa nu citesti inca o data articolul pe care-l pui online pt cititori tai?
    Altfel nu pot sa-mi explic de ce ai facut de 2 ori copy-paste la jumate din articolul “laudat”

  6. By Leidi carambo(l) on Mar 22, 2008 | Reply

    Rapid-Steaua e un eseu …
    Rapid-Steaua e un esec (ai vrut sa zici) . Cu doar o singura litera , s-ar putea schimba total optica a miliaone de daci tele si spectatori … Justitie sau just i tie… ?

  7. By Anonymous on Mar 22, 2008 | Reply

    se vorbeste mult si degeaba asa suntem noi romanii toti urmarim interese dar aici s-a procedat cel mai bine pentru ca mergeam la infint si nu se mai pune disciplina in sport ,nu tin cu nimeni nu sunt nici stelis si nic rapidist dar parerea mea este ca s-a procedat corect

  8. By Vadim on Mar 22, 2008 | Reply

    Nu e vorba de oameni aici, de acei infractori, ci de cei care conduc. O sa scriu luni pe tema asta, e exclusiv vinalor, dar nu se scrie in presa din varii motive. :) Se da vina pe oameni, dar nu e asa.

  9. By Gothyc on Mar 22, 2008 | Reply

    trebuia sa se intample mai demult acest lucru, k deja totzi si-or luat-o in cap macar acuma au si derbedeii aia frica . Si tare faza cu un 007 ros-albastru =)):D

  10. By v on Mar 22, 2008 | Reply

    Nu stiu ce ai vazut atat de deosebit la articolul asta….Vei spune probabil ca nu am prins ideea,am prins-o foarte bine si nu mi se pare ca ar fi prezentata atat de deosebit.

  11. By Toshiro on Mar 22, 2008 | Reply

    Da, dar dl. Cusnarencu (doar v-a spus ca “globul” lui a fost ales printre “catindatii” la Oscar…) a decretat: e cel mai bun articol. Asa ca…
    Acelasi domn Vadim ne-a amenintat cu un alt articol, de data asta propriu, pe luni… Ca sa se scrie si in presa despre asta. Bineinteles, exclusivitate OLS! 😀

  12. By Vadim on Mar 22, 2008 | Reply

    Toshiro – Nu, articolul meu nu va fi exclusivitate, daca vrei exclusivitati ramai pe Onlinesport.ro zi de zi!

  13. By detzu on Mar 22, 2008 | Reply

    Daca arbitrul avea parul cretz nu avea nici o problema . Incercati sa-i dati unui negru cretz cu bricheta in cap. oricum raman la parerea mea ca in cazul in care un arbitru e lovit sa vina un jucator si sa-l bata pana il lasa lat ca atunci se acorda doar rosu.

  14. By Toshiro on Mar 22, 2008 | Reply

    Am sa-ti citesc articolul cu acelasi interes… 😉
    Sunt sigur ca va fi exceptional!
    Ca deobicei…

  15. By Vadim on Mar 22, 2008 | Reply

    Ma mai gandesc daca il scriu, e posibil sa nu am timp daca plec cateva zile intr-o mica vacanta. :) Bine, il pot scrie de acolo…

  16. By Anonymous on Mar 23, 2008 | Reply

    http://www.vadim.ro/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif

  17. By Yoyoyoi on Mar 23, 2008 | Reply

    vacanta placuta!

  18. By Theo on Mar 23, 2008 | Reply

    @Vadim: vestea buna ar fi daca mini ar insemna vreo 3-5 ani 😀

    Lasand glumea de-o parte, te poti lauda (sau poti lauda Onlinesportul) in legatura cu multe chestii, dar te rog eu din suflet, nu pomeni in viata ta de exclusivitate. Depasiti logica si bunul simt, Onlinesport NU ARE CUM sa ofere ceva EXCLUSIV.

    In primul rand, “in exclusivitate” a fost inventat de niste imbecili ai presei, iar stirile prefixate EXCLUSIV, INEDIT, sau SOC au fost brevetate de Gazeta Sporturilor si ati fi patetici sa copiati ceva dupa ei.

    Nu in ultimul rand, ma vad nevoit sa iti explic si tie ce inseamna EXCLUSIV in dictionarul limbii romane:

    EXCLUSÍV, -Ä‚, exclusivi, -e, adj., adv. 1. Adj. (Despre noÅ£iuni abstracte) Care se exclude unul pe altul, care este incompatibil cu altceva. ♦ Care se referă, se limitează la un singur lucru. Pasiune exclusivă pentru ÅŸah. 2. Adv. Cu excluderea oricăror altor posibilităţi, exceptând. ♦ Numai (ÅŸi numai). ♦ ÃŽn afară de… Până la 1 aprilie exclusiv. – Din fr. exclusif, lat. exclusivus.

    In lumina acestei definitii, poate ne explici si noua ce inseamna “articole exclusive”. Care se exclud unul pe celalalt sau “orice, exceptand un articol”? 😀

    Bafta in minivacanta.

  19. By Toshiro on Mar 23, 2008 | Reply

    Cat mai lunga, Vadime… Cat mai lunga…
    Ar fi perfect pentru tine.
    Si pentru noi… 😀

  20. By Vadim on Mar 23, 2008 | Reply

    Theo,

    EXCLUSIVITÁTE s.f. Situaţia, calitatea a ceea ce este exclusiv. ♦ Drept exclusiv de a vinde, de a publica o carte, de a proiecta un film etc. ♢ În exclusivitate = cu excluderea tuturor celorlalţi. [Cf. fr. exclusivité].

    Cum vrei sa ii spui unei informatii pe care o ai numai tu? Sau unui drept de publicare sau tv pe care il ai numai tu? Cam asta e termenul.

    In rest, stati linistiti ca imi iau cu mine laptopul, nu va scutesc asa de usor. Ati putea voi sa va luati o minivacanta, dar vad ca nu ma lasati in pace si tot ma cititi. Bine, e normal asta, eu va inteleg, imi place ca vedeti unde e e valoaare. :)

  21. By Toshiro on Mar 23, 2008 | Reply

    Uite, Vadime, material suplimentar de studiu, daca-ti iei si laptopul. Si cand te gandesti ca era chiar sub ochii tai, pe forumul cu moderatori tragi-comici (exclusivitate OLS…):

    Ce parere am … 0-3 si .. cu multumiri pentru cadou suporterilor din tribuna a 2 giulesti.
    Argumente?
    1. Pai daca spunem mereu sa incepem cu masuri drastice, dar niciodata de la echipa mea …o sa existe permanent astfel de incidente.
    2. Nici macar un moment pana acum conducereea sau suporterii rapidului nu au recunoscut ca au vreo vina, ci arunca pisica in stanga si in dreapta, perpetuand si chiar amplificand aceasta obisnuinta de a fi aruncate obiecte in teren.
    3. Pana acum fiecare suporter, sau om din fotbal, obiectiv vorbind, nu a acceptat decat varianta convenabila propriei echipe.
    4. In minutul 2 dupa incident deja echipa si conducerea rapidului a spus ca a fost inscenarea lui gg , fara sa stea macar un moment sa se gandeasca ce s-a intamplat si sa isi pledeze altfel cauza.
    5. Alt penibil – muresan la meciul cu poli iasi da vina tot pe gg si pe steaua desi echipa lui a fost clar in dificultate, lucru dealtfel criticat chiar de suporterii echipei clujene.
    6. Daca e sa vb de strategii si de scenarii, zic si io ca a fost un scenariiu al lui copos ca sa isi faca o iesire deosebita din giulesti si in plus sa mai murdareasca imaginea stelei.
    6bis. Si daca Steaua ar ceda meciul si cele trei puncte echipei rapid, tot nu o sa fie mai iubita in stefan cel mare, giulesti, cluj, sau timisoara, asa ca nu ar fi decat o prostie gratuita sa renunte la cadoul facut de suporterii rapidisti.
    7. Ar fi un pas spre eradicarea violentei pe stadioane si de linistire a teribilistilor
    8. Pentru suporterii carora le este interzis accesul pe stadioane si nu respecta interdictia, trebuie ceva puscarie, ca sa stie ce e inseamna o lege si o dispozitie legala. Iar ca masura preventiva, de ce nu sunt chemati la o sectie de politite sa faca prezenta, macar la meciurile de risc mare ?

    Asa ca varianta pe care o vreau este 0-3.

    PS: era unu care si ieri mai posta spunand ca nu a vazut inca faptul ca un obiect l-a lovit pe arbitru in cap, obiectiv fiind sau doar orb? si altul care spunea ca steaua nu s-a vazut pe teren tot meciul si nu are cum sa egaleze sau sa schimbe soarta meciului.. pai inseamna ca aveti un portar care se arunca dupa muste si se rupe singur de bara portii.
    La atata corectidudine si obiectivitate doar 0-3 e varianta corecta.
    Iar pentru stelistii care sustin rejucarea meciului … mai ganditi-va la sticla ascunsa de Banel, mai ganditiva cum amenintau ca se duc sa faca plangere la UEFA sa ne suspende pentru rasism…mai ganditi-va ca ei nu sunt ABSOLUT NICIODATA vinovati, ganditi-va ca altii sarbatoresc incendierea stadionului din Ghencea, si puneti totul in balanta.

  22. By Ion on Mar 23, 2008 | Reply

    Lewis Hamilton a fost prins de fotografi in timp ce o saruta pe Sonie Irvine.
    Sonia este fizioterapeuta lui si probabil ca sarutul facea parte din pregatirea pentru cursa de la Sepang.
    Sonia Irvine este sora pilotului de formula 1 Eddie Irvine.
    Gasesti link si poza spre sursa originala aici:
    http://www.ronada.com/phpbb2/viewtopic.php?p=5273#5273

  23. By Theo on Mar 24, 2008 | Reply

    @Vadim: pai tocmai de asta spuneam ca voi nu puteti oferi nimic exclusiv, pentru ca nu aveti prea aveti drepturi asupra vreunui material. O singura chestie ati putea avea, unul din cei 5 oameni care lucreaza ptr OLS 😀 sa ia un interviu cuiva si sa-l roage frumos sa nu mai dea acel interviu nimanui hahaha.

    Exclusiv dupa parerea mea este o situatie in care DOAR OLS ar fi acreditata la o conferinta de presa si DOAR reporteri OLS ar avea voie sa participe si DOAR ei ar avea voie sa prezinte stirea, restul agentiilor preluand si citand din OLS. Asta este exclusiv. Alt tip de material exclusiv ar fi sa faci o poza in care surprinzi un fapt anume si DOAR tu sa ai acea poza (acel material).

    Ce incerci sa spui tu defapt este ca uneori voi publicati primii o stire, lucru care se numeste PREMIERA. Deci, in concluzie, ar trebui sa iti prefixezi stirile pe care le publici primul cu PREMIERA.

    Revenind la ce a spus Toshiro, perfect de acord si as mai adauga cate ceva:

    1. Intrarea fanilor giulesteni pe teren la meciul Dinamo – Rapid, in Stefan cel Mare, incident deosebit de grav
    2. Ruperea plasei din tur. Indiferent cat de “revoltatoare” era prezenta acelei plase, gestul lor a fost unul de “nerespectare” a unor norme sub care fusesera primiti in Ghencea. La fel de bine puteau sa rupa plasa din spatele portii sau gardurile si sa isi doreasca sa asiste la meci unde la centrul terenului, ca sa vada mai bine. Gestul lor nu a fost altceva decat unul animalic
    3. Inclusiv oficialii de la HSV si Hertha s-au plans de tratamentul de care au avut parte in Giulesti. Poate domnul Copos o sa ia si parerile dansilor atunci cand se va duce la UEFA si FIFA
    4. Comportamentul animalic al suporterilor rapidisti la returul meciului de cupa UEFA cu Steaua, disputat pe Lia Manoliu. Torte, plus aruncarea acestora in sectorul stelist, ocupat din pacate nu de galeria stelei, ci de oameni normali, incluzand copii si femei
    5. Gestul galeriei Rapidului de a astepta fanii stelisti sub podul Grant si de a-i ataca precum intr-un comando bine pus la punct
    6. Comportamentul suporterilor giulesteni din finalul anului trecut, cand au intrat peste proprii jucatori sa-i ia la bataie si sa le ceara socoteala, comportamentul lor de cimpanzei la adresa celui mai bun antrenor din istoria clubului Rapid, Razvan Lucescu. Sa vii la meci cu placa “Pleaca Razvane” pentru antrenorul care te-a facut om si te-a scos in lume, nu mi se pare nimic altceva decat “tiganie”
    7. Domnul Copos vorbea in seara aceasta la Kanal D de “crearea unui precedent EXTREM DE PERICULOS”. Am incercat din rasputeri sa intru cumva in direct sa-i ii spun si eu domniei Sale ca precedentul A FOST DEJA CREAT, fiindca Rapid nu a fost sanctionata DRASTIC cu mult mai devreme. Sa-l fi intrebat si eu pe dansul cum este cu punga de pisat din capul lui Fernandez, paharul de cola din capul lui Neagoe, flegmele din capul lui MM si ale tuturor oficialilor echipelor oaspete, cum se face ca ar fi AL 4-LEA MECI PIERDUT LA MASA VERDE, cum se face ca aruncau in Nesu si la 0-0 si Deaconu a comunicat la pauza oficialilor rapidisti sa faca ceva, altfel va opri meciul, sa-l fi intrebat si eu pe domnul Copos daca nu cimva precedentul CEL MAI PERICULOS NU ESTE CUMVA REJUCAREA MECIULUI. Pentru ca in felul acesta, eu ca suporter ma duc la meci, si cand echipa mea e condusa cu 1-0 arunc in arbitru pana imi ies ochii din cap si obtin rejucarea meciului. PENIBIL.
    8. Nu in ultimul rand vreau sa le raspund jucatorilor, care au aparut afisati cu tricouri “noi ce vina avem”. Pai vreau sa le raspund eu. Au vina de a fi stat cu degetul mijlociu ridicat in continuu la toate galeriile adverse, au vina de a se fi dus dupa fiecare meci la galeria aruncatoare de obiecte sa scandeze trivialitati la adresa Stelei si a lui Dinamo, au vina de a fi incitat suporterii prin comportamentul lor lipsit de fair-play, au vina de a nu fi luat niciodata pozitie impotriva celor care arunca pe teren cu diferite obiecte si care intra peste ei in vestiare. DE CE JUCATORII RAPIDULUI NU AU PROTESTAT OFICIAL IN FATA SUPORTERILOR SAI PENTRU TOATE MECIURILE JUCATE CU PORTILE INCHISE DIN CAUZA LOR? De ce Sapunaru si Constantin nu au luat pozitie cand fanii lor au intrat pe teren la partida cu Dinamo? De ce fanii lor nu s-au aratat dezgustati de pungile de pisat, de flegme, de brichete, de injurii, de pungile de seminte? Domnul Copos, un mare maestru comunist scolit prin scolile UTC-iste, ne vorbea cu patos despre “spiritul jocului”. Acesta este spiritul jocului in Giulesti domnul Copos? Flegme, pisat, brichete, pietre, Muie Steaua, Muie Dinamo, Radoi sa-mi bag p**a in ***** tai? Astea fac parte din spiritul jocului domnule Copos? Ati auzit in Ghencea, de 2 ani incoace, vreo scandare la adresa vreunui jucator al Rapidului? Ajung sa inteleg un Muie Steaua/Dinamo/Rapid, avand in vedere ca fanii lui Arsenal cantau celor de la Chelsea “you’re shit, and you know it”, dar de aici pana la “spiritul jocului” din Giulesti e cale lunga.

    Singurul verdict corect si care ar crea UN PRECEDENT POZITIV SI DE BUN AUGUR este 3-0 la masa verde si minim 5 etape suspendare a terenului din Giulesti.

    Multumesc pentru atentia acordata, daca la Kanal D tot nu am reusit sa intru in direct … =))

  24. By Theo on Mar 24, 2008 | Reply

    Si un ultim amendament, un citat chiar dintr-un articol OLS, legat de meciul Steaua – UTA:

    “La statia de amplificare a stadionului Steaua s-au facut apeluri repetate ca suporterii sa nu arunce in teren cu obiecte, in caz contrar sectorul respectiv urmand sa fie evacuat.”

    Aceasta era reactia normala pe care clubul Rapid trebuia sa o aiba si meciul s-ar fi incheiat cel mai probabil 1-0 pentru Rapid.

    Daca au vazut la pauza ca din tribune se arunca in continuu cu brichete si se flegmeaza jucatori, tribuna trebuia evacuata. NU AU FACUT ACEST LUCRU DEOARECE AU CONSIDERAT CA TRIBUNA VISINIE PUNE PRESIUNE PE ADVERSAR, fiind un derby, au considerat un avantaj faptul ca publicul este acolo SI ACUM TREBUIE SA PLATEASCA PENTRU ACEST FAPT. Clubul Rapid NU A FACUT NIMIC IN TIMPUL JOCURILOR DIN GIULESTI, DE-A LUNGUL ISTORIEI, sa dea de inteles ca au de gand sa OPREASCA ACEST FENOMEN, ca au de gand sa SCHIMBE CEVA. Daca s-ar fi anuntat la statie: tribuna a II-a va fi evacuata si domnul CELEBRU ZOTTA i-ar fi comunicat domnului Deaconu “va rog frumos sa asteptati 5 minute pana vom evacua acea zona deosebit de periculoasa”, Rapid ar fi avut acum 3 puncte in plus (cu care oricum NU AVEA CE SA FACA, bag seama :D)

    Numai bine.

  25. By Theo on Mar 24, 2008 | Reply

    Si inca ceva:

    Pe 3 iunie 3006, domnul Copos cerea depunctarea Stelei pentru rasism (scandarea publicului din Ghencea “am avut si vom avea mereu, boala pe tigani”). Nu cumva atunci domnul Copos cerea defapt “crearea unui precedent extrem de periculos care va distruge fotbalul romanesc”?

  26. By mda on Mar 24, 2008 | Reply

    Sa inteleg ca a plecat vadim in vacanta si ne-a lasat ?

  27. By EMIL on Mar 27, 2008 | Reply

    CRED CA ESTE TIMPUL SA VA OPRITI CA SINTETI BOLNAV MINTAL LA TOATE POSTURILE VA AFISATI CU ACEASI STUPIDA SI LAUDAROASA INILNIRE CU PAPA SI SINTETI OBSEDAT DE FLOTA

  28. By EMIL on Mar 27, 2008 | Reply

    APROPO DE MECIUL STEAUA RAPID IA DA TU IN SEFUL TAU DOAR CU CEVA JIGNIRI NU CU UN OBIECT SI VEZI CE TE ASTEAPTA CREZI CA ESTE NORMAL SA FIE LOVIT ARBITRUL SI APOI SCUZE DE FAPT VROIAM SA-L LOVIM PE NESU 3-0 PT STEAUA CONFORM REGULAMENTULUI NO MAI FRECATI LA RECE INVATATI SA FITI REALISTI

Post a Comment