Sportul ca Filarmonica

January 1st, 2008 | by Vadim Cusnarencu |

Am urmarit Concertul de Anul Nou al Orchestrei Filarmonicie din Viena si, ca de fiecare data, mi s-a parut si mai frumos, si mai frumos. Sub bagheta dirijorului francez Georges Pretre, muzicienii nu au uitat de voia buna, dar nici de EURO 2008 care a dat mana cu muzica de calitate.


In timp ce pe celelalte posturi tv romanesti era plin de muzica populara, manele si subcultura din ramasitele Revelionului 2008, TVR 1 acorda pentru a 50-a oara spatiu in direct Concertului de Anul Nou al Filarmonicii din Viena. Chiar daca vizual nu asa de frumos ca anul trecut in ceea ce priveste aranjamentele florale, muzica a fost la inaltime, mereu mai frumoasa, mereu mai vie.

In timp ce la petrecerile din Romania de Revelion se aud bubuind manele pana la 6 dimineata, in timp ce Gigi Becali apare la televizor de 1 ianuarie cantand la nu stiu ce petrecere ca magarii pe camp, in timp ce prin pietele publice din toata lumea apar pe scena prefabricate ale societatii de consum, Viena da mereu startul anului prin bunul gust al unui concert de muzica atat de elitist si perfect incat te face sa te simti in Romania undeva la coada vacii.

Facand abstractie de muzica si privind pe imaginile de la televizor oamenii veniti in sala sa asculte pe 1 ianuarie Filarmonica din Viena pe viu la Musikverein iti dai seama unde se afla unii si unde ne aflam noi.

Concertul s-a incheiat traditional cu Marsul lui Radetchi precedat de Frumoasa Dunare Albastra dirijata magnific de un magician al baghetei, Georges Pretre, trecut pe la pupitrul Operei din Paris, Orchestrei Royal Philharmonic din Londra si al Orchestrei Simfonice din Viena. Frumoasa Dunare Albastra a fost dublata de un superb balet realizat chiar in sala de concert.

Nu inainte de a intona Sport-Polka a lui Josef Strauss, la care Pretre a aparut pe scena cu mingea oficiala a EURO 2008, iar in timpul desfasurarii i-a acordat cartonasul galben primului violonist, inainte ce acesta sa ii acorde lui cartonasul rosu. Toti membrii orchestrei au purtat la gat fularul rosu oficial al competitiei, in timpul Sport-Polka.

Un dirijor francez la conducerea orchestrei vieneze a creat un spectacol total, plin de rafinament, perfectiune si buna dispozitie in care nu s-a uitat promovarea sportului devenit in multe colturi ale lumii civilizate un spectacol pe masura unei Filarmonici.

  1. 2 Responses to “Sportul ca Filarmonica”

  2. By Florin on Jan 2, 2008 | Reply

    Frumoase vorbe…pe masura Concertului…

  3. By Paul on Feb 5, 2008 | Reply

    faci schimb de linkuri ? 😀 eu te`am bagat in blogroll :)

Post a Comment