Ziarul ProSport revine in curtea Publimedia. Ce afacere a facut Sarbu?

November 27th, 2007 | by Vadim Cusnarencu |

Vanzarea ziarului ProSport a fost astazi oficializata. ProSport trece de la Ringier la trustul lui Adrian Sarbu, Publimedia, care l-a vandut in 2003. Sarbu a stat cinci ani pe tusa fara un ziar de sport si a scos din buzunar 3 milioane de euro in plus pentru rascumpararea din 2007.


Adrian Sarbu a infiintat ProSport in 1997 si l-a vandut in 2003 pentru 5 milioane de euro catre trustul de presa Ringier. In 2007, Ringier l-a vandut inapoi catre Sarbu pentru o suma de aproximativ 8,5 milioane de euro.

Ringier a preferat sa scape de ProSport, un ziar care manca multi bani in economia companiei, pentru a acoperi pierderile cu suma de 3 milioane de euro obtinute in plus la vanzare.

Ce a castigat sau pierdut Sarbu la aceasta afacere?

In primul rand,  a cumparat fara sa stie o afacere din care pionii principali (oameni) au plecat. Este vorba de consultantii elvetieni de la Ringier, cei care tineau ziarul la o calitate, tineau o strategie si ghidau o echipa punand presiune permanent pentru un produs de valoare, constant. Fara ei, este posibil ca ziarul sa o ia in jos in urmatorii ani, mult.

Sarbu a scos din buzunar 3 milioane de euro, in 2007, pentru un ziar aflat la acelasi nivel de vanzari ca in 2003. Suma nu este mare si, de aceea, tragand linie se poate spune ca ProSport nu trebuia vandut in 2003. Banii nu meritau pentru a ramane pe piata fara o publicatie puternica de sport.

Valoarea de piata a lui ProSport, daca nu ar fi avut loc vanzarea din 2003, ar fi fost in 2007 mai mare de 8,5 milioane de euro. Numai siteul poate face cateva milioane bune.

Echipa aflata intre anii 2003 si 2007 la noul ProSport si-a gasit cu greu o forma viabila si solida, nu neaparat din punctul de vedere al continutului, cat al unui nucleu de oameni stabili in toate departamentele.

Sarbu a fost tragaciul care in 2003 a mutat echipa initiala a Prosport la Gazeta Sporturilor, creand concurenta pe piata, pentru prima oara in domeniu. ProSport si Gazeta Sporturilor au mers aproape cap la cap in ultimii cinci ani.

Sarbu preia ziarul ProSport si va face probabil o noua echipa. Deja primele mutari au fost operate: Dorin Chiotea, redactor intre 2003 si 2007 la Prosport, va fi inlocuit din ianuarie 2008 cu Dan Filoti, aflat pana acum pe postul de redactor-sef adjunct. De asemenea, Sarbu a renuntat la pozitia de director ocupata de Cristian Topescu.

  1. 12 Responses to “Ziarul ProSport revine in curtea Publimedia. Ce afacere a facut Sarbu?”

  2. By Tolo on Nov 27, 2007 | Reply

    Cam cat era euro in 2003??? Fa diferenta de curs si vezi daca da 3 milioane(mai e si tva pe acolo)

  3. By VA on Nov 27, 2007 | Reply

    E clar ca era mult mai bine pentru Sarbu sa nu vanda in 2003. ProSportul ar fi crescut ca un copil singur la parinti , luand spuma de pe piata. Dar poate ca nivelul calitativ nu ar fi fost acelasi daca lipsea concurenta cu GSP. Acum incepe o lupta si mai apriga pentru ca ProSport va fi super-mega-extra mediatizat la stirile sportive ProTV si la sport.ro. Ei o sa incerce sa ii creeze o aura de credibilitate “sfanta” citandu-l ca sursa de informatii permanenta.
    Vor urma vremuri grele pentru GSP. Sa fim sanatosi !

  4. By Virgil on Nov 27, 2007 | Reply

    Nu are importanta pretul. Afacerea este pe termen lung.
    Cea mai importanta componenta a tranzactiei o reprezinta site-ul prosport.ro.
    Prin aceasta preluare grupul publimedia isi poate dubla cifra de afaceri.
    Intactul are GSP, dar nu stie ce sa faca cu el.
    Aici e diferenta intre Sarbu si restul lumii. El stie ce inseamna media.

  5. By Albysor on Nov 27, 2007 | Reply

    Este mult prea greu pentru prosport sa mai recupereze terenul pierdut in fata Gazetei Sporturilor, daca nu cumva chiar imposibil. Probabil PROSport ramanea primul ziar sportiv din Romania daca Sarbu nu-l ceda la Ringier. Dar asa s-au pierdut multi oameni, iar in acest moment si cu siguranta in viitorii ani, oamenii buni vor alege GSP din varii motive.

  6. By Vadim on Nov 27, 2007 | Reply

    Virgil,

    Nu este asa. Printul aduce mult mai multi bani decat onlineul. In plus, la nivel de companie, cateva sute de mii de euro din reclama online nu inseamna mai nimic. Nu dubleaza siteul prosport.ro cifra de afaceri a publimedia, asta sunt povesti. Sunt bani de tigari comparativ cu cat aduce un post tv. La nivel de companie independenta sunt ok, dar la nivel de trust sunt si ei acolo sa fie.

  7. By g_coxy on Nov 28, 2007 | Reply

    este clar un singur lucru: cei mai buni ziaristi de sport din romania se afla acum la gsp. daca ei revin la prosport probabil in max 2-3 ani iar ori sa devina cel mai citit cotidian de sport. adevarul ca cei ce fac imaginea cotidianelor si editori au facut diferenta. prosport e de 3-4 ani in pierdere de cititori…

  8. By Alex on Nov 28, 2007 | Reply

    E clar ca gsp e doua clase peste prosport ca si calitate a scriiturii, ca subiecte. Poate anumite greseli incredibile de pe site-ul gsp sa faca site-ul gsp sa coboare pana la nivelul prosport cateodata. Cu toate astea, cifrele nu reflecta diferenta dintre cele doua ziare. Ringier a pierdut o gramada de bani mergand cu costuri f mari pentru a castiga competitia cu gsp si a ratat. Sarbu nu pierde bani din nimic, el anticipeaza corect (vezi si licitatia pentru drepturile tv la meciurile nationalei). Ori va lua oameni buni de pe piata si va face un ziar mai bun care sa nu fie tinut in viata de concursuri sau numai de concursuri, ori isi va recunoaste infrangerea rapid. Parerea mea e ca va incerca sa ia oameni de la gsp (poate din nou in grup, cine stie?).

  9. By fane dediu on Jun 22, 2011 | Reply

    Ce faci Vadime, te ataca hacherii sau iti promovezi articole de acum 4 ani pe OLS? :)))

  10. By vadim on Jun 22, 2011 | Reply

    Era pus gresit linkul, am corectat. Asta e:
    http://www.vadim.ro/2011/06/prosport-decaderea-unui-ziar/

  11. By Blanche on Mar 26, 2013 | Reply

    I’m extremely inspired together with your writing talents and also with the format to your blog. Is this a paid topic or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to look a great weblog like this one these days..

  12. By http://www.nexopia.com/users/merlinweuz/blog/1-a-detailed-examination-of-vital-aspects-of-bo-dietl on Aug 8, 2013 | Reply

    Business companies that often employ the service of a private detective.

  1. 1 Trackback(s)

  2. Jun 22, 2011: ProSport, decaderea unui ziar | Vadim Cusnarencu

Post a Comment