Spre Generatia de Platina

October 18th, 2007 | by Vadim Cusnarencu |

Daca in 200 cineva de la echipa nationala a spart o oglinda, acum dupa 7 ani blestemul s-a dus. Generatia lui Mutu si Chivu, strunita de Piturca, a defilat in campania de calificare pentru EURO 2008.


Pentru prima oara dupa multa vreme romanii nu au mai tremurat in fata televizoarelor in ultimul meci al ultimei etape dintr-o campanie de calificare. Nu am mai stat sa nu primim gol pe un final nenorocit de meci, pentru ca implacabil sa o incasam, si nici sa ne rugam pentru niste desculti sa scoata un egal pe care nu il obtineau niciodata.

Victor Piturca si jucatorii echipei nationale au adus la echipa o alta mentalitate. O calificare sigura, care spune tot de la sine. Echipa nu a pierdut nimic, meci de meci i-am vazut pe jucatori concentrati si intrati sa bata. Piturca a abordat perfect fiecare intalnire si, vorba lui Hagi, a castigat timp cu fiecare partida reusita. Si-a jucat cartea cu sabia deasupra capului, intrat la echipa nationala pentru al doilea mandat pe un teren foarte subred.

Fara certuri, fara multe comentarii, fara nazuri, fara figuri, fara Radoi. Cu Ogararu cand trebuie.

Ceea ce Piturca a facut la echipa nationala, cu sprijinul FRF si cu largul concurs al jucatorilor, este un model pentru toata lumea. S-a vazut ca putem mai mult, daca sus sunt oameni competenti si seriosi. Nu am fost un fan al lui Piturca, am criticat numirea sa la echipa pentru al doilea mandat. Am gresit, Piti merita toata stima si a aratat ca el a fost alegerea cea mai buna. A trecut prin momente grele, tatal sau a murit pe durata acestei campanii, iar cu acea ocazie s-a vazut inca o data ce om puternic este Piturca. Mai rar asa oameni, mai rar atata constanta in atitudine.

Chivu a spus frumos si adevarat ca nu mai stiam sa ne bucuram. Nici ei si nici noi. Sa aiba gura aurita cand spune ca vom sarbatori si de acum incolo!

Felicitari Romaniei pentru o campanie reusita asa cum nu s-a mai vazut de ceva vreme. Avem un turneu final cu Romania in grupe si trebuie sa scoatem maxim din el. Generatia Drogatilor, asa cum a fost numita de unii, si-a schimbat de astazi numele si ii putem spune Generatia Aurita. O performanta de exceptie la EURO 2008 ar putea depasi Generatia de Aur si aduce o alta in fotbalul romanesc, pe cea de Platina.

  1. 11 Responses to “Spre Generatia de Platina”

  2. By Platina on Oct 18, 2007 | Reply

    Comparatia cu echipa lui Hagi&Co pe care tot incearca media sa o faca, e fortata, cand vor reusi si acesti baieti nu 4, nu 3, macar 2 calificari consecutive atunci e de discutat.
    O performanta de exceptie la Euro = semifinale. Depasirea grupelor va fi obiectivul anuntat, nu ar fi nici el rau.

    Sper sa nu fie doar o bucurie trecatoare, o scurta intrerupere intr-un sir de necalicari, cum s-a intamplat in 1970 sau 1984.

  3. By cosad9 on Oct 18, 2007 | Reply

    Intr-adevar, echipa nu poate fi numita nici generatie de aur, platina sau mai stiu eu ce metal pretios. Deocamdata, echipa nationala trebuie sa arate mai mult. O calificare nu iarta 7 ani de dezamagiri, dar cu siguranta inseamna un inceput. Sper sa nu ramanem la stadiul de tatonari in evolutiile viitoare. Ne mai trebuiesc inca doua calificari la turneele finale si chiar mai mult: o figura frumoasa. Nu e de-ajuns sa mergem in Austria si Elvetia. Noi, suporterii vrem mai mult. Ar trebui ca si fotbalistii sa-si doreasca sa realizeze mai mult.
    Hai ROMANIA!

  4. By fabyo on Oct 18, 2007 | Reply

    nu trebuie sa sarim in sus de bucurie…ci tre sa luptam in continuare ei pe teren noi sa ii sprijinim cit si cum putem si da putem mult sa ii sprijinim si sa avem incredere in ei.
    sunt 7 ani de liniste si acum vine si bucuria si sa fie de acum inainte si mai multa succes baieti si sa rupem europa ca apoi sa rupem lumea meritati si meritam asta.
    putem si avem putere si resurse ce daca suntem o tara mai mica in comp[aratie cu alte tari…
    ca e generatie de aur sau platina sau mai stiu eu nu sunt oameni ca si noi si daca sau angajat sa faca ceva sa duca la bun sfirsit noi suporteri suntem si noi acolo.
    VA AJUTAM SI CONTATI PE NOI PTR CA SI NOI CONTAM PE VOI
    aducetine bucurie ca pe alte planuri doar o parte din noi au bucuri
    la cit mai multe victoriiiiiiii

    HAI ROMANIA!!!!!!!!!!!!!!!

  5. By Scorpion on Oct 18, 2007 | Reply

    Felicitari “Nationalei” si antrenorului ei,Victor
    Piturca,care a demonstrat ca fara a face mult zgomot si publicitate ieftina, gen Jiji Becali, noi romanii putem sa aratam adevarata noastra valoare si competenta,Romania poate si sunt sigur ca va demonstra in 2008, nivelul superior la care
    au ajuns jucatori ca Mutu, Chivu & Co.
    Pacat ca fotbalul intern este patronat in mare parte de persoane care nu au nimic cu sportul in general si care mai mult minjesc acest minunat sport cu jigniri si afronturi la adresa multor jucatori care au adus glorie sportului si Romaniei.

  6. By danny montreal on Oct 18, 2007 | Reply

    Toate cele bune, celor muncitori. Inca o data s-a vazut ca daca vrem intr-adevar calificarea o avem. Fara surle, fara trambite, scurt si la obiect 1-0 cu Olanda. O atitudine ireprosabila, serioasa, demna de fotbalisti profesionisti, maturi care se pregatesc pentru o tara intreaga sa bata la portile Europei. Nu stu daca multa lume s-a uitat pe canalul dedicat uefa, se spunea pe buna dreptate ca Romania nu a mai afisat o trupa asa de serioasa si determinata de foarte mult timp. Oare putem sa speram si la o accesiune mai mult decat faza de grupe. Pentru noi suporterii care in ultimii 7 ani, la un interval de 2 ani mai trageam o oftatura, sper ca Romania sa ajunga cat mai departe. Cine stie, oare cu o cupa a Europei nu le-ar sta rau romanilor. De ce italienii sau francezii, de ce nu si noi. Oricum bafta Romania in continuare si hai sa-i batem pe bulgari ca prea li-i gura sloboda la mamaligari.

  7. By octav lupu on Oct 18, 2007 | Reply

    ce sa zic ….ai dreptate in unele privinte….dar….Fara certuri, fara multe comentarii, fara nazuri, fara figuri, fara Radoi?
    ce vrei sa zici cu asta?…ca io sincer cred ca radoi e mult mai jucator decat ovidiu….sa iti fie rusine ( nu ma intereseaza clubul cu care esti)esti un pic nesimtit.
    Parerea mea
    Pacat ca fotbalul intern este patronat in mare parte de persoane care nu au nimic cu sportul in general si care mai mult minjesc acest minunat sport cu jigniri si afronturi la adresa multor jucatori care au adus glorie sportului si Romaniei.
    O persoana ca acelea despre care scrii esti si tu

  8. By octav lupu on Oct 18, 2007 | Reply

    cand joaca nationala …jucatorii nu sunt manjiti in culorile cluburilor la care joaca…asta ar trebui sa tii minte vadime

  9. By NSD on Oct 18, 2007 | Reply

    Cu faza “fără Rădoi” ai fost de două ori mai papagal decât ne-ai obiÅŸnuit până acum. Din cauza oamenilor ca tine nu joacă naÅ£ionala în BucureÅŸti – că nu le place jucătorul X sau Y că vezi doamne el joacă la rivala de moarte a marelui lor club preferat. Lasă-ne.

  10. By Cristi on Oct 18, 2007 | Reply

    Recunosc ca nici eu nu l-am vazut pe Piturca mare antrenor. Probabil ca nici nu e, dar reuseste sa disciplineze talentul de care musteste echipa. Reuseste sa faca “vedetele” sa traga ca salahorii.

    Nu e asa un mare caracter, dar are personalitate si nu se lasa calcat in picioare de nimeni. Aici seamana cu Boloni… din pacate sunt prea putini astfel de antrenori zilele astea…

    Oricum Piturca s-a schimbat mult in bine. Parca nu mai e asa arogant si nici asa incapatanat. Intai a gestionat mult mai bine frecusurile cu “vedetele” lotului. Apoi m-a surprins placut convocarea lui Sergiu Radu si mai apoi Ogararu (care e 10 clase peste bunicul Marin). Mai sunt mici probleme legate de stadioane si superstitii, mai are inca jucatori favoriti (Ov. Petre) respectiv pe care i s-a pus pata (Vl. Munteanu, Ogararu), inca se bazeaza pe jucatori de la Steaua chiar cand echipa e in deriva. Pe ansamblu insa pare mai matur si pare ca a invatat din greseli.

    “Din cauza oamenilor ca [Vadim] nu joacă naÅ£ionala în BucureÅŸti.”

    Doamneee ce aberatie si asta !!! Vedea-l-as eu pe Vadim huiduindu-l pe Radoi la un meci al “nationalei”. Oricum ma bucur sa aflu ca Vadim “patroneaza” fotbalul intern… chiar nu stiam asta… felicitari !

    Sincer, de 3 ani Radoi e cu jocul din ce in ce mai jos si cu nasul (si naÅŸul) din ce in ce mai sus. Va avea de tras sa ajunga din nou la “nationala”. Nu cred ca Vadim are ceva cu jucatorii Stelei (care, de altfel, cu exceptia lui Goian, au fost cam stersi) ci doar cu “fitosul” de Radoi.

    Cred ca echipa Romaniei ar putea si trebui sa profite de forma slaba aratata de puterile fotbalului european la ora asta. Mie doar Germania mi se pare “in vana” acum. Cat despre calificari, va fi mult mai usor acum ca vom fi cel putin in urna 2. Poate, cine stie, ajungem chiar in urna 1 si atunci totul va fi mai simplu.

    Au contribuit multi la aceasta calificare, totusi principalii artizani sunt Piturca si Mutu. Mutu, nu atat jucatorul cat omul care a avut puterea incredibila de a se smulge din infern. El a demonstrat astfel ca nu exista blestem ci doar greseli si poate ghinion, dar poti trece peste orice daca ai vointa, curaj, determinare – cu alte cuvinte daca esti puternic. Antrenorul si liderul echipei (caci Chivu este doar purtatorul banderolei) au insuflat “nationalei” forta necesara pentru a se califica. Doi oameni atat de imperfecti ne-au adus o calificare perfecta.

  11. By Razvan on Oct 18, 2007 | Reply

    Ne bucuram ca prostii. La cum au jucat contracandidatele la calificare, era rusine sa nu ne calificam…Generatie de platina? Sa vedem dc scoatem puncte la Euro, ca si Steaua s-a calificat in CL si e ciuca batailor…

  12. By Cristi on Oct 19, 2007 | Reply

    Pai Steaua s-a calificat dupa ce a batut-o pe Bate Borisov. Totusi, “nationala” a batut Olanda… eu zic ca e o mare diferenta.
    Sa nu uitam ca generatia actuala a fost privata de arbitri de 2 calificari… Ati uitat ce ne-au facut in barajul cu Slovenia si in grupe cu Norvegia si Danemarca (cand ne-au furat minim 3 puncte cu Norvegia si inca 2 cu Danemarca).

Post a Comment