Sicko

July 12th, 2007 | by Vadim Cusnarencu |

Ce va faceti daca ramaneti fara falange la doua degete si trebuie sa alegeti intre unul sau altul pentru a vi le reatasa prin operatie chirurgicala? Cu un mic amanunt: pentru un deget costa 12.000 de dolari, iar pentru celelalt 60.000 de dolari. Se intampla in ziua de azi. O analiza pragmatica, prin cazuri reale, a sistemului de asigurari medicale care functioneaza gratis in Europa, dar pe bani grei si cu pretul a mii de vieti condamnate fara scrupule la moarte in SUA . in ultimul film al regizorului american Michael Moore, ‘Sicko’.


Am vazut marti un scandal imens la CNN intre regizorul american Michael Moore si un jurnalist de la postul de televiziune in cauza. Un scandal cum nici in Romania nu prea vezi. Era pe tema asigurarilor medicale asa cum sunt aratate in ultimul film al lui Moore, numit ‘Sicko’.

Stiam de problemele asigurarilor medicale din SUA, insa fara a cunoaste exact despre ce este vorba. Deseori am vazut in campaniile electorale din SUA promisiuni de mai bine in domeniu, ultima oara in 2004 din gura lui Bush. Totul este explicat in Sicko. Pelicula dezvaluie, prin cazuri medicale reale, rezolvarile si esecurile din sisteul medical, construind o poveste care ajunge din SUA pana in Canada, Franta si Marea Britanie.

In SUA, spre deosebire de Europa, asigurarile medicale sunt private. 250 de milioane de oameni platesc asigurarile, alte 50 de milioane nu isi permit. Suma medie de plata este de 6.000 de dolari pe an, conform filmului documentar realizat de Moore.

Toate bune si frumoase pana aici, sistemul s-ar spune ca este bun si functioneaza. Problemele nu apar la colectarea banilor, ci in momentul cand omul chiar se imbolnaveste si vrea sa beneficieze de pe urma asigurarii medicale. Moore arata cum americanii mor pe capete pentru ca sistemul de asigurari private pune bete in roate si respinge cereri de analize sau tratamente, considerand abuziv si cinic, prin scrisori trimise la casa bolnavului, ca nu este cazul unor investigatii.

Se resping analize, investigatii, tratamente, transplanturi in cazuri clare in care acestea se impun. Moore urmareste cum oameni care au avut tratamente respinse mor ca sobolanii fara sa aiba ce sa faca. Oameni cu asigurari platite se trezesc ca nu sunt eligibili, desi au platit ani de zile cotele aferente. In momentul bolii, casele de asigurari gasesc motive legale sa nu le dea banii. Oameni din birourile de asigurari medicale sunt pusi sa respinga cereri avand la baza zeci de pagini de documentatie, care sa le motiveze actiunile. Pretul este, la fel, platit cu viata de mii de bolnavi.

Multi fosti angajati ai caselor de asigurari, pusi sa refuze dosare, dezvaluie in Sicko mizeria unei astfel de meserii, cinismul de a discuta telefonic cu oameni aflati in pericol de moarte, stiind ca ulterior acestia nu aveau sa primeasca tratamenele necesare, ci un refuz in plic.

Urmarea este fireasca. Companiile de asigurari se imbogatesc in SUA, cu pretul mortii contribuabililor. Moore arata ca totul este orchestrat de Guvern, cu plati facute catre senatori si catre Bush, pentru a promova legi in detrimentul pacientilor. Sistemul inceput de Nixon in 1971 ii imbogateste pe cei care se afla in spatele caselor de asigurari medicale. Senatori aflati la final de mandat ajung apoi sa fie angajati pe salarii de milioane de dolari in casele de asigurari.

In Canada, Franta si Marea Britanie, la fel ca si in Romania, pacientii beneficiaza de tratament medical gratuit in spitale, daca au platite asigurarile catre stat. Filmul face o paralela intre modul de a trata cazuri similare in SUA si Europa.

Unul dintre ele este al unui barbat american care isi taie cu fierastraul mecanic, din greseala, falangele de la doua degete. Asigurarea medicala nu ii acopera cheltuielile de 12.000 de dolari pentru un deget si 60.000 pentru celalalt. Alege sa isi reconstruiasca degetul de 12.000 de dolari, cu celalalt ramanand mutilat. In Canada, un barbat isi taie falangele de la cinci degete. Este operat gratuit pentru toate in sistemul de asigurari de stat canadian.

Un alt caz. Un copil asigurat la cea mai mare casa de asigurari din SUA face febra mare si este dus imediat de mama la spital. Numai ca spitalul in cauza nu era pe lista casei de asigurari. Copilul moare asteptand prea mult sa fie mutat la un spital eligibil, intr-o disputa dintre insitutii. In Europa, in Franta, un copil face febra mare si este dus de urgenta de mama la cel mai apropiat spital. Primeste imediat tratament medical in contul asigurarii medicale de stat si scapa fara probleme.

Moore prezinta sistemul asigurarilor medicale din Europa, care functioneaza atat de bine. Am beneficiat si eu, gratuit, de ingrijire medicala in Spania si Grecia pe baza asigurarii de 30 RON facute in Romania. Sora mea a fost operata de urgenta in Germania pe baza asigurarii facute in Romania, dupa ce intr-o excursie a suferit un grav accident la mana. Operatia a costat peste 10.000 de euro si a fost platita in totalitate de asigurari (analiza, spitalizare la Hamburg, interventie chirurgicala, transport cu ambulata si asa mai departe).

Moore duce situatia la extrem si ia cinci eroi pompieri si voluntari care au ajutat cu pretul propriei sanatati la salvarea oamenilor de sub ruine, pe 11 septembrie 2001, cand Turnurile Gemene au fost daramate. Desi SUA a acordat 50 de milioane de dolari pentru tratamentul celor care si-au riscat sanatatea in praf si fum la WTC, de fapt banii s-au dus in alte locuri. Cei cinci eroi pompieri sufera de afectiuni pulmonare, psihice (unul dintre ei a ramas fara dinti avand cosmaruri dese, strangandu-si in somn mandibulele din cauza viselor urate repetate).

Ramasi fara putinta de a cumpara medicamente in SUA, cu asigurarile medicale care nu le acopera cheltuielile, eroii pompieri se duc cu Moore in Cuba. Acolo primesc ajutor gratuit de la un spital local. Medicamentele pe care le cumparau in SUA cu 120 de dolari cutia le gasesc in Cuba cu 5 centi.

Privind filmul Sicko a lui Moore mi-am dat seama ca, totusi, sistemul medical in Romania functioneaza, chiar daca este cum este. Totusi romanii primesc tratament gratuit medical in spitale, la internari si urgente, in baza asigurarii medicale. Prefer sa dau 5-10 milioane unui doctor in spital si sa am asigurare de stat decat sa am de ales intre a plati o operatie de 12.000 sau 60.000 de dolari la degete sau sa ma trezesc ca o casa de asigurari imi refuza sa zicem un RMN pentru ca nu sunt eligibil, asa cum se petrece acum in SUA. Normal, sistemul medical in Romania are nevoie de imbunatatiri, dar pornind de la sistemul de asigurari de stat, fara a ajunge la nebunia asigurarilor private care urmaresc sa scoata profit sustinut pe moartea oamenilor.

Sicko este un film de vazut, fiind pe cat de dramatic pe atat de uman. Sper ca SUA sa ia curand modelul Frantei si Mari Britanii in asigurarile medicale, asa cum americanii stiu sa ia ce e mai bun de la altii in alte domenii. In Marea Britanie doctorii sunt platiti de stat cu 10.000 de dolari pe luna si au bonusuri daca scad colesterolul pacientilor, daca reusesc sa ii convinga sa se lase de fumat si asa mai departe. Cu alte cuvinte, preocupare pentru sanatatea populatiei aplicata inteligent. Acest mod de motivare a doctorilor ii face pe pacienti mai sanatosi, ducand la o economie de fonduri din bugete fara a efecta si neglija suferintele oamenilor.

  1. 35 Responses to “Sicko”

  2. By Anonymous on Jul 12, 2007 | Reply

    Vadim , tu sti ca eu sint doctor si nu vreau sa te pun la punct cu ce ai scris aici.Concluziile tale sint mai revoltatoare decat filmul! E absurd sa facem politica pe o pagina de sport. Chiar trebuie sa apara asa articole aici ?Lasa sportul sa fie stapan aici si fa o pagina complet noua cu teme similare in acest articol!
    Dorin

  3. By fff on Jul 12, 2007 | Reply

    Vadim e atotstiutor si se pricepe la tot: sport, presa online, politica si multe multe altele, e un geniu :)))

  4. By Vadim on Jul 12, 2007 | Reply

    Dorin, stiu, poate ne spui cum e in Suedia din punct de vedere medical. In articol am expus cam ce se spunea in film, dar nu tot ca sa las si surpriza celui care se va uita la el.

  5. By Anonymous on Jul 12, 2007 | Reply

    Chiar daca pe unii ii doare si altii nu fac fata din cauza invidiei trebuie sa acceptati ca Vadim este poate totusi un geniu. Onlinesport.ro este mare succes si are extrem de bune cifre de vizitatori. A riposta prin jigniri nu este nimic de apreciat la multi dintre voi. Asa ca raspundeti civilizat si cu argumente logice.Am zis .D

  6. By Vadim on Jul 12, 2007 | Reply

    Dorin, m-am obisnuit nu iti face probleme. Si aici e nimic, in alte parti m-am vaccinat cu lucururi si mai rele. Important este ca lumea sa citeasca si, chiar daca in majoritate scriu cei care au ceva rau de spus, nu este nici o problema. Chiar eram curios cum e sistemul de asigurari medicale la tine in Suedia, daca tot ai scris aici. Oricum iti recomand Sicko, e de vazut. E bun Moore, are mult protest in el, ceea ce e rar in ziua de azi.

  7. By adi on Jul 12, 2007 | Reply

    Moore are si multa spaga in el, printre altele, ceea ce nu mai e atat de rar in ziua de azi. :)

  8. By Vadim on Jul 12, 2007 | Reply

    Tot ce se poate, nici eu nu iau de bun tot ce arata el, insa e clar ca sistemul de asigurari nu functioneaza acolo si trebuie ceva facut. Auzeam si prin Romania ca s-ar lua in considerare un sistem de asigurari de sanatate privat, dar daca se intampla asta o sa fiu primul care o sa ies in strada.

    Astept si parerea lui Radu de la Google despre subiect.

  9. By costi on Jul 12, 2007 | Reply

    Si in Romania situatia e asemanatoare…. Doar ca aici problema sunt spagile date la doctori, anestezisti, brancardieri, femei de serviciu samd.
    Peste toate astea adaugati si lipsa de inters a personalului medical.

    Are cineva curaj sa se opereze in Romania fara a da spaga la anestezist?

    P.S. Moartea domnului Lazarescu il mai tineti minte?

  10. By mike on Jul 12, 2007 | Reply

    Este interesant cum fiecare umflat ca Moore a ajuns sa fie specialist in orice domeniu. Sunt un american nascut in Romania, si tin mult la tara in care m-am nascut, si imi este draga, dar nu as putea compara niciodata sistemul medical din SUA cu cel din Canada sau Europa. Este adevarat ca trebuie sa platim asigurari, dar le platim noi si putem compara politele de asigurare cu diferite costuri diferite servicii. Deci pentru serviciul dorit platesti un pret. Numai cine nu vrea in America nu poate sa-si plateasca asigurare. Iar cei ce nu au asigurari sunt spitale de stat, platite din banii publici si exact ca in Europa sau Canada oamenii se duc, stau la rand si primesc, mai tarziu, mai greu atentia cuvenita. Cand am ajuns in America nu am avut si nici nu am vrut sa/mi platesc asigurare medicala si prima mea fetita s-a nascut intr-un asemenea spital. Slava Domnului acum are aproape 17 ani si este sanatoasa. Cu ceilalti am platit fiecare nastere si mai avem 3 copii si cu fiecarea ne-a costat intre 2200 si 2800 de dolari. Daca pentru o nastere este mult 3000 de dolari atunci inseamna ca vrem totul pe degeaba. Si cum in lumea asta nimic nu este gratis, cred ca tot omul de rand plateste politele “gratuite” din Europa: uitati-va la sistemul de taxe si veti intelelge. Personal nu as mai vrea ca guvernul sa faca decizii pentru mine, la ce spital sa ma duc, ce doctor sa am, la ce scoala sa-mi trimit copii, si noi romanii dupa 40 de ani ar fi trebuit sa invatam asta. Dar istoria ne invata un lucru: din istorie nu invatam nimic. Moore este un mic comunist, un mare socialist caruia i s-a bulbucat ochii de grasime la masa capitalismului. Daca si-ar fi permis sa faca in Cuba ce a facut in America de mult era mancat el de sobolani in sistemul laudat de el asa da tare. Daca scrieti ceva si daca informati poporul roman, faceti-o cu profesionalism, faceti-o corect, prezentand lucrurile asa cum sunt nu asa cum ati dori sa fie. Moore nu este un jurnalist, Moore este o lichea comunista care ar dori ceea ce jumatate din omenire a avut si unii au platit cu viata ca sa scape de sistemele lor!

  11. By Cucu on Jul 12, 2007 | Reply

    In primul rand, ma tot mir ca lumea in i-a in serios pe idiotul asta de Moore.
    In al doilea rand, e stilul lui personal sa taie si sa editeze ca sa exagereze lucrurile cat de mult poate.
    Ideea ca sistemul francez sau canadian e superior este o iluzie.
    Noi romani ar trebui sa ne aducem aminte ca si noi aveam “asigurare universala”, ajutor medical gratuit … ce inseamana asta? ca trebuie sa dai spaga peste tot.

    Adevarul este ca sunt multe probleme cu HMOs si alte asigurari … dar solutia nu e sa copiezi Franta sau Marea Britanie … trebuie gasita o solutie rezonabila.

    Am muncit cativa ani intr-o agentie de colectat datori medicale si pot sa va spun ca desi totul e scump … nu va lasati inselati. Franta nu e solutia.
    Multe din costurile exagerate in US sunt cauzate exact de faptul ca multi nu isi platesc datoriile. Sunt peste 20 de milioane de imigranti in US si multi merg la doctor si au datorii imense pe care desigur nu le platesc.
    Imi aduc aminte cate nume de mexicani am vazut cu datorii de peste 100000 de $ si ei nu aveau Social Security #, deci nu se putea face mai nimik.
    Mai sunt si alte cauze, dar cand un idiot ca Moore crede ca solutia e asa de simpla ca copierea unui sistem francez arata ca nu are nici ceea mai mica idee de care sunt cauzele problemei.

    Toate astea fiind spuse, un lucru e bun … se discuta despre subiectul asta. Lucru care e necesar nu numai inainte de fiecare alegere la 4 ani, ci pana se gaseste o solutie.

  12. By remus on Jul 12, 2007 | Reply

    bun rezumat vadim. moore mai si exagereaza de obicei, insa de data asta a nimerit-o, si toate cazurile pe care le arata sint reale. nu-i asculta pe romanii vopsiti rapid – astia sint mai americani ca americanii – in interiorul domeniului medical aici in state se stie ca per ansamblu sistemul privat e inferior celor conduse de stat, insa doctorii au salarii imense, si lasa sa treaca cu vederea faptul ca oricum companiile farmaceutice si directorii economici conduc viata in spitale. poti sa fii tu omul cu inima de miere, insa dupa cinci-sase ani de tras in care ii vezi pe ceilalti doctori cum iau mese seara cu managerul spitalului si reprezentanti de farma si apoi isi iau masini noi, si cu presiunea permanenta sa ai in vedere banul… omenia se mai si amina.
    iar povestile cu imigrantii care au datorii etc, ce sa zic, e ca si cum ai zice ca victima violului e vinovata.

  13. By calanu on Jul 12, 2007 | Reply

    Sunt curios cati dintre cei care isi dau cu parerea aici au vazut documentarul (Moore nu face filme) sau isi dau cu parerea functie de ce au auzit pe CNN, CNBC etc. Adevarul e ca nici un sistem nu e perfect. Eu traiesc in Canada de multi ani si aici este “paradisul lui Moore”. Noi platim taxe de ne ies pe nas comparat cu americanii, deci ne platim health insurance indirect, probabil mai mult ca americanii. Aici poti fi CEO cu milioane in cont sau homeless si primesti aproape acelasi tip de tratament. Nu avem sansa sa platim pt a obtine un servicu medical mai bun. Rezultatul e ca roata se invarte foarte incet (poti sta la coada pt tratament mult si bine) pe cand in USA esti tratat imediat daca ai insurance. Cei care nu au insurance adecvat (exemplul celui cu falangele) sunt vinovati pt ca au cautat sa salveze bani la plati: daca ar fi platit cativa dolari in plus pe luna ar fi avut toata operatia acoperita. E ca asigurarea la masina: degeaba te plangi ca nu-ti repara nimeni masina cand ai facut accident din cauza ta si nu aveai asigurare tip CASCO. Nu e vina sistemului ca tu ai fost cheap. Cat despre cei care nu au asiguari de fel, cum ziceau Cucu si ceilalti, esti acceptat la spitale municipale si, cu exceptia accidentelor, nu te lasa nimeni sa mori in USA, chiar daca spitalele nu-si recupereaza cheltuiala. Si in Canada mor oameni, dar Moore nu arata asta. Acum sase luni o fetita de cativa anisori a murit in sala de asteptare la spitalul nostru pt ca nimeni nu a reactionat la gravitatea situatiei. Inseamna ca oamenii sunt lasati sa moara in Canada? Nu, a fost un accident groaznic.
    Adevarul e ca orice sistem are nevoie de imbunatatiri si cred ca o combinatie privat-public e cea mai buna solutie. Si in Canada este o tampenie ca oamenii care isi permit financiar trebuie sa stea la coada cinci ore la emergency pt ca il doare ficatul duminica. Daca bogatanul s-ar putea duce la o clinica privata, atunci canadianul de rand ar sta numai patru ore la coada duminica aia si toata lumea ar fi mai castigata.
    Documentarull lui Moore e prea alarmist si trage balanta intr-o singura parte. Dar, asta e singurul mod in care poti soca!

  14. By ionut on Jul 12, 2007 | Reply

    Domnule Cusnarenscu, eu va recomand sa va lasati de meserie. Ar fi bine ca sa nu scrieti un articol bazat doar pe un film facut de un om care uraste SUA cu tot ce are el. Daca chiar sunteti un ziarist cu renume, atunci ar trebui sa va documentati mai bine si sa mai vizitati si niste spitale din SUA si sa vedeti si partea cealalta, ca doar ziaristii ar trebui sa fie nepartinitori.
    La fel ca in articolul cu benzina, iar dezinformati publicul. Eu nu cred ca asigurarea medicala costa $6000 pe an pentru o persoana. C-am greu de crezut sa platesti aproape $500 pe luna pentru asigurarea medicala. Eu zic ca este undeva in jurul la $250 pe luna. In plus multe companii asigura muncitorii automat in intregime, sau le platesc jumate din asigurare cum este in cazul meu.
    Iar cat despre sistemul in care statul plateste pentru tot, iti recomand sa te uiti in Romania. De ce iti bati joc de SUA cand Romania este vai si amar??? Oare sti tu cati oameni au murit in Romania numai pentru faptul ca oamenii nu au avut bani sa dea spaga la doctor?? Oare sti? Eu personal cunosc un caz in care un unchi a muri pentru ca doctorul nu a primit spaga multe necesara. Dar pe de altfel nici nu poti fi doctor cu cateva sute de dolari cat plateste statul.
    In caz ca nu sti cele mai reusite operatii se fac in SUA.

  15. By locacorten on Jul 12, 2007 | Reply

    Nu sint de acord deloc cu opiniile lui Vadmin din acest articol.

    In schimb, apar dreptul lui de a le si exprima. Dezgust comentariile de mai sus care-l ataca pe Vadim cum ca se pricepe la toate, etc.. Astea sint opiniile lui. Va plac, bine. Nu va plac, comentati fair si la obiect. Discutati argumentul, nu-l atacati pe el ca autor.

  16. By Dan on Jul 12, 2007 | Reply

    Unii din cititorii din America se revolta. Din pacate, desi locuiesc acolo, n-au inteles nimic din sistemul american. Poate au noroc sa aiba o meserie la moda si un loc de munca la una din marile companii care inca mai platesc asigurari la angajati (nu numai ca le plateste 50%, dar firma cumpara asigurarile en-gors si obtine preturi mult reduse). Si o fi avand si norocul sa nu aiba de-a face cu un HMO.
    Le-as recomanda sa iasa putin din cercul lor privilegiat de prieteni si sa intrebe vanzatorul de la magazinul din colt, soferul de taxi, si mai toata lumea care-i ofera servicii daca au asigurare medicala. Si sa ceara niste cote la asigurari in nume propriu si sa vada care sunt preturile reale. Poate le va mai trece cinismul – “numai cine nu vrea nu are asigurare”…

  17. By ledzep on Jul 12, 2007 | Reply

    Din nou, aceeasi previzibila atitudine anti americanisma!

    ce rost mai are ca cineva sa vada Sicko, cind tu l-ai dat tot aici, intr-un roman!
    Nu e prea roz in America cu medicalul, Moore are parte dreptate, dar dupa cum mai spun altii aici, chiar daca nu poti sa-ti permiti asigurare in America, exista spitale si clinici ale statului care te trateaza gratuit,de multe ori la fel; de bine sau mai bine decit cei ‘private’ pentru ca nu vor sa fie dati in judecata sau sa aiba publicitate negativa!

    Si eu sint unul care nu pot sa-mi permit asigurare aici, si sint pe 4 medicamente lunar, care ma costa numai citivba dolari bucata , ca a sa acopre costul! in privat, chiar si cu asigurare, aceste medicamente m=ar fi costat citeva sute de dolari pe luna, pentru ca asigurarile nu achita totul! lafel ca si cu ala cu degetele! E un idiot, nu trebuia sa piarda un deget, se ducea la spitalul statului respectiv, platit de guvern si ai atasa amindoua degetele!

    Nu e pefect systemul, dar tot merge, la fel de bine sau de rau ca in alte tari!
    Vadim are numai varianta sa obsedat cu ‘raul’ in America!
    Ati observat ca iar a aruncat idiotenia aia ca America fura tehnologia de la altii in textul articolului?
    face din nou la fel ca acum 2 zile cu avionul ala care ‘ nu zboara’!!
    vadim nu a trait o clipa in america dar el stie mai bine ca toti cum traim noi aici! el stie ca americanii care fac avioane de peste o suta de ANI, au furat tehnologia avionului de la Airbus, de acum..30 de ani!!!
    E atit de orb in ura lui contra Americii, el uita sa spuna cit platesc euroepnii in impozite ca sa fie acoperiti medical!
    mai tot salariul! nu ati ramine nimic sa faci altceva!
    Nimeni nu poate fi refuzat tratament medical in State, ai asigurare sau nu!
    Eu am avur piatra la rinichi, am chemt salvarea, m-adus la spital,m-au tratat bine desi au vazut ca nu aveam asigurare,
    si apoi mi-au trmis o factura de 3000 de dolari pe care nu am platit-=o nicioata! mai mult, te duci la oficiul spitalului si le spui ca nu poti s-o platesti si ei te sterg de pe lista!
    DAR NICIODATA NU POT SA-TI REFUSE TRATAMENT MEDICAL!
    NU E PREFECT SISTEMUL, SE VOR FACE SCHIMBARI, DAR NU E CHIARA ASA CUM AL FACE D=L VADIM, CARE ASI FACE TOATE CONCL;IZIIL;E DESPRE AMERICA DIN..FILME, DIN ZVONURI SI SPECULATII! IN ORICE DOMENIU NU NUMAI MEDICAL! D=L VADIM, DOCTOR VADIM,E SI SPECIALIST IN AVIOANE, IN BENZINA, SI O SA VEDETI IN FIECARE ZI IN CITE ALTE DOMENII ANTI AMERICANE E EL SPECIALIST!
    E CA UN CAL DIN ALA CU APARATORI LA OCHI!

    CIND VEZI CA 90% DIN OPINII SINT CONTRA LA A TA SI CONTINUI SA FII RIDICOL ZI DE ZII, NU EXISTA INCA MEDICAMENTUL CARE SA TE SALVEZE, ASIGURAT SaU NU!!

  18. By Dan on Jul 12, 2007 | Reply

    Sunt de acord Ledzep. Sunt si eu un roman care locuieste in America si am fost la spital fara asigurare. Mi-am spart (taiat) capul destul de rau si am avut nevoie de urgenta sa fiu cusut. M-au luat fara asigurare si am fost tratat la cele mai inalte standarde. Mi-au scris si prescriptie pt medicamente de dureri cand am iesit din spital. Am avut nota de plata $3000 dupa o luna, le-am spus ca nu am atatia bani ca nu am asigurare si mi-au taiat nota de plata in jumate si accepta sa le fac plati lunare de $20 pe luna. Pe de alta parte am vazut si filmul Sicko. Este exagerat la maxim! Sa fim seriosi. Prezinta cazuri extreme si rare. Ca sa nu mai vorbim de chestia cu Cuba. VADIM DACA ASTEA SUNT SURSELE TALE SIGURE CAND SCRI DESPRE UN SUBIECT MAI ALES DIN AMERICA, TE ATENTIONEZ CA A IESIT ACUM UN FILM “TRANSFORMERS”. FILMUL NU E BAZAT PE REALITATE SI NU AVEM AICI ROBOTI CARE SE TRANSFORMA IN MASINI. ITI SPUN CA SA NU TE FACI DE RAS DIN NOU CU UN ALT ARTICOL.

  19. By Dan on Jul 12, 2007 | Reply

    VADIM DACA ASTEA SUNT SURSELE TALE SIGURE CAND SCRI DESPRE UN SUBIECT MAI ALES DIN AMERICA, TE ATENTIONEZ CA A IESIT ACUM UN FILM “TRANSFORMERS”. FILMUL NU E BAZAT PE REALITATE SI NU AVEM AICI ROBOTI CARE SE TRANSFORMA IN MASINI. ITI SPUN CA SA NU TE FACI DE RAS DIN NOU CU UN ALT ARTICOL.

  20. By Cucu on Jul 12, 2007 | Reply

    Nu am vrut ca comentarile mele sa fie folosite ca sursa impotriva lui Vadim.
    Cred ca Vadim relateaza ce a vazut in “documentar” …

    Daca cineva nu ar avea alte surse de informare decat documentarul acesta .. atunci e foarte posibil ca parerea oamenilor sa fie gresita. Deci nu cred ca isi au locul atacurile personale la adresa lui Vadim. Cred ca isi au locul la adresa lui Michael Moore, dar aia e o alta poveste.

    Cat despre altii care se reduc la insulte gen “omanii vopsiti rapid – astia sint mai americani ca americanii ” s.a.m.d., eu le zic un frumos : Noroc! E greu sa cresti ceva care nu are radacina ….

  21. By jos_cenzura on Jul 12, 2007 | Reply

    @Vadim: faci o mare greseala cand spui: “O analiza pragmatica, prin cazuri reale, a sistemului de asigurari medicale care functioneaza gratis in Europa.” Nu functioneaza gratis! Se plateste pentru aceste servicii la fel ca orice, numai ca in alt fel (taxe). Nu prea e nimic gratis pe lumea asta (poate gratis pentru unii si mai putin gratis pentru altii, dar societatea tot plateste, intr-un sistem socialist probabil mai mult decat in unul cu libertate de alegere). Multi fac greseala asta elementara sa afirme ca daca statul ofera un serviciu, inseamna ca e gratis. Statul nu creaza nimic – e logica elementara! Doar poate lua dintr-o parte sa dea in alta.

    Eu am fost la spital in State si nu e nici pe departe dracul atat de negru – nu am vazut sa moara nimeni pentru ca n-avea bani. Am fost in schimb la policlinica in Bucuresti si am fost tratat in mod profesionist si pe deasupra n-am platit nimic.

  22. By jos_cenzura on Jul 12, 2007 | Reply

    @Cucu: Vadim scrie: “Auzeam si prin Romania ca s-ar lua in considerare un sistem de asigurari de sanatate privat, dar daca se intampla asta o sa fiu primul care o sa ies in strada.” DEci atacurile la persoana sunt complet justificate. Daca omul vrea sa iasa in strada pentru ca este impotriva dreptului meu sa ma asigur unde vreau eu, atunci cred ca orice atac (verbal bineinteles) este justificat.

  23. By UnOltean on Jul 12, 2007 | Reply

    Eu sunt un roman care locuieste in California. Daca interviul de care Vadim vorbeste este acelasi cu cel transmis de CNN saptamana trecula (la Larry King) atunci ar trebuii facute niste corectii: Moore insusi a spus ca incearca sa traga un semnal de alarma. Nici un sistem medical nu cred ca este perfect si cel american nu face exceptie. Insa ce este prezentat in Sicko este partea negativa (si nici aceea toata), unilateral. Nu o sa ma pronunt asupra ei pentru ca deja pe blogul acesta s-a discutat extensiv. Nu trebuiesc insa uitate si partile bune. In primul rand nivelul procedurilor medicale si a tehnologiei folosite este foarte ridicata. Cercetarea medicala din SUA este foarte productiva (numarul publicatiilor profesorilor de la Harvard, U Texas, UCSF sau Stanford in cele mai importante 3 reviste de specialitate Nature (Britanica), Science si Cell este mai mare decat tot ce se publica de autori din Franta de exemplu; si cum noile descoperiri produc bani, sunt implementate relativ rapid in circuitul medical). Si exemplele ar putea continua fara a folosi sintagma “se stie” (vezi laureatii Nobel pe medicina etc.). Si Vadim, nu imi raspunde ca astia sunt emigrantii care vin aici ca nu este adevarat. Marea majoritate a laureatilor Nobel americani sunt scoliti in SUA, chiar daca provin din familii de emigranti.
    Recunosc ca ma numar printre cei care au “o meserie la moda si un loc de munca la una din marile companii” cum zice Dan, si platesc cam 400/luna pe asigurare pentru intreaga familie (4). Am folosit sistemul medical in nenumarate randuri fie cand s-au nascut copii, caz in care in Ohio “nota de plata” pentru o cezariana a fost de 8000 din care am platit din buzunar numai 200 (restul fiind acoperit de asigurare), iar in California a fost 26.000 (!) din care mi-a venit de plata 250. Chiar azi de dimineata am fost cu baiatul meu la urgenta pentru ca s-a taiat la barbie. Pentru ca am mers la spitalul la care mergem tot timpul, a durat 2 minute pana o asistenta s-a uitat la el, si alte 10 pana un doctor l-a luat in primire (si ca vorbim de filme, vezi Moarte dlui Lazarescu pentru comparatii). Dupa o ora am fost acasa, fiu-meu e vesel si numai cu 50$ mai usor (probabil ca voi mai primi o nota de plata de 30-50 prin posta). Asa ca americanii NU “mor pe capete” cum Vadim zice din cauza sistemului medical.
    Si ca sa termin ca m-am lungit prea mult, nu subscriu la invectivele folosite pe acest blog. Forma aceasta de comunicare (blogul) nu reprezinta jurnalistica in “traditionalul” sens al cuvantului, si ca atare pretentiile cititorilor trebuies adaptate. E bine ca astfel de subiecte se discuta (am intilnit multi romani care erau cazuti ca din luna cand au ajuns aici din cauza lipsei de informatie), insa nu trebuie uitat ca cineva gazduieste acest loc de discutie, iar stirile si opiniile vor reflecta mai mult sau mai putin personalitatea/pregatirea gazdei. Asa ca Vadime mai lanseaza subiecte din astea si vei tine blogul in topul celor mai acesate siteuri.

  24. By cesarepietro on Jul 12, 2007 | Reply

    ideea este ca americanii au ptr ceilalti 50 milioane,asigurari sociale…eu stau aici(DC),platesc din buzunar si firma de asigurari imi deconteaza in totalitate…deci,cazuri si cazuri:e greu de spus cine are dreptate

  25. By Michigan on Jul 12, 2007 | Reply

    Minciuni amarca Moore pe care doar unul care e asa de naiv ca tine crede.In primul rand tre sa sti ca Moore e un democrat idiot din Flint Mi,care nu face altceva decat propaganda murdara democratilor.
    Doar asa Vadime ca sa te fac un pic sa te gandest: Tva EU 20%,Tva USA 6%,Impozitul EU $0 %,USA 20%, Benzina Eu 7-8 n$ galonul USA 3$ galonul? De ce zici ca in Eu la voi sistremul sanitar e gratis????/ Il platiti prin taxe si impozite. Daca ai cancer in Eu esti programat la tratament in SAU incepe maine s.a.m.d.
    Inca ceva :in state cine nu isi permite asigurare inseamna ca nu munceste ,deci e lenes.Aici cine munceste are cine nu ,nu.Noi astia ”fraierii” care muncim nu caram in spate prin impozite pe cei lenesi.Si sunt multe de spus dar tu un anti=american care se uita la filme de genul M.Moore nu gandeste.Milioane de canadieni vin in state in fiecare an pt tratament.La ei in tara e ‘gratis’ ( un fel de-a spune) dar au lista de asteptare.Hai ca nu imi mai pierd vremea cu tine dar poate un 10% ti-am mai largit orizontul.Stima

  26. By Michigan on Jul 12, 2007 | Reply

    Si inca ceva .Am locuit si in Suedia unde e extrema cealalta si unde taxele si impozitele te sufoca.Asta sa nu crezi ca nu am experimentat si latura cealalta.Cu mana pe inima iti spun ca sistemul american de sanatate e cel mai bun.Tre doar sa deschizi ochii si sa vezi intrega imagine.

  27. By UnOltean on Jul 12, 2007 | Reply

    Michigane, vezi ca ai uitat sa pui impozitu’ in EU (50%).
    Insa chestia ca cine nu are asigurare … e lenes e exagerata ca filmul lui Moore. Cum a zis Dan inainte, daca muncesti pentru o companie care nu ofera asigurare, si trebuie sa ti-o cumperi singur, problema e diferita, insa sunt solutii cum a zis cesarepietro.
    Si cum asta e un blog sport
    GO BUCKEYES !!!

  28. By Vadim on Jul 12, 2007 | Reply

    Inainte sa raspund celor care ati scris, tocmai am vazut o stire la tv legata de medicamentele compensate din Romania. Recent am observat si eu ca dupa data de 10-15 a fiecare luni plafonul farmaciilor pentru medicamentele date pe retete compensate se termina. De aceea oamenii trebuie sa cumpere medicamente cu pret intreg sau sa astepte inceputul lunii viitoare. Daca o reteta compensata permite sa iei un medicament de 100 RON cu 10RON, lipsa plafonului de compensare ii face pe multi sa nu aiba bani de tratament. Ori renunta la el ori il amana. Nu sunt niste nenoriciti cei de la Ministerul Sanatatii? Nu este un cinism macabru sa refuzi unui pensionar care isi numara banii dreptul sa ia un medicament compensat dupa ce o viata a platit luna de luna asigurarea medicala? Cum adica s-a terminat plafonul???

    Costi – asa e, se stie ca in spitalele din Romania spaga la anestezist e de baza.

    Mike – si in Romania femeile pot naste in clinici private si costa cam 2.000 de euro. Prima mea fetita am preferat sa se nasca intr-un spital de stat si nu a fost rau, dar nici cea mai atenta ingrijire. Doctorii au fost insa foarte buni si stiam asta. In rest, amanuntele pe care le-ai scris sunt bine-venit in discutie si aduc multe elemente. Stiu si eu ca in Franta impozitul la salariul inseamna practic inca un salariu. Iar Moore nu spune asta, se face ca ploua, am sesizat ca a eludat special. I-a intrebat pe francezi in film ce impozie platesc si ei au spus ca numai la casa, fara sa spuna ca angajatorul cotizeaza din greu.

    Remus – Ceea ce spui tu reiese si din film, toti cei care manageriaza aceste fonduri de asigurari sunt niste imbuibati. Pentru cei care nu au banii lor pe mana si amana omenia asa cum spui tu sper ca exista un Iad in care sa arda la talpici pana le ies toate pe nas.

    Cucu – E clar ca Moore exagereaza dupa cum am spus nu iau tot de bun.

    Calanu – Asa e, drame se intampla si in SUA si peste tot in lume. Din film reiese insa ca toti canadienii sunt multumiti de calitatea serviciilor medicale.

    Ionut – Moore spune ca aceea este media, 6.000 de dolari pe an. Ca unii platesc 25.000 pe an si unii 2.000 asta e alta discutie, dar media aia spune Moore ca este. Ti se pare, nu imi bat joc de SUA, daca asta intelegi tu atunci inseamna ca ne pierdem vremea. Da, stiu si eu ca in Romania doctorii nu te baga in seama daca nu dai spaga.

    Dan – Costurile asigurarilor medicale sunt mari in SUA, reiese din film si din ceea ce spuneti voi. Mi se pare important ca fiecare sa aiba o asigurare cat mai completa pentru ca niciodata nu se stie ce se poate intampla, dar pentru asta platesti de iti sar capacele. Dupa cum am si scris,

    Ledzep – Moore spune in film ca americanii iau ce e mai bun de la altii, iar eu am repetat asta in articol. Moore e de-al vostru, american get-beget. :) Spune-i lui, nu mie.

    jos_cenzura – Atunci e o bila alba pentru ambele sisteme medicale.

    UnOltean – Asa cum bine ai sesizat, de fapt am scris in articolul de prezentare a filmului, nu stiu cum ce se mananca asigurarile medicale in SUA. De asta am si asteptat parerile voastre si cu ocazia asta eu si altii ne-am facut o imagine cat mai reala. Si asta e cel mai important.

  29. By UnOltean on Jul 12, 2007 | Reply

    Vadim, media de 6000/an a asigurarilor trebuie privita relativ la tot costul vietii. Am locuit in Ohio si venitul mediu de familie in Columbus (sic Michigan) era de 48.000/an (impozabili; ce-i drept acum locuiesc in Silicon Valley, si in orasul meu media venitului pe familie este de 107.000/an). Costul vietii de zii cu zii depinde de fiecare insa in general este mai ieftin decat in EU (si in multe privinte decat in Romania). Asa ca aceste venituri in general iti permit sa ai o asigurare.

  30. By radu on Jul 12, 2007 | Reply

    Vadim, nu tin din nou sa te contrazic, dar as vrea sa completez. Tot din America de Nord, un pic mai de nord – Canada. De aici unde zici ca e doar miere. Uite fapte: Montreal – spitalul de urgenta, o persoana cu piciorul rupt pe partia de schi sta pentru tratament cam 9 ore inainte de a primi un algocalmin pentru durere si alte 6 pana i se pune ghips; Mont Tremblant – o entorsa tratata cam in 3 ore, in schimb pentru urgente 2 pers cu capete sparte s-a gasit rapid un elicopter pentru deplasari rapide (ora 18 in decembrie???); Toronto – coleg de servici cu baiatul cu probleme grave de imunitate – inca este grav – dar cel putin are 50% sanse sa poata duce o viata o viata absolut normala; Toronto – un prieten cu un baiat de 19 ani care dupa 2 luni de la ruperea unui vas cranian avea permisiunea de a se antrena in echipa de baschet (2 sapt fusese inconstient); o cunostiinta pierde un copil pentru ca medicul nu a vazut la ecografie placenta din jurul gatului; o fosta colega care a pierdut lupta cu cancerul; lista pentru un ct scan e aici cam de 6 luni (cate cazuri grele pot fi pierdute in timpul asta); un american programeaza cu o placuta de metal pe craniu si are o datorie de vreo 300000 la spital, dar cel putin mai este capabil sa scrie cod. Daca vrei rescriem cartea lui Moore in 4 ore, punem doar cazurile tragice si gasim solutii – medicul nu primise cecul si nu s-a uitat corect, asistenta era fara bani si nu vroia sa administreze medicamentele, chinezoaica, doctor de familie, nu a invatat de la mao sa trateze cancerul. Si uite ca-i aproape gata. Tu ca scriitor mai pui un pic de negru si luam Pullizerul. Medicina e tragica si fiecare dosar are partile lui, asa cum fiecare corp are actiunile lui. MEDICINA ESTE INCA O STIINTA EMPIRICA (scrie un articol despre asta – e mai realist). Am trecut doar din cei apropiati. Din ce cunosc, nu lucrez in medicina, ma lovesc uneori cand mai instalez cate ceva la un cabinet de ecografie. Intre altele ce ma impresioneaza este modul de catalogare. Rafturi pline de dosare cu cazurile fiecarui pacient – fiecare doasr are atasat un fluturas cu o anumita culoare care indica gravitatea, iar un raft inchis are doar doasre cu fluturasi negri. Ce sistem din lume poate scoate dosarele acelea de acolo?? Cel romanesc, cel european, cel canadian sau american?? Asta e intrebarea. Nu doar sistemul care reuseste sa aduce oamenii poate nu cel mai bine platiti dar cu siguranta mai multumiti de ce fac, nu mai umani ci mai indarjiti, care mereu lupta pentru mai bine. Cauti cate gauri negre sunt in fiecare sistem?? Pai omule urc pe scari la munte cu babute si mosuleti mai batrani ca tata si ma fac de rusine. Suntem in clapari si nu le pot face fata. Nu-s un lenes, nu-s atletul minune dar au mai mult cu 30 de ani ca mine si sunt verzi. Asta cred ca e un semn care diferentiaza sistemele. Vrei sa vezi oameni la lucru la 75 de ani?? Babute la volan cand nu sunt sigure ca pot citi culoarea semaforului?? Alt ritm de viata. Nu crede pe nimeni intr-atat incat sa faci comparatii. Te-am mai rugam odata sa dai cu pumnul in masa cand vezi ceva gresit, nu scoate din asta un invingator intr-o comparatie care are un termen. Vb de francezi?? Cum e sistemul din ghetourile alea de au ars?? Nu pun pb cine primeste si cine da, e sanatate si daca vrei sa fii mai catolic decat sistemul comunist nu discutam asta, eu intreb ce sistem de sanatate aveau aceia si cat de bine functioneaza. Cat costa inlocuitul unui deget, ochi sau rinichi. Cat costa acasa asta, sau daca nu costa (indiferent de pret) cam cand il si ai in caz ca ai nevoie.Pai fa omule o COMPARATIE. Asta presupune 2 termeni. Nu punctual ca iar te iau la fugarit – un caz bun si unul rau. Daca vezi un sistem ia-l tot si analizeaza-l, in INTREGIME, cu EFECTE si DEFECTE. E si cum ai spune: sistemul vamal romanesc este de rahat si toti vamesii sunt niste hoti, iar cel turcesc e perfect. Eu iti zic ca sistemul romanesc este mai slab dotat si ca avem mai multi hoti in sistem. Dar cati oameni nu lucreaza in sistem si sunt corecti si cati fura. Si dincolo cum este?? Pai ….
    Modul in care spui ca se platesc asigurarile in america(state, am inteles asta) degeaba este iarasi o greseala. Din banii aia se platesc toate. Adica vrei sa spui ca americanii platesc unor terti care isi opresc partea lor iar romanii platesc direct guvernului care da lucrari unor terti care fura pe rupte. Dar al nostru este mai omenesc. Tu lasi sa se inteleaga ca deh , in tarile multicultural dezvoltate sanatatea e gratuita, ca si traiul medicilor, costul faselor (in tara stiu medici care platesc ei seringi, fase si multe altele inclusiv medicamente), ca si amenajarea spitalelor (un dobitoc crede ca 30000 de aparate sunt mai eficiente decat cateva mii de sisteme complete, dar deh sistemele nu se pot pune in 3 luni- si iar se duc banii deamboulea), ca si benzina salvarilor. Trebuie luati bani si redistribuiti. Asta-i marea poveste. Asta vrei sa zici?? Nu mi s-a parut zici ca doar filmul iti spune tie ca sistemul american e mort, ca doar cel francez si cel canadian vor trai pe vecie. Crede-ma ca as vrea sa te cred pe cuvant, inseamna ca am nimerit in tara “tineretii fara batranete”. Dar nu cred in vise. Filmul e tracig si adevarat. Sunt cazuri in care se moare din greseala, stupiditate si lipsa de pregatire. Sau lipsa de bani. Iar faptul ca nu au prezentat cum se moare din aceleasi motive in alte tari inseamna ca la ele sistemul e sublim. Oamenii sunt supusi greselii indiferent de rasa, limba vorbita sau tara. Lipsa de bani ca nu ai asigurare sau lipsa de bani ca nu sunt echipamente sterile in spitale iti arat tie vreo diferenta??? Pacientul tot atat sufera, crede-ma pe cuvant. Si atunci unde-i lupta pentru supravietuitre? Lupta pentru viata? Sau crezi ca viata-i fara lupta. Ca totul se primeste cand deschizi gura? Asta vrei sa invete noile generatii in Romania? Ca totul va fi primit in numele… cui?
    Omule imi dau seama ca nu este o lupta, tu pur si simplu definesti un mod in care ponegrirea celuilalt imi da mie dreptul de a ma considera superior si destept. Nu faptele mele. Nu munca si visele mele. Doar faptul ca spun ca Einstein a fost un neamt, iar Eminescu un fustangiu ma face pe mine un poet mai bun si cel mai bun fizician. Iar eu definesc poezii ca un fizician si declam formule ca un poet.

  31. By radu on Jul 12, 2007 | Reply

    Vadim, nu te scuza: tu ai spus de sistemele celelalte inclusiv de cel romanesc. Ai luat partea buna si nu ai analizat doar ai taxat. De asta iar am sarit in sus. Nu pentru ca ai spus: uite baieti Moore a vazut asta si vede bine ca e gresit. Tu ai spus uite cum Moore spune de asta iar la noi as punea zice ca-i chiar bine. Asta nu o vad ca o analiza. Daca vrei vb de cate greseli se fac iar dorinta mea este sa facem ce faci tu cand Romania va fi atat de sus incat sa dea peste nas. Dar tu ai luat partea neagra dintr-o parte si partea alba din cealalta. Si lasi trei puncte in aer – sa intelegem noi cum ca e jale de o parte si miere in partea cealalta. Ori eu asta vreau sa spun. Sa nu ne multumim ca doar o bucatica se face bine sa facem bine cat mai mult. Sa nu ne multumim cu putin. Sa fim realisti sa analizam ce-i bine si rau. Sa vrem mai mult de la noi.

  32. By colibri on Jul 13, 2007 | Reply

    Am cam citit toate comentariile de aici si am am sa mai completez si cate ceva. In primul rand, M. Moore a confectionat documetarul lui in asa fel sa reiasa ca toti canadienii sunt multumiti de serviciile medicale de aici. Presa canadiana l-a criticat destul de dur, pe acest Moore, despre felul cum a infatisat sistemul medical de aici. Eu traiesc in Ontario de 14 ani si iti pot spune ca este departe de adevar. In toata Canada sunt cateva milioane de oameni care nu au doctor de familie, nu sunt suficienti doctori. Daca vreau sa-mi fac o proramare la doctorul meu de familie astept doua saptamani. Am avut in martie o programare la doctorul meu de familie cu o problema, m-a trimis la specialist. De abia la sfarsitul lunii iunie am intrat la specialist, care m-a trimis la o clinica speciala pentru teste pe 4 iulie. De abia pe 24 septembrie am programare din nou cu speciastul pt ca sa discutam rezultatele testelor. Asa este cu orice programare la specialisti in Canada, astepti luni de zile pana sa te vada. As putea sa dau o gramada de exemple de genul asta auzite de la unii si altii.
    Vadim, dai un exemplu in articolul tau, cum tu si sora ta a-ti beneficiat de asistenta medicala in Spania, Grecia si Germania cu o asigurare cumparata in RO. te asigur ca orice american isi cumpara asigurari medicale de voiaj si ar obtine aceleasi tratamente in caz de urgente in EU.
    Am multi colegi care s-au mutat in USA din Canada si toti sunt sanatosi si nu duc grija asigurariilor medicale acolo. Din cei 40 si de milioane de americani care nu au asigurari, o treime fac peste 50.000 US $ pe an. Isi permit sa-si cumpere asigurari private dar nu o fac. Alti 3 milioane de copii care nu au asigurari, este doar din neglijenta parinitilor. In USA exista o lege prin care absolut nimeni nu poate fi refuzat de urgenta la orice spital, indiferent daca au bani sau asigurari sau nu: “The Emergency Medical Treatment and Active Labor Act (42 U.S.C. § 1395dd, EMTALA) is a United States Act of Congress passed in 1986 as part of the Consolidated Omnibus Budget Reconciliation Act. ”

    Daca vreti sa comparati sistemele medicale din USA si Canada o puteti face la :

    http://en.wikipedia.org/wiki/Canadian_and_American_health_care_systems_compared

  33. By radu on Jul 13, 2007 | Reply

    Intamplator am dat peste asta:
    http://www.gardianul.ro/2007/07/13/eveniment-c2/barbat_decedat_din_cauza_unei_pene_de_curent-s97887.html
    si care arata din nou grija unui sistem omenesc. “Prietenii stiu de ce….”

  34. By Mihai on Jul 13, 2007 | Reply

    Salut!

    Dupa ce am vazut Fahrenheit si B.f.C. pot sa spun ca mi se pare puternic distorsionata logica lui Moore. Practic ia cazuri izolate si le pune cap la cap creand o imagine extrema, cu scopul de a impresiona. Nu neg existenta acelor cazuri, dar vei gasi extreme in orice tara cu populatie de milioane de locuitori.
    In al doilea rand filmele lui mi se par puternic socialiste. Sunt filme adresate exclusiv celor saraci, nemultumiti, bolnavi, etc. Cei ce o duc bine nu stiu cat de impresionati sunt de filmele lui.
    Nu sunt de acord cu concluziile articolului lui Vadim. Nu folosesc serviciile sistemului medical de stat din Bucuresti, desi platesc o suma consistenta obligatoriu la stat, ci prefer sa platesc 20Euro pe examinare la o clinica privata. La stat nu am gasit decat igrasie, lipsa de fonduri si lipsa de motivare a personalului. La particular am gasit servicii prompte, analize realizate in 8h de la recoltare, personal grijului.
    In caz de afectiuni grave, care necesita interventii complicate, mi se pare logic sa existe vindecare in institutii medicale prospere, cu buget considerabil si oameni competenti si motivati, nu in institutii falimentare. Faptul ca va costa e normal, dar daca ai de ales intre scump si posibil versus ieftin dar imposibil, ce alegi?

  35. By Vadim on Jul 13, 2007 | Reply

    Filmul lui Moore nu se ocupa de neglijentele medicale, ci de dramele unor oameni bolnavi care primesc in plic “Denied” de la casele de asigurari cand e clar ca cer niste analize sau tratamentele medicale care li se cuvin.

  36. By Ultras on Jul 13, 2007 | Reply

    Incep cu o intrebare… De ce oare “Moartea domnului Lazarescu” a avut succes in SUA? Simplu. Pentru ca descrie o realitate atat din sistemul medical romanesc, cat si din cel american. Vadim lauda sau cel putin punea pe o treapta superioara sistemul de la noi. Dar nu prea exista mari diferente (ma refer la omul obisnuit, nu la cel cu venituri medii sau peste medie). La noi, titlul de gratuit este o mare iluzie. Daca ai nevoie de un anumit medicament si nu este pe lista compensatelor, ori il platesti ori poti sa iei o aspirina. De tratament stomatologic gratuit nu am auzit in Ro. Totusi, sistemul public este de preferat, cu conditia sa ai “orientare turistica”. Spun asta din experienta proprie. Acum 2 luni m-am internat pentru o chestie minora, pentru care nu erau necesare mari investigatii, dar mi s-au facut practic toate analizele. Chiar am fost un pic enervat pentru ca eram plimbat in pijama prin tot spitalul de la o sectie la alta. Rezultatul? Mi s-a gasit bila “colmatata” si inca vreo doua “bube” mai mici. In State, neprezentand simptome, as fi ajuns direct pe masa de operatie, pentru ca nu s-a fi justificat financiar efectuarea ecografiei. In ultimele doua zile de internare, de plictiseala, am cerut eu sa mi se mai faca si alte analize si investigatii si nu am fost tratat cu refuz. Nu mi s-a cerut absolut nimic. Mai ales ca nu am fost un pacient model (am fumat un cartus cu toate ca obiceiul este interzis in spital). Am dat eu, dupa ce m-am externat, pentru ca asa mi s-a parut normal, ca semn de apreciere. Am fost dupa aceea si la “privat”, pentru o interventie laser, mai mult de fitze. Cam zece mil in total, dar am fost multumit. Apoi am mai efectuat doua operatii minore, la stat. La fel de multumit. De dat, la fel, dupa. Ce vreau sa spun… Cele doua sisteme, public si privat, trebuie sa functioneze in paralel. Daca ai un accident, o criza, o chestie nasoala, sistemul public trebuie sa iti asigure tratamementul, indiferent de unitatea medicala la care te-ai prezentat. Pentru ca atunci care mai este ratiunea existentei unui astfel de sistem? Doar sa incaseze bani ani de zile si cand ai nevoie sa primesti o aspirina? Situatie identica si pentru sistemul privat, care in mod clar are ca prim obiectiv obtinerea de profit, pentru ca altfel nu isi justifica existenta, iar atentia pentru pacient fiind pe planul al doilea. Sfatul meu, indiferent de sistem, aveti grija de sanatate preventiv. Chiar daca nu doare, incercati sa va faceti analize cat mai amanuntite macar o data pe an. Sistemul nu le asigura, simulati simptome. E nasol sa ajungi la spital in ultimul moment si sa stai sa completezi formulare si sa astepti aprobari.

    PS. La un comentariu de mai sus am citit ceva legat de lenesi. Care e legatura? Nu sunt tot oameni? Nu trebuie tratati? In juramantul medical nu am vazut nicaieri mentiunea “Nu voi trata lenesii”. Mosul ala din Sicko, la 79 de ani, nevoit sa munceasca pentru a-si asigura medicamentele, nu prea arata ca unul care sa fi lenevit pana atunci…

Post a Comment