Romanii platesc pe benzina la fel ca in Europa de Vest, dar ne temem de incalzirea globala

July 11th, 2007 | by Vadim Cusnarencu |

Salariile din Romania sunt de zece ori mai mici decat cele din Europa de Vest, insa pretul benzinei este similar. Euro scade drastic, insa pretul unui litru de benzina ramane in Romania 3,4 lei, la fel ca la Roma si aproape de valorile din Paris sau Londra. In SUA benzina a ajuns la cel mai ridicat pret pe litru de benzina din istorie

Iata mai jos un tabel al preturilor per litru de benzina, exprimate in RON. Se observa ca tari mult mai bogate decat Romania au preturi similare sau mai mici. Este inadmisibil ca intr-o tara precum Romania, in care salariul mediu este de 6-8-10 milioane de el, litrul de benzina sa coste la fel ca la Roma si putin sub Paris sau Londra, acolo unde veniturile medii sunt de peste 1000-1500 de euro pe luna.

In Spania o femeie de serviciu castiga pe cartea de munca 600-800 de euro pe luna. In Romania abia daca ia 3 milioane, si aia la negru.

Daca mereu dupa 1989 ni s-a servit gogoasa ca pretul benzinei creste in Romania (si altele concomitent cu el) pentru ca leul se deprecia fata de dolar, daca aceeasi gogoasa ne-a fost servita si cand dolarul se deprecia fata de leu, dar moneda noastra era brusc raportata la euro care (ghinion!) se aprecia, acum cand si euro si dolarul scad pretul benzinei ramane la fel. Cu alte cuvinte, in lei creste.

In tarile sarace, precum Venezuela, se platesc 5 centi per litru.

Noi, insa, platim pe benzina aproape la fel precum cetatenii din tarile dezvoltate cu salarii mari si nimeni nu spune nimic. In schimb, stam in casa cuibariti de frica incalzirii globale si de frica predictiilor inteligente facute de baietii pusi sa iasa la televizor si in presa ca sa recite poeziile scrise de altii…

Orase Lei noi/Litru
Bucuresti 3.40
Londra 4.03
Paris 3.96
Oslo 3.93
Berlin 3.89
Roma 3.40
Moscova 1.75
Tokyo 2.71
Seul 3.68
Hong-Kong 3.82
Beijing 1.47
Sydney 2.16
Kuweit 0.46
Teheran 0.23
Buenos Aires 1.40
Sao Paulo 2.97
Havana 1.84
Caracas 0.09
Ciudad de Mexico 1.40
New York 1.68
San Francisco 2
Chicago 1.63
Toronto 1.98
Johannesburg 1.86
  1. 29 Responses to “Romanii platesc pe benzina la fel ca in Europa de Vest, dar ne temem de incalzirea globala”

  2. By ionut on Jul 11, 2007 | Reply

    “a sa nu iasa lumea in strada asa cum s-a intamplat la finalul anului 2005, de Craciun, cand galonul ajunsese la 8 dolari.”
    Domnule Cusnarensu am citit multe din articolele (daca le pot numi articole”) scrise de dvs, dar o minciuna ca si asta inca nu am gasit. Benzina nu a fost 8 dolari galonul la finalul anului 2005 in SUA! Defapt niciodata nu a ajuns benzina la 8 dolari/gallon in SUA. Deci scrieti o minciuna gogonata. In plus nici nu a iesit nimeni in strada in 2005 sa protesteze pretul de 8 dolari pe gallon, asa ca mai bine v-ati informa cat de putin inainte sa scrieti astfel de lucruri.

    Si inca ceva, e prostia romanului ca plateste atata, nu e vina americanilor. Din cate stiu Romania are cat de cat zahaminte de petrol, dar cum tara este corupta de la cap pana la coada, si normal ca romanu prost plateste.

    jos parlamentul :)

  3. By numar'13 on Jul 11, 2007 | Reply

    din pacate la benzina suntem egal sau chiar putin mai jos decat in restul statelor din UE, dar la restul produselor alimente, haine, electronice, materiale de constructii, servicii avem preturi chiar si duble sau triple !!!!!!!!!!!!!

  4. By Marga on Jul 11, 2007 | Reply

    dl. Cusnarencu a eronat pentru ca s-a uitat la un documentar pe Discovery in care se prezenta un scenariu fictiune privind o potentiala criza a petrolului. Acolo intr-adevar, se aruncau rafinarii in aer, se ciocneau petroliere in zona Houston, agricultorii ieseau pe strada si benzina era 8 dolari per galon.

    Pentru dl. Cusnarencu: ERA FICTIUNE DOM’LE! Ce naiba, la varsta dumitale nu ar trebui sa mai pui botul la povestiri pentru copii. :):)

  5. By Vadim on Jul 11, 2007 | Reply

    Ionut, nu 8 ci 4 dolari. E record in SUA.

  6. By cristi on Jul 11, 2007 | Reply

    benzina este acelasi produs in bucuresti si la paris…de unde si preturile apropiate :)

    nu-ti place nu mananci !

    capisci ?

  7. By hbjhv on Jul 11, 2007 | Reply

    Vadime, de ce vb despre ce nu te pricepi? Si cum poti sai dai exemplu Venezuela cand tara aia are resurse de perol imense, si pe deasupra mai e si ultra-socialistul Chavez la putere.
    Si mi se pare normal sa fie preturile apropiate la benzina in intreaga lume din moment ce este vorba de o resursa finita, care se apropie cu pasi repezi de capat. Aurul e cumva mai ieftin in Romania doar pt ca suntem saraci?
    Iar incalzirea globala, E REALA, este recunoscuta de majoritatea oamenilor de stiinta (spre deosebire de acum cativa ani). Cand te vad pe tine imi spun ca as putea conduce si eu un ziar, asa cum as putea crede ca pot conduce o tara cand il vad pe Bush.

  8. By Vadim on Jul 11, 2007 | Reply

    Cristi – Capisici sau ca caini? :) Scuza-mi cacofonia… :)

    hbjhv – Ori ti se pare corect sa fie la fel peste tot pretul benzinei, ori te uiti la Venezuela si spui ca e normal pentru ca acolo e un sistem socialist? Nu te inteleg, esti confuz. Stirea are de a face cu sportul pentru ca e pusa in sectiunea de Auto a Onlinesport.ro, daca te incalzeste cu ceva global… Ca e globala, daca spune toata lumea… corect… nu poti sa contrazici. Ti-as raspunde cu acelasi apelative cu care mi-ai scris tu mie si pe care le-am editat, dar nu ma cobor la chestii din astea… Fa-ti tu blog, site sau tara sa intre ursii pe ele. :)

  9. By hbjhv on Jul 11, 2007 | Reply

    Venezuela are resurse de perola foarte mari. Tu chiar nu intelegi? De aceea isi permite sa tina pretul jos. La fel si cu majoritatea tarilor bogate in petrol.

  10. By Vadim on Jul 11, 2007 | Reply

    Tu compari aurul cu benzina? Cand ti-ai facut ultima oara plinul la aur? Cand a crescut ultima oara pretul intretinerii, painii si asa mai departe de la aur? Aurul se topeste si se reface, benzina nu. Iti mai dau zece motive pentru care comparatia ta aur – benzina este fara nici un temei.

    Iar despre Venezuela, nu ma invata geografie, ca am cred mai multi prieteni acolo decat probabil ai tu. Sa imi zici si mie de ce acum 7 ani pretul benzinei in Romania era la sfert sau la jumatate fata de Franta si Anglia, iar acum desi salariile au ramas relativ la fel si euro scade drastic noi platim ca in Europa de Vest si pretul benzinei ramane pe loc. Normal, pentru ca nu se aplica acelasi algoritm decat cand vor unii.

  11. By hbjhv on Jul 11, 2007 | Reply

    Producatorii de petrol nu ne vand noua petrolul mai ieftin pt ca suntem mai saraci. Si atunci cine sa acopere diferenta, guvernu? De unde bani? oricum chestia cu petrolul e mai compleza decat crezi. Foarte multe companii implicate in comertul cu petrol, in special in America, fac tot posibilul pt. a impiedica cercetarea in domeniul energiei alternative. Se stiu cazuri de mita data doar pt a nu se dezvolta aceasta tehnologie. Trebuie sa ne gandim la viitor iar petrolul nu este viitorul, e clar. Viitorul este energia alternativa, care nu necesita resurse finite. Nu pretul petrolului e problema, ci o gandire altruista si umanista. este evident si absolut normal ca pretul petrolului sa fie in continua crestere, e un banal principiu economic.

  12. By Vadim on Jul 11, 2007 | Reply

    Pai vezi ca mai venim de acasa nitel? Argumentele astea mai stau in picioare. Spui foarte bine ca “fac tot posibilul pt. a impiedica cercetarea in domeniul energiei alternative”. Normal, ca sa ia camasa de pe noi cum vor ei si sa mascheze preturile umflate prin diverse explicatii care nu stau in picioare.

    Gandire altruista a cui? A ta, a mea poate da. Dar nu a lor care nu fac altceva decat sa ne cocoseze si sa ia toti banii munciti de oameni pe timpul si viata lor.

    Normal, totul e finit, benzina, apa si asa mai departe. La masini au inceput deja propuslii pe energii alternative, vezi BMW, Saab etc.

  13. By hbjhv on Jul 11, 2007 | Reply

    Urmeaza acum sa scrii cum defrisarea padurilor afecteaza baschetul datorita pretului ridicat al parchetului.

  14. By Vadim on Jul 11, 2007 | Reply

    E un blog personal, am rugamintea sa ma lasi sa scriu despre orice, dupa cum vezi nu este un blog numai despre sport ci si despre altele, altfel.

  15. By Sax on Jul 11, 2007 | Reply

    Draga dle Vadim,

    Am citit uimit articolul scris de dvs. si gindul ma duce la comparatia cu un copil intr-un magazin de jucarii care incepe sa plinga pt ca parintii nu i-au cumparat jucaria dorita. E adevarat, din pacate salariile sint foarte mici in Romania comparativ cu UE. Dar nu cred ca ne putem supara pe preturile mari ale benzinei, exista mecanisme care regleaza o economie de piata, cererea-oferta unui produs.
    Daca benzina e produsa in Romania si e vinduta scump este pt ca producatorul daca nu o vinde scump in Ro o poate vinde scump (adica la pret normal UE) in afara Romaniei. De ce sa o vinda mai ieftin in Ro cind o poate vinde mai scump in afara Romaniei???
    Iar daca benzina e importata, e normal sa aiba pretul pietei, aceeasi logica aplicindu-se si in cazul acesta: De ce sa o vinda mai ieftin in Ro cind o poate vinde mai scump in afara Romaniei???
    Iar daca va ginditi cumva ca ar trebui ‘cineva’ sa acorde un tratament preferential Romaniei doar pt ca sintem saraci – imi pare rau sa spun dar cred ca este o gindire nesanatoasa. Iar in alta ordine de idei, parlamentarii alesi de dvs. nu dau deloc semne ca tara ar fi saraca, din contra.
    Din pacate insa, problema care ar trebui discutata e problema salariilor si nu cea a strugurilor care din nefericire sint prea acri pt ca oricum nu ajungem la ei.

  16. By hbjhv on Jul 11, 2007 | Reply

    Pai articolul apare mare pe OnlineSPORT…intre un Gigi si o butelie.

  17. By DB on Jul 11, 2007 | Reply

    Ce legatura are pretul benzinei cu incalzirea globala in articolul asta? Te rog sa ma scuzi dar 80 la suta din articolele tale sunt execrabile. Eu daca as primi de fiecare data atatea remarci negative m-as gandi foarte serios sa ma las!

  18. By Marga on Jul 11, 2007 | Reply

    Cred ca era mai corect sa lasi articolul cu modificarile vizibile (adica paragrafele legate de 8$ galonul si manifestatiile din 2005 :D). Dar in fine, nu te invat eu ce inseamna jurnalism sau deontologie bloggeristica.

    Mi-am adus aminte cum se chema documentarul ala care a inspirat acele paragrafe ridicole: “Oil Crisis”

  19. By Umbra Alba on Jul 11, 2007 | Reply

    “In schimb, stam in casa cuibariti de frica incalzirii globale si de frica predictiilor inteligente facute de baietii pusi sa iasa la televizor si in presa ca sa recite poeziile scrise de altii…”

    vrei sa imi explici si mie ce ai vrut sa spui aici ?……

    ce baieti recita poeziile scrise de altii ?….

    nu a recitat nimeni nici o poezie , au venit baietii cu poze…

  20. By Vadim on Jul 11, 2007 | Reply

    DB, lasa nu ma compatimi ca stiu eu mai bine. Nu scriu pentru mase, dar nici nu ma lupt cu morile de vant. :) Daca nu vezi legatura mai studiaza articolul. E drept, nu e sut-gol, e nitel mai subtila treaba.

  21. By R.M on Jul 11, 2007 | Reply

    nu stiu cine ti-a dat info la pretul benzinei in Toronto dar treaba sta cam asa : una bucata litru benzina : 1.05 $ CAD ( vezi conversia)
    In Montreal ( alt oras mare canadian 😉 ) benzina este in medie la : 1.14$.

    Hai sa vedem la cate alte orase ai mai fabricat preturi ??

    PS. Nu va mai plangeti atat de mila.. si vindeti celularul ala.. ultimul tip .. cumpara unu normal ( mai pica din fitzele romanului) .. dar uite ca ai bani de benzina 😉

    1.05 CAD = 2.26448 RON
    Canada Dollars Romania New Lei
    1 CAD = 2.15665 RON 1 RON = 0.463683 CAD

    1.14 CAD = 2.45889 RON
    Canada Dollars Romania New Lei
    1 CAD = 2.15692 RON 1 RON = 0.463625 CAD

  22. By mamalinski on Jul 11, 2007 | Reply

    iar ai dat’o’n bara bai vadime:))

  23. By Vadim on Jul 11, 2007 | Reply

    RM, e bine ca ai scris. Inseamna ca pretul e mai mic, este un motiv in plus sa sustin ca pretul in Romania la benzina este exagerat.

    mamalinski – de la tine e un compliment. :)

  24. By vasy on Jul 11, 2007 | Reply

    ca aici nu ne pasa, se scumpeste si ce daca…tot aia e …se mai si ieftineste la o adica, dar acasa….nu

  25. By NSD on Jul 11, 2007 | Reply

    Băi Vadime, înÈ›eleg că-È›i place să aberezi, dar te rog frumos nu mai pune linkuri la blog pe OLS. Nu de alta’, dar ne căcăm pe noi de râs la ce entry-uri ai.

  26. By Vadim on Jul 11, 2007 | Reply

    Nu pot sa va privez de ras, asa ca sa te tii bine de scaun mai departe… 😀 Mersi de entry. 😀 Crede-ma ca sunt mic copil, sunt alte bloguri unde e si mai jale si se vor mult mai cu pretentii. 😉 Acolo ma tin eu de scaun sa nu cad pe jos de ras. :) Unii ar trebui sa se impuste. :)

  27. By adrian on Jul 12, 2007 | Reply

    Va legati de orice numai pentru a evita miezul problemei.

    Este adevarat ca pretul barilului este acelasi si pentru bogati si pentru saraci. Insa in acest caz avem dovada minciunii celor ce “legau” pretul petrolului de caderea leului sau de euro. Chestia cu euro este chiar fatisa intrucit peste tot in lume pretul barilului este cotat in dolari americani. In momentul in care dolarul scade fata de o valuta oarecare este normal ca si pretul petrolului sa scada in valuta respectiva.

    In alta ordine de idei dar in aceeasi nota va veti aminti ca Bombonel conditiona cresterile salariale de productivitate “oricine va munci si va da randamentul din Germania va avea salariu ca in Germania”. Cu asta a inchis gura multor romani. Observatia de bun simt- in deplina concordanta cu spusele lui Bombonel- era ca fetele de la casieriile Billa intreceau atunci efortul nemtoaicelor si la numar de clienti pe zi, si la incasari si la volum de marfa dar nimeni nu le platea salariile nemtoaicelor, asa cum promitea Bombonel in gura mare la televizor.

    Preturile (produselor, serviciilor si al muncii) in Romania nu au nici o legatura cu piata si sint stabilite la bunul plac al unui escroc sau altul. Asta a incercat Vadim sa va explice.

  28. By Michigan on Jul 12, 2007 | Reply

    in Venezuela nu e 5 centi litrul pt ca sunt saraci…Au resurse enorme..Da ce sti tu vadime…Dupa avioane ai dat-o in bara si cu benzina.

  29. By cyprian on Aug 12, 2007 | Reply

    si romania are resurse dar mai bine importa decat sa exploateze,mai baga cineva un ban in buzunar k doar de aia is alesi akolo sus si nush cum se face dar au totzi vile si afaceri,de unde?din 1000€ pe luna care ii iau salar?iak,mai face un favor la omv,unu la mol si sia scos parleala,k asai romanu peste tot in lumea asta,el so duca bine k de restu i se rupe,apropo in austria stiti cit este benzina?pana in 1.20€(de fapt nici nu ajunge la atat)si motorina max.1.10€,acu va intreb:are austria mai multe zacaminte ca romania?cand in al 2-lea razboi mondial toata europa era aprovizionata cu aproape de toate de la noi?nu cred,si ink u exemplu:germania k sa nu consume mult gaz(pt k si ei importa de la rusi)au construit multe hidrocentrale si compania care produce curent ofera reduceri la consumul mai mare de curent(dak totul in casa este electric,si ma refer la aragaz,incalzire,etc)deci descurajeaza consumul de gaz(care este si scump si ”periculos”din multe pct. de vedere),acum intreb si io,in romania de ce nu se procedeaza la fel?avem rauri care an de an distrug casele oamenilor,deci locuri pt hidrocentrale ar fi la greu,dar noi santem prea mici pt interesele unor oameni asa mari,cum sant in romania,asa k rezumatziva doar la pareri,k mai mult orcum navetzi ce sa facetzi

  30. By aetius on Sep 12, 2007 | Reply

    poate ca unii ne-am saturat de minciuni atat dintr-o parte cat si din alta a spectrului politic. ce ramane de facut?
    din pacate un singur lucru: cand te simti nedreptatit si organele statului nu vor si nu au interes sa cerceteze e cel mai simplu sa-l impusti pe cel ce te-a nedreptatit.
    sunt taxe de prima inmatriculare- impusca-l pe primul ministru!
    sunt smecheri care abia asteapta sa-i ia locul.
    nu o sa poti sa-i impusti pe toti . si vei fi inchis si acolo vei fi…impuscat in timpul unei tentative de evadare inscenate.
    asta e rezultatul unei democratii de slugi si lingai pe la portile occidentului.

Post a Comment