Prioritatea raspunderilor

July 31st, 2007 | by Vadim Cusnarencu |

Liga 1 a inceput asa cum toata lumea se astepta cu acte de huliganism in tribune, mai mediatizate decat ceea ce a fost pe teren. Este un semnal ca asta vom vedea tot sezonul, etapa de etapa. Daca nu se face ceva declinul numarului de spectatori de pe stadioane, dar si interesul general, vor scadea. Este corect ce spune Nicolae Badea si anume ca Dinamo nu trebuie sa sufere pentru niste huligani? Aparent da. Insa, pentru ca nici un club din Romania nu face nimic pentru a opri huliganismul, trebuie sa inghita sanctiunile. Cand se va face ceva si sute de infractori vor fi interzisi pe stadioane, atunci Badea ar fi indreptatit sa faca astfel de afirmatii.


Nicolae Badea spune ca nu poate fi sanctionata echipa Dinamo pentru actele de huliganism de la meciul cu Gloria Buzau. In parte are dreptate, in parte nu.

Presedintii de club si LPF trebuie de urgenta sa puna pe hartie si apoi rapid in practica un plan contra actelor huliganice. Acesti infractori trebuie identificati intr-un sistem informatic modern si interzisi pe stadioane. Altfel nu se va progresa si tribunele vor fi stapanite din ce in ce mai mult de frustrati veniti la injuraturi si bataie.

Oamenii care sunt acum la conducerea fotbalului romanesc nu inteleg ca este foarte important sa ii opreasca pe huligani. Le sta in putere. Au si painea si cutitul. O fac si pentru ei, nu numai pentru fani. E ca si cand ai o casa de lux pe o strada neasfaltata si fara gaze la poarta. Magnatii de carton din ziua de azi asfalteaza si aduc gaz in zonele in care isi fac casele pentru a beneficia in primul rand ei, dar si altii si zona respectiva. Valoarea investitiei aduce o creste per total. Asa este si in fotbal. Magnatii de carton care il conduc trebuie sa puna bucataria in ordine si, in afara de procesul de curatare care ar veni, ei singuri ar observa cand trag linie ca sunt mult mai pe plus.

Totusi,Bostina il scoate din mainile jandarmilor pe un huligan (macar a fost dat afara pentru asta si aici e un semnal pozitiv). Danciulescu spune ca fanii lui Dinamo au fost si provocati la Buzau. Provocati ca sa ce? Ca sa faca lucurile pe care le-au facut? Nu e asa. Totusi nu suntem in Epoca de Piatra.

E greu de crezut ca in fotbalul nostru balcanic, integrat perfect in trendul general al mersului vietii, se va pune punct huliganismului printr-un sistem corect, eficient si fara mila. Trebuia vointa pentru asta. Putilinta exista din plin.

Turcu are masini de lux cu care ar acoperi in mare parte costurile unui sistem video pe arena lui Dinamo. Becali este singurul care incepe sa se miste in acest sens, dar numai din nebunia lui de a nu mai auzi critici si injuratori la adresa sa pe Ghencea.

Pana atunci, echipele trebuie sa plateasca prin sanctiuni pentru actele de huliganism ale “fanilor”: fara spectatori, sa joace in alte orase si sa mai departe. Prioritatea raspunderilor este clara: nu faci nimic pentru a opri astfel de manifestari, suferi la nivel brut si unde te doare. Asa cum ii doare pe sute de mii de romani care nu merg la stadion pentru ca scaunele sunt monopolizate de infractori.

  1. 15 Responses to “Prioritatea raspunderilor”

  2. By and on Jul 31, 2007 | Reply

    de aia nu m-am dus la niciun meci si nici nu am sa ma duc vreodata, ca nu e ca la spanioli, ca la englezi, etc. pe langa faptul ca spectacolul fotbalistic e 10 clase mai jos, cei din tribune sunt sub orice critica.
    iar de la presedintii de club ce pretentii sa ai cand ei sunt niste parveniti?
    evident, sper ca pe masura ce trece timpul sa se mai destepte si ei.

  3. By io on Jul 31, 2007 | Reply

    Felicitari pentru articol imi place, acum ai dreptate.
    Io nu inteleg un lucru de ce sa dai bani pe amenzi datorita unora asa zisi “suporteri” in loc sa dezvolti un sistem informatic cu bani aia.

  4. By Trespasser on Jul 31, 2007 | Reply

    Nu esti suficient de informat.

    La Timisoara pe stadionul Dan Paltinisanu, unde joaca actuala echipa Poli, exista un sistem de supraveghere video implementat deja din iarna trecuta. Daca esti curios, la urmatorul meci pe care il joaca Poli acasa voi face poze si voi dovedii ceea ce spun.

    Probabil va fi folosit doar la meciurile cu “granzii” sau UTA cand exista riscul sa se ajunga la violente gratuite si absolut fara rost desi la Timisoara jandarmii si-au facut treaba.

  5. By lordliv on Jul 31, 2007 | Reply

    punct ochit ,punct lovit!
    extrapoland,nici guvernantii actuali ( si fosti ) nu si asuma responsabilitatea actului de guvernare! vina se afla intotdeauna la terti!

  6. By Vadim on Jul 31, 2007 | Reply

    Trespasser, fa poze si da-mi-le te rog pe adresa vadim@onlinesport.ro

  7. By Trespasser on Jul 31, 2007 | Reply

    Ok. Cu placere.

  8. By snake_eye on Jul 31, 2007 | Reply

    mai exact is 16 camere video pe Dan Paltinisanu’

  9. By Trespasser on Jul 31, 2007 | Reply

    Nah, pai eu nu am stat sa numar cate sunt. Ideea este ca sistemul exista desi eu sper ca simpla lui prezenta sa fie indeajuns pt. a inhiba orice idei cretine.

  10. By jos_cenzura on Jul 31, 2007 | Reply

    @lordiv: ce treaba au guvernantii actuali? cum echipele sunt cluburi private (in general) este datoria lor sa pastreze curatenia in ograda, cum s-ar zice; adica, daca la o discoteca este debandada si scandal si batai, proprietarul discotecii ar trebui sa angajeze bodyguardzi, sa nu mai dea acces la derbedei, etc etc – daca nu, isi pierde licenta si trebue sa inchida discoteca. nu vad de ce n-ar fi la fel si cu echipele de fotbal

  11. By Vadim on Jul 31, 2007 | Reply

    Trespasser, am primit pe mail si am pus aici un mic articol.

  12. By the other on Jul 31, 2007 | Reply

    Steaua are un asemenea sistem de supraveghere de mult timp. Sunteti cam dezinformati pe-aici.:)

  13. By kerosene on Jul 31, 2007 | Reply

    Si la Farul sunt camere de anul trecut.Doar ca-s 4

  14. By Trespasser on Jul 31, 2007 | Reply

    Vadim, iti multumesc. La mai mare.

  15. By ghigs on Aug 1, 2007 | Reply

    the other, poate il are dar il tine asa in circuit inchis.

  16. By the other on Aug 2, 2007 | Reply

    Uite ca nu e Timisoara singurul stadion cu supraveghere video (nu stiu de unde ati scos informatia asta):

    http://img207.imageshack.us/img207/9012/stadionsteauapn0.jpg

Post a Comment