Lansare Ikea: bune si rele

March 21st, 2007 | by Vadim Cusnarencu |

Cred ca piata romaneasca de mobila si decoratiuni se poate defini de azi inainte si dupa Ikea. Asteptam demult ca Ikea sa vina in Romania.

Imi planificasem sa merg in ziua deschiderii pentru ca stiam clar niste produse pe care il alte locuri le gaseam, dar la preturi de hotie. Ikea loveste concurenta unde o doare mai tare. Loveste in preturile mari, exagerate la mobila si accesorii (ma refer la produse cat de cat de calitate), dar vine si cu o mare paleta de alegere.

Ikea are absolut tot ce trebuie pentru o casa, fie apartament de bloc sau vila. Nu are produse de lux, insa ceea ce are pare de calitate. Mi-au placut in mod special bibliotecile cu usi din sticla desenata si birourile cu blat din sticla desenata, cu preturi extrem de rezonabile fata de alte locuri.

O comparatie: am cumparat din Cora niste pahare in urma cu cateva luni (cautam demult la noi astfel de pahare pe care le vazusem in barurile din strainatate) si am dat 40.000 pe unul. Azi, la Ikea, acelasi pahar, acelasi design – 11.0000. Jaluzele din rafie 250.000 bucata, la Bamboo acelasi sunt cel putin duble (la pret redus…).

Marele plus la Ikea pare a fi este calitatea. Chiar si facuta pentru mase largi de oameni, nu pentru elite, gama variata si moderna de mobila si accesorii, atrage, pare bine realizata. Utilitatea produselor si, nu in ultimul rand, pretul sunt imbatabile.

Mi-a placut organizarea din magazin, mi-a placut personalul (numeros si cu bun-simt). Mi-a placut modul de a cumpara, toate produsele fiind cu autoservire, ceea ce simplifica multe. Mi-a placut ca era loc de mers si uitat, desi lumea venise ca la urs.

Cum se cumpara la Ikea? Este putin diferit fata de ceea ce stim in magazinele de profil. La intrare ti se da o punga in care poti pune mici accesorii, alaturi de un creion si un mic pliant pe spatele caruia se scriu datele produselor vazute in showroom. Notand in showroom datele de identificare a produselor, totul se identifica usor in autoservire, ghidandu-te dupa literele si numerele standurilor, precum si dupa numele produselor. La iesire sunt multe case si se merge repede cu plata.

Acum vin si minusurile. Unul este ca se sta mult la coada pentru transport, in cazul in care in masina nu incap unele produse. A mers greu coada la transport (care costa separat), desi erau putine persoane. Am renuntat si m-am dus la masina sa incarc direct, dar nu se putea iesi cu cosul spre parcare. Trebuie trasa masina pentru a incarca ulterior dintr-un loc special amenajat. Teoretic e un plus pentru organizare, practic se creeaza multa aglomeratie si unele tensiuni, insa personalul se misca destul de rapid si eficient, precum pe feribouturile grecesti. Un alt minus, il stie toata lumea, este intoarcerea pe DN1 intr-o zi aglomerata si ploioasa…

Cam astea ar fi impresiile despre Ikea. Nu stiu daca se va mentine la aceste standarde, pentru ca la noi mai toate afacerile tind sa scada in imagine si calitate, in loc de dezvolte, insa cel putin in prima zi Ikea s-a prezentat aproape impecabil din punctul meu de vedere (un client foarte exigent cu serviciile). Ii dau nota 9. Daca va ramane totul asa, nu vad deloc roz situatia concurentei de peste drum (Mobexpert), care pana acum era topul.

  1. 32 Responses to “Lansare Ikea: bune si rele”

  2. By mda on Mar 21, 2007 | Reply

    ce apare articolul asta pe un site de sport ? ce treaba are sula cu prefectura ?

  3. By cristachitza on Mar 21, 2007 | Reply

    eeeeeeeeeeeee, sponsori, concursuri, chestii, stii tu !!! :)

  4. By Anonymous on Mar 21, 2007 | Reply

    vezi ca ai incurcat pretul la pahare!…….le-ai amestecat!………un articol prea personal……vom vedea in curand reclama ikea pe ols?

  5. By Alin on Mar 21, 2007 | Reply

    man, corecteaza un pic reclama asta la IKEA. sunt ceva greseli pe acolo care n’o sa le placa celor de la marketing. he he.
    “Marele plus la Ikea pare a fi este calitatea. ” – ar trebui sa te hotarasti. Pare sau este? :)
    have fun.

  6. By Vadim on Mar 21, 2007 | Reply

    Pare, pentru ca inca nu am probat. Spun din ce am vazut la fata locului. O sa mai fie pe acest blog si alte articole extra-sport in viitor (filme, carti, servicii etc). Articolele mele despre sport sunt puse direct pe site, cu link numai de comentarii pe blog. Cele extra-sport sunt puse numai aici si le mai promovez din cand in cand pe site.

  7. By marius on Mar 21, 2007 | Reply

    bai tristilor..daca omul e ziarist asta nu inseamna ca nu mai poate sa isi spuna despre social…daca voi nu aveti bani sa va cumparati nimic, asta nu inseamna ca pe alti nu ii intereseaza chit ca articolul apare pe un ziar de sport…oi becalizate asta sunteti..

  8. By Canadianul on Mar 21, 2007 | Reply

    ”Marele plus la Ikea pare a fi este calitatea ” PARE e bine zis…sunt bune doar daca nu te muti niciodata..ca preturile sunt cheap…asta e adevarat
    Macar daca s-ar produce articolele in tara, mai castiga si romanii ceva

  9. By Sebi on Mar 21, 2007 | Reply

    Este non sens articolul asta cu Ikea pentru sport..

  10. By Virgil on Mar 21, 2007 | Reply

    “Ikea are absolut tot ce trebuie pentru o casa, fie apartament de bloc sau vila. Nu are produse de lux, insa ceea ce are pare de calitate.”

    Uhh, cum pare??? Adica nu este? 😀 Astia il au pe Giovani angajat ca Quality Engineer sa vopseasca mobila?

    Puteai sa spui ca e de bun gust.

    E mai rece designe-ul lor, mai toti designerii sunt nordici si sunt simplisti.
    E si practica mobila lor, nu sa o pui in muzeu.

  11. By STIETOT on Mar 21, 2007 | Reply

    Preturile Ikea in Romania, sunt mai mari decat cele practicate de Ikea in SUA , Franta sau Singapore !
    Marketing, marketing, da’ s-o stim si noi !

  12. By Vadim on Mar 21, 2007 | Reply

    Marius, asa e si cred ca si altii sunt la fel, iti cumperi ceva ce simti cu 2-3 milioane. Am zis nu e lux, e pentur toata lumea. Eu nu am laudat neaparat marfa, cat pretul si conditiile profesioniste de vizionare, servire si asa mai departe. In rest, au Pal sa zicem cum e la Mobexpert sau in alte locuri, eu intamplator stiu ca a trebuie sa ma ocup de unele si altele, numai ca una e sa dai pe un dulap de pal 150 ron si alta e sa fie 400… Ca tot un pal nenorocit e. Apopo de pal si de a scapa de nenorocirea asta de placaj presat, am vazut la Ikea si niste mobile dragute de lemn natur destul de bune ca pret.

    Canadianul, Virgil – am spus ca ‘pare’ pentur ca nu am cum sa imi dau cu parerea decat vizual. Daca iau ceva de la ei si tine doi ani fara sa scartaie 😀 o sa spun atunci nu numai ca ‘pare’, dar ca si este. Acum, vizual, pare. Multe par… Nu am vrut sa emit o judecata de valoare pentru ca nu am reperele suficiente. Uite, ca tot ma acuza unii ca fac marketing si nu inteleg ca pur si simplu este un fel de reportaj pe un subiect de actualitate din afara sportului. Sa fac ‘marketing’ si pentru Mobexpert sau Neoset, niste firme de calitate, insa mai scumpe. Despre ele pot sa spun ca sunt, nu ca par, pentru ca le-am testat.

    Stietot, asa am auzit si eu. La noi sunt mai mari si nu inteleg de ce… Am scris si mai sus, nu e marketing, o sa te convingi pe subiectele viitoare de pe blog care nu vor fi numai de sport. Uite, tocmai am montat ceva, abia asteptam sa zic ca nu s-a potrivt. A mers, dar am ramas cu piese in plus… 😀

  13. By Bancaru on Mar 21, 2007 | Reply

    Ca unul care a cumparat multicel de la IKEA si care mai si lucreaza in domeniu va zic ca la IKEA sunt perturi mici pentru ca in maxim un an jumate trebuie sa schimbi mobila. Daca nu vrei tu sa o schimbi vei fi nevoit. Intelegeti ce vreti… Eu, da, imi iau pahare. Restul mai bine mi le fac singur. Sunt mai trainice. Iar acolo unde ai certitudinea ca te va tine mai mult nu platesti mai putin.
    O alte chestie de tot rahatul – IKEA Romania practica preturi mai mari, si de 3 ori mai mari, decat in Cehia, Austria, Ungaria si alte tari prietene. Va pup!

  14. By Robertms on Mar 21, 2007 | Reply

    Probabil sint preturi mai mici decat anumiti producatori de elita, dar nu sint cele mai mici preturi de pe piata. Poate raportul calitate/pret sa fie ptintre cele mai bune. ramane de vazut. Dar stiai unde are aceasta companie cele mai mari preturi din lume? Ai ghicit! In Romania.

  15. By Vadim on Mar 21, 2007 | Reply

    Bancare, ca esti in domeniu si parerea ta e mai pertinenta decat a mea aici, de ce sunt preturile mai mari la noi decat in alte tari la Ikea? Stii ce mi se pare aiurea? Ca Ikea s-a plans atata timp ca nu vine in Romania pentru ca vezi doamne nu aveam Produsul Intern Brut suficient pe capul de locuitor. Acum PIB-ul e cat vor ei, intra pe piata, dar o fac la preturi mai mari. Nu mai vad logica? De ce nu au intrat acum 2-3 ani la preturi normale?

  16. By simona on Mar 21, 2007 | Reply

    Dragilor,
    Nu am avut rabdarea si nici nu doresc sa-mi irosesc minute din viata mea, citind niste comentarii mai mult decat jenante. Inca odata am convingerea ca pe noi, romanii, nu trebuie sa ne bage nimeni in seama, nu trebuie sa beneficiem si noi de avantajele intrarii pe piata a uneia din cele mai prestigioase companii de mobila din LUME (nu degeaba fondatorul e unul, daca nu chiar cel mai bogat om din lume). Noi putem accepta doar tepele si jegnameala.De ce sa acceptam noi romanii, niste sofisticati si mari cunoscatori a calitatii mobilierului o companie precum IKEA care chiar ne jigneste cu prezenta ei in romania???Eu chiar am fost mandra de faptul ca vin incet, incet si la noi, companii pentru care pana acum nu reprezentam o piata.Eram NIMENI. Si datorita mentalitatii noastre asa si meritam, sa cumparam mobila de la tigani de pe marginea drumului!!!Ca…nu esti prost destul daca nu esti si fudul!

  17. By siulian on Mar 21, 2007 | Reply

    bis simona! idem ! numai bine !

  18. By Vadim on Mar 21, 2007 | Reply

    Simona, ar fi bine sa citesti…

  19. By ikea in usa on Mar 22, 2007 | Reply

    Peste ocean(usa) ikea nu este privita chiar asa am cumparat si noi ceva lucruri de acolo dar in mare parte mobila este de proasta calitate(toti cumpara datorita preturilor mici si pt faptul ca totul este in store no waiting time)

  20. By mercenarul on Mar 22, 2007 | Reply

    IKEA=preturi mici asa e, calitate made in china= garbage,manure

  21. By mercenarul on Mar 22, 2007 | Reply

    pacat , ROMANIA avea o industri a mobilei mult peste standarul european si chiar exporta mobila sculptata in suedia (vezi fabrica de mobila NEHOIU unde am vazut ce faceau acolo o mina de romani, poate sa confirme asta si dl. OLAROIU ca doar a jucat la FORESTA NEHOIU).Era acolo un director dl. COSTACHE care a fost si in Suedia la contracte pt. mobila si care nu a vrut sa ramina out cu toate ca suedezii erau in limba dupa EL

  22. By Radu on Mar 22, 2007 | Reply

    Venirea IKEA in Romania este un eveniment.E bine pentru toata lumea, dar in mod special pentru firmelece intradevar fac si calitate. Deci, prietene, nu-i plange pe Mobexpert si altii, cu siguranta vor vinde in continuare si mult mai mult.Se vor adresa unui alt segment, deci isi vor ridica standardul oricum.
    Cat despre PAL, sunt si aici, mai multe categorii de calitate, PAL -ul nu este doar PAL,nu este peste tot la fel, de aceeasi calitate etc.E la fel ca si cu pantofii,toti se numesc “pantofii” dar sunt diferiti, nu-i asa?
    Da ,Ikea, ca peste tot in lume propune ceva special, dar calitatea lor lasa foarte mult de dorit. Arata super frumos intr-adevar,un super sistem de vanzare, dar intreaba pe cineva care chiar se pricepe la mobila si vei afla si despre calitate. Sau incearca si singur si te vei convinge dupa cateva luni doar.
    In rest, spor la cumparaturi!!!

  23. By horia on Mar 22, 2007 | Reply

    in Suedia multi oameni cumpara mobila de la Ikea…e firma lor doara iar preturile sunt mai mici aici..de ex.. un pahar e 1kr care e vreo 5000 fata de 11000

  24. By Andrei on Mar 22, 2007 | Reply

    Daca doriti sa vedeti cu adevarat functionalitatea produselor IKEA,intra la mine pe blog in data de 21 martie si ai sa te convingi.Filmulet scurt si la obiect.

  25. By Vadim on Mar 23, 2007 | Reply

    Andrei, ce sa vad la tine pe blog? Reclama la Ikea? Nu imi plac reclamele.

  26. By Andrei on Mar 23, 2007 | Reply

    Scuzati-ma pentru deranj.Oricum mie imi place cea ce scrieti.Va doresc sincer mult succes si am sa va “citesc” tot timpul site-ul si blogul.O zi buna.

  27. By bula on Mar 23, 2007 | Reply

    Venirea firmei Ikea nu inseamna calitate la preturi mici, ci inseamna proasta calitate la preturi mici, pentru ca majoritatea firmelor de specialitate vand lucruri proste la preturi piparate. Mobila ieftina este carton sau placaj reciclabil ambalat frumos si vandut cu trei suruburi si o surubelnita speciala pentru a fi montat repede in locul dorit. Se pare ca autorul naratiunii de mai sus sufera inca de sindromul gumy-gumy si inca mai crede in minunile comerciale occidentale. Autorul spune ca el nu vrea sa vada reclama la Ikea pe situl unui neavenit, de cand am inceput sa-l studiez am inceput sa cred ca ii place sa-si ia cititorii de prosti spunandu-le tot felul de bazaconii, as putea enumera mai multe dar … cred ca ar trebui sa-si schimbe aceasta atitudine de destept cat mai curand posibil.

  28. By Vadim on Mar 23, 2007 | Reply

    Bula, eu vreau ceva ieftin si decent pe care sa il arunc peste 1 an cand ma plictisesc, fara sa ma gandesc ca am aruncat banii pe fereastra. Prefer sa iau o mobila de hol din pal cu un pret de 5 ori mai mic decat in alta parte. Nu vreau la ora asta mobila de mahon asa cum este cea din Peles, trimisa ca dar lui Carol de cine stie ce rede african. Superba, dar tot si se apleaca de ea.

  29. By Florin on Mar 25, 2007 | Reply

    Am fost ieri la IKEA si pot sa zic ca am avut o dezamagire profunda. Preturile f mari (o bucatarie sub 60 milioane nu gasesti, pretul mediu – 90 milioane), un dulap minim 20 milioane, un pat in jur de 20 milioane…. astea sunt super preturi??? Isi bat joc de Romania, sunt preturile peste State. La decoratiuni stau f bine, dar nu asta e focusul IKEA din cate stiu. Vadim, astea ti se par super preturi? Inseamna ca traiesti pe alta lume. Oi avea revenue de 3 000 de euro pe luna, sa strangi 3 luni ca sa iti iei o bucatarie de la ei.

  30. By Vadim on Mar 26, 2007 | Reply

    La bucatarii nu m-a interesat, dar in mare ai dreptate. Am vazut o bucatarie si de 500 de euro, dar era urata. Paturi asa e, scumpe de tot… chiar un pat de 20 de milioane (alb) am vazut si eu si mi s-a parut imens, mai ales ca nu avea saltea inclusa.

  31. By NSD on Mar 30, 2007 | Reply

    Plus la Ikea este calitatea ? Ești amuzant tare, monșer.

  32. By Catalina on Dec 18, 2007 | Reply

    Nu exista pat de 20 mil fara saltea
    patul alb costa 500 ron

  33. By Logistik Speed on Mar 7, 2013 | Reply

    transport marfa,
    transport intern,
    transport rapid,
    transport paleti,
    transport paletizat,
    transport interurban,
    transport urban,
    transport marfuri,
    transport marfa intern,
    curierat rapid,
    curierat intern,
    curierat marfa,
    curierat transport,
    curierat paleti,
    curierat paletizat,
    curierat rapid intern,
    curierat marfa intern,
    curierat rapid marfa,
    curierat intern marfa

Post a Comment